Meny Stäng

Hur slutar Allsvenskan??

Allsvenskan skall avgöras de närmsta tre veckorna. Vilka tar Europaplatserna? Vilka åker ur och vilka får kvala? Vår alldeles egna serie har varit drabbad av Corona precis som allt annat i världen. Så hur kommer det se ut när Allsvenskan 2021 börjar?

Jag ska göra det enkelt för mig och titta på matcherna som är kvar och sen försöka räkna ut hur jag tror det kommer bli, så det blir inga djupare analyser eller överdrivna utläggningar.

Om vi börjar med Europaplatserna och räknar upp lagen som fortfarande har en teoretisk chans att ta en Europaplats, enbart på poängen menar jag då, kan ju vara så att lag möts som gör det omöjligt för ett alg att ta en plats.

Malmö FF är svenska mästare och tar således platsen som vigs för Champions League-kval, en plats kommer vara för cupmästarna 2021, så det finns två platser kvar. I bästa fall får fyran i Allsvenskan en plats om Svenska Cupen vinns av lagen på plats 1-3 i årets Allsvenska.

Tabellen ser just nu ut såhär:

2. Elfsborg 46p +10   3. Häcken 44p +13   4. Djurgården 42p +12   5. IFK Norrköping 40p +11   6. Hammarby 40p +2   7. Mjällby 38p+1   8. AIK 38p +-0   9. Sirius 37p -5   10. Örebro 36p -4

Där är alla lag som är inom nio poäng av en Europaplats just nu, med 3 omgångar kvar.

När jag tittar på återstående spelschema för lagen och försöker förutspå hur detta ska sluta så kommer jag landa i att Häcken och Elfsborg behåller sina Europaplatser, Norrköping kommer bli 4:a på målskillnad före Hammarby och jag tror tyvärr Djurgården tappar till 6:e plats.

Örebro, Sirius och Mjällby kan vara tillfreds med sina säsonger, även om Sirius var med och nosade på Europaplatserna ett tag. AIK hämtade hem säsongen på ett imponerande sätt, men kan som helhet givetvis inte vara nöjda.

Så min sluttabell blir:

2. Häcken 51p +16   3. Elfsborg 51p +13   4. IFK Norrköping 47p +16   5. Hammarby 47p +6    6. Djurgården 46p +14   

Om vi då ska ta oss neråt i tabellen, så blir det lite svårare för mig att vara objektiv, men jag ska försöka.

Nedre delen av tabellen ser ut som följande:

13. IFK Göteborg 27p -12   14. Kalmar FF 24p -17   15. Falkenberg 23p -17   16. Helsingborg 22p -15

Varberg har fortfarande en teoretisk chans att bli inblandad i bottenstriden, men jag tror faktiskt inte lagen där nere tar tillräckligt med poäng för att nå Varbergs 31 poäng. Så grattis Varberg till en otrolig bedrift och grattis Astrit Seljmani till årets genombrott/nykomling och årets MVP, nån annan kan jag inte se få dom priserna.

Om vi då bryter ner de sista omgångarna i bottenstriden så tror jag, hör och häpna att IFK Göteborg blir det laget som klarar sig kvar utan kval. Mest beroende på att jag inte tror de andra lagen tar så många fler poäng att dom kommer ikapp Blåvitt.

Allting kring kvalet kommer avgöras av att jag tror Falkenberg slår Helsingborg på Olympia. Det känns som att Falkenberg alltid vinner sådana matcher sa en god vän till mig och jag är benägen att hålla med.

Den segern gör också att dom tar sig förbi Kalmar FF och tyvärr blir det då så att Kalmar och Helsingborg åker ur, medan Falkenberg får kvala.

Min sluttabell i nedre regionerna blir således:

13. IFK Göteborg 30p -12   14. Falkenberg 27p -19   15. Kalmar 25p -20   16. Helsingborg 22p -20

Om vi då ska ta en snabb titt på Superettan också och se vilket lag som Falkenberg kanske stöter på i detta kval så ser det ut såhär i toppen av Superettan just nu:

1.Degerfors 60p +36   2. Halmstad 59p +34   3. Jönköping Södra 52p +16   4. Öster 48p +6

Degerfors och HBK tror jag utan att sticka ut hakan för mycket kommer spela i Allsvenskan nästa år. Jönköping Södra har ett tacksamt spelschema sista matcherna så jaga tror verkligen att dom klarar att hålla undan för Öster.

Summa summarum blir det alltså ett kval mellan Falkenberg-Jönköping Södra och där tror jag faktiskt att Falkenberg löser det.

Med det vill jag bara säga trevlig helg och ta hand om er i dessa svåra tider.

Håll också tummarna för oss i Tvååker i en väldigt viktig match mot Qviding imorgon lördag.

SKÅL

Tobbe

 

Please wait...

Liknande Inlägg

1 kommentar

  1. Micke

    Intressanta tankar, Tobbe! Tror dock att FFF slår MAIF hemma i sista omgången också, eftersom Mjällby då inte har något att spela för. Borta mot Peking på måndag lär nog bli torsk tyvärr. Kval mot J-Södra känns som det rimligaste alternativet och det kan mycket väl bli en riktig nagelbitare likt kvalet mot Sirius 2015 när vi höll oss kvar tack vare bortamålsregeln.

Lämna ett svar