Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Stängt] [FM20] Livet efter Markus Rosenberg

Sida 3 / 6

Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Det är dags att presentera förberedelserna inför femte säsongen i Malmö FF för John Dahl Tomasson och det är en otroligt intressant men även rolig försäsong vi har fått skymta. Inte nog med att vi fick in precis de spelare som vi arbetat för att få in utan det har även varit andra framgångar som är värda att nämnas. Om vi börjar med nyförvärv så blev det till slut en övergång för danske vänsterbacken Adam Sörensen till priset av elva ynka miljoner kronor. Stortalangen tillika danske David Palmer kom för 38 miljoner och är, trots sina 17 år på jordklotet, redan nu en spelare som aspirerar på startelvan. Örebros Niclas Bergmark och Sirius David Mahjob Wallentinsson hämtades båda in på en fri transfer och går också de direkt in i truppen för att utmana om en plats i startelvan. Sist men inte minst så blev det en värvning som inte riktigt går hand i hand med vår filosofi men en nödvändig sådan. Talangen Wisdom Ubani, en nigeriansk anfallare, hämtades också in på en fri transfer och passar perfekt in i vår anfallsuppsättning.

IN
hb :: Niclas Bergmark :: Fri Transfer :: Örebro
mb :: David M. Wallentinsson :: Fri Transfer :: Sirius
vb :: Adam Sörensen :: 11M :: Lyngby
hm :: David Palmer :: 38M :: Midtjylland
fw :: Wisdom Ubani :: Fri Transfer :: Enyimba
+5 talanger för 8,1M

UT
mål :: Johan Dahlin :: Pensionerad :: -
hb :: Eric Larsson :: Fri Transfer :: -
vb :: Jonas Knudsen :: Fri Transfer :: Inter Miami
vm :: Pavle Vagic :: 50M :: Napoli
mb :: Franz Brorsson :: 50M :: Shandong
omc :: Sondre Auklend :: 40M :: Manchester United
omc :: Adi Nalic :: 15M :: Djurgården
mb :: Johan Rapp :: 4,5M :: Häcken
cm :: Anders Christiansen :: 4,5M :: AGF
hm :: Arnór I. Traustason :: Fri Transfer :: Midtjylland
+5 talanger för 19,5M
+11 talanger på lån

Jag skulle nog vilja sträcka mig så långt att generationsskiftet är klart nu efter detta transferfönstret. Vår äldsta spelare är Bonke Innocent, numera svensk, som är 28 år och en spelare som jag gärna behåller några säsonger till. Johan Dahlin, Eric Larsson, Jonas Knudsen och Arnór Traustasons kontrakt gick alla ut och trots att de har varit otroligt duktiga till och med förra säsongen så var det dags att släppa dem från klubben. Detsamma gällde Christiansen som gick till danska AGF för en mindre summa. Pavle Vagic och Sondre Auklend bråkade sig bort, Franz Brorsson var, likt Oscar Lewicki, en spelare som jag släppte utan några hard feelings eftersom han krigat på så många år i klubben och Adi Nalic samt Johan Rapp höll inte den nivån som behövdes för att arbeta vidare i Malmö FF’s projekt.

Cupspel
Efter en höst där vi föll på mållinjen i kampen om avancemang till Champions League så fick vi ladda om batterierna i Europa League-slutspelet istället vilket inte är allt för dåligt. Även Hammarby gick den här vägen, från CL-gruppspel till EL-slutspel. I den första utslagsrundan slog vi Köln med totalt 5-1 och det var klasskillnad lagen emellan till vår favör. I den andra utslagsrundan fortsatte vi på det tyska spåret eftersom vi lottades mot Hertha Berlin. En något jämnare historia ledde ändå till två stycken 2-1 vinster för vår del och vi är därmed vidare till kvartsfinal mot Monaco! Vi gick även i år till final i Svenska Cupen där höjdpunkten helt klart var kvartsfinalen mot Häcken som vi slog med hela 7-0.

David Palmer :: Adam Sörensen :: Anton Svensson


Micke och Prev gillade
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

I Europa League ställdes vi som bekant mot Monaco i kvartsfinalen. Vi låg under med 1-0 borta efter första halvlek men lyckades därefter vända och vinna med 2-1. I hemmareturen spelade vi hårt och höll tätt vilket slutade med en oavgjord historia a la 1-1. Det vankades semifinal och det engelska storlaget Arsenal blev motståndarna. Amin Sarr var helt fenomenal och smällde in ett äkta hattrick innan engelsmännen reducerade i slutet av matchen på hemmaplan. Returen blev en intensiv sådan och slutade med mål åt båda håll. 2-2 innebar till slut en finalplats mot Roma. Innan EL-finalen gick av stapeln slog vi rivalerna HIF övertygande med 4-1 i SC-finalen vilket var en perfekt uppvärmning. Väl framme i finalen öppnade vi på ett helt otroligt sätt och redan efter nio minuter hade vi 3-0. Matchen slutade till slut 4-2 till oss och Malmö FF är därmed Europa League-mästare år 2024!

I Allsvenskan har det rullat på bra även om reservspelarna fått mer speltid än vanligt. I den andra omgången körde vi över vår före detta samarbetsklubb Trelleborg på hemmaplan med hela 8-1 men matchen därefter tappade vi poäng mot nyuppflyttade Djurgården. För det mesta har vi gjort det bra men stundtals och i synnerhet mot slutet har det tagit allt längre tid för oss att spräcka nollan vilket har varit ett hyfsat orosmoment. Tio allsvenska matcher hann vi med innan sommaruppehållet och ligger för närvarande på andra plats efter Hammarbys framfart och överlägsenhet.

Flest mål :: Bjerkebo, Fröling & Palmer :: 4 st
Flest assist :: Mubaarak Nuh :: 7 st
Högst snittbetyg :: Mubaarak Nuh :: 7,78

När Anders Christiansen inte längre finns i klubben så är det dags för andra spelare att steppa upp och trots en väldigt annorlunda vår med avancemang till finalen i Europa League så har vi ändå fått se spelare som presterat på väldigt hög nivå även i Allsvenskan, däribland Mubaarak Nuh med sina sju assist. Amin Sarr var otrolig i EL medan nyförvärvet Mahjob Wallentinsson och Mujanic gjort det otroligt bra centralt i AS. Det finns många, om inte alla, som ska ha cred för den fantastiska våren och det går inte att nå en mer perfekt period än vad vi faktiskt åstadkommit.


Jaconelli, Micke, raca14 och 3 personer gillade
JS7
 JS7
(@js7)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 25
 

Snyggt jobbat 👍 


Andreas_N
(@andreas_n)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 38
 

Skärmdump på hela truppen? 

Samt gärna på profilen för Nuh 🙂


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Vi kan numera sätta emot på ett helt annat sätt gentemot stora klubbarna ute i Europa eftersom vi har en så pass stark ekonomi. Hela den här säsongen handlar därför om att förlänga med spelare vi vill behålla och ge dem en skjuts uppåt lönemässigt, vilket vi också har lyckats bra med. Det är en bit kvar då vi har många spelare i Malmö FF men samtidigt behöver vi inte stressa med att försöka förlänga med alla spelare samtidigt. Under sommaren plockade vi in tre högintressanta talanger där svenske Dino Eriksson kommer att gå rakt in i A-laget medan Jesse lånas ut och Idar kommer att tillhöra reservlaget. Dino besitter en otrolig potential och är redan nu en spelare som kan göra skillnad i Allsvenskan.

IN
cm :: Dino Eriksson :: 25M :: Örebro
mål :: Jesse Partanen :: 12M :: HJK
vm :: Idar Torvanger :: 15M :: Rosenborg

UT
cm :: Amel Mujanic :: 10M :: Djurgården
fw :: Njegos Dedic :: 3,5M :: Örebro
+5 spelare på lån

Förutom att Jesse skickades på lån gjorde även fyra andra spelare det. Njegos Dedic är en spelare som tyvärr inte kommer att nå hela vägen till A-laget utan såldes vidare till Örebro. Efter flera år av stora förhoppningar var jag till slut tvungen att släppa Amel Mujanic, han lyckades inte ta sista steget och utvecklas till en så pass bra fotbollsspelare som vi hoppades på utan få försöka nå de höjderna i Djurgården istället.

Dino Eriksson :: Jesse Partanen :: Idar Torvanger :: Mubaarak Nuh :: Spelartruppen


Andreas_N och raca14 gillade
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Fem år, fem guld. Men den här gången var det jämnare än någonsin vilket givetvis var roligt. Hammarby bjöd upp till dans ända tills sista omgångarna där en match oss emellan avgjorde alltsammans där vi vann med 2-0. Vi utökade poängrekordet med ett poäng och som vanligt gjorde vi ungefär lika många mål och släppte in lika många mål som vanligt. Vad som också är intressant är att Allsvenskan numera är så pass stark att vi har ett lag som går direkt till CL-gruppspel medan ytterligare ett lag får kvala in. Ett bevis på att det inte bara är Malmö FF som går bra, även om vi har dragit det absolut största lasset.

