Meny Stäng

Veckans inspiration: Brasilien

Denna veckas inspiration handlar om ett lite annorlunda val, nämligen att gå utanför Europas gränser på en save och istället spela i Sydamerika. I originaldatabasen går det att ladda sex länder från kontinenten: Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Peru och Uruguay. Här kan man ladda samtliga serier och få ett hyfsat upplägg att utgå ifrån, sedan går det förstås även att lägga till fler sydamerikanska spelare om man så önskar. Ett land som jag personligen fastnar för lite mer än övriga är Brasilien, främst av nostalgiska skäl då man förtrollades av deras fina landslagsfotboll som liten grabb. Därför tänkte jag främst inrikta mig på den brasilianska ligan Série A i denna text.

Först och främst: hur ser reglerna ut? Jo, säsongen skiljer sig onekligen en del från vad man är van vid som europé. Jag tänker använda Atlético Goianiense som exempel. De inleder säsongen redan i januari med ett regionalt mästerskap i form av Goia-mästerskapen. Där spelar tolv lag uppdelade i två grupper med sex lag vardera. För att krångla till det så möter man alla lag från den andra gruppen två gånger – inte sin egen – vilket totalt blir tolv matcher. Därefter räknas en sammanlagd tabell ut där de åtta bästa lagen går vidare till kvartsfinal medan de två sämsta åker ner en division. Hela slutspelet (inklusive final alltså) spelas i dubbelmöten utan förlängning och bortamål, dvs oavgjort resultat innebär straffläggning direkt.

Efter den regionala serien, vilket för de bägge finallagen totalt inneburit arton matcher, väntar sedan den nationella högstaligan Serie A. Den innehåller 20 lag och här är Atlético Goianiense nykomlingar inför säsongen och tippade sist, vilket bäddar för en spännande utmaning. Dessutom finns det ett styrelsekrav på att värva U23-spelare till A-truppen, vilket låter som en trevlig idé. Serieupplägget är något rimligare: alla lag möts hemma och borta vilket totalt blir 38 omgångar. De fyra sämst placerade lagen trillar ner en nivå i seriesystemet och de fyra bästa går till gruppspel i Copa Libertadores, dessutom får tre lag chansen att kvala in. Vidare får lag 8-13 (!) chansen att kvala in till Copa Sudamericana, vilket är motsvarigheten till Europa League. Du kan alltså hamna på trettonde plats i den inhemska ligan och fortfarande vinna en kontinental titeln nästa säsong, det är ganska märkligt faktiskt. Något annat som sticker ut är att vunna matcher räknas högre än både inbördes möten och målskillnad.

Om du ens fattade hälften av denna komplicerade genomgång så borde du verkligen ge Brasilien en chans. Visst kan antalet matcher avskräcka, men det är alltid nyttigt att gå utanför sin ”comfort zone” och testa på något nytt om man ej spelat utanför Europa tidigare. Vad är era FM-erfarenheter från Sydamerika? Kommentera gärna hur det gått för er och om ni eventuellt är sugna på att dra igång en save där framöver. Väl mött!

Please wait...

Liknande Inlägg

3 kommentarer

  1. Daniel Nilsson

    Mycket intressant. Under alla mina år har jag faktiskt ALDRIG tränat ett brasilianskt lag. Värt att ta med är att klubbarna numera får ordentligt betalt för sina talanger dessutom. Förr gick de ju för knappt ett par miljoner, idag är det ju minst 200 miljoner.

    Dessutom är Brasilien tillsammans med Tyskland de två nationer som får fram flest bra regens och då talar jag utifrån fakta som man själv kan se i editorn.

Lämna ett svar