Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

Att göra en FM-taktik – En guide för nybörjare


trashbag
(@trashbag)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  

Att göra en FM-taktik – En guide för nybörjare

Nedan så kommer jag beskriva hur jag tänker när jag tar över ett nytt lag och gör en taktik. Det är inte facit, det kommer inte leda till magiska resultat och det är bara en bråkdel av vad man kan göra. Men detta fungerar för mig och jag tror att för nya spelare kan det vara ett bra steg på vägen. För denna guide kommer jag att använda mig av Salernitana. Det laget i Serie A som är tippade att hamna sist och med sämst trupp. Hur börjar vi. Jo vi går in på taktik och börjar här:

Mitt tips att alltid välja den taktiken med “tumme upp” som är mest offensiv. I detta fall är alltså “Tiki-Taka”. Varför då? Jo matchmotorn I FM tenderar att belöna offensivt spel. Det går att göra defensivt solida taktiker om man är en avancerad spelare men är man nybörjare är min rekommendation att gå lite offensivare än vad man tror skulle fungera I verkligheten. Exploit? Kanske men om vi nu fokuserar på att FM är ett spel så är detta alltså min rekommendation för nyare spelare. Så vi väljer Tiki-Taka här som grundmall.

Nu ska vi välja uppställning. Och mitt raka svar här är att du kan välja den som får en tumme upp även här. Dock så gör jag på ett annat sätt som vi snabbt ska hoppa vidare till. Skriv ner/ta bild på/kom ihåg alla dessa tre olika formationer. Alltså “4-3-3 DM Brett”, “4-2-3-1 Brett” och “5-2-3 YB Brett”.

Gå sedan till Trupp -> Truppbredd. Nu blir det matte. Vi börjar med 4-3-3 DM Brett. Välj den taktiken I drop down menyn enligt nedan bild:

Gå sedan uppe till höger och välj filter. Välj minsta förmåga två stjärnor och klicka I alla trupper enligt nedan bild:

Då ser det ut enligt nedan.

Nu ska vi addera den siffran som står bredvid varje position. Vid den centrala anfallaren står det 11. Vid OMV står det 8. Ja ni fattar. Den totala summan för 4-3-3 DM Brett blir då 133. Nu gör vi likadant med 4-2-3-1 Brett och 5-2-3 YB Brett. Summan blir 129 med 4-2-3-1 Brett och för 5-2-3 YB Brett blir 131. Är det någon formation som du personligen gillar? Räkna ut summan där med vettja! Sedan om du känner att det är för lite skillnad på summorna (som här är 133-131-129) ganska tajt. Ta då filter uppe till höger och välj tre stjärnor eller en stjärna som minst. Så Kanske du får större differens. Målet här är I alla fall att få fram vilken formation just ditt lag har bäst täckning för och välja den formationen. För att göra det enkelt för oss här väljer jag alltså 4-3-3 DM Brett då den fick högst summa (133). Tillbaka till taktiksidan.

Tiki-taka och 4-3-3 DM Brett. Nu är det dags att sätta rollerna. På målvakten rekommenderar jag Målvakt (Libero) – Understöd eller Målvakt – Försvara. På ytterbackarna rekommenderar jag Offensiv ytterback på båda. Mentaliteten kommer jag till senare. På mittbackarna rekommenderar jag Spelskicklig försvarare – Försvara eller Mittback – Försvara. På innermittfältet rekommenderar jag Central mittfältare – Anfall eller Mezzala – Anfall för en spelare. För den andra innermittfältaren rekommenderar jag Bollvinnande mittfältare – Försvara. Om du som I denna formation har tre innermittfältare rekommenderar jag någon typ av spelfördelare. Jag använder mig mest av Fri spelfördelare – Understöd nuförtiden. Yttrarna beror lite på. Spelar du en formation med klassisk mh och mv så rekommenderar jag två yttrar. Spelar du som här med omh och omv rekommenderar jag innerforward på ena kanten och inverterad ytter på andra kanten. Mentaliteten på yttrarna kommer vi till senare. Spelar du med en solostriker rekommenderar jag Offensivt spelande forward – Anfall eller Måltjuv – Anfall. Spelar du med två anfallare så rekommenderar jag att du sätter den andra som Djupt liggande forward – Understöd eller Falsk nia – Understöd. Nu är vi någonstans här I taktikskapandet.

Ytterbackarna och yttrarna då? Jo nu kommer vi till något intressant. Jag gillar att “spegla” mentaliteten. Är vänster ytterback anfallande så ska höger ytter vara det. Och då blir höger ytterback understödjande samtidigt som vänster ytter blir det. Hur bestämmer vi det då? Jo vi går tillbaka till truppbredd. Då ser det ut enligt nedan bild gällande försvaret.

Gå nu in på dina bästa vänsterbackar och dina bästa högerbackar. T.ex. ska vi kolla Gagliolo, Ranieri och Jaroszyński till vänster och Drăguşin, Kechrida och Veseli till höger. Jämför sedan attributen “positionsspel” och “spel utan boll”. Positionsspel är hur spelaren positionerar sig I försvaret och spel utan boll är hur spelaren positionerar sig I offensiven. Slår vi ihop summan av dom tre bästa spelarna på respektive ytterbacksposition så ser vi att på vänster sida får vi 39 I positionsspel och 37 I spel utan boll. På högersida får vi 38 I positionsspel och 25 I spel utan boll. Vad betyder då detta? Jo vår vänstra sida av ytterbackar har klart bättre möjlighet att vara bra I det offensiva spelet. Därför kommer vi spela med anfallande mentalitet på vår vänsterback och understödjande mentalitet på vår högerback. Kom ihåg sen att vi ska spegla detta. Det betyder att vi på vår högerytter kommer välja Innerforward – Anfall och på vänsterkanten Inverterad ytter – Understöd. Hängde ni med? Om inte så läs igen eller fråga här I tråden! Då ser det ut enligt nedan bild när vi satt alla spelar-roller:

Nu ska vi gå igenom laginstruktionerna. Mentaliteten rekommenderar jag kontrollera med botten/mittenlag och offensivt med topplag. Med boll så tänker jag enligt nedan:

Gällande bredd så gillar jag att hålla det så mycket “I mitten” som möjligt. Men ganska smalt eller lite bredare går också. Om du är ny och inte vet vad du gör så undvik “extrema inställningar”. Det är samma sak med passningsfokus. Jag tycker tempot är bra att hålla I mitten. Passningsfokuset kan vara något kortare. Men kör inte längst till vänster på båda reglagen, speciellt inte om du är ett bottenlag. Sannolikheten att du ska kunna få ut något av att “trilla boll” med ett bottenlag är inte så stort. Bygg spel bakifrån, passa till ytor och utmana försvaret är alla tre laginstruktioner som jag haft stor framgång med I FM’22. Dom andra som fanns där sedan innan kan vi ta bort. Vi går vidare.

Här gillar jag alltid att ha korta utsparkar till några backar. Gällande återerövringspress/omgruppera och kontringsspel/håll formationen beror det lite på ditt lags kvalité. Jag tycker inte du ska spela återövringspress och kontringsspel om du är ett bottenlag. Risken för att du blir blottad är för stor. Samtidigt Kanske du inte vill ligga helt passivt med både omgruppera och håll formationen för då blir du för defensiv. Jag har därför valt enbart kontringsspel här. Det är upp till spelarna att värdera situationen om vi ska återövra bollen eller omgruppera laget men när vi väl fått den kan vi som underdogs kontra. Du kan spela både återerövringspress och kontringsspel med gott resultat om du är ett topplag.

I sista rutan tycker jag inte du ska spela med högre backlinje eller offsidefälla om du är ett bottenlag eller har väldigt långsamma mittbackar (kolla acceleration och fart på dom). Är du ett mitten/topplag skulle jag spela med högre backlinje och offsidefälla. Presslinjen styrs utifrån försvarslinjen. I matchmotorn så är det bra med hög press men risken för ett isärdraget lag blir för stort om du spelar med standard försvarslinje och mycket högre presslinje. Därför har jag “bara” valt högre presslinje. Spelar du med högre försvarslinje kan du välja mycket högre presslinje. Tätare markering och hindra korta uppspel från målvakt tycker jag alltid fungerar bra. Men även här. Botten/mittenlag så kör oftare press men inte mycket oftare. Topplag kör mycket oftare. Spela aggressivt kör jag ibland. Ja det kommer leda till fler bollvinster och fler mål. Men det kommer också leda till fler straffar mot dig, fler kort/utvisningar och fler mål bakåt. Så det är upp till dig själv. Jag har börjat köra utan spela aggressivt då jag inte pallar med alla röda kort. Så nu är vi klara med laginstruktionerna.

