Meny Stäng

Veckans inspiration: Sydafrika

Jag fortsätter att tänka lite utanför boxen i veckans inspiration och tänkte därför skriva lite om Sydafrika denna söndag, då det är Afrikas enda land att vara laddat i originaldatabasen. Först och främst vill jag poängtera att det förstås finns fler afrikanska ligor att ladda ner via t.ex. Steam, men här håller vi oss till originalet.

Om man har en FM-torka eller bara är sugen på att testa något nytt kan det vara givande att testa sina vingar utanför Europas gränser och varför då inte prova ett äventyr i Sydafrika? Två ligor finns att ladda här: högstaligan Superligan samt division 1. I Superligan – som innehåller 16 lag – åker jumbon ner direkt medan nästjumbon får kvala mot tvåan och trean i andradivisionen. Kvalet spelas i form av att de tre lagen möter varandra hemma respektive borta och ettan kvalificerar sig för spel i Superligan. Nedan tänkte jag bjuda på lite olika lagtips, anpassade efter vilken utmaning man vill ha med sin save.

Cape Town City

Traditionellt sett har Sydafrikas högstaliga dominerats av de fyra jättarna Mamelodi Sundowns, Orlando Pirates, Kaizer Chiefs och SuperSport United, vilka alla har tillhört ligan under samtliga 24 säsonger. På senare tid har emellertid en uppstickare märkts i form av Cape Town City. Klubben hette fram till 2016 MP Black Aces, men originalklubben grundades redan 1962. De senaste säsongerna har man prenumererat på topplaceringar utan att nå hela vägen fram och mediatipset ligger därmed på en andraplats. Faciliteterna är heller inte i samma klass som de ovanstående föreningarnas, vilket innebär en extra utmaning. Kan du vara managern som äntligen vinner ligatiteln åt laget från Kapstaden?

Baroka FC

Om du är ute efter en klubb med större utvecklingspotential – för att uttrycka det positivt – kan du istället ta över Baroka FC som är tippade sist i högstaligan. Under de tre säsongerna de tillhört Superligan har de slutat 15-14-14 vilket tyder på att deras plats hänger på en skör tråd. Även här är faciliteterna ganska bristfälliga och ekonomin är bara “ok”. Truppen innehåller några landslagsspelare från mindre afrikanska länder, men mestadels inhemska spelare. Dessvärre är den oerhört felbalanserad, med endast nio spelare (!) totalt fördelat på målvakt, försvar och mittfält. I offensivt mittfält och anfall finns å andra sidan hela tolv spelare att tillgå. Om inte annat så innebär det en rejäl taktisk utmaning.

Ajax CT

För er som vill påbörja karriären i andraligan så finns Ajax CT som ett hett alternativ. Klubben var länge etablerad i högstaligan men åkte ur säsongen 2017/18. Nu är de topptippade att göra en snabb comeback. Som namnet antyder är Ajax från Amsterdam de huvudsakliga ägarna av klubben. Steven Pienaar är ett exempel på spelare som gått hela vägen till “moderföreningen”. Filosofin om ungdomsutveckling har även anammats i Kapstaden. Faciliteterna ser ruskigt fina ut och arenan rymmer hela 64 100 sittplatser, så där behöver du inte investera några nämnvärda summor. Istället kan du fokusera på att värva in unga spelare och utveckla de talanger som finns i klubben. Det kan passa bra då ett visst generationsskifte lär behövas göra relativt snart.

Hoppas ni finner detta lockande och skriv gärna hur det går för er i kommentarsfältet. Väl mött!

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar