Meny Stäng

Veckans inspiration: Brøndby IF

Jag har på sistone försökt bredda detta segment en del genom att besöka länder som jag tidigare inte skrivit om, för att få lite mer variation. Har ni tips på länder, kommentera gärna era förslag. Denna vecka tipsar jag därför om ett danskt lag för första gången, nämligen Brøndbyernes Idrætsforening. Huvudstadslaget låter kanske som ett tråkigt val, då de redan är ett etablerat topplag i Danmark. Den bilden är dock inte riktigt lika sanningsenlig som den var för några decennier sedan. Utöver FCK så har även Midtjylland, Nordsjälland och AGF kommit starkt på senare år. Faktum är att Bröndby inte vunnit ligan sedan 2005. Storhetstiden får ändå sägas vara åren runt EM 1992, då det danska guldlagets stomme utgjordes av spelare från klubben. Likt många andra klubbar i Danmark så bildades föreningen genom en sammanslagning, vilket skedde 1964. I prisskåpet återfinns tio ligatitlar och sju cuptitlar. Dessutom har klubben erfarenhet av att spela ute i Europa vid några tillfällen. Naturligtvis har många svenska spelare tillhört Bröndby genom åren, och jag lyfter förstås gärna fram Falkenbergssonen Gustaf Nilsson som spelade här för några år sedan (ingen jättelyckad sejour förvisso, men det är en annan historia…)

Faciliteterna håller god kvalitet, men är ändå inte i klass med ovannämnda klubbar så det kommer inte bli någon enkel uppgift att ta hem ligan på en gång. Styrelsen begär en topp 3-placering, vilket får ses som en ganska rimlig målsättning första säsongen. Särskilt eftersom du inte spelar i någon europeisk cup, vilket underlättar att kunna fokusera 100 % på ligaspelet. Vidare ser styrelsen gärna att du utvecklar egna spelare. Truppen då? Jodå, den ser ganska fin ut. En nyckelspelare är högeryttern Simon Hedlund som spelade i IF Elfsborg under flera år. Åldersmixen ser intressant ut, med endast en spelare över 29 år. Sedan är det en ganska jämn fördelning mellan spelare som befinner sig i sin peak och de som är runt 20 år och har fin potential.

Hur funkar den danska serien då? 3F Superliga – som högstaligan heter – innehåller tolv lag och alla möter alla hemma och borta. Därefter delas serien in i två delar, där topp-6 fortsätter att kämpa om ligatiteln och Europaplatser. Lag 7-12 kämpar om att undvika nedflyttning, där de två sämsta lagen åker ur till andraligan. Samtidigt får dock det vinnande laget i den serien möta fyran i mästerskapsserien om en plats till Europa, medan sexan i den sistnämnda serien ej får någon andra chans. Ja, det är lite kontraintuitivt, det håller jag med om. Enklast är väl att vinna guldet, då slipper man allt annat tjafs. Lycka till!

 

Brøndby IF.svg

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar