Meny Stäng

AW med Tobbe – Tränarkursen på G

På måndag åker jag upp till Stockholm för att påbörja första delen av min utbildning för att bli fotbollstränare på riktigt. Till skillnad från på FM, har jag själv bekostat den och dessutom fått välja själv om jag vill ta den eller inte. Så hur kommer jag då bli som tränare? 

Jag har ju haft ansvaret för Kungsbacka City i div 5 Halland nu i 2 år snart. Första året vann vi division 6 och i år behöver vi en pinne på de två sista matcherna för att ta steget upp i div 4.

Utöver det är jag dessutom tränare för min ena son Lion som är 9 år och med 35 grabbar i laget är det också en riktigt utmaning för alla oss tränare där.

Jag tror att jag kan fotboll, men att kunna fotboll är inte detsamma som att kunna träna och lära ut fotboll. Det har jag lärt mig under dessa två åren. Även om det är på en nivå lägre än vad jag själv har spelat på, är det otroligt mycket att tänka på. Jag har lärt mig två saker under åren med Kungsbacka City och Tölö IF P2011.

  • Många spelare förstår bättre/sämre än vad man tror
  • Att lära ut fotboll är jävligt svårt

I början tog jag väldigt mycket för givet, det jag säger förstår folk, det är ju enkla saker. Med tiden har jag lärt mig att man kan inte göra det. För alla spelare har olika fotbollsbakgrund och olika skolning.

Jag vet sen tidigare att jag har lätt att göra korta historier långa. Om ni förstår, ni som känner mig vet precis vad jag menar. Där har jag min största utmaning, att kunna “tratta ner” instruktionerna så det blir lättförståeligt och inte för mycket.

Så vilken typ av tränare vill jag bli, jo men såklart vill jag vara som Jürgen Klopp, krävande och familjär. Såklart hade jag velat få mina spelare att spela passningsspel som Man City och jag hade gärna sett ett anfallsspel a la Liverpool eller Bayern München, där det går så satans fort. Givetvis hade jag velat försvara som A.Madrid och ha disciplinen som Simeone har.

Så hur tar man lite av allt och gör till sitt eget?

Ja, det mina vänner kommer vara den största utmaningen av dom alla. Att hitta sin egen stil och utveckla den så att det blir en bra filosofi. Jag fick frågan av en kär vän och f.d tränare till mig hur jag ser på följande scenario.

  • Du har 30 matcher i en serie. 5 utav dom spelar ditt lag så jävla bra, ni vinner fyra och förlorar en på ren otur. 5 matcher är ni riktigt dåliga, men ni lyckas vinna en, kryssa en och förlorar dom andra tre. Det finns nu 20 matcher kvar. Hur ska du göra för att vinna så många matcher som möjligt av dom?

Mitt svar får ni i nästa veckas AW, men fundera på det och skriv gärna i kommentarerna hur du hade valt att göra.

Ha nu en grym helg och ta hand om er.

SKÅL

Tobbe

 

Please wait...

Liknande Inlägg

2 kommentarer

  1. Hypno

    Din väns fråga fick nog Jens Gustafsson ställa sig under pågående säsong, haha. Jäkligt spännande yrke. Har bara tränat barn (10-12-åringar) på fritiden, men det är ju en bransch som lockar såväl fotbollsnörden som pedagogen inom en.

  2. Micke

    Svår tankenöt att knäcka! Skulle nog försöka med lite “back-to-basics” och försöka förklara för laget vad som gick så bra de första fem matcherna och utveckla det ännu mer. Sedan om man inte roterat så mycket kanske det är läge att byta ut några spelare osv.

Lämna ett svar