Meny Stäng

[FM22] Moneyball x ...
 
Share:
Notifications
Clear all

[FM22] Moneyball x Utku Duran


The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

COMEBACK

Den 24 februari 2021 gick, med absolut övertygelse, min roligaste save någonsin på Football Manager i graven. Vad som gjorde den så speciell? Vi gjorde det tillsammans. Jag pratar såklart om den La Masia-save som löpte över drygt åtta säsonger där fokus låg på akademin och ett speciellt Barca DNA. I en resultatmässig berg- och dalbana, i med och motgång grottade vi tillsammans oss ner i attributer och nördiga uträkningar. Nu, när över 365 dagar och ett helt kalenderår har passerat känner jag att det återigen är dags för en ny resa, ett nytt projekt och en ny saverapport. 

PROJEKTET x MONEYBALL

En typ av projekt som alltid lockat lite extra på min uppmärksamhet är det moneyball-koncept som i grunden är baserat på filmen med samma namn från 2011 med Brad Pitt i huvudrollen. I rollen som Billy Bean, General Manager för Oakland A´s, revolutionerar han sättet att bygga ett lag och värva spelare tillsammans med sin assisterande manager Peter Brand. Med ligans sämsta budget gräver duon ner sig i statistik och hittar undervärderade spelare som tillsammans skapar stordåd. Rent lönebudgetmässigt skulle Oakland A´s aldrig någonsin kunna konkurrera med New York Yankees och grundtanken om att det lag med störst lönebudget har störst chans att vinna ligan gjorde att Bean och Brand tvingades till alternativa lösningar. Moneyball. 

Med all trevlig statistik som funnits i Football Manager genom åren har förutsättningarna för en Moneyball-save alltid funnits där. Flertalet gånger har jag själv också börjat skissa på ett upplägg i mitt huvud, vilket alltid slutat med att jag krånglat till det för mycket och jag har istället känt att det blivit övermäktigt. Men nu, efter att ha sprungit över en skön Youtube-video som Trashbag delade, har jag insett att det inte behöver vara alls så avancerat som jag målat upp det i mitt huvud. Det går faktiskt att göra det på en lagom nivå. Att arbeta utifrån några få grundpelare gällande transferpolicyn och att hitta de viktigaste nycklarna när det kommer till scoutingverksamheten. Detta är två ämnen saven kommer bygga kring och jag kommer gå djupare in på mina tankar om detta längre fram. 

MANAGERN x UTKU DURAN

Spelaren som nog gjorde störst avtryck från La Masia-saven var mittfältsgeneralen och den danska jätten Utku Duran. Därför känns det som en självklarhet att det är just han som får äran att stå vid sidlinjen, sitta vid förhandlingsbordet och nörda ner sig i all statistik tillsammans med rekryteringsteamet i denna save. För dig som missat vem Utku var och vill läsa en kort bakrgundshistoria kan du göra det här

This topic was modified 2 veckor sedan by The Gustine

thegustine @Twitter.


raca14, Kristijan, Flourix och 1 personer gillade
Citera
Topic Tags
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 247
 

Ruskigt spännande, lycka till!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


The Gustine gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

MONEYBALL x PARIS

För att ge Moneyball-konceptet en ärlig chans krävs såklart också ett värdigt lag att ta sig an utmaningen med. Du som har läst rubriken och redan hunnit med att både sucka och himla med ögonen över att valet föll på PSG - dig är jag rädd att göra besviken. 

För att ge er en liten kort inblick i mitt hjärnkontor och hur tankarna gick kring val av lag så funderade jag fört på att ta mig an ett lag i det engelska seriesystemet. Att utmana de stora drakarna som Manchester City, United, Chelsea, Liverpool, Arsenal och Tottenham, för att nämna några, kändes inspirerande som alltid. Främst med tanke på att just Premier League kanske är den ligan med flest lag som kan utvecklas till titelaspiranter. På andra sidan vågen finns den finansiella sidan då det finns enorma pengar i Premier League vilket gör det, missförstå mig rätt, "för enkelt" att lyckas bygga upp en klubb från grunden. På samma sida finns nu också ett Brexit vilket skulle göra det svårt att få arbetstillstånd för den typen av spelare saven kommer bygga på. 

Spanien, Italien eller Tyskland lockade mig inte för denna typ av projekt och det krävdes inte lång efterforskning av den franska ligan innan valet föll på Paris FC. Att driva ett ekonomiskt projekt, som av många kan anses vara PSG:s motpol, i samma stad som den stora rivalen med pengar från Qatar kändes för spännande för att inte anta.   

Hand upp du som minns klubben Stade Saint-germain! Troligtvis inte så många. Vad som däremot föddes ur just Stade Saint-Germain är betydligt kändare. Från det att klubben grundades 1904 till det att klubben splittrades är det en kvartsfinal-förlust mot Marseille i Coupe de France som anses som klubbens största framgång. 

Ur Stade Saint-Germains aska kom så istället två klubbar. Först ombildades den till Paris Saint-Germain år 1970 och från den ombildningen bröt sig sedan Paris FC sig loss år 1972. Skillnaden mellan klubbarna är enorm sett till framgångar i det inhemska cup- och ligaspelet. Paris Saint-Germain har med sina Qatar-pengar haft stora framgångar senaste åren med flertalet både liga- och cuptitlar medans Paris FC främst huserat runt i amatörligorna. Sedan säsongen 2017/2018 är dock klubben fast baserad i franska andraligan, Ligue 2, med en fjärdeplats säsongen 2018/2019 som bästa notering. 

Nu är målsättningen att ta sig upp till Ligue 1 och på riktigt ta upp kampen mot sin tvilling Saint-Germain genom Moneyball-konceptet och Utku Duran sittandes vid rodret. 

thegustine @Twitter.


raca14, Kristijan, Flourix och 1 personer gillade
SvaraCitera
LeoFM
(@leo)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 129
 

Det här kan bli riktigt bra!


The Gustine gillade
SvaraCitera
Flourix
(@flourix)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 58
 

Riktigt roligt!

Har själv drömt om att få spela utefter filosofin men likt du tänkt att det krävs för mycket nörderi och tid i statistikgranskningen. Så ska bli spännande att se hur denna "förenklade" version av konceptet fungerar! Och klubbvalet är ju magiskt, erövra nu Paris! 


The Gustine gillade
SvaraCitera
Kristijan
(@kristijan)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 36
 

Detta kommer bli spännande att följa. 


The Gustine gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

MONEYBALL x INTRODUKTION

Jag har valt att dela upp beskrivningen av mina tankar kring projektets utförande i tre delar. Den första delen kommer handla om själva transferstrategin och vilka begränsningar, eller snarare riktlinjer som kommer gälla under saven. I den andra delen kommer vi istället växla fokus mot det taktiska och titta närmare på vilken formation som initialt kommer användas för att få ut så mycket som möjligt av statistiken. I den tredje och sista delen, vilken blir runt första januarifönstret, kommer vi grotta ner oss i sökandet och scoutingen efter spelare. 

Anledningen till att jag väljer att dröja med den sista genomgången är att själva konceptet kring scoutingen bygger på statistik från spelade matcher och just spelade matcher är något som saknas vid savens start. Därför tänker jag att vi i stället går igenom det i januari när det finns mängder med göttig statistik att titta på.  

TRANSFERS x TVÅ KATEGORIER 

För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt går det att dela in transfers i två typer av grupper. Den ena gruppen handlar om att utveckla spelartruppen och framförallt själva startelvan. Säg att vi har problem med målskyttet och behöver ha in en forward som kan göra ett bättre jobb. Siktet ställs då mot en forward, eller för den delen en ytter, som exempelvis har ett högt xG men lågt antal faktiska mål eller har många skott som träffar mål per 90 minuter. Samma sak om vi behöver uppdatera vårt mittfält där en viktig faktor enligt mig är antal bolltapp kontra antal vunna bollar. Det är här den rena statistiken kommer in som vi ska kika närmare på i januari när spelet genererat statistik för samtliga spelare. 

Den andra typen av övergångar kan ses lite som en aktieinvestering. Här kan det handla om spelare som är undervärderade, sitter på utgående kontrakt eller har en låg utköpsklausul. Sammantaget spelare vars värde kommer öka och klubben på sikt kommer göra en vinst vid en framtida försäljning. Under savens första fönster är det just denna typ av övergånger som det främst kommer handla om. 

TRANSFERS x POLICYN

I boken Soccernomics har författarna Kuper och Szymanski listat ett antal regler gällande transfers varav jag plockat ut de jag anser mest väsentliga. Utöver de regler jag kommer lista nedan finns det ytterligare en intressant sak som nämns i boken och främst rör starten på saven. The new manager syndrom, vilket kort handlar om att en ny manager gärna vill sätta sin prägel på truppen och genom det säljer och värvar spelare som en galning under sitt första fönster. 

  1. Fokus ska vara på att värva unga spelare, helst innan de fyllt 23, främst för att säkerställa och kunna kontrollera deras utveckling.
  2. Sälj spelare vid rätt tidpunkt i deras karriär. En riktlinje kan vara en spelare som tydligt nått sin pik vid 28-30 års ålder. 
  3. Vissa nationaliteter anses komma med ett överpris. Exempel på detta är spelare från England, Brasilien eller Holland. Jag vill vända på steken och påstå att därför även finns goda investeringsmöjligheter om en spelare av nyss nämnd nationalitet finns tillgänglig till ett underpris. 
  4. Renodlade anfallare kostar mer än vad de egentligen är värda. Går det att skola om en ytter eller centralmittfältare? 
  5. Erbjuder en klubb med pengar för en spelare än vad denne är värd - sälj! Försök även hitta en ersättare till spelaren innan denne lämnar klubben. 
  6. Köp inte spelare om det verkligen inte behövs. Därför ska fokus också läggas på den egna akademin för att fostra potentiella framtida startspelare. 
  7. Se till att scouta spelare väl. Skicka flertalet scouter, sportchef och Director of Football för att inhämta en så grundlig rapport som möjligt. 

 

Andra saker som kommer vara viktigt vid värvningar är om spelaren har erfarenhet från ligan sedan tidigare, om spelaren pratar språket eller känner och har en relation till någon i truppen sedan tidigare. Det kommer göra att acklimatiseringsprocessen kortare.

Slut på transfertankar och i nästa post blir som sagt en djupdykning i det rent taktiska. 

This post was modified 2 veckor sedan by The Gustine

thegustine @Twitter.


raca14, Kristijan och Flourix gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

Det har nu blivit dags att titta närmare på den taktik som inledningsvis kommer användas i saven. I den förra posten nämnde jag att anfallare kommer till ett överpris och är generellt sätt överskattade, vilket får som konsekvens att det blir än viktigare att hålla tätt bakåt. En hållen nolla är betydligt mer värt än flera mål gjorda framåt. Fokus kommer därför initialt att läggas på en solid defensiv taktik som i det långa loppet kan vinna oss många matcher och ge oss flertalet hållna nollor. 

Oturligt nog är våra två bästa mittbackar skadade vid savens start och kommer missa de första sex till sju månaderna med knäskador vilket innebär att hösten kommer bli en härlig utmaning kopplat till nyss nämnt. 

Utöver att hålla tätt bakåt ville jag också skapa en formation som gör det enklare att analysera statistik utifrån givna roller. Det kommer göra själva scoutingen och jämförelsen betydligt enklare. Exempelvis att mittfältarnas roll är att vinna boll och fördela till våra offensiva spelare. En bra och enkel jämförelse att göra mellan en potentiell värvning och en startspelare är bollinnehav vunnet kontra bollinnehav förlorat. Alltså att en spelare som vi är intresserade av vinner bollen fler gånger än han förlorar den och dessutom då har bättre stats kopplat till det än vår startspelare. Jag kommer gå in lite djupare på vad jag prioriterar och tänker kring varje position nedan. 

TAKTIKEN x HÅLL TÄTT BAKÅT

Då hela idén med saven går ut på att jobba med knappa resurser och göra smarta värvningar kommer taktiken och framförallt defensiven bli a och o. Vi kommer inte ha råd att kasta flera miljoner i övergångspengar och än mindre flera hundratusen i veckolön på offensiva spelare om vi ska kunna konkurrera med de riktigt stora klubbarna. Ett klassiskt citat från Moneyball-filmen kan omsättas till "Om vi försöker spela som PSG i scoutingrummet och vid förhandlingsbordet, kommer vi förlora mot PSG ute på planen.

Därför har jag valt att satsa på en klassisk 5-3-2 taktik där fokus såklart ligger på att släppa in så få mål som möjligt. Utöver den defensiva prägeln ger den också möjlighet till att på ett tydligt sätt dela in laget i olika delar med olika uppgifter som sedan kan omsättas vid transfers. 

Målvakt: Libero (Understöd)

Målvaktens jobb är både tydligt och enkelt: stoppa bollen. Intressant statistik att titta på här är räddningsprocent kopplat till antalet räddningar/90 minuter. En annan faktor som också går att titta närmare på är förväntade antal räddade mål kopplat till räddningsprocent

Spelskicklig mittback (Försvar) - Libero (Understöd) - Spelskicklig försvarare (Försvar)

Tre starka försvarare ska göra det svårt för motståndarna att tränga sig igenom vårt försvar. Utöver sitt försvarande arbete vill vi att de ska sätta gång spelet och antingen hitta sköna passningar ut på våra ytterbackar som stormar fram, alternativt ett kort alternativ in centralt till våra innermittfältare. 

Intressant statstik här är såklart antalet nickdueller/90 min kopplat till procentuellt vunna nickdueller. En annan aspekt är såklart antalet tacklingsförsök/90 min kopplat till antalet faktiskt vunna tacklingar i procent. Passningsprocent överlag kommer också tas i beaktning då vi vill ha spelande mittbackar. 

Offensiv ytterback (Automatiskt) - Offensiv ytterback (Automatiskt) 

Våra två kantspelare kommer ha en viktig uppgift både när det kommer till försvar men också när det kommer till vårt anfallsspel. Inläggsförsök/90 min kopplat till lyckade inlägg i procent är en aspekt tillika regelbrott för kontra regelbrott emot, alltså drar spelaren på sig fler frisparkar än vad han får med sig. 

Löpstark mittfältare (Understöd) - Defensiv spelfördelare (Understöd) 

Vårt mittfält är kanske hjärtat i hela taktiken och kommer ha en otroligt stor och viktigt roll i vårt sätt att spela. Dels att det enbart handlar om två spelare som själva ska täcka hela mitten av planen men också den komplexa rollbeskrivningen. Mittfältarna ska både löpa över stora ytor, ha en hög passningsprocent, vinna mer boll än vad som tappas och listan kan göras oändligt lång. Därför kommer jag inte kunna presentera några få punkter jag kommer kolla extra på utan det rör sig om en helhetsbedömning kopplat till hur det går rent taktiskt för oss. 

Behöver vi en mittfältare som vinner mer boll för oss? Behöver vi en mittfältare som är bättre med fötterna? En som kan följa med upp i anfallen och ha bra träff per mål och skjuter många skott per match? 

Enganche (Understöd)

Likt målvakten har vår Enganche en väldigt tydlig roll: skapa målchanser. Viktiga stats att titta på här är såklart antalet skapade klara målchanser. Säg att en offensiv spelare skapar 10 klara målchanser men bara har 3 assist. Ja, då kan det röra sig om att dennes forward inte tar tillvara på lägen den får. Alltså kommer den jämförelsen bli otroligt viktigt i sökande efter nya offensiva spelare. Givet kommer andra offensiva stats vägas in såsom skott på mål och antal gjorda mål, men i grunden handlar det om för Enganchen att hitta målchanser till våra forwards. 

