Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Min (otroliga) resa med Le Havre


Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

Är nu inne på min tredje säsong som manager över franska Le Havre. Och vilken resa det varit hittills.

Mitt mål har varit att fokusera på yngre förmågor och förvalta dem tills de når sin fulla potential, alternativt sälja av dem om jag märker att de stagnerar eller inte utvecklas till den spelaren jag hade trott. Fokuset har hittills legat på Afrika och Frankrike där prislapparna passat en klubb som Le Havre desto bättre. I Afrika har vi lyckats hitta enorma talanger som just nu tagit startplatser i laget.

Vi börjar i franska Ligue 2, där vi inför säsongen har en media prediction att hamla på 5e-6e plats.
Inte en jätte stark trupp till att börja med men det finns mycket yngre talang. Souleymane isak toure, mittback på 17 år har en hög potential och har fått agera mittlås sedan starten. Den unga anfallaren Godwin Bentil likaså. Han har bidragit med 49 mål på 79 matcher hittills för klubben. Men har nu på sista säsongen allt mer börjat tappa sin ordinarie plats i startelvan till ännu större talanger med än högre potential.

Säsong 2020/2021:
Ligan: Vi slutar etta i Ligue 2 med endast 3 förluster och 93 inspelade poäng.
Inhemska Cupen: Blir utslagna rätt omgående av Rennes (från ligue 1) i tionde omgången.

Säsong 2021/2022:
Ligan: Vi slutar TVÅA i ligue 1 med 6 förluster och 80 inspelade poäng.
Inhemska Cupen: Utslagna i elfte omgången (sextondelsfinal).

Säsong 2022/2023:
Ligan: Vi ligger för närvarande tvåa i ligan med 10 matcher kvar att spela. PSG leder ganska överlägset så nu gäller det att hålla fast vid andraplatsen framförallt.
Inhemska Cupen: Vi spelar snart FINAL i inhemska cupen där vi möter Ligue 1 laget Lille.
Champions League: Efter den makalösa första säsongen i ligue 1 där vi slutade tvåa kvalade vi även in till Champions League gruppspel. Vi fick en tuff grupp där AC Milan, Atetico Madrid och Shaktar Donetsk stod för motståndet. I sista gruppspelsmatchen lyckades vi knipa andraplatsen i gruppen endast 2 poäng före AC Milan. Den fantastiska resan fortsatte sedan när vi lottades mot Liverpool i sextondelsfinalen.
3-2 hemma mot Liverpool slutade med en 2-1 vinst borta(!) mot Liverpool. Sammanlagt 5-3 mot Liverpool. Nu spelar vi snart Chelsea i kvartsfinalen och vem vet hur långt detta kan gå?

Vad har då lett till denna enorma framgång jag lyckats skörda med småkubben Le Havre från den franska västkuten?

Kan börja med att säga att jag själv inte trodde det skulle gå riktigt så här bra så snabbt. Att vi skulle sluta 2a i Ligue 1 redan direkt efteruppflyttning fanns inte på världskartan för mig. Men unga spelare som Gavi, Arezo och Bentil fortsatte med sina fina prestationer från ligue 2 även i ligue 1. Så redan vid juluppehållet började även jag tro på det.

Framgången tror jag framförallt beror på vår taktik, som jag implementerade redan första säsongen i Ligue 2.
Vi spelar en extremt offensiv fotboll där nyckeln har varit att spela med offensiva ytterbackar som öppnar upp och skapar ytor i motståndarnas försvar. Detta har skapat enormt många målchanser till laget som vi sedan lyckats förvalta på ett strålande sätt.
Började med att spela en "julgrans" formation med 4-3-2-1.. gegenpress. Den har varit strålande hittills, och jag har använt den flitigt ända fram till nyligen då jag kände att jag ville få ut mer utav hela truppens talang. Så sedan juluppehållet har vi gått över till en formell 3-5-2 formation, som egentligen liknar en 3-3-2-2 formation, med 2 anfallare, 2 offensiva mittfältare, 1 defensiv spelfördelar med 2 offensiva ytterbackar bredvid sig samt 3 mittbackar. Denna har fungerat ännu bättre skulle jag säga.

Transfermarknaden har också varit en nyckel till framgången. Med en väldigt begränsad budget att röra mig med(då Le Havre inte är någon pengapåse direkt) så har jag som sagt fokuserat på väldigt ungt med enorm potential. Spelare jag själv kan forma och skola om som jag vill. Afrika har varit en fantastisk marknad hittills då priserna på spelare passar mindre klubbar som handen i handsken. 3 av mina startspelare har anslutit ifrån just Afrika. Amine Essahel, Brahima Ouattara och Ngalla Cisse. Alla köpte för struntsummor. Alou Balde sålde jag nyligen till Arsenal för 90 miljoner kronor.. Efter jag bytte spelsystem så fick tyvärr han offra sig. Men ett välkommet tillskott till klubben blev det ekonomiskt.

Fortsättning följer!


LeoFM, zXc och The Gustine gillade
Citera
Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

Så har även Säsong 2022/2023 lidit mot sitt slut.

Champions league kvartsfinalen mot Chelsea blev ett nummer för tufft. Vi åkte på en svidande 4-1 förlust på bortaplan, men lyckades trots allt få till en tröstvinst på hemmaplan med en 3-2 vinst vilket dock inte räckte när Chelsea vann med 6-4 totalt.

Desto större triumfer lyckades vi skörda i Franska cupen där det faktiskt blev en cupvinst tillslut! Länge var det dödläge och det krävdes extratid innan supertalangen Arezo lyckades ge oss ledningen med 2-1 innan högerbacken Alejandro Frances fastställe slutresultatet med 3-1.

Ligan slutade vi till slut på en andraplats, endast en poäng före trean Lyon. Vilket innebär Champions league spel även nästa säsong.

Ytterligare en urstark säsong för Le Havre och jag blickar nu fram emot nästa säsong. Vi har redan gjort klart med en drös talangfulla ungdomar från Afrika som till början kommer placeras i Le Havre B alternativt gå på lån. Lyckades även scouta till mig en extremt talangfull anfallare från Sydamerika som kan bli hur bra som helst. Trots att mitt fokus främst ska ligga på spelare från Frankrike och Afrika så är jag inte främmande att ta in spelare från övriga delar av världen om det verkligen är något utöver det vanliga, vilket anfallaren Otto Palacio verkar vara.
Personlighet: Proffsig
Överlag riktigt höga egenskaper och hade ett snittbetyg på 7.74(!) från den colombianska ligan denna säsongen där han öst in mål. Med andra ord kunde jag inte tacka nej. Bra scoutad av klubben. Hur mycket han kostade? 1.5 miljoner euro. Med andra ord ett rån. Men detta innebär även att "trotjänaren" Bentil, som nu fyllt 22 år och varit med från start tyvärr kommer behöva lämna. Han har inte utvecklats i den mål jag hade hoppats och stagnerat något. Även om han har spelat mer än godkänt och gjort en hel del mål så måste vi som klubb alltid prioritera att höja standarden. Och en anfallsuppsättning med Arezo och Palacio som första val, med Ovelar och Kabadayi som backup kommer bli dödligt inför nästa säsong.

Klubben har nu även börjat få lite finansiella muskler efter de två senaste starka säsongerna i både ligan och champions league vilket stärkt vår ekonomi enormt. Både transferbudgeten och scoutingbudgeten har ökats på rejält inför nästa säsong och vi börjar så snart bli en klubb som kanske på allvar kan utmana PSG!


SvaraCitera
Richard Östlund
(@richard-ostlund)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 12
 

Kul med Le Havre! Har klubben valt att lägga pengar på en expansion av arenan också i samband med dina framgångar? Kan du inte ta någon screenshot på tex Matias Arezo och lägga ut? 🙂 Älskar franska ligan och brukar alltid spela med målet att man ska bidra till att hela ligan utvecklas och klättrar i uefas rankning.