Muamer Tankovic var helt fenomenal framför målet i år med sina 17 mål i AS. Där bakom hamnade Nils Fröling som åter får se sig som Allsvenskans näst bästa målgörare. På tredjeplats kom Isak Bjerkebo med tolv mål, lite längre ner Amin Sarr på åtta och sedan David Palmer på sju. Mubaarak Nuh gjorde enastående insatser på vänstermittfältet den här säsongen och vann assistligan och kom tvåa i högst snittbetygsligan. David Palmer var visserligen andrafiolen bakom Sebastian Nanasi men de matcher han spelade så var han Allsvenskans bäste spelare sett till snittbetyg. Hedersomnämnanden till Yahya Kalley, Hugo Andersson, Dino Eriksson och David Mahjob Wallentinsson.

Flest mål :: Nils Fröling :: 14 st
Flest assist :: Mubaarak Nuh :: 12 st
Högst snittbetyg :: David Palmer :: 7,55

Det har inte hänt något särskilt på facilitetsfronten eller skett någon form av expansion den här säsongen, inte heller några nya samarbetsklubbar utan mycket, om inte all, fokus har lagts på att ta hand om det befintliga. I Champions League har vi då lyckats med det näst intill omöjliga genom att vinna gruppen framför Liverpool, om än på samma poäng. Vi vann mot varandra men då vi gjorde mål på bortaplan så kom vi före. Genk kom trea och AZ fyra. I första utslagsrundan ställs vi mot Dortmund och lottningen kunde blivit betydligt lättare(Young Boys) men även svårare(Real Madrid, Man City, PSG, etc).


Micke, Northwinds och raca14 gillade
raca14
(@raca14)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 131
 
Postad av: @daniel-nilsson

Så jäkla läcker läsning!! 😛

Fortsätt i samma anda!


Northwinds
(@northwinds)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 186
 

@raca14

 

Rekommenderar att du trycker på svara och inte citera, så slipper du ha med hela rapporter och dylikt i framtiden. 🙂


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Inför den här säsongen, nummer sex för att vara exakt, så ville jag testa något nytt. Den befintliga truppen är redan tillräckligt bra och fortfarande unga och varför ska vi då bryta av det med värvningar utifrån? Istället värvades unge Axel Lindberg in från Elfsborg, ingen större supertalang utan mer en utfyllnadstalang underifrån. Det räcker och även om vi är en av världens rikaste klubbar så finns inte behovet av fler spelare än de vi redan har att tillgå.

IN
cm :: Axel Lindberg :: 3M :: Elfsborg

UT
vm :: Erik Grandelius :: 10M :: Djurgården
cm :: Felix Olsson :: 8M :: Hammarby
mål :: Melker Ellborg :: 2,5M :: Häcken
+26 spelare på lån

Erik Grandelius gjorde en säsong i Malmö FF och var därefter utlånad till AIK. Tyvärr nådde han inte de resultat vi hoppats på och får därmed söka lyckan vidare i huvudstaden och Djurgården, en klubb vi verkar sälja en hel del spelare till vid närmare eftertanke. Felix Olsson besitter en intressant talang men har många att konkurrera med och tog därmed inte sista steget mot A-laget. 8 miljoner kronor plus 50% av nästa försäljning banar för att vi kan ta tillbaka honom till en ok summa ifall hans utveckling skulle ta fart. Melker Ellborg är ytterligare en målvakt i raden som har fin potential men alldeles för många framför sig för att ens kunna vara i närheten av A-laget. Förutom dessa så lånades hela 26 spelare ut och trots en del bud så bestämde sig alla spelare jag ville behålla för att stanna. Noterbart är att vi fick ett bud på 800 miljoner från en kinesisk klubb på Amin Sarr, ett bud vi tackade nej till.

Cupspel
Efter den fina hösten där vi knep förstaplatsen framför Liverpool i Champions League-gruppen gick vi vidare till första utslagsrundan där Dortmund vill göra livet svårt för oss. Det blev tvärtom då vi vann borta med 3-1 och förlorade hemma med 2-1. Drömmen lever vidare och i kvartsfinalen ställs vi mot engelska topplaget Chelsea som ser riktigt fina ut. I Svenska Cupen gick vi rent och då menar jag RENT hela vägen till finalen. Inte ett endaste mål insläppt och höjdpunkterna var helt klart 6-0 vinsten i kvartsfinalen mot Östersund och sedan 3-0 vinster mot Göteborg i semifinalen.

Amin Sarr :: Daleho Irandust :: Nils Fröling


Micke gillade
Phogge
(@phogge)
Ungdom
Blev medlem: 12 månader sedan
Inlägg: 8
 

Ser fint ut. 

Gillar verkligen hur realistiskt du spelar och inte svävar iväg med massa orimliga värvningar. 

Kul och se att både Irandust och Fröling verkar typ ordinarie i landslaget? 


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  
Postad av: @phogge

Ser fint ut. 

Gillar verkligen hur realistiskt du spelar och inte svävar iväg med massa orimliga värvningar. 

Kul och se att både Irandust och Fröling verkar typ ordinarie i landslaget? 

Tack, ja jag tycker det förlänger känslan av att faktiskt vilja fortsätta i samma klubb. Annars brukar jag max hålla mig till tre år innan det känns dags att röra på sig. Nu är ju Malmö FF snorrika och hävdar sig ute i Europa så nu börjar det kännas att det räcker.


Micke gillade
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Om vi blickar tillbaka exakt ett år så stod vi som Europa League-mästare vilket var en otrolig och helt sanslös bedrift för en svensk fotbollsklubb i modern tid. Vi spolar fram till dagens datum, 1 juni 2025, och Malmö FF är semifinalist i Champions League. Vi ställdes som bekant mot Chelsea i kvartsfinalen och efter en tight 1-0 förlust på bortaplan spelade vi som ett världsklasslag när vi hemmaslog London-laget med hela 4-1 på Stadion. I semifinalen var det ett annat London-lag som bjöd till dans vilka var Tottenham. Återigen förlorade vi med 1-0 borta och i hemmamatchen tog vi faktiskt ledningen och höll den till sista tredjedelen av matchen. Ett tråkigt slut men ändå väntad sådan.

I Allsvenskan går det precis som förväntat, förutom premiärmatchen mot rivalerna Helsingborg. Vi spelade otroligt dåligt och förlorade med 1-0 vilket kom som en chock på förhand men sett till matchen var det rättvist. Därefter reste vi oss och presterade som alla andra säsonger; som Sveriges bästa lag. Det är fortsatt flera svenska lag, däribland Häcken och Hammarby, som verkligen vill vara med och tampas om guldet vilket kommer att gynna svensk fotboll i längden båda internt men även ute i Europa.

Flest mål :: Nils Fröling :: 7 st
Flest assist :: Palmer, Ackermann & Nuh :: 3 st
Högst snittbetyg :: Kevin Ackermann :: 7,54

Vad vore Allsvenskan utan Nils Fröling som ständigt ligans näst bäste målskytt? Så är fallet efter halva säsongen också men därefter om vi tittar på statistik så imponerar Malmö FF inte särskilt mycket vilket är smått oroande. Tre spelare har gjort vars tre assist vilket är långt ifrån ledande Julius Eskenen i Hammarby med sina sju framspelningar. Kevin Ackermann är visserligen Allsvenskans näst bästa spelare sett till snittbetyg men det är inte ens i närheten av vad Anders Christiansen mäktade med för några år sedan. Med det sagt så blir det tyvärr inga hedersomnämnanden den här gången eftersom det är laget som nått framgångarna och ingen har direkt stuckit ut värd att nämnas.


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Fem och en halv säsong med Malmö FF, så länge stannade John Dahl Tomasson i klubben och det är helt klart en framgångssaga utan dess like. Malmö var visserligen en storklubb i Sverige med en välmående ekonomi redan när JDT tillträdde men det är bara en droppe i havet mot vad klubben har utvecklats därefter. Faciliteter på värdsklassnivå, en stadio som tar 35 000 i kapacitet, ett saldo på nästan 2,5 miljarder kronor, fem allsvenska titlar, fem svenska cupen-titlar, en Europa League titel och en semifinalplats i Champions League. Malmö FF anses numera vara en av världens bästa klubbar och därför känns det dags att sätta punkt för det här kapitlet.

Redan förra säsongen började en tanke gro i huvudet om att det snart var dags att ta farväl av Malmö FF. Man ska sluta på topp sägs det och vad passar inte bättre än att sluta nu då? Manager-karriären i Malmö FF har varit otroligt framgångsrikt och JDT står nu inför valet; ska han sluta helt som manager och bli ihågkommen som en tränare som förde ett litet svenskt lag till stora framgångar på alla plan, eller ska han fortsätta och i så fall i Holland? Med det sagt så vill jag att ni läsare får tycka till också. Ska jag fortsätta eller känns det rätt att avsluta den här saverapporten nu? Fortsätter jag så blir det som bekant i Holland då jag precis har laddat den ligan och känns som ett bra nästa steg i karriären, bort från Skandinavien dessutom. Filosofin kommer vara snarlik med modifikation. Kommentera!


Jaconelli och Micke gillade
Prev
 Prev
(@prev)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 16
 

@daniel-nilsson

Fortsätt!


Andreas_N
(@andreas_n)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 38
 

@daniel-nilsson

Personligen byter jag aldrig jobb på mina saves, har inte hänt en enda gång på drygt 15 års FM-lir 😅

Med det sagt så tycker jag definitivt denna rapport ska dra till Holland!

Gör succé där för att senare studsa vidare till PL/Serie A/La Liga/Bundesliga 👀


Marsun19
(@marsun19)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 47
 

Jag tycker du ska fortsätta i Holland


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  

Den 1 juni, 2025 avgick John Dahl Tomassen från Malmö FF med förhoppningar att möjligtvis hitta ett jobb i Holland under sommaren. Det blev aldrig så utan hela hösten och långt inpå vintern handlade istället om att tacka nej till svenska anbud från bland andra IFK Göteborg, IF Elfsborg och Halmstads BK men även visa mitt intresse för holländska klubbar som låg pyrt till. Det fanns en viss känsla av hopplöshet kring jul eftersom vissa klubbar sett JDT som “den perfekta ersättaren” men att det aldrig mynnat ut i något konkret. Januari månad kom och fortfarande inget hände. Ett helt år utan fotboll? Nej, det hoppades vi verkligen inte på.

Men så kom det, den 21 januari. ADO Den Haag hade precis sparkat sin dåvarande tränare och med tanke på att transferfönstret led mot sitt slut så förstod även klubben själv att man ville ha in en tränare som möjligtvis kunde göra något på marknaden som förändrade den otroligt negativa trenden man byggt på sig under höstens matcher. Det gick rykten om ett par andra tränare men det var egentligen inget snack om saken; John Dahl Tomasson var bäst lämpad för att ta över klubben.

Ett kontrakt skrevs på som gör JDT till Den Haags tränare för en och en halv säsong framöver och det handlar endast om att rädda kvar klubben i Eredivisie, inget annat, bokstavligt talat. Även om det är ett steg ner sett till allt som har med och runt klubben att göra så känns ändå den holländska ligan spontant som ett steg uppåt, trots att Allsvenskan precis gått om i ranking-tabellen. Antingen så hittar vi ett långvarigt samarbete i Den Haag eller så provar vi på en annan klubb, det får tiden utvisa. Men att ha skrivit på för en klubb känns fantastiskt och det kliar i fingrarna att direkt få börja med ett transferfönster, även om det endast är cirka en vecka kvar.


raca14, Micke och trashbag gillade
RaggeLeChamp
(@raggelechamp)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 2
 

@daniel-nilsson får jag fråga vad du körde för taktik med Malmö när du typ spelar bortamatch i en semi i cl?


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 493
Topic starter  
Postad av: @raggelechamp

@daniel-nilsson får jag fråga vad du körde för taktik med Malmö när du typ spelar bortamatch i en semi i cl?

Kan låta tråkig men jag kör ALLTID med samma taktik oavsett motstånd eller hemma/borta. Jag gör ingen modifikation beroende på formation, spelare eller plats vi spelar på utan för mig handlar det om hur väl jag kan motivera mina spelare vid olika utmaningar. Det handlar således om att lära känna truppen och därefter veta vilket tillvägagångssätt sett till matchsnack du ska ha.

Möter vi ett allsvenskt lag är vi alltid det bättre laget och då kräver jag alltid vinst och är väldigt hård/aggressiv. Är vi ute i Europa handlar det mer om att motivera spelarna likt David och Goliat; att slå ur underläge. Då handlar det mer om att vara passionerad eller lugn. Däremellan är jag extra hård generellt på hemmaplan gentemot bortaplan.


raca14
(@raca14)
Ungdom
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 131
 
Postad av: @daniel-nilsson

Noterbart är att vi fick ett bud på 800 miljoner från en kinesisk klubb på Amin Sarr, ett bud vi tackade nej till.

Herregud!!


Sida 3 / 6