Offensivt spelande forward (Anfall) - Defensivt spelade forward (Anfall)

En splittrad duo där basen givetvis handlar om att sätta bollar i nät. xG kontra faktiskt antal gjorda mål är en aspekt att titta på. Hur många gånger springer en forward offside? Antal skott på mål per match kontra antal skott totalt. 

Jag har valt att dela upp våra forwards där den ena har en lite mer spelfördelande roll vilket kommer innebär att det på den sidan kommer vägas in andra saker likt Enganchen, framspelningar och skapade chanser. 

thegustine @Twitter.


raca14, Kristijan, LeoFM och 1 personer gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

SÄSONG 1 x SOMMARTRANSFERS

Jag nämnde i posten om transfers att det första fönstret på saven kommer skilja sig åt då ingen statistik finns på någon av spelarna. Därför är samtliga transfers som gjorts av den investerande karaktären. Alltså spelare vars värde är tänkt att öka och vi då kommer kunna sälja spelaren och casha in vinsten. Utöver investeringen var också flertalet transfers nödvändiga då två spelare utryckte sin önskan om att se över sina alternativ när kontraktet efter säsongen skulle löpt ut. Det i sin tur hade inneburit noll pengar in för oss och jag beslutar därför att sälja båda spelarna redan i augusti. 

Vid starten av saven är två av våra bästa mittbackar långtidsskadade vilket såklart också innebar en tvingande åtgärd. Jag säljer av vår nästbäste högerback och använder pengarna till att både föryngra men också att plocka in tre unga mittbackar. Utöver det blir vår 18-årige mittbackstalang Camara uppvaktad av Norwich och han uttrycker tydligt att han vill lämna klubben för nya utmaningar.  

Spelare ut: 13 st. för 14 miljoner kr.  | Spelare in: 7 st för 23.81 miljoner kr. 

Net spend: -9.8 miljoner kr. 

| Matteo Piccardo | HB | 21 år | 790 000 kr. | Porgolettese

| Xavi Simons | CM | 18 år | 3.75 miljoner kr. | Paris Saint-Germain

| Bastian Badu | ST | 21 år | Free Transfer

| Ziyad Larkeche | VB | 18 år | 11 miljoner kr. | Fulham FC

| Nathan Zohoré | MB | 21 år | 82 500 kr. | FC Sochaux-Montbéliard

| Isaak Touré| MB | 18 år | 7.5 miljoner kr. | Havre Athletic Club

| Lars Dendoncker | MB | 20 år | 695 000 kr. | Brighton & Hove Albion FC

*Screens under spelarnas namn.

Sju spelare ansluter under sommaren till truppen varav två till tre stycken får ses som potentiella startspelare kommande säsong. Matteo Piccardo ansluter först från Porgolettese och är i grunden en defensiv ytterback. Hans ålder, utvecklingsbara attributer vilka ser spännande ut och att han är fransktalande gör att jag har stor tilltro till att Piccardo kommer växa till sig och ge avkastning rent ekonomiskt över tid. 

Xavi Simons agent kontaktade oss och erbjöd sina tjänster varpå vi nappade. Som jag nämnt tidigare är holländare generellt sett överskattade vilket gör priset om 3.75 miljoner till ett vrakpris där ett framtida försäljningspris förhoppningsvis kan landa runt 50-100 miljoner. 

Bastian Badu har en säsong i Ligue 2 i ryggen med 17 matcher för Chambly vilket gör att han känns som ett säkert kort. Enligt scoutrapporten efter provspelet kom det fram att han dessutom var en ledare vilket gör att han känns som en solid spelare att kasta in på topp som en av våra två spetsar.

Efter Bastian plockade vi in kanske den största "chansvärvningen" i Larkeche från Fulham. Född i Paris gör acklimatiseringen enkel och 11 miljoner känns som ett vrakpris på en spelare som spås en framtid i Ligue 1. Kanske vi kan locka PSG till ett återköp om några år till överpris? 

Sist plockar vi in tre mittbackar för att täcka upp för både våra skador men också för våra försäljningar. Zohoré känns som det största klippet i sommar, tillsammans med Simons, då han köps loss för under hundratusen. Visserligen saknade han seniormatcher när vi värvade honom men en scoutrapport med A+ och underpresterar sällan övertygade mig till en värvning. Touré plockas in från ligakonkurrenten Le Havre och är enligt mig en komplett mittback redan nu. Därför känns 7.5 miljoner som ett brutalt underpris för en så pass talangfull fransk mittback. Redan efter några veckor in på säsongen uppgår hans värdering till 43 miljoner. 

Sist plockar vi in Lars Dendoncker från Premier League klubben Brighton och det görs för under miljonen. Enligt scouten är han i grunden en mittfältaren men jag tänker använda honom som vår centrala mittback och libero. 

Som ett litet sidospår tänker jag att i januari ge er läsare en jämförelse i värde mot det vi värvade spelare för, vilket ger en liten fingervisning kring hur väl värvningen föll ut rent ekonomiskt. 

This post was modified 2 veckor sedan by The Gustine

thegustine @Twitter.


raca14, Flourix och Kristijan gillade
SvaraCitera
Kristijan
(@kristijan)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 36
 

Spännande värvningar.


The Gustine gillade
SvaraCitera
Flourix
(@flourix)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 58
 

Får instämma, spännande värvningar och ska bli kul se nästa värdeuppdatering om scoutingen föll väl ut! 


The Gustine gillade
SvaraCitera
raca14
(@raca14)
Talang
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 233
 

Make us proud! Ska bli intressant att se hur du lyckas med detta. 😉


The Gustine gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

Har en hel dag vigd åt enbart FM imorgon så siktar på att spotta ut några updates då! Håll till godo 

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

HÖSTEN x SÄSONG 1

Summeringen av den första höstens resultat kommer hållas kort. Visserligen har den bjudit på en hel del bra resultat vilket gör att vi ligger på en femteplats, men den har också bjudit på minst lika många dålig resultat vilket fått en att vilja lägga ner helt. 

Styrelsens målsättning för säsongen är en placering på den övre halvan vilket jag spontant känner kommer bli en utmaning. Klickar du upp tabellen nedan kommer du se att det bara skiljer sex poäng mellan oss på femteplats och laget på femtonde platsen. Dock är målsättningen till nästa säsong att ta steget upp till Ligue 1 vilket såklart gör att vi måste laga efter rådande läge. Kan vi få in lite spets i kommande januarifönster ska vi nog absolut kunna greja en placering på övre halvan. 

*Klickbar för heltabell.

Gjorda mål: Bastian Badu 9 st. | Julien Lopez, 6 st. 

Framspelningar: Yohan Demoncy, 4 st & Julien Lopez, 4 st. 

Snittbetyg: Julien Lopez, 7.11 & Lars Dendoncker, 7.11

Jag nämnde tidigare att våra två bästa mittbackar skulle missa första halvan av säsongen vilket gjort att vi läckt enormt bakåt. Dock har det delvis berott på att vår målvakt, Ivan Filipovic, varit totalt klappkass snarare än att våra mittbackar brist i sitt arbete. Vi har släppt in otroligt många långskott och ligger flera mål över faktiskt insläppta kontra xG-emot. Ivan Filipovic har varit en av seriens sämsta målvakter vilket styrks i datahuben.

Truppen i sig är otroligt felbalanserad vilket är något jag får ta på mig då jag vid start noga aktade mig för The new manager syndrome. Istället försökte jag skola om flera av våra yttrar till anfallare vilket inte alls fallit väl ut. Istället har Julien Lopez, vår tilltänkta AM, fått spela som DLF tillsammans med Badu på topp vilket i sin tur lämnar ett hål i rollen som AM. Lopez hade en svag start rent poängmässigt då han endast hade en assist och ett snittbetyg på runt 6.70 efter 8-9 matcher spelade. Dock visade hans Klara målchanser skapade något helt annat vilket gjorde att han fick fortsatt förtroende. Även om hans snittbetyg ökat i takt med hans antal gjorda mål kan vi fortfarande titta till hans assistkolumn som visar 4 gjorda assist. Däremot har han hela 9 Klara målchanser skapade, vilket innebär målchanser som generellt innebär mål. Alltså är det våra forwards som brister i sitt målgörande på hans framspelningar och hans antal assist ska egentligen vara högre med en mer klinisk forward. 

PRE JANUARI x SCOUTING

Under hösten har vi identifierat några potentiella värvningar i kommande januarifönster för att spetsa till truppen ytterligare. Dels lär vi bli av med någon mittback då Lille jagar vår bästa mittback i Bamba och en ersättare kommer krävas. Vår bredd på mittfältet saknas helt så där tittar vi på att plocka in minst en central mittfältare tillsammans med en offensiv mittfältare. Sist skrev jag om vårt misslyckade omskolningsprojekt så en anfallare in är också ett måste. 

thegustine @Twitter.


Flourix och Kristijan gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

JANUARIFÖNSTRET x SÄSONG 1

För att kunna göra någon form av förändring i truppen tvingades vi bjuda ut tre spelare till försäljning. När fönstret stängde hade dessutom styrelsen godkänt försäljningen av Axel Bamba till Lille för 13 miljoner kronor över mitt huvud. Tittar vi på Mandouki som lämnar för en mille till Guingamp så bidrog han inte så mycket i spelet när han väl var på planen. Ett lågt antal passningar/90min i kombination med att han tappade bollinnehav betydligt fler gånger än han vann tillbaka bollen var det ett enkelt beslut. 

Boutaib började gnälla om hemlängtan till Marocco och visserligen hade han 4 mål på sina 8 starter men med ett xG på 1.86 visar det på att han grovt överpresterat och således kunde säljas med gott samvete. 

Spelare ut: 4 st för 15 miljoner kr. Spelare in: 5 st för 13.9 miljoner kr. 

Netspend: -1.1 miljoner kr. 

| Axel Francke | ST | 21 år | 890 000 kr från Nancy 

| Matheus Pereira | AM | 23 år | 510 000 kr från FC Barcelona

| Christopher Scott | CM | 19 år | 2.5 miljoner kr från FC Bayern München 

| Bradley M´Bondo | CD | 20 år | 5 miljoner kr från Noirt

| Adrien Delphis | AM | 18 år | 5 miljoner kr från FC Sochaux-Montbéliard

*Screens under spelarens namn.

Jag ska nu försöka förklara på ett så enkelt sätt som möjligt hur mina tankar gick i rekryteringsprocessen av våra fem nya spelare. 

Först hämtar vi in Adrien Delphis från Sochaux som en tänkt ersättare till Lopez som klivit upp på strikerpositionen. I taktikgenomgången nämnde jag att vår AM har i uppgift att servera våra forwards med passningar och därför applicerade jag ett filter i scoutingvyn om minst 10 matcher spelade. Efter det sorterade jag samtliga spelare efter deras Klara målchanser skapade och längst upp där fanns Adrien Delphis med sina 13 skapade på lika många matcher. Hur många assist? 1. Alltså, hade jag bara gått efter den som gjort mest assist hade jag kunnat hitta en spelare som överpresterat grovt och dessutom fått betala ett helt annat pris för en spelare som faktiskt levererat på planen. I Delphis har vi en spelare som skapat mängder med klara målchanser som hans forwards egentligen kunde pillat in och hans assistkolumn hade då sett helt annorlunda ut. Priset blir därefter och kan han skapa hälften av alla klara målchanser för oss som han skapat för Sochauxs reservlag är jag mer än nöjd. 

Som komplement till unge Delphis hittar jag Matheus Pereira i Barca B. Med 2.24 dribblingar/90 min, 2.27 brytningar/90 min och 0.96 skott på mål/90 från sin centrala mittfältsroll känner jag ett pirr inför att sätta honom som AM i vår taktik. Det känns som vi kan få en bollvinnare högre upp i banan som både kan utmana motståndarförsvaret själv och även hitta avslut på mål. Ett pris om en halvmiljon känns också som ett bjudpris och jag kommer ständigt återkomma till övervärdering och investering i nationaliteter såsom Brasilien. Här är ett sådant exempel. 

Axel Francke drog till sig uppmärksamhet då han hade helt orimligt många regelbrott med sig kontra mot. 67 regelbrott med sig på 21 matcher innebär att han kommer skapa frisparkslägen på offensivplanhalva vilket innebär att vi genom det förhoppningsvis kan skapa fler målchanser. Han hade också ett snittbetyg över sju på 20 matcher för Nancy 2 och fem strutar. 

När Bamba såldes till Lille var vi tvungna att ersätta honom då han lämnade ett stort hål i vår bredd. Filtrering gjordes på Vunna nickdueller/90 min i % och Vunna tacklingar/90 min i % och där fanns Bradley M´Bondo långt över ligasnittet. Med 20 matcher för Noirt 2, ett snittbetyg på 7.22 och dessutom 2 matcher för Noirt i Ligue 2 med ett betyg över sju kändes han som en helrätt ersättare till Bamba. 

Sist kommer Christopher Scott in från Bayern till ett vrakpris. För 2.5 miljoner får vi en spelare med A+ i scoutrapport och blott 19 år gammal. Rent statistiskt har han för Bayern B spelat till sig ett snittbetyg på 7.22 över 10 matcher. Han har 1,97 nyckelpassningar/90 min att jämföra med våra CMs som snittar runt 1.2-1.4 per 90 min. Han får också med sig mer frisparkar än vad han orsakar vilket är underbara stats för en central mittfältare. 

Frågor på det jag nyss gått igenom eller om du tycker det kändes otydligt. Ställ frågan!

This post was modified 1 vecka sedan 2 times by The Gustine

thegustine @Twitter.


Flourix och Kristijan gillade
SvaraCitera
Tubinho
(@tubinho)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 2
 

En underbar tråd, följer med spänning! 


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 102
Topic starter  

UNGDOMSINTAG x SÄSONG 1

Moneyball-tänket är i grunden rent ekonomiskt och ytterligare en viktig aspekt kopplat till det är såklart den egna akademin. Kan vi utveckla våra spelare som kommer fram genom ungdomsintag och sedan sälja dessa har vi en bra intäktskälla. I stort sett i samtliga av mina saves har jag enbart sett på ungdomsintaget som en möjlighet att plocka in potentiella spelare till A-truppen vilket jag nu får omvärdera och nu även tänka potentiella spelare att tjäna pengar på via försäljning. 

Vi plockar i år in inte mindre än nio spelare via ungdomsintaget och främsta anledningen till det är att vårt U19-lag är under all kritik. Fuldio Veldeur satt vid intaget som Ansvarig för ungdomsutveckling och hans Ganska ambitiösa personlighet smittade minst sagt av sig i intaget. I princip alla spelare hade urkass personlighet och direkt efter det presenterade intaget fick Fludio packa sin kartong med saker och lämna klubben. I hans ställe hämtade vi in Hocine Pizzo som både har stenkoll på Frankrike men också Marocco. Utöver liknande attributer som Veldeur har Pizzo en balanserad personlighet vilket vi hoppas ska ge utslag i intaget kommande år. 

| Gianni François | ST | -06 | Paris 

| Michel Marti | RB | -06 | Paris

| Mohamed Kamara | AM | -06 | Versailles 

| Colin Hakkar | CM | -06 | Paris

| Calvin Ntambwe | CD | -06 | Paris

| Ahmed Kada Benyacine | LB | -06 | Tlemcen

| Saber Romdhani | RB | -06 | Paris

| Mathias Lecomte | RW | -06 | Paris

| Yacine Pereira | CM | -06 | Paris

*Screens under spelarens namn. 

thegustine @Twitter.


Flourix, raca14 och Kristijan gillade
SvaraCitera