SvaraCitera
Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

@richard-ostlund

Nej, arenan är fortfarande intakt. Men klubben har utan tvekan höjt ambitionerna. Träningsanläggningen, och ungdomsfaciliteterna har klubben, på min begäran valt att uppgradera. Arenan kan nog bli nästa projekt.

Jag kan lägga upp screenshots på Arezo senare ikväll!

Ja, franska ligan är intressant, och standarden är helt okej. Framförallt så är det en lysande liga för att utveckla talanger i. Dels pågrund av reglerna, där afrikanska spelare räknas som "EU spelare", och att det därmed inte finns några restriktioner på hur många man får ha i truppen. Sen är ligan på en lagom standard där talangerna kan utvecklas utan att nödvändigtvis behöva låna ut dem. Det går med andra ord att ge dem några matcher på en säsong. Att jämföra med engelska Premier League, där du nästan blir tvungen att spela dem i U23 laget alternativt låna ut dem då nivån på högsta ligan, men även championship är otorligt hög. 


SvaraCitera
Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

@richard-ostlund Här har vi dem. Matias Arezo. Samt supertalangen nyligen inköpt, Otto Palacio(som dessvärre inte finns med vid spelets start).

This post was modified 9 månader sedan 3 times by Emoll

zXc gillade
SvaraCitera
Richard Östlund
(@richard-ostlund)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 12
 

Tjusigt, har faktiskt fått klart med Arezo inför Januari till Nantes, har värvat Nico Rovella och Manuel Ugarte också.. Hade förhandling med Pappetti men han valde tyvärr Tottenham före oss.


SvaraCitera
Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

@richard-ostlund

Snyggt! Rovella och Ugarte är två riktigt stora talanger som kommer bli världsspelare I sinom tid. Ja papetti kan vara svår då han i varje karriärstart förhandlar med typ 5+ storklubbar😅.. Lyckades få han till Malaga i ett annat save. Rent flyt i guess. Rovella är också svår, han brukar också gå till storklubbar nästan direkt. Så du bör nog vara nöjd!

 

Har dock kantrats av lite problem nu i början av min 4e säsong... Arezo ville lämna nu under sommaren, jag vägrade sälja honom, vilket gjorde honom upprörd och nu presterar han betydligt sämre... Hoppas hans moral kommer höjas snart annars blir jag nog tvungen att sälja honom i Januari... Min lilla juvel.... 🙁 Dock har Palacio börjat starkt, gjort avgörande mål i de första två CL matcherna.. Så min tanke är att han kommer fylla Arezos plats om jag tvingas sälja honom i vinter. 


SvaraCitera
Emoll
(@emoll)
Ungdom
Blev medlem: 9 månader sedan
Inlägg: 15
Topic starter  

Ytterligare en säsong har lidit mot sitt slut, när vi bockar av säsong 2023/2024.
En säsong som slutade i total eufori med...... Ligasger!  Inte nog med det, men vi lyckades t.o.m ta oss igenom ligan... OBESEGRADE!. Tro det eller ej, för jag kan knappt tro det själv fortfarande...

Vi började säsongen genom att vinna den franska mästarcupen, andra året i följd när vi besegrade PSG(som vann ligan) med 3-1. Men säsongen var allt annat än problemfri då superstjärnan, tillika målsprutan, Matias Arezo redan i inledningen deklarerade att han ville lämna. Jag tvingade honom kvar under sommarfönstret, vilket jag visste skulle få konsekvenser. Men min förhoppning var att jag skulle kunna vända hans attityd till att ist vilja stanna.
Hans insatser under hösten var allt annat än lysande.. Men som tur väl var så steppade supertalangen Otto Palacio upp, som vi tog in under sommaren, och sprutade in mål för oss redan från start medans Arezo blev förpassad till bänken under många matcher. Tredjealternativet Ovelar gjorde helt okej ifrån sig under Arezos frånvaro. Vid detta skede inser jag att det är lika bra att försöka sälja Arezo i Januari, då varken klubben och eller truppen mår bra av att den största stjärnan vill lämna. Jag sätter en prislapp på 65m euro och försöker erbjuda honom till klubbar. Men... ingen nappar! Vi har ett 20 tal klubbar som är intresserade av honom men ingen vill betala begärt pris. Detta kan bero på att det är Januarifönstret och klubbarna har svårt att betala. Några klubbar erbjuder lånalternativ med option på köp, men alldeles för låga summor för att jag ska vara nöjd. Det slutar med att Arezo helt enkelt blir kvar i klubben. Föga förvånande så visar Arezo inget missnöje över att inte ha blivit såld, men han är fullt medveten om att klubben faktiskt försökte få honom såld men att det saknades intresse. Någon månad senare erbjuder jag honom ett nytt kontrakt, något han inte varit varit intresserad av att diskutera innan, men nu har han ändrat sig! Det slutar med att Arezo får ett monsterkontrakt av klubben och pangar in 10-15 mål sista halvåret av säsongen.

Championsleague spelet var en stor besvikelse för oss denna säsongen. Visserligen så hamlade vi i en riktigt tuff grupp tillsammans med Barcelona, Inter och Club Brugge(som faktiskt är bättre än man kan tro).. Åkte på dubbla försluter mot Barcelona, Vann mot Inter och Club Brugge på hemmaplan man förlorade bortamatcherna. Detta ledde oss dock till en tredjeplats i gruppen och fortsatt spel i Europa League. Väl i slutspelet av Europa League lottades vi mot Djurgården(av alla lag)... 5-0 på hemmaplan slutade med 4-0 på bortaplan och totalt 9-0 till vår favör. I nästa runda höjs svårighetsgraden rejält när vi lottas mot Juventus. Vi lyckades faktiskt vinna första matchen hemma med 3-2, men förlorar dessvärre bortamatchen med 4-2(Juventus gör 4-2 i 86e minuten....) vilket innebär att europasäsongen därmed var slut.

Men ligaspelet rullar vidare. Vi fortsätter rada upp vinster, och mitt i matcherna mot Juventus möter vi både PSG och Lyon efter vartannat.. Ett riktigt tufft spelschema med andra ord, och här trodde jag att den förlustfria sviten skulle ta slut och att PSG skulle ta greppet om förstaplatsen i serien, men icke! Vi vinner först med 2-1 borta mot Lyon, där Palacio gör det avgörande målet, samt med 2-1 hemma mot PSG där den unge tredjeanfallaren Overlar gör 2 mål för oss.

Under säsongen har även klubben gått med på att bygga ut arenan med 6500 platser, vilket ger oss en total kapacitet på 32000 platser när uppgraderingen är klar ett år framåt.

Nyförvärv under säsongen värda att nämna:
Lamine Gueu,18 år, ASEC Mimosas (Elfenbenskusten)
Kommentar: Vilken juvel! Denna spelare, som vi hittade i Elfenbenskusten tog direkt plats i startelvan blott 18 år gammal. Spelar som offensiv wingback. Superpotential. 250 tusen euro(!). Som hittat.
Solly Zuma, 18 år, Kaizer Chiefs (Sydafrika)
Kommentar: Spelare med väldigt bra egenskaper. Omskolade honom till offensiv mittfältare för att passa i mitt system och han har gjort det med bravur. Väldigt bra truppspelare som växlar mellan bänken och startelvan.
575 tusen euro. Småpengar.
Samuel Kipre, 18 år, ASEC Mimosas (Elfenbenskusten)
Kommentar. Mittback med stor potential. Lånades direkt ut till St Etienne i högsta ligan där han fick spela regelbundet under säsongen. 250 tusen euro.

 

Summa summarum:

Liga: Mästare! (Obesegrade)
Inhemska cupen: Sextondelsfinal (utslagna av PSG)
Champions League: Utslagna i gruppspel (Tredje plats-> Europa League)
Europa League: Sextondelsfinal (utslagna av Juventus)

This post was modified 9 månader sedan 3 times by Emoll

SvaraCitera