Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Malmö FF - Tipselitprojektet

Sida 1 / 2

Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Tipselitprojektet

Det slog ned som en bomb, Malmö FF beslöt på ett styrelsemöte något som kunde liknas vid en maktkamp mot Hammarby. Från och med säsongen 2021 kommer IFK Malmö att byta namn till MFF Tipselit och gå under den himmelsblåa flaggan i ett ambitiös försök att fortsatt stoltsera sig som sveriges bästa klubb på seniornivå men även på yngre nivå. Utöver det skiftar MFF Tipselit och Trelleborgs FF plats i seriesystemet mellan Division 1 Södra och Superettan. Likt åldersgrupperna under vill Malmö att spelarna alltid ska spela i en mer mognare och äldre miljö vilket MFF Tipselit blir sista steget för en spelare innan han tar steget upp till Malmö FFs A-lag. Det var, likt Hammarbys övertagande, ett inte helt smärtfritt beslut såväl medialt som hos supportrarna men efter en omröstning bland klubbens medlemmar stod det klart att driva igenom beslutet.

Dagarna var hektiska och mycket skulle komma att hända. Jon Dahl Tomasson fick lämna uppdraget som huvudtränare och därigenom försvann även assisterande tränaren Remy Reijnerse. Sportchefen Daniel Andersson fick äntligen uppfylla den våta drömmen om att ta steget ner till sidlinjen på heltid, men inte som huvudtränare för Malmö FF utan istället för MFF Tipselit, något han själv var oerhört stolt över. Den före detta assisterande tränaren i klubbens A-lag Olof Persson rekryterades som den nye huvudtränaren för Malmö FF och plockade kort därefter in Jörgen Pettersson som sin högra hand vilket presenterades som en perfekt symbios mellan försvar och anfall i det taktiska upplägget.

Malmö FF har därmed  fortsatt tre lag att fördela spelare i; A-laget, MFF Tipselit samt Juniorlaget och det är just i den ordningen som generellt en spelare ska vandra. Det kommer alltid att finnas ytterligheter som går en snabbare väg men den röda(himmelsblåa) linjen ska annars följas på ett produktivt sätt. För att komplettera den redan fantastiska ungdomsverksamheten så kommer Malmö fortsatt att leta nyförvärv utifrån, till en början med fokus för att MFF Tipselit ska hänga kvar och sedermera etablera sig i Superettan. Laget kan åka ur Superettan men inte avancera upp till Allsvenskan.

Den himmelsblåa linjen arbetar aktivt för att utveckla spelare till att nå den absoluta toppen inom sporten. Malmö FF ska vara en plats där bredd blir elit och elit blir världsklass. Man kommer arbeta aktivt för att utveckla spelare från den egna akademin men även vara en plats man runt om i världen vill komma till och utvecklas som både spelare och person. Med en ambition att ständigt vinna sina respektive ligor och dessutom årligen gå till gruppspel i en europeisk turnering ska klubben även vara ett perfekt skyltfönster för spelare att kunna ta sista steget till toppfotbollen. Nyckelord för Malmö FF är Utveckling och Möjligheter.

Med en ny tränare kommer också nya tankesätt och inte minst gällande den taktiska biten. Och som vi alla vet har Malmö FF haft en tränarruljans de senaste säsongerna vilket inneburit en till viss del obalanserad trupp eftersom Olof ämnar för en 4-3-2-1 formation med endast en central innermittfältare. Det ska vara snabbare och rakare än tidigare där man vill tvätta av stämpeln “sidledsfotboll”. Att vinna med 3-2 är alltid bättre än 1-0. 

Utöver detta kommer specifika egenskaper för varje position att värdera hur långt kommen en spelare är i sin utveckling. Det kan handla om attribut, men även längd, personlighet och spelaregenskaper. Lön ska motsvara truppstatus och vill en spelare ha mer än vad som anses vara normalt för den tilltänkta statusen kommer spelaren inte att få igenom sin vilja utan säljas. En spelare som inte vill vara kvar kommer inte att stanna mot sin vilja men Malmö FF kommer heller inte anta vilket anbud som helst.


FMSvensson, The Gustine, juanele77 och 3 personer gillade
Citera
friggan
(@friggan)
Talang
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 223
 

OMG JAG DÖR VAD ROLIGT!!!!

Jag har själv funderat på en sådan Save men aldrig kommit till skott! Riktigt bra jobbat!


Micke och Daniel Nilsson gillade
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 246
 

Intressant! Ska bli roligt att följa denna 🙂

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Vinterfönstret 2021

Vi måste först ha klart för oss vilka spelare som ska utgöra A-truppen den kommande säsongen vilket till stor del var ganska så självklart. Även om det finns en hel del talangfulla spelare som på allvar knackar på dörren så behöver vi samtidigt ha en mix med mer rutinerade spelare så vi inte tappar vitala delar i ett fotbollslag, nämligen rutinen och erfarenheten. Att bli bortskämd med att ha ett lag i Superettan gör det därför desto lättare i valet att inte ta upp talangerna i en för tidig ålder och heller inte låna ut dem i onödan eftersom det blir en perfekt språngbräda till nästa nivå i utvecklingen, nämligen spel i Allsvenskan och slutligen i Malmö FF’s A-lag.

Nyförvärv
mb :: Joseph Okumu :: 23 år (-97) :: IF Elfsborg :: 8 000 000 (17 000 000) kr
 vb :: Joseph Addo Tetteh :: 18 år (-02) :: Mighty Jets :: 1 000 000 (2 000 000) kr
 omc :: Asanele Velebhayi :: 18 år (-02) :: Cape Town Spurs :: 400 000 (800 000) kr
 fw :: Antonio Yakoub :: 18 år (-02) :: Assyriska FF :: 200 000 kr
 omc :: Hugo Rödlund :: 20 år (-01) :: IFK Eskilstuna :: 100 000 kr
 vm :: Elliot Stroud :: 18 år (-02) :: IK Oddevold :: 50 000 kr
 hm :: Victor Blixt :: 18 år (-02) :: Österlen FF :: 50 000 kr
 mb :: Peter Amoran :: 16 år (-04) :: IFK Östersund :: 25 000 kr
 mb :: William Månsson :: 17 år (-03) :: FK Karlskrona :: 25 000 kr

Försäljningar
-

Totalt: -9 310 000 (19 000 000) kr

Innan min ankomst hade spelare som Rasmus Bengtsson och Arnór Ingvi Traustason redan lämnat klubben. Efter en noggrann utvärdering internt stod det klart att det fanns ett par hål som behövde fyllas ut i A-laget, nämligen en ordinarie mittback och en backup på vänsterbacken. Enligt de attribut som jag anser är viktigast för varje position och tilltänkt roll så föll valet till slut på Elfsborgs Okumu och Mighty Jets Tetteh som förhoppningsvis kommer slå till med några riktigt fina prestationer i den himmelsblåa tröjan. Våra scouter var inte nöjda med att starkt rekommendera endast en afrikansk talang utan de lyckades även övertyga mig med innermittfältaren Asanele Velebhayis potential. I övrigt hämtades hela sex högintressanta svenska talanger in där offensive pjäsen Antonio Yakoub sticker ut mest. I slutet av transferfönstret lånades såväl Yakoub som Velebhayi ut för spel i Jönköpings Södra respektive Elfsborg.


Micke, LeoFM och juanele77 gillade
SvaraCitera
LeoFM
(@leo)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 102
 

Fint! Har själv spelat mot Peter Amoran ett antal gånger, brukar liknas med Pogba i sin spelstil. 


SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 246
 

Okumu är en riktigt fin värvning, känns som att du kan tjäna en bra summa där i framtiden!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - 4-3-2-1

Nästa steg i projektet är också även de absolut viktigaste enligt undertecknad; arbeta fram en taktik baserad på filosofin om en rakare och offensivare fotboll. Det behöver per automatik inte innebära snabba spelare då vi trots allt har offensiva trion Toivonen, Colak och Berget i truppen utan istället behöver ett taktiskt upplägg som får bollen att komma till motståndarnas straffområde snabbare än tidigare. Detta kan naturligtvis helt logiskt bli på bekostnad av exempelvis bollinnehav eller en hög passningsprocent, men inte nödvändigtvis. Bär också med att Rom byggdes inte på en natt vilket innebär tålamod. Vi ska successivt arbeta fram ett fungerande koncept där vi till nästa säsong kommer gå mer på djupet individuellt.

Det blev som bekant en 4-3-2-1 formation med endast en innermittfältare. Dumdristigt kan vissa tycka men om du hänger med mig så ska jag berätta för dig hur jag tänker och resonerar. Jag vill först och främst inleda med en rätt så neutral och simpel sista-trio i form av målvakt och mittbackar. Deras uppgift defensivt är att släppa in så få mål som möjligt, vid återerövring av boll fördela till en mer kreativ spelare och i offensiven nicka in bollen på fasta situationer. Med andra ord vill jag ha långa mittbackar som kan tacklas.

Vi går vidare. Näst på tur är ytterbackarna som båda kommer att få rollen inverterad ytterback. Defensivt kommer de agera ytterbackar, offensivt innermittfältare som i sin tur kompletterar den ensamme innermittfältaren. Dessa tre kommer att vara hårt arbetande spelare, något som kan liknas vid hjärtat i laget och fördela bollen till alla möjliga offensiva spelare precis som hjärtat pumpar ut blodet i hela kroppen. Med andra ord ska de ha bra uthållighet, kunna tacklas men även vara duktiga på att hitta viktiga passningar som kan vara direkt avgörande.

Nästa steg är våra kära yttermittfältare. Deras primära uppgift är att springa och öppna upp ytor, men även slå några riktigt fina inlägg till den offensiva trion och dessutom själv prova på skott med jämna mellanrum. Här värderar vi snabbhet och inlägg. Vi har alltså nu tre tillvägagångssätt i att få bollen i motståndarnas straffområde och sedermera i mål; via fasta situationer, via den centrala trion som slår raka passningar samt våra två yttermittfältare som slår inlägg från kanterna.

Avslutningsvis har vi den offensiva trion, de som ska göra målen. De ska ha näsa för mål och ha en förmåga att göra det oförutsedda, antingen med eller utan boll. Det kan handla om att skjuta eller springa på ett sätt som ingen förväntar sig vilket ska resultera i en svårläst offensiv och ständigt tillgänglig för alla sorters framspelningar. Eftersom det är två offensiva mittfältare och en forward kommer vi snabbt få två vågor av spelare efter varandra där yttermittfältarna och innermittfältarna backup upp i en tredje våg.

Målvakt: Johan Dahlin (34) :: Marko Johansson (22)
Högerback: Felix Beijmo (23) :: Bonke Innocent (25)
Mittback: Joseph Okumu (23) :: Franz Brorsson (25)
Mittback: Anel Ahmedhodzic (22) :: Lasse Nielsen (33)
Vänsterback: Jonas Knudsen (28) :: Jospeh Addo Tetteh (18)
Högermittfält: Eric Larsson (29) :: Romain Gall (26)
Innermittfält: Anders Christiansen (30) :: Oscar Lewicki (28) :: Erdal Rakip (25)
Vänstermittfält: Sören Rieks (33) :: Mubaarak Nuh (18)
Offensiv Mitt: Ola Toivonen (34) :: Adi Nalic (23)
Offensiv Mitt: Jo Inge Berget (30) :: Veljko Birmancevic (23)
Forward: Antonio Colak (27) :: Amin Sarr (20)

Snittålder trupp: 26,04 år
Snittålder startelva: 28,45 år


raca14, Micke, Villinho och 1 personer gillade
SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Tipselit & Juniorlaget

Innan vi drar igång säsongen måste vi även gå igenom MFF Tipselit samt juniorlaget och vi börjar med det förstnämnda. De kommer den här säsongen spela i Superettan och åker de ur så är jag nästan helt säker på att reglerna inte tillåter dem att någonsin avancera upp dit igen. De får med andra ord inte avancera upp till Allsvenskan heller så skulle de komma topp tre så är det laget på plats nummer fyra som får kvalplatsen istället. Även om det vattnas i munnen vid tanken på att ha två lag i Allsvenskan så känns detta trots allt som en perfekt brygga för spelarna att utvecklas i en mogen miljö utan att ta sig vatten över huvudet.

Målvakt: Mathias Nilsson (22) :: Melker Ellborg (17)
Högerback: Emil Lindman (18) :: Simon Lindfors (16)
Mittback: Noah Eile (18) :: Lorik Konjuhi (18)
Mittback: Pavle Vagic (21) :: Ludvig Nicklasson (18)
Vänsterback: Elliot Lindquist Nilsson (20) :: Josef Al-Imam (16)
Högermittfält: Victor Blixt (18) :: Melker Widell (18)
Innermittfält: David Edvardsson (19) :: Alexander Nilsson (18)
Vänstermittfält: Patriot Sejdiu (20) :: Elliot Stroud (18)
Offensiv Mitt: Hugo Rödlund (20) :: Samuel Burakowsky (18)
Offensiv Mitt: Hugo Bolin (18)
Forward: Sebastian Nanasi (18) :: Isak Bjerkebo (18)

Snittålder: 18,42 år

Spelare som jag kommer att följa extra noga den här säsongen är mittbackarna Noah Eile och Pavle Vagic, innermittfältaren David Edvardsson samt forwarden Sebastian Nanasi som ligger i framkant i sin utveckling gentemot resterande spelare. Även målvakten Mathias Nilsson och vänsterbacken Elliot Lindquist Nilsson, som för övrigt är den enda spelaren från IFK Malmö som fick stanna, är två spelare som går under radarn att på allvar kämpa om att flyttas upp till A-laget den kommande säsongen. Resterande spelare är inte direkt utfyllnadsspelare utan intressanta talanger men för en handfull av dem kan en sämre prestation innebära att kontraktet inte förlängs, däribland mittbacken Ludvig Nicklasson samt offensiva mittfältaren Samuel Burakowsky.

Målvakt: Dante Eriksson (16) :: Tyree Griffiths (18) :: Viktor Andersson (17)
Högerback: -
Mittback: William Månsson (17)
Mittback: Peter Amoran (16)
Vänsterback: -
Högermittfält: Philip Malky (16) :: Hugo Larsson (16) :: Robin Ottosson (16)
Innermittfält: Melker Roslin (19) :: Markus Björkqvist (17) :: August Karlin (17) :: Raymond Adjei (17)
Vänstermittfält: -
Offensiv Mitt: -
Offensiv Mitt: -
Forward: Deniz Salievski (17) :: Adrian Neziri (16)

Snittålder: 16,78 år

Vid en första anblick ser det oerhört ojämnt fördelat ut i positionerna men börjar vi då fundera på vad jag skrev om hur jag ville forma taktiken så kan vi ganska så snabb räkna ut att flera av innermittfältarna kommer ta steget ner på ytterbacksplatserna men även som offensiv mittfältare där sistnämnda positionen även kommer få spelare från högermittfältarna. Vi har garderat oss och jag känner mig ganska så lugn inför säsongen även för juniorlagets del. Det finns trots allt otroligt många unga spelare i MFF Tipselit som definitivt kan ta steget ner under en period och vid skadefrånvaro och dylikt.


Micke gillade
SvaraCitera
Oso
 Oso
(@oso)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 1
 

Ska bli intressant att följa denna 🙂

Kör själv en save med MFF på FM2021. 


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Våren 2021

En halv säsong har gått och det vankas Europamästerskapet. Det ger oss en chans att utvärdera vårens händelser och se om det finns rum för såväl förändring som förbättring bland spelarna men även taktiskt. Spontant har taktiken fungerat som handen i handsken där vi gått obesegrade genom med undantag för 1-1 borta mot IK Sirius som i sin tur ligger sist i Allsvenskan. Vi har övertygat med bravur mot toppkonkurrenter som Djurgården (4-0 borta), Elfsborg (3-0 hemma) samt Norrköping (3-0 hemma) där sistnämnda inte alls har fått till det hittills den här säsongen. I Svenska Cupen gjorde vi jobbet och tog oss obehindrat till final där vi tog full pott i gruppen innehållandes Västerås, Brage och Varberg för att sedan besegra Hammarby med 5-2 hemma och AIK med 2-0 hemma i kvartsfinalen respektive semifinalen. I den efterlängtade finalen åkte vi till Bravida Arena där formtoppade Häcken på förhand definitivt skulle bjuda upp till dans. Men när det väl kom till kritan så var det Malmö för hela slanten i 90 raka minuter. 4-1 till MFF och klubben kan äntligen åter få se sig som segrare i cupen.

Skytteligan: Amin Sarr (10) :: Ola Toivonen (8)
Assistligan: Jonas Knudsen (5) :: Christiansen/Birmancevic (4)
Poängligan: Amin Sarr (10+0) :: Ola Toivonen (8+1) :: Christiansen/Birmancevic (2+5/2+5)

Som ni kan se är det ganska utpekat vilka som gör mål och vilka som spelar fram till dem. Amin Sarr och Ola Toivonen har varit fruktansvärt målfarliga och ligger etta respektive trea i skytteligan. Trion Knudsen, Christiansen och Birmancevic har alla slagit en hel del avgörande passningar där samtliga av Knudsens assist har varit långa inkast. Colak är sedan länge förpassad till bänken och frågan är om han kommer bjuda upp till dans under hösten eller få se sig passerad i hierarkin. Birmancevic är också väldigt nära att slå sig in i startelvan men även om Jo Inge Berget inte stått för allt för mycket poäng så är han en av de i Malmö som har högst snittbetyg.

För MFF Tipselit har det gått förvånansvärt bra och man ligger efter halva säsongen på fjärde plats, åtta poäng bakom serieledande Örgryte. Det är många lag som är med i kampen ännu men känslan är att det snart kommer börja falla bort några lag, speciellt i transfertider där lag från Allsvenskan jagar budgetförstärkningar underifrån. Inför säsongen trodde jag att Tipselit skulle ha det svårt i Superettan och näst intill kriga för att hålla sig kvar så detta var verkligen ett fint besked redan nu att våra talanger håller en hög nivå.

Skytteligan: Sebastian Nanasi (8) :: Alexander Nilsson (3)
Assistligan: Nilsson/Rakip (3) :: Nanasi/Widell/Edvardsson (29
Poängligan: Sebastian Nanasi (8+2) :: Alexander Nilsson (3+3)

Vi rundar av med juniorlagets framfart. De inledde säsongen med att avancera vidare hela vägen till semifinal i UEFA Youth League, där bland annat Liverpool fick åka på storstryk med hela 4-0. I semifinalen slog en annan gigant, nämligen Bayern, ut oss efter en målfylld 5-4-match. I ligan fortsatte juniorerna att leverera och även om det blev några poängförluster så var det övervägande vinster och en hel del med stora siffror dessutom. Nu hann jag inte ta skärmdump efter halva säsongen så ni får föreställa er en jämn topp med Malmö och Djurgården i den absoluta toppen där en handfull lag jagar en bit bakom.

Skytteligan: Deniz Salievski (17) :: Markus Björkqvist (4)
Assistligan: Hugo Bolin (6) :: Markus Björkqvist (4)
Poängligan: Deniz Salievski (17+1) :: Hugo Bolin (3+6)


raca14, Micke och Argt Troll gillade
SvaraCitera
friggan
(@friggan)
Talang
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 223
 

Jättebra och intressant! Har en fundering kring Ludvig Nicklasson. Killen har ändå representerat 03-landslaget i år IRL, så han bör ju definitivt vara en spelare att hålla ögonen på! Men inte jag som sätter -PA visserligen 😉 


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  
Postad av: @friggan

Jättebra och intressant! Har en fundering kring Ludvig Nicklasson. Killen har ändå representerat 03-landslaget i år IRL, så han bör ju definitivt vara en spelare att hålla ögonen på! Men inte jag som sätter -PA visserligen 😉 

Tack! Nej men precis, lite synd är det allt.. Men det kanske rättar till sig med tiden 🙂


friggan gillade
SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Sommarfönstret 2021

Och så kom försäljningen som tyvärr var oundviklig; Anel Ahmedhodzic lämnar trots att han cirka två månader tidigare kritat på ett nytt kontrakt. Vi vet alla om hans storhet vid detta laget, han är och har varit totalt överlägsen i Allsvenskan och är dessutom ordinarie i det bosniska landslaget. När Inter dök upp fanns det tyvärr inget jag kunde göra annat än att försöka förhandla till en bra deal vilket jag också lyckades med. 140 miljoner kronor samt 50 procent av nästa försäljning går till oss.

Nyförvärv
 fw :: Brian Brobbey :: 19 år (-02) :: AFC Ajax :: Fri Transfer
 cm :: Jean N’Guessan :: 18 år (-03) :: RC Abidjan :: 1 500 000 (3 000 000) kr
 fw :: Kristoffer Krebs :: 18 år (-03) :: IF Brommapojkarna :: 1 000 000 (3 000 000) kr
 mål :: André Picornell :: 17 år (-04) :: IF Brommapojkarna :: 1 000 000 (3 000 000) kr
 fw :: Wisdom Ubani :: 18 år (-03) :: Giant Brillars :: 300 000 (700 000) kr
 mb :: Emin Bayram :: 18 år (-03) :: Galatasaray SK :: Lån
 mb :: Anel Ahmedhodzic :: 22 år (-99) :: FC Internazionale :: Lån

Försäljningar
 mb :: Anel Ahmedhodzic :: 22 år (-99) :: FC Internazionale :: 140 000 000 kr

Totalt: +136 200 000 kr

På värvningsfronten tillkom även en hel del intressanta spelare, där holländske Brian Brobbey måste ses som den absolut hetaste av de alla. Åtminstone för stunden. Att vi fick behålla Anel över hösten kändes oerhört bra men vi passade samtidigt på att plocka in turkiske mittbackstalangen Emin Bayram på lån för att se hur han är i vår miljö. Plus i kanten är att hans kontrakt löper ut till sommaren. Utöver det fortsatte vi på den afrikanska linjen från förra fönstret och innermittfältaren Jean N’Guessan och forwarden Wisdom Ubani kommer komplettera MFF Tipselit under hösten. Sist men inte minst slutförde vi köpet av två BP-talanger i målvakten Picornell och forwarden Krebs som vi ser en ljus framtid hos.


raca14, Micke och zXc gillade
SvaraCitera
friggan
(@friggan)
Talang
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 223
 

Spännande transfers! Brian Brobbey är helt ordinarie i Nederländernas U21-lag i min Save, så han känns riktigt bra!


Micke och Daniel Nilsson gillade
SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Hösten 2021

Första säsongen för Olof Persson är över och det råder inga tvivel om att Malmö FF helt enkelt var för bra för att ha någon ordentlig utmanare över 30 matcher i Allsvenskan. 27 vinster, två oavgjorda samt en förlust med en målskillnad på +74 fördelat på 91 gjorda mål och 17 insläppta talar för att taktiken var otroligt effektiv, så klart tack vare kompetent spelarmaterial.Vi kvalificerade oss till slut för gruppspel i Champions League efter att ha slagit ut bland annat Celtic och Young Boys på vägen. Vi lottades mot Atlético Madrid, LAzio och Krasnodar vilket på förhand kändes som en god möjlighet för oss att åtminstone avancera till Europa League. Så blev fallet och även om vi föll på målsnöret till slutspel i CL då såväl vi som Lazio slutade på samma poäng fast italienarna med en bättre målskillnad, så känns EL som ett betydligt bättre slutspel för oss om vi ska försöka hävda oss någorlunda.

Skytteligan: Amin Sarr (23) :: Ola Toivonen (15)
Assistligan: Jonas Knudsen (12) :: Veljko Birmancevic (11)
Poängligan: Amin Sarr (23+4) :: Ola Toivonen (15+5)

Individuellt gjorde alla utespelare minst en poäng om vi ser till mål och assist. Bäst blev Amin Sarr som vann skytteligan med råge, Ola kom på andra plats och på sjunde plats hittar vi Brian Brobbey. I assistligan kammade Jonas Knudsen hem priset med Birmancevic precis bakom. Förutom Häckens Tobias Heintz så var det enbart Malmö-spelare i toppen(Nalic, Rieks och Christiansen). Det fanns också en del besvikelser och inlånade Antonio Colak var den största. Endast två mål och tidigt förpassad till bänken för den högste löntagaren i klubben är inget bra CV. Andra spelare som kan vara orolig för sin framtid i Himmelsblått är Lewicki, Gall, Beijmo och Nuh.

MFF Tipselit ville inte vara sämre utan mäktade till slut med en andra plats i Superettan, dock nio poäng bakom serievinnaren Jönköpings Södra. Eftersom Tipselit inte får avancera upp till Allsvenskan fick Helsingborg den andra direktplatsen medan Eskilstuna fick kvala mot Norrköping som bara det var en överraskning. Vad som chockerade hela fotbollssverige var att AFC gick och vann över två matcher mot Peking som därmed byter plats i seriesystemet till nästa säsong. Den såg man verkligen inte komma inför säsongen.

Skytteligan: Sebastian Nanasi (22) :: Alexander Nilsson (12)
Assistligan: David Edvardsson (9) :: Patriot Sejdiu (7)
Poängligan: Sebastian Nanasi (22+4) :: Alexander Nilsson (12+6)

Även här fick vi se en skytteligavinnare och det i stjärnskottet Sebastian Nanasi. 22 fullträffar och närmast honom i Superettan var Brages Anton Lundin som slog till med 14 mål. David Edvardsson spelade fram till nio mål och hamnade därmed på andra plats i assistligan, tre assist färre än Landskronas Filip Ottosson. En som både kunde skjuta och passa var ytterligare en innermittfältare, nämligen Alexander Nilsson som gjorde tolv mål och sex framspelningar. En otroligt imponerande säsong för MFF Tipselit!

Våra yngsta killar växlade upp med bravur från och med juli och förlorade endast en match och vann resten, med undantag för en 2-2 träningsmatch mot Blåvitt. Med det sagt så vann juniorlaget såväl serien som slutspelet där Djurgården besegrades i finalen med 1-0. I UEFA Youth League var man fullkomligt överlägsna och vann med 5-0 hemma och 10-1 borta mot Atlético Madrid, 6-0 hemma och 8-0 borta mot Lazio samt 1-0 hemma och 3-1 borta mot Krasnodar. Här höll man inte på bromsen utan körde i full kareta mot slutspel där man ställs mot engelska West Bromwich.

Skytteligan: Deniz Salievski (38) :: Bolin/Björkqvist/Malky (8)
Assistligan: Bolin/Björkqvist (9) :: Philip Malky (8)
Poängligan: Deniz Salievski (38+4) :: Bolin/Björkqvist (17)

Deniz Salievski var utan tvekan vår absolut viktigaste spelare den gångna säsongen. Med sina 38 mål var han outstanding och det var svårt för de andra anfallarna att få speltid. Trion Bolin, Björkqvist och Malky var därefter de spelare som stack ut poängmässigt och det vore väldigt märkligt om inte någon av dessa kommer att ta steget upp till MFF Tipselit den kommande säsongen. Samtidigt har vi ett slutspel i Youth League att tänka på.


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Ungdomsintag, Ekonomi & Framtid

Jag kommer nu att redovisa lite kring ungdomsintaget, hur jag har förvaltat pengarna som drogs in under säsongen men även framtidsutsikter. Om vi börjar med det förstnämnda; ungdomsintaget, så kan man lugnt säga att det var lite av en gyllene generation som dök upp. Hela tio spelare födda 2005 spelade till sig ett kontrakt och även om de har en lång väg att gå så kan man redan nu se tendenser på att vissa av dem kommer gå väldigt långt i sin fotbollskarriär, förutsatt att skador inte sätter några käppar i hjulet.

mål :: Emiliano Salji :: ★★★✭
mb :: William Ståhl :: ★★★★
mb :: Felix Appelqvist :: ★★★
mb :: Kevin Axelsson :: ★★★★
vb :: Glenn Nyström :: ★★★★★
vb :: Jörgen Åström :: ★★✭
hm :: Mattias Turesson :: ★★✭
hm :: Aleksandar Pelicic :: ★★★★★
cm :: Franco Reynero :: ★★★✭
fw :: Ola Ströbeck :: ★★★★★

★ = Hel stjärna
= Halv stjärna

Stjärnorna är baserade på spelarnas potential och här kan vi snabbt se att det finns hela tre stycken som enligt min assisterande tränare Jörgen Pettersson kan nå den absoluta toppen, åtminstone i Malmö FF. Men tittar vi mer ingående på spelarna så är det onekligen framtida landslagsspelare. Det är svårt att ta ut någon av Nyström, Pelicic och Ströbeck som extra intressant utan jag kommer följa alla med stort intresse. Mittbackarna Ståhl och Axelsson är inte långt efter i sin potential och i det stora hela så känns det som sagt som en gyllene generation.

Vi har även nått stora framgångar ekonomiskt den gångna säsongen. Försäljningen av Ahmedhodzic gav bara det 140 miljoner kronor i kassan, lägg därtill ett avancemang och sedermera prispengar för vunna matcher i Champions League så har vi samlat ihop runt 340 miljoner. Sist men inte minst fick vi nästan 30 miljoner för att vi vann Allsvenskan. Dock har vi löner att betala och kollektiva bonusavtal för att ha nått framgångar låg dessutom på max. Men det gav ändå rum för en hel del förbättringar.

Vi har förbättrat ungdomsrekryteringen och utökat tränarstaben. På gång har vi uppgraderingar av ungdomsfaciliteter, träningsfaciliteter samt arenan. Det kostade oss en hel del pengar men i slutändan gick vi inte minus överhuvudtaget utan lyckades med bedriften att gå plus en hel del miljoner trots allt. Kan vi fortsätta på det här viset är det inget snack om saken att vi kommer ha optimala förutsättningar för att lyckas bli en världsspelare i Malmö FF. Med det sagt så vill vi göra en liknande resa nästa säsong så att vi kan fortsätta bygga ett ekonomiskt imperium och därmed ge optimala förutsättningar för en fotbollsspelare att nå den absoluta världstoppen i Malmö FF.


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Vinterfönstret 2022

Jag planerade egentligen inte så pass många och dyra värvningar men när IFK Norrköping åker ur Allsvenskan så finns det absolut en nödvändighet att knyta till sig tre spelare, vilket vi också gjorde. Linus Wahlqvist, Sead Haksabanovic och Isak Bergmann Jóhannesson kommer alla att på allvar konkurrera om en plats i startelvan och höjer markant nivån i laget. Supertalangen Nils Fröling köptes också in och även om han var dyr så är det också en spelare som vi över tid garanterat kommer att utveckla och sälja för en betydligt högre peng. Den turkiske mittbackstalangen imponerade stort i höstas och när Galatasaray aktivt inte valde att försöka förlänga hans kontrakt tog vi chansen och lockade över honom till oss. 500 000 kronor blev priset för att plocka in honom redan i januari istället för att vänta till sommaren när hans kontrakt skulle löpt ut.

Nyförvärv
mb :: Emin Bayram :: 18 år (-03) :: Galatasaray SK :: 500 000 kr
hb :: Linus Wahlqvist :: 25 år (-96) :: IFK Norrköping :: 5 000 000 (10 000 000) kr
omc :: Nils Fröling :: 21 år (-00) :: Kalmar FF :: 15 000 000 (30 000 000) kr
hm :: Sead Haksabanovic :: 22 år (-99) :: IFK Norrköping :: 10 000 000 (20 000 000) kr
vm :: Isak Bergmann Jóhannesson :: 19 år (-03) :: IFK Norrköping :: 8 000 000 (18 000 000) kr

Försäljningar
 vm :: Sören Rieks :: 34 år (-87) :: AaB :: Fri Transfer
 hm :: Romain Gall :: 27 år (-95) :: LAFC :: 12 000 000 kr
 fw :: Marcus Antonsson :: 30 år (-91) :: Klubblös :: Fri Transfer
 vm :: Patriot Sejdiu :: 20 år (-00) :: Klubblös :: Fri Transfer
 omc :: Jo Inge Berget :: 31 år (-90) :: Hellas Verona :: 7 250 000 (9 500 000) kr
 hb :: Felix Beijmo :: 24 år (-98) :: Würzburger Kickers :: 15 000 000 kr
 cm :: Samuel Adrian :: 24 år (-98) :: IF Elfsborg :: 3 250 000 kr
 +8 spelare på lån

Totalt: -1 000 000 kr

Tillkommer det spelare så försvinner det även spelare. Rieks, Gall, Berget och Beijmo ingick alla i A-laget förra säsongen men hade en ojämn form och även om de flesta hade en hög högstanivå så var lägstanivån för låg. Åldern började även ta ut sin rätt på Rieks och Berget vilket syntes i löpsteget. Antonsson gjorde en fin prestation i Halmstad men håller inte på Malmös nivå och fick därmed inte ett förlängt kontrakt. Sejdiu och Adrian är inte talanger längre och när yngre spelare med större potential knackar på dörren så får dessa röra på sig. Utöver det så lånades åtta spelare ut, däribland YAkoub, Mujanic, och Mathias Nilsson.


raca14 gillade
SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Trupperna 2022

Jämfört med förra säsongen så tycker jag att vi som helhet har ett bättre lag men det är ändå tydligt att vi saknar Ahmedhodzic i startelvan. Johan och Marko kommer i år att helt utmana på samma villkor, vilket även gäller för Bonke och Linus på högerbacken, Larson och Haksabanovic på högermittfältet samt alla mittbackar och offensiva mittfältare. Knudsen, Christiansen, Bergmann Jóhansson och Sarr är till en början orubbliga i startelvan men form är superviktig och det kommer att förändras med tiden. Lewicki kommer användas på en hel del positioner men samtidigt inte prioriteras och frågan är därmed hur länge han faktiskt stannar.

Målvakt: Johan Dahlin (35) :: Marko Johansson (23)
Högerback: Bonke Innocent (26) :: Linus Wahlqvist (25)
Mittback: Joseph Okumu (24) :: Emin Bayram (18)
Mittback: Franz Brorsson (26) :: Pavle Vagic (22)
Vänsterback: Jonas Knudsen (29) :: Joseph Addo Tetteh (19)
Högermittfält: Eric Larsson (30) :: Sead Haksabanovic (22)
Innermittfält: Anders Christiansen (31) :: Oscar Lewicki (29) :: David Edvardsson (20)
Vänstermittfält: Isak Bergmann Jóhansson (19) :: Mubaarak Nuh (19)
Offensiv Mitt: Ola Toivonen (35) :: Adi Nalic (24)
Offensiv Mitt: Veljko Birmancevic (24) :: Nils Fröling (21)
Forward: Amin Sarr (21) :: Brian Brobbey (20)

Snittålder Trupp: 25,56 år
Snittålder Startelva: 27,27 år

Ellborg tar i år över målvaktsposten med understöd av Dante. Borgström är tillbaka från lån och är given till höger i backlinjen. Centralt är Eile lika given och för Hugo och Loriks del är detta sista chansen medan Månsson är en spelare vi tror på. Till vänster är Elliott superintressant och kan mycket väl gå upp ett steg till nästa säsong. Uppåt banan har Bjerkebo tagit steget ner från forward till högermittfält och får konkurrens av uppflyttade Malky, två väldigt intressanta talanger. Centralt är N’Guessan självskriven och just nu Tipselits absolut bäste spelare tillsammans med Nanasi i anfallet. Stroud är enda vänsterfotade offensiva mittfältaren men högerfotade Widell är kompetent där med. Velebhayi och Nilsson kommer vara ordinarie som offensiva mittfältare och är båda superintressanta. Nanasi presenterade sig med råge förra säsongen, fick tyvärr ingen plats i A-laget och vi hoppas därför att han gör en lika bra säsong i Superettan det här året också.

Målvakt: Melker Ellborg (18) :: Dante Eriksson (17)
Högerback: Linus Borgström (20) :: Emil Lindman (19)
Mittback: Noah Eile (19) :: William Månsson (18)
Mittback: Hugo Andersson (23) :: Lorik Konjuhi (19)
Vänsterback: Elliott Lindquist Nilsson (21) :: Josef Al-Imam (17)
Högermittfält: Isak Bjerkebo (19) :: Philip Malky (17)
Innermittfält: Jean N’Guessan (18) :: Melker Roslin (20)
Vänstermittfält: Elliott Stroud (19)
Offensiv Mitt: Asanele Velebhayi (19) :: Melker Widell (19)
Offensiv Mitt: Alexander Nilsson (19) :: Hugo Bolin (18)
Forward: Sebastian Nanasi (19) :: Wisdom Ubani (18)

Snittålder Trupp: 18,85 år


Här har det fyllts på med spelare underifrån. Som vi tidigare har pratat om så är trion Nyström(vb), Pelicic(hm) och Ströbeck(fw) supertalanger och kommer förhoppningsvis att utvecklas rejält den här säsongen. Tillsammans med Amoran, Björkqvist och Larsson har vi spelare som krigar för en plats i Tipselit till nästa säsong. Just Björkqvist hade redan nu kunnat ta en plats i A-laget men då konkurrensen på innermittfältet är oerhört tufft så får han utvecklas i lugn och ro nere i juniorlaget, åtminstone den här säsongen också.

Målvakt: Viktor Andersson (18) :: Emiliano Saliji (16)
Högerback: August Karlin (18) :: Simon Lindfors (17)
Mittback: Peter Amoran (17) :: William Ståhl (16)
Mittback: Kevin Axelsson (16) :: Felix Appelqvist (16)
Vänsterback: Glenn Nyström (16) :: Jörgen Åström (16)
Högermittfält: Aleksandar Pelicic (17) :: Robin Ottosson (17)
Innermittfält: Markus Björkqvist (18) :: Raymond Adjei (18) :: Franco Reynero (16)
Vänstermittfält: Mattias Turesson (16)
Offensiv Mitt: Hugo Larsson (17)
Offensiv Mitt: Adrian Neziri (17)
Forward: Ola Ströbeck (17)

Snittålder Trupp: 16,78 år


FMSvensson och Micke gillade
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 246
 

Finfin rapport, Danne! Såg att du sålt Samuel Adrian och har Linus Borgström i tipselit just nu. Båda har presterat riktigt fint på min FFF-save första säsongen, Adrian var med i toppen av assistligan t.o.m. Har lyckats förlänga lånet en säsong på bägge dessutom. Hoppas Linus får en fin utveckling hos dig, även om det är tuff konkurrens förstås 🙂

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  


Malmö FF - Våren 2022

Om vi börjar med försäsongens tävlingsmatcher så gick vi rent i Svenska Cupen. I gruppspelet ställdes vi mot HIF, GAIS och Gefle som alla gjorde varsin hederlig insats med varsitt mål men där vi var för bra. I kvarten demolerade vi Elfsborg med 6-0 och, roligt nog, ställdes vi mot MFF Tipselit i semifinalen. Matchen var faktiskt bra och jämn men det märktes till slut att vi var snäppet bättre och resultatet 5-2 är vid dagens slut ett rättvist resultat. I finalen av cupen hemmaslog vi Djurgården efter också det en jämn kamp. Efter första halvlek stod det 3-1 och det kändes som om spelarna redan tagit ut vinsten i förskott för stockholmarna tog över i andra och lyckades reducera men som tur var inte kvittera. Cupen är för andra året på raken bärgad!

Det vankades även slutspel i Europa League efter en tredjeplats i Champions League-gruppspelet och i den första utslagsrundan ställdes vi mot Dinamo Zagreb som lyckades vinna med 3-2 på vår hemmaplan i första matchen av två. Truppen kändes rätt pessimistisk inför returen i Kroatien men vi lyckades vända med matchens absolut sista anfall och tog oss vidare till den andra utslagsrundan. Ryska Zenit kom på besök och även här var vi illa ute redan i den första matchen som slutade 0-0. Men också här gjorde vi en supermatch på bortaplan och vann återigen med 3-1. I kvartsfinalen dog drömmarna redan efter lottningen när det stod klart att vi skulle möta LIVERPOOL. 2-5 hemma och 2-8 borta efter att Christiansen dragit på sig ett rött kort gjorde att drömmen om en titel fick ett abrupt slut.

Som väntat leder vi Allsvenskan men sättet vi gör det på är oerhört imponerande. 14 spelade matcher varav 14 vinster där vi gjort 55(!) mål och endast släppt in tre stycken. Det har varit en urladdning som heter duga och det finns verkligen inget att klaga på. Jag vet inte om det är bra eller mindre bra att vi tar ett sommaruppehåll innehållandes EM-slutspel med tanke på formen men vi har hur som helst gett oss optimala förutsättningar i ligan för att kunna fokusera på att kvalificera oss för gruppspel i Champions League även den här säsongen.

Skytteligan: Amin Sarr (11) :: Brian Brobbey (8)
Assistligan: Linus Wahlqvist (7) :: Anders Christiansen (6)
Poängligan: Amin Sarr (10+2) :: Brobbey/Isak BJ (8+2 /5+5)

Amin Sarr har återigen varit fantastisk och leder även den här gången den allsvenska skytteligan med sina elva mål. Bakom hittar vi Brobbey på en andra plats med åtta mål medan Toivonen på sju och duon Isak BJ samt Nalic ligger på fem mål vardera. Utlånade anfallarna Krebs och Salievski har även de gjort vars fem mål i Allsvenskan vilket är jättekul att se. I assistligan osar det Malmö-spelare i toppskiktet. Wahlqvist leder med sju framspelningar där Larsson och Christiansen delar andraplatsen med Sebastian Larsson och Magnus Eriksson på sex stycken. Vi kan även skymta Isak BJ på fem, Edvardsson och Tetteh på fyra samt Amin Sarr på tre. Många spelare gör poäng, även reservspelarna, vilket har varit en nyckelfaktor för framgång.

Även den här säsongen hittar vi vårt Tipselit-lag i toppen av Superettan och ligger just nu på fjärde plats endast tre poäng bakom Sundsvall och Varberg. I sin helhet har Tipselit gjort det väldigt bra där vi måste höja dem än en gång för deras semifinalplats i Svenska Cupen. Laget känns betydligt bättre och samspelta i år och förlusterna har kommit i sluttampen av båda månaderna. I övrigt ett målglatt lag där Nanasi samt offensiva duon Velebhayi och Nilsson stuckit ut extra.

Skytteligan: Sebastian Nanasi (12) :: Velebhayi/Nilsson (5)
Assistligan: Malky/Nanasi/Nilsson (5) :: Lindquist Nilsson (4)
Poängligan: Sebastian Nanasi (12+5) :: Alexander Nilsson (5+5)

Vårt juniorlag gick hela vägen till semifinal i UEFA Youth League även den här säsongen där Marseille gjorde ett mål mer. Men såväl West Bromwich som Arsenal vann vi över och att återigen vara ett av de fyra bästa lagen i Europa är ju ett kvitto på att vår ungdomsverksamhet är aktad. I serien har man vunnit sju gånger och spelat två oavgjorda och leder med tre poäng ner till AIK och Djurgården. 37 mål och endast sju insläppta är också det ett fint kvitto på spelarnas prestation. Största utropstecknet har varit anfallaren Ola Ströbeck där det även är värt att notera högermittfältaren Aleksandar Pelicic.

Skytteligan: Ola Ströbeck (12) :: Aleksandar Pelicic (6)
Assistligan: Larsson/Ottosson/Neziri/Reynero/Björkqvist (4)
Poängligan: Ola Ströbeck (12+1) :: Aleksandar Pelicic (6+3)


raca14, Micke och FMSvensson gillade
SvaraCitera
Sida 1 / 2