Meny Stäng

Veckans inspiration: Espanyol

Vi fortsätter med temat på klubbar som spelar utanför högstaligan i ett stort europeiskt land, men denna gång tar vi inte steget fullt så långt ner i seriesystemet som tidigare. Det handlar nämligen om Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona, eller kort och gott Espanyol. Klubben grundades redan år 1900 och har bland annat fyra cuptitlar samt två finalförluster i UEFA-cupen som främsta meriter. Dessutom har klubben en ganska nybyggd arena (invigd 2009) som har kapacitet på 40 000 åskådare och riktigt fina faciliteter rakt igenom. Kruxet? Epsanyol åkte förra säsongen ut ur La Liga för första gången på 26 år och spelar därför i Segunda División när man startar sin save. Som tur är finns det som sagt goda möjligheter att studsa tillbaka till högstaligan direkt.

Som den tydliga andraklubben i staden Barcelona finns det ändå en lång historia för Espanyol, med hela 80 säsonger i högstaligan som en grundande medlem sent 1920-tal. På senare år har de sparkat tränare till höger och vänster – sedan 2018 har hela åtta (!) managers kommit och gått. Klarar du av att bryta trenden? Kraven är inte direkt lågt ställda, styrelsen begär serievinst och det är högsta prioritet. Oddsen för serievinst står i endast 1,36 vilket tyder på ett stort favoritskap. Kan du hitta rätt direkt och få förnyat förtroende efter den första säsongen?

Spelarmaterialet ger trots allt goda chanser att nå uppflyttning. Fem spelare tillhör den bästa startelvan för serien och främst backlinjen är fylld av kvalitet, med mittbacken David Lopez i spetsen. Veteranen Diego Lopez bidrar med stabilitet som burväktare också. På mittfältet finns Sergi Darder som lär dominera i mittens rike och längst kommer Raul De Tomas att ösa in mål. Överlag ser åldersbalansen i truppen ganska bra ut, med många spelare i “rätt” ålder som kan utvecklas även framöver. Några spelare i sin “peak”, dvs. runt 28-31 år finns också som stöttepelare.

Lycka till med saven om du tar dig an denna utmaning!

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar