Meny Stäng

Veckans inspiration: Nordic League

Veckans inspiration kretsar kring en databas vid namn Nordic League skapad av medlemmen friggan. Tråden finns att läsa HÄR. Där återfinns utöver hans originalversion även en alternativ version som jag skapat. Skillnaderna mellan dessa redogörs för i tråden, men i grunden handlar det om hur klubbarna kvalificerar sig för spel i Europa. Nedan tänkte jag bjuda på lite lagtips för att inspirera er att testa en save med denna roliga databas. Mycket nöje!

KR (Island, högstaligan)

Knattspyrnufélag Reykjavíkur, eller KR som det rimligt nog förkortas, är Islands äldsta fotbollsklubb. De har vunnit den inhemska högstaligan hela 27 gånger och har även inkasserat 14 cuptitlar under årens gång. Tröjan är svartvit efter inspiration från Newcastle, vilket egentligen är nog för att motivera ett försök med klubben. Utmaningen här är stor: nämligen att gå från inhemsk dominant till att kunna hävda sig i den betydligt vassare nordiska konkurrensen. De är tippade sist i högstaligan och har den minsta arenan med endast 2800 i kapacitet. Truppen innehåller förutom idel islänningar och två danskar även en spelare från Tanzania och en från El Salvador. Åldersstrukturen ser lovande ut för att kunna prestera direkt, med många spelare som är 24-29 år. På lite längre sikt är dock klubben i behov av en generationsväxling, vilket kan passa bra med tanke på att en save med KR nästan behöver vara långsiktigt för att man ska kunna etablera sig som topplag i Nordic Super League.

KuPS (Finland, högstaligan)

Kuopion Palloseura är ett av de traditionella storlagen i Finland, även om de förstås står lite i HJK Helsingfors skugga. I fjol tog KuPS sin första ligatitel på över 40 år, så det är inget överdrivet fullt prisskåp som klubben kan visa upp. Men de är trots allt sitt lands enda representant i Nordic Super League vilket innebär att det finns ett stolthet att försvara här. Truppen är något yngre jämfört med KR och endast tre spelare är över 27 år gamla. Stommen är finsk men det tillförs en hel del krydda med många afrikanska spelare samt en brasseforward vid namn Rangel. Här finns det potential att satsa på samtidigt som man kan hoppas på att kunna utveckla ungdomsfaciliteterna ytterligare. Eller varför inte fortsätta på det afrikanska spåret och fynda billigt där?

Strömsgodset (Norge, NL1)

Något längre ner i seriepyramiden hittar vi denna listas norska inslag i form av Strømsgodset Toppfotball. 2012-2015 hade de en gyllene period i högstaligan då de tog ett guld och två silver, men sedan dess har det varit desto tuffare för klubben från Drammen. 2005 var de dessutom nära att gå i konkurs, men räddades av lokala investerare. Här blir utmaningen att få trenden att vända tillbaka till toppen igen efter några år i tabellens bottenskikt. Dessutom finns ju chansen redan första säsongen att avancera i seriesystemet, vilket alltid är lockande. Truppen består nästan uteslutande av norska spelare med några få inslag av övriga Europa. Åldersmässigt finns det hela 16 spelare som är 24 år eller yngre, vilket innebär att det finns mycket att bygga vidare på här. Förhoppningsvis kan flera spelare vara med hela vägen till toppen.

FC Roskilde (Danmark, NL5)

Det danska inslaget blir FC Roskilde, ett lag från staden med den berömda musikfestivalen där Cornelis Vreeswijk gjorde ett bejublat framträdande 1987 (vilket beskrivs som ett ”ljust ögonblick i ett vemodigt avsked” på Sällskapets hemsida). Hemmaarenan går under smeknamnet ”The Eagles’ Nest” vilket ensamt lockar till en långkörare. Dessvärre var klubben inblandat i misstänkt matchfixing så sent som i fjol som aldrig reddes ut, vilket förstås är trist. Nåja. Truppen ser väldigt tunn ut i nuläget – endast 14 spelare – vilket ställer krav på att förstärka och bredda truppen på direkten. En amerikan och en nigerian gör danskarna sällskap i en åldersmixad trupp. Noterbart är att flera spelare är ganska långa, över 190cm, något som öppnar upp för fokus på långbollar och fasta situationer.

Nyköpings BIS (Sverige, NL8)

Avslutningsvis ett tips om ett svenskt lag och varför inte börja längst ner i seriesystemet? Där snackar vi utmaning! Minst 10 säsonger för att nå finrummet alltså. Under 1970-talet tillhörde klubben den näst högsta divisionen, men på senare år har det mestadels pendlat mellan dagens division 1 och 2. Noterbart är att klubbens f.d. manager – amerikanen Brian Clarhaut – numera tränar Umeå FC i Superettan. I den tunna truppen med bland annat två afrikaner så är Pontus Nordenberg den mest namnkunnige spelaren tack vare sin allsvenska rutin från Åtvidaberg. Här finns många unga spelare som kan hjälpa till i klättringen, men om man vill gå hela vägen lär man behöva värva ganska mycket längs vägen. En rejäl utmaning hur som helst.

Oavsett vilket av dessa lag ni väljer eller om ni föredrar något helt annat så önskar jag er varmt lycka till med er save. Sist men inte minst, ett stort tack till friggan som gjort ett fantastiskt jobb med denna databas.

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar