Meny Stäng

Lirare vi minns: José Julian De La Cuesta

Det är få okända juveler som lyckas vara ruggigt bra på två upplagor av spelet. Oftast är dom supertalanger i ett spel och sen har dom antingen fått sitt erkännande i världen eller så har dom sämre potential i spelet efter. José Julian De La Cuesta från Colombia var en av spelarna som hade en mycket fin potential i två spel utan att för den delen få ett ordentligt genombrott eller ett stort erkännande i verkligheten. På CM 03/04 spelade den kortväxta men aggressiva mittbacken för Atletico Nacional i hemlandet Colombia. Han var då 21 år och kunde köpas loss för mellan 10-20 miljoner SEK och som en användare på reddit uttryckte sig “He can play for Wigan or Milan and always perform great. He is perfect.” Senare när CM blev FM så var inte De La Cuesta glömd utan på FM05 spelade han i spanska Cadiz, även då med en enorm potential och kunde köpas billigt av egentligen vilken klubb som helst.

Om vi försöker hitta anledningen till hans höga potential så får vi backa bandet till 2003. Colombia skulle spela “FIFA world youth championship” i Förenade Arabemiraten och en nybliven 20-årig Julian De La Cuesta var uttagen. Några andra spelare som var med i turneringern var bland annat Andres Iniesta för Spanien och Juninho för Brasilien. Colombia hamnade i en grupp med Japan, England och Egypten och redan i deras öppningsmatch mot Egypten visade De La Cuesta sina egenskaper och var en stor faktor till att matchen slutade 0-0 och fick lovord i hemlandet. Matchen efter gör han mål i 4-1 segern mot Japan och sedan stor han för en stark insats i 0-0 matchen mot England. På tre matcher i gruppspelet hade Colombia bara släppt in ett mål och De La Cuesta hade även gjort ett framåt. I åttondelsfinalen mötte man Irland och där testades sydamerikanska psyket rejält. Colombia ledde med 2-0. Försvaret såg stabilt ut, allt var klart. Men Irland kommer tillbaka, fina Kevin Doyle reducerar i 85e och sedan trycker man in kvitteringen i 90+2 vilket tar matchen till en förlängning. Men trots den psykologiska smällen reser sig Colombia och avgör matchen i den 106e minuten och går vidare till en kvartsfinal mot värdlandet Förenade Arabemiraten. Där visar Colombia och De La Cuesta åter upp ett starkt försvarsspel och man vinner med 1-0 efter ett tidigt ledningsmål. I semifinalen kämpar man tappert mot ett riktigt starkt Spanien men när Iniesta rullar in 1-0 på straff i den 86e minuten så är det avgjort. Istället för en final får Colombia nöja sig med en bronsmatch där man slår Argentina med 2-1. De La Cuesta hade lett sitt lag till en bronspeng och skapat ett stabilt försvar i en annars rätt frejdig upplaga.

För De La Cuesta var detta startskottet till hypen han skulle få i Championship Manager 03/04 och FM05. 2004 flyttade han till Cadiz i Spanien och 2005 fick han debutera för det Colombianska landslaget (blev 8 landskamper totalt). Han stannade hela sex år i Cadiz och spelade 83 ligamatcher i den gula tröjan där han bland annat var med i deras säsong 05/06 i La Liga. Men liksom många andra hypade unga spelare i den digitala världen så kanske det inte blev så fantastiskt som potentialen utlovade i verkligheten. Efter Cadiz flyttade han till Albacete innan han återvände till Colombia och avslutade karriären 2018. Det finns en märklig lucka mellan hans sejour i Albacete och hemkomsten till Colombia på tre år där det är rätt oklart vad De La Cuesta hade för sig, men det är väl det som är hela charmen med dessa spelare. Allting går inte alltid som man tänkt sig, men det finns en mysig mystik i det som kanske mår bäst av att få fortsätta vara mystisk.

PS: I den här turneringen var även 14-åriga Freddy Adu uttagen i det amerikanska landslaget.

Om ni har förslag på spelare jag ska skriva om får ni mer än gärna kommentera eller skicka PM.

Please wait...

Liknande Inlägg

3 kommentarer

 1. Jimpacool

  Fint upplägg med gamla godingar.
  Vill minnas två spelare som var fantastiska i mitten av 00-talet.
  Sherman Cardenas, offensiv mittfälare/ytter från något sydamerikanskt lag (Colombia troligen), samt Lebohang Mokoena, offensiv mittfältare/ytter från sydafrika.
  Vet att dessa två gick att plocka till nästan vilket lag man än var. Köpte man dem till allsvenskan så blev det en fin utveckling och en rejäl vinst på nästa försäljning. Köptes dem till storklubbar så presterade dem riktigt bra där.

  Annars vill jag ju gärna minnas den tidigare supertalangen Anthony van den borre från Anderlecht. En rejäl pjäs.

Lämna ett svar