 

 

Spelarinstruktioner då? Jag brukar lägga till en spelarinstruktion på varje spelare för att krydda rollerna lite. Då lägger jag till det som jag logiskt tycker är rimligt och det har fungerat bra sedan jag började göra det. På målvakten: lugna ner tacklingar, spelskicklig försvarare: dribbla mindre, mittback: ta färre risker, ytterbackar: behåll bredd. Bollvinnande mittfältare: tätare markering, fri spelfördelare: tätare markering, mezzala: dribbla mer. Inverterad ytter: krymp ytorna, innerforward: krymp ytorna, offensivt spelande forward: tätare markering. Tanken här är att målvakt + mittbackar inte ska kladda eller ställa till oreda. Våra ytterbackar ska behålla bredd med innerforwards som krymper ytorna så att det sker naturliga överlapp om ytan uppstår (utan att behövt sätta det I laginstruktioner). Våra centrala spelare ska fokusera väldigt mycket på att inte tappa sin markering och vara jävligt jobbiga för motståndarna. Sådär då! Då kan vi spara taktiken som “4-3-3 DM Brett Salernitana v1”.

Gällande fasta situationer och motståndarinstruktioner finns det massvis att göra och ännu mer gott resultat att hämta. Att driva spelare mot sin svaga fot, tackla hårdare, tätare markering och så vidare. Så är man bra på det kan man få ännu bättre resultat. Det är dock inget jag brukar lägga tid på och inte något jag tänker ta upp I denna guide då jag tycker det blir ett mer avancerat spar. Detta är ändå en stabil grund att stå på som nybörjare.

In game tweaks

Gör jag något I matcherna då? Ja litegranna. Men här vet jag inte om det är mina mentala tvångstankar som bara gör dessa eller om det faktiskt ger effect. Missar en offensiv spelare ett läge? Välj ropet “uppmuntra” individuellt för den spelaren. Räddar en målvakt straff? Välj ropet “hylla” individuellt. Gör en spelare mål eller assist? Välj ropet “hylla” individuellt för den/dom spelarna. Om någon för ett gult kort? Gå in på spelarinstruktion på den spelaren och välj “lugna ner tacklingar”. Får manga spelare (fyra eller fler) gult kort. Gå in på laginstruktioner “utan boll” och välj “stå upp” I tacklingar. Vissa domare ger fler kort än andra och då kan det vara bra att inte tacklas så hart dom matcherna helt enkelt. I övrigt gör jag inte så mycket. Klart att jag kan välja offensivt istället för kontrollera om vi behöver mål på slutet eller dra ner på passningstempot och ta bort kontringsspel om vi vill “stänga en match” vi leder. Men I övrigt är jag sparsam med ändringar under match.

Mellan matcher

Om vi har en vecka eller mindre till nästa match så markerar jag hela startelvan efter match, högerklickar och tar “vila 1 dag”. När träningsrapporten kommer varje vecka så sorterar jag truppen efter träningsbetyg (går att lägga till I truppvyn) och högerklickar på dom fem spelarna som varit bäst på träningen. Väljer då handling -> prata om -> hylla spelare -> hylla träning. Det leder till att hålla uppe moralen I truppen under säsongen och moralen är viktig för att kunna vinna vecka ut och vecka in.

Resultatet

Att komma på 17:e plats och precis ovanför nedflyttning kanske inte är jätteimponerande. Men tänk då på att vi var tippade på att hamna allra sist och vi har kört utan värvningar samt simulerat säsongen (med inställningen att assisterande manager ska använda taktiken vi skapat). Om vi hade värvat in ett par nyttiga spelare är jag övertygad om att vi hade kunnat tagit 1-2 placeringar till. Om vi dessutom kört med dom in game tweaks samt det jag gör mellan matcher så är jag övertygad om att vi tagit ytterliggare 1-2 placeringar. Så 13e plats med Salernitana med denna taktik är fullt möjlig. Som jag nämnde i början av guiden. Detta kommer inte leda till att du vinner ligan genom att du exploitat sönder matchmotorn men har du det här tänket när du tar över ett lag och kompletterar det med att bygga en bättre trupp, hålla moralen i truppen uppe samt små små förändringar under match så kommer du mest troligt att överprestera med den taktik du själv bygger utifrån din trupps förmågor. Vi fick trots allt B i betyg.

Så lycka till därute!

This topic was modified 3 månader sedan 2 times by trashbag

Prev, Flourix, Phansell och 4 personer gillade
Citera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 502
 

Mycket bra och intressant!!


SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 247
 

Grymt bra jobbat, trashbag!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
JDahl
(@jdahl)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 9
 

Snyggt =), Detta låter väldigt intressant och kul att använda sig av när man bygger taktiker, Har du några tips på vilka roller/spelarinstruktioner som passar bäst om man får högst betyg på tex 4-4-2?

JD


SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  
Postad av: @jdahl

Snyggt =), Detta låter väldigt intressant och kul att använda sig av när man bygger taktiker, Har du några tips på vilka roller/spelarinstruktioner som passar bäst om man får högst betyg på tex 4-4-2?

För en vanlig 4-4-2 så skulle jag rekommendera dessa roller:

Målvakt
1. Målvakt - Försvar
2. Målvakt (Libero) - Understöd

- I en "engelsk" 4-4-2 brukar jag köra vanlig målvakt - försvar. Men i många andra scenarion kör jag libero-målvakt.

Ytterbackar
Offensiv ytterback - Anfall/Understöd
Inverterad offensiv ytterback - Anfall/Understöd

- Inverterad offensiv ytterback är jävligt bra på FM'22. Men jag kör inte så mycket med det med mina lag då jag inte gillar det så mycket. Men klart skulle man göra en City-taktik (eller kopiera mitt lag VSK för den delen) skulle man ju vara "tvungen" att köra det.

Mittbackar
Spelskicklig försvarare - Försvar
Mittback - Försvar

- Inga konstigheter. Spela gärna spelskicklig om dina mittbackar har bra i bollmottagning, passningar och teknik, annars inte.

Yttermittfältare
Ytter - Anfall/Understöd
Inverterad ytter - Anfall/Understöd

- Kör nästan alltid ytter själv men sett fler och fler som kör inverterad ytter även i 4-4-2. Kanske spegla på något sätt? Typ köra inverterad vänsterback men inverterad högerytter? Varför inte prova?

Innermittfältare
Central mittfältare - Anfall
Bollvinnande mittfältare - Försvar
Mezzala - Anfall
Defensiv spelfördelare - Försvar

- Här skulle jag gå för central mittfältare - anfall ELLER mezzala på ena mittfältaren och bollvinnande mittfältare eller defensiv spelfördelare på den andra. Så du har en anfallsroll och en försvar-roll.

Anfallare
Offensivt spelande forward - Anfall
Djupt liggande forward - Understöd
Måltjuv - Anfall
Falsk nia - Understöd

- Samma med anfallarna. Den ena som offensivt spelande forward ELLER måltjuv och den andra som djupt liggande forward eller falsk nia. Så du har en anfallsroll och en understöds-roll.

 

 

Jag följde faktiskt min egna guide här ovan och gjorde en egen 4-4-2 Diamant till Roma några säsonger in när dom ville ha mig som manager. Den blev enligt nedan bild. Jag gillar skugganfallare om jag kör med OMC. Vann ligan första säsongen 🙂

 


SvaraCitera
JDahl
(@jdahl)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 9
 

@trashbag tack så jättemkt, detta kommer hjälpa och bli spännande funderar på en Ajax save och köra på egna talanger. Samt köpa tillbaka gamla spelare typ och då kommer detta komma bra till pass:). 

JD


SvaraCitera
Flourix
(@flourix)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 58
 

Får lyfta fram och tacka för denna guide! Tog mig nyligen an Fm22 och ny save igen. Simulera första säsongen och tog över nyuppflyttade FBK Karlstad i Division 2. Egna produkter gäller så inga värvningar, dessutom tappade jag tre spelare som valde andra kontrakt. Så truppen blev tunn och vi tippades i botten. Men följde guiden och min offensivaste formation med en tumme upp blev 4-4-2. Säsongen summeras med en 6e placering och mycket bra offensivt målskytte.

Tänkte bara på, du nämnde att du lägger till kryddar respektive roll med en "logisk" instruktion. Syftar du då på den skall vara logisk utefter formationen/laginstruktionerna eller logiskt utefter den/de individuella spelarna tänkta att spela i rollen? Alltså t.ex. Dribbla mer om det är en spelare med utstickande dribblingegenskaper?

Nu blir det spännande att se ungdomsförstärkningarna till nästa säsong och om det är en annan formation/taktik som kanske lämpas bättre utefter truppbredden och om den kan (över)prestera lika bra när denna guide följs 🙂 


The Gustine gillade
SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  

@flourix Kul att man lurat in en gammal legend in i spelet igen! Jag känner att en del två av denna guide med exempel-taktiker kanske är på sin plats då jag samlat på mig en del material sen senast. Så det kommer någon gång under helgen. Jag änker både individuellt men också att flera spelarinstruktioner kan skapa "skugg-laginstruktioner". Här kommer ett snabbt utkast gällande mina tankebanor kring spelarinstruktioner:

Mål: Var inte en galning, lättare tacklingar använder jag ofta.

Mittbackar: Även om jag gillar att spela bakifrån så kladda fan inte. Dribbla mindre/ta färre risker gillar jag.

Ytterbackar: Stanna brett för att vara spelbara när vi har bollen. Kan använda skjut mindre/tackla hårdare men mer sällan nuförtiden.

Innermittar: Den mer defensiva tät markering. Den mer offensiva allt mellan ströva fritt, dribbla mer, ta fler risker. Något som gör att får det lite friare i sin roll. Gillar även "behåll bredd" på en innermitt ibland. I min smala 4-4-2 diamant ovan med Roma hade jag det på båda MC. Detta för att ge väggalternativ till ytterbackar/yttrar. Eller varför inte "flytta fram" för att komma på andravåg i straffområdet?

Yttrar: Gillar att ha åtminstone en ytter som minskar yta eller vad det heter (motsatsen till behåll bredd). Detta i kombination med ytterbackarnas stanna brett gör att det i mitt huvud skapas överlappningar naturligt istället för att välja det som laginstruktion (vilket jag tycker lämnar mer blottor bakåt bakom ytterbackarna). Annars kan jag använda skjut mindre eller dribbla mer beroende på ytterns oförmåga till avslut eller tekniska skicklighet till att slå sin gubbe.

Anfallare: Är ju svag för John Guidetti-typen. Så har ofta tackla hårdare, tätare markering eller pressa mer på anfallaren.

Notera dock att jag bara använder EN spelarinstruktion per spelare så jag kör inte alla fetmarkerade samtidigt. Vet inte varför men ser det som en krydda på befintliga spelar-rollerna men samtidigt less is moore.Så allt som allt. Jag försöker både komplettera laginstruktionerna med spelarinstruktioner samt att jag har klart för mig vilka spelartyper jag gillar. Jag gillande spelande lag som City och Barcelona men vill inte ha några Edersons eller mittbackar som kladdar alldeles för mycket i pressande lägen.

Med ytterbackarna/yttrarna vill jag skapa yta för att ytterbackarna ska fatta att det finns läge för överlapp utan att kanske ha det som laginstruktion så dom gör det hela tiden. Innermitt, här handlar det om balans om du har två eller tre. Se till att inte alla strövar fritt eller att alla inte är superdefensiva. Se till att dom kan ge understöd i offensiven men att en av dom hjälper mittbackarna vid kontringar typ. Anfallare. Svag för att anfallaren/anfallarna sätter den första pressen och är "första försvarare" i mina lag.

This post was modified 1 månad sedan by trashbag

Phansell och Flourix gillade
SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  

Taktikexempel Curzon Ashton

Tillagda spelarinstruktioner (utöver dom som är satta som standard på rollerna)
Mål: Lugna ner tacklingarna
BH: Behåll bredd
BC: Ta färre risker
BC: Ta färre risker
BV: Behåll bredd
DM: Tätare markering
MCH: Tätare markering
MCV: Löp i djupled
OMH: Ströva från position
OMV: Krymp ytorna
AC: Tackla hårdare

Tanke: Vill inte att målvakterna eller mittbackarna ska kladda. Vill att ytterbackarna ska stanna brett för att naturligt överlappa då och då. Två av innermittfältarna ska vara med och ha tät markering i försvaret medan den anfallande innermittfältaren ska komma på andravåg in i boxen. Med krymp ytorna och ströva från position på yttrarna räknar jag med att dom frigör yta åt mina ytterbackar som kommer bakifrån. Anfallaren har jag på tackla hårdare för att det är han som är "förste försvarare."

Resultat: Första hela säsongen jag hade lagt så var vi tippade på 12-15:e plats i lägsta engelska serien men vi gick och vann. Nu är vi nykomlingar i Vanarama National League och är tippade att komma näst sist (23:e plats) men ligger på 9:e plats efter drygt halva säsongen så det har varit A+ rakt i betyg rakt igenom med denna taktik.


Phansell gillade
SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  

Lite klämdagsläsning. På fritiden brukar jag vara inne och scanna mycket på andra forum. Kan varmt rekommendera följande trådar:

 

https://community.sigames.com/forums/topic/563143-strategy-tactical-handbook-by-loversleaper/

https://community.sigames.com/forums/topic/564798-wiping-the-slate-clean-a-logical-guide-to-building-a-tactic-from-scratch/


Phansell och Micke gillade
SvaraCitera
hajen
(@hajen)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 2
 

Mycket intressant läsning! 👍 


SvaraCitera