Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

4-2-3-1 Brett - Mix av standardtaktiker


trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 12 månader sedan
Inlägg: 181
Topic starter  

Hej alla glada,

Satt inför starten av mitt söndags-streamande och tänkte att jag ville testa att spela med ett lite större lag än vanligt för att "värma upp" lite. Och efter att ha laddat dom stora ligorna i Europa och tryckt på välj lag åt mig några gånger fastnade jag för West Ham i Premier League. Tänkte sätta upp en taktik från mer eller mindre grunden utifrån vissa parametrar utan att krångla till det alltför mycket. Så häng med här nedan.

 

Steg 1)

Det första jag gjorde var att gå till Lagrapport -> Truppbredd -> Uppställning för att se vilken formation som var rekommenderad. 4-2-3-1 Brett fick jag till svar, perfekt då det är en formation jag gillar!

 

Steg 2)

Sätta spelarinstruktionerna. Jag gör detta först då man inte kan ställa in vissa saker om man sätter laginstruktionerna först har jag märkt. Till exempel om jag sätter att laget ska spela mycket kortare passningar kan jag inte välja på spelarna individuellt att dom ska slå kortpassningar. Vet inte hur mycket det påverkar men därför ställer jag in spelarinstruktionerna först. Nedan en bild på hur jag valde att ställa in dom för West Ham;

 

Förklaringar;

Målvakt - Sätt honom som liberomålvakt, jag kör oftast med understöd. Tackla hårdare kör jag ibland, ibland inte.

Mittbackar - Bollspelande försvarare fungerar bäst för mig men när jag vill köra realistiskt fungerar även mittback - försvar så välj något av dessa. Jag har använt mig utav en av varje i denna taktik. Eventuellt kör du tackla hårdare och spela kortare passningar som personliga inställningar. I denna taktik kör jag utan tackla hårdare på mittbackarna.

Ytterbackar - Offensivt spelande ytterback - understöd fungerar bra. Tackla hårdare, spela kortare passningar, skjut mindre som personliga inställningar. I denna taktik har jag lagt till slå inlägg från kortlinjen och pressa mer men det använder jag inte alltid, dom tre förstnämnda inställningarna kör jag mer frekvent i mina taktiker. Spelar du en högerfotad spelare som vänsterback så kör han som inverterad offensiv ytterback istället och ställ in som personlig roll.

Innermittfältare - Brukar växla mellan defensiv spelfördelare understöd, bollvinnande försvar, löpstark understöd och mezzala understöd/anfall. Oavsett vilka roller jag kombinerar så kör jag tackla hårdare, spela kortare passningar och skjut mindre som personliga inställningar. Har du en löpstark/mezzala så kolla även på att lägga till typ flytta fram, behåll bredd, löp i djupled eller liknande. Ja ni ser här vad jag ställt in på mina två innermittfältare, orkar inte gå igenom alla. Men en löpstark mittfältare som jag föredrar med ett engelskt lag som West Ham går inte ut lika brett som en Mezzala vanligtvis så se till att ställa in behåll bredd, speciellt om du använder dig av en innerforward i taktiken som jag gör.

Yttrar - Jag spelar alltid med yttrar eller inre anfallare. Har du dom som mh/mv i t.ex. 4-4-2 så kör anfallsmentalitet. Har du dom som omh/omv så kan du fundera på om du ska köra understöd istället. Jag ställer in rollerna beroende på vilken fot dom har. Högeryttrar som är högerfotade ska spela som yttrar och vänsterfotade som inre anfallare. Så jag går igenom alla som kan spela på ytterkanterna och sätter personlig roll. Jag sätter skjut mindre på yttrar men inte på inre anfallare. Även spela mer kortpassningar och eventuellt tackla hårdare om du vill.

OMC - Om du vill använda en omc så har skugganfallare fungerat bäst för mig. Sätter bara spela kortare som personlig inställning om den redan inte är.

Anfallare - Offensivt spelande forward har fungerat bäst för mig. Pressande forward näst bäst. Sätt eventuellt tackla hårdare och kortare passningar som individuella inställningar. I denna taktik körde jag även med ta färre risker och tätare markering lite på prov och det fungerade bra.

 

 

Steg 3)

Nu var det dags för laginstruktionerna och här gjorde jag det väldigt simpelt för mig. Det finns ju nämligen förinställda taktiker. Så jag satte helt enkelt upp dom tre "offensivare" taktikerna bredvid varandra och jämförde vilka laginstruktioner dom använde. Alltså vilka instruktioner som fanns i "kontrollera bollinnehavet", "gegenpress" och "tiki-taka". Flera saker var liknande så då var det bara ta med den instruktioner. Vissa saker skiljde sig mycket (till exempel tempot i dom olika taktikerna) så där fick jag räkna ut ett medelsnitt vilket blev ett standard-tempo. Ja nedan ser ni taktiken med laginstruktionerna i sin helhet;

Notera igen som jag skrivit ovan att rollerna för ytterbackarna och dom offensiva kantspelarna beror på spelarens bästa fot så dessa roller är inte statiska.

 

Steg 4)

Fasta situationer. Denna punkt kan jag inte säga så mycket om. Jag tycker sånt här småpill kan vara ganska ointressant. Så jag satte mig ner en helg för några månader sen och gick igenom allt som jag ville ha på fasta situationer och det viktiga för mig både på offensiva hörnor och offensiva frisparkar är att en spelare löper eller står vid bortre stolpen. Och det är rent av nostalgiska skäl då jag själv var den som gjorde en del mål på bortre stolpen under min "fotbollskarriär". Inkast har jag testat långa inkast men då det är så satans bra i FM'20 tog jag bort det och kör endast standardinkast.

Hur har det gått då? Jo det gick så här.

 

Säsong 1)

Inför säsongen var det inga spelare som gick in eller ut. Under vinterfönstret sålde jag den defensiva innermittfältaren Tomas Soucek till Leeds för 157 miljoner. Han fick helt enkelt inte speltid i mitt system och klagade över detta. Den enda jag tog in var den unge irländska anfallaren Aaron Connolly från Brighton för 87,5 miljoner. Mest för att ha en backup att stå på tillväxt bakom Haller. Screen på ligan säsong 1;

Utöver den fina lagplaceringen gick vi även till final i Ligacupen där Liverpool blev för svåra (1-3). U23 laget kom 5.a i Premier League 2 Division 2 men förlorade i kvalfinalen upp till högstaserien för U23 lag. U-18 laget vann den södra serien av U18 Premier League och vann sedan finalen mot Manchester Citys U18 med 5-2.

 

Säsong 2)

Inför säsongen värvade vi endast in en spelare och det var 20-årige innermittfältaren Alfie McCalmont från Leeds. 160 miljoner + 80 miljoner efter 50 ligamatcher blev priset men då han sågs som en långsiktig ersättare till Mark Noble fick det vara värt det. Han storspelade sedan under säsongen så det var inget vi ångrade. UT gick inga spelare av värde att nämna men vi lånade ut både Winston Reid och Jack Wilshere för att dom helt enkelt gnällde om speltid. I vinterfönstret var vi på väg att slanta upp 500 miljoner för en brasse men det blev istället 20-årige mittbacken Nathan Ferguson från Crystal Palace. Han kostade endast 57,5 miljoner kronor och har redan tagit upp kampen om en startplats då Reid, Ogbonna och Balbuena börjar bli gamla. Hur gick det då? Jo, sanslöst bra;

Med tanke på dom få värvningarna vi gjort och med tanke på att jag egentligen bara mixat standardtaktiker som redan finns i spelet är detta ett helt sjukt resultat. I CL gick vi vidare från gruppen men åkte sen direkt mot Benfica. I inhemska cuperna blev det 5.e omgång/kvartsfinal men sen respass. Mitt U23-lag slog på stort då man tog en trippel. EFL Trophy, Premier League International Cup samt Premier League 2 Divsion 2. U18-laget gick tyvärr inte vidare från sin UEFA Youth League-grupp och kom "bara" tvåa i sin södra Premier League-serie. Däremot vann man The FA Youth Cup så lite firande blev det ändå. Mest använda matchtrupp säsong 2 i A-laget enligt bilden nedan;

 

 

Och så slutligen. Om Ni känner för att testa på denna taktik så finns en nedladdningslänk här. Rapportera gärna hur det går för Er; http://www.mediafire.com/file/d9of8bkhyhlylk1/4-2-3-1+Brett+-+West+Ham.fmf/file


Guldkusten, Niklas7, Andreas_N och 3 personer gillade
Citera
trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 12 månader sedan
Inlägg: 181
Topic starter  

Är det någon som testat denna ännu? 🙂


SvaraCitera
kikko
(@kikko)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 10
 
Postad av: @trashbag

Är det någon som testat denna ännu? 🙂

Jag har testat den om än "bara" i fyra matcher.

Fyra vinster av fyra möjliga.

Bollinnehavet vinner jag med drygt 60% i alla matcher. Det som slår mig är att taktiken är väldigt solid och framförallt stabil bakåt. Och med det menar jag att jag ofta (tror antar jag) att så fort man spelar med en kontrollerad taktik både hemma och borta så går inte det.
Men den här taktiken bevisar motsatsen!
Tycker den är väldigt stabil det lilla jag provat hittills!

 


SvaraCitera
3rik
 3rik
(@3rik)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 14
 

Jag har testat den under en halv säsong ungefär. Jag vann ligan förra året så en topplacering nu är inte så oväntad. Men stabil på att behålla bollinnehavet. Skapar ganska mycket chanser också. Jag åkte dock ut i Champions League-kvalet mot ett litet bättre motstånd men vet inte om taktiken var så väl intränad då. 

Ska använda den minst säsong ut så får jag utvärdera efter det.


Micke gillade
SvaraCitera
3rik
 3rik
(@3rik)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 14
 

Ja det var en lyckad säsong i den delen av att jag vann ligan för tredje året i rad men det var nära hela vägen in på. Formen sviktade flera gången under säsongen och målskyttet var speciellt ett stort problem. Många 1-0 segrar med darr på ribban. Försvaret känns inte alls lika stabilt som det gjort tidigare. Jag sålde tre av mina bästa spelare inför säsongen också så det kan ju såklart påverkat också.

Till nästa säsong funderar jag på att göra en taktik med mezzala istället för löpstark och se om det funkar bättre mot de sämre lagen framförallt. 

Mot de bättre lagen hade jag stora problem i år igen. I Europa League gick jag vidare till första utslagsmatchen men där var Hertha Berlin klart bättre. Vet inte om det är så enkelt som att mina spelare inte är bra nog och med en liten formdipp så hade vi inget att säga till om.

Så summeringen blir väl att taktiken gjorde vad den skulle men inte överlägsen för mig. Europaspelet är det stora testet på året och där har jag fortfarande stora problem så blir intressant nästa år igen.

 

Lite ligastatisk: 

64% i snitt i bollinnehav
89% i lyckade passningar (spelar med två mittbackar och ingen spelskicklig.)
4e plats med 59 mål på 35 matcher.


SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 12 månader sedan
Inlägg: 181
Topic starter  

Vilket lag spelar du med 3rik? 🙂

Jag tycker själv mina taktiker fungerar sämre sen nya uppdateringen. Den skulle ju bara fixa till nätverksspel men fan om dom inte småjusterat lite annat också.

Men kul att du testade! 🙂


Micke gillade
SvaraCitera
3rik
 3rik
(@3rik)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 14
 
Postad av: @trashbag

Vilket lag spelar du med 3rik? 🙂

Jag tycker själv mina taktiker fungerar sämre sen nya uppdateringen. Den skulle ju bara fixa till nätverksspel men fan om dom inte småjusterat lite annat också.

Men kul att du testade! 🙂

Spelar med Banik Ostrava i Tjeckiska ligan. Det är mycket möjligt, min assisterande tycker inte att rollerna i anfallet passar med mittfältet t.ex.

 


SvaraCitera