Meny Stäng

Veckans inspiration: Red Star FC

Den här gången bjuder jag på ett tips som jag funderat på sedan Tobbe tipsade om Paris FC på den gamla hemsidan. Någon skrev nämligen på Twitter och menade att Paris FC i princip var lika illa som PSG och att det istället var Red Star FC som var “folkets lag” i den franska huvudstaden. Därefter läste jag på lite mer om klubben och det verkar onekligen stämma.

Red Star FC är Frankrikes näst äldsta fotbollsklubb och grundades redan år 1897 av Jules Rimet, som fått VM-pokalen uppkallad efter sig. Historiskt sett var det en framgångsrik klubb med nitton säsonger i högstaligan och fem cuptitlar. Numera ser det dock inte lika roligt ut, man har inte spelat i finrummet sedan 1975 och som lägst varit nere i den sjätte (!) högsta ligan. Häromåret åkte de ner till tredjeligan, där de befinner sig nu. Som namnet skvallrar om är det en klubb för arbetarklassen med stark vänsterprägel politiskt genom till exempel social aktivism och antifascism som kännetecken. Det tillför onekligen en extra krydda. Låter som något Erik Niva borde skriva om!

Truppen då, undrar ni? Jodå, den ser rätt bra ut för att spela i den franska tredjeligan. Bra bredd på de flesta positioner och även en fin åldersmix. Något som saknas är emellertid spets längst bak och längst fram i planen, så en målvakt och en forward borde stå med på shoppinglistan samtidigt som det går att sälja av en del dökött. Ekonomin är förvisso ganska ansträngd, vilket innebär att man i första hand får nöja sig med vad man har den första säsongen och bygga vidare därifrån. Kanske med hjälp av några gratislån?

Utmaningen och inspirationen här ligger förstås i att klättra genom seriesystemet och passera Paris FC till att börja med. Den ultimata målsättningen är att vinna en ligatitel och knäcka monstret PSG en gång för alla. Här snackar vi en riktig långkörare som knappast går att genomföra på fem säsonger. Men oj vad skönt det skulle kännas att lyckas till sist!

Det var allt för denna vecka, hoppas ni nappar på förslaget och berätta i sådana fall gärna hur det går för er. Väl mött!

Please wait...

Liknande Inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar