Meny Stäng

[FM21] Sunderland -...
 
Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Sunderland - `Til I Die


The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 93
Topic starter  

River Wear. Den 96 kilometer långa floden tar sin början i Pennines och fortsätter sedan österut hela vägen till det att den rinner ut i Nordsjön, och som sista stora anhalt passerar den hamnstaden Sunderland, vilket episkt nog innebär att vår resa har sin start där River Wear har sitt slut. Men låt oss stanna kvar lite vid just River Wear. Under industrialiseringen, med start i Storbritannien under 1700-talet, var båtbyggarna Wearside känt världen över och en stad med flertalet varv, gruvor och tekniska verk mådde staden Sunderland utomordentligt. Den välkände engelsmannen L.S Lowry har målat flertalet av sina konstverk som gestaltar industrialiseringen runt floden. Vad kunde gå fel?

Jag skulle tro att det för mig är omöjligt att i text beskriva den känslan en person, som idag fortfarande lever och är född tidigt 1900-tal, går runt och bär på. Men genom att sätta på sig ett par hörlurar, skruva upp volymen och slå på The Lake Poets välskrivning Shipyards, så tror jag banne mig att känslan inte är så långt bort. Just texten till Shipyards beskriver livet för en hårt arbetande Sunderland-bo som slitet hela sitt liv och slitet ner fingrarna till benen. Men den raden som tar hårdast? Like a ship you built you're long gone from the coast. 

Vi hoppar fram några hundra år och landar i slutet på 1900-talet. Närmare bestämt 1980-talet, för att vara exakt. Sunderland har gått från en världskänd stad till en av Englands fattigast städer på sisådär hundra år. Var femte person är arbetslös i staden och tusentals barn växer upp i fattigdom. Som ett resultat av allt detta skjuter tonårsgraviditeter i höjden och resultaten i skolan är långt under det nationella snittet. 2018 rankades Sunderland som Englands 28:e fattigaste stad. Så vad är stadens flaggskepp idag? Tja... Jag skulle överdriva om jag sa att det flödade av resultat om du söker på Google. 

Precis som stadens fall under 1900-talet har så också fotbollsklubben Sunderland AFC sakta men säkert sjunkit längre och längre ner i det engelska ligasystemet, och spelar nu i tredjedivisionen. I takt med att staden sakta men säkert föll och arbetslösheten ökade var Sunderland AFC människors tillflyktsort, anledningen till att man tog sig upp på morgonen var längtan till helgen. Att då få se laget i sitt hjärta spela fotbollsmatcher gav den kick som gjorde att man orkade, som gjorde att man såg det lilla ljus i tunneln. Laget slogs mot de bästa klubbarna i England och på Stadium of Light fick man se världsspelare på matchdagar. Men inte längre. 2020 och det lilla ljus är släckt. 

Målet med saven är enkelt. Vi ska göra Sunderland AFC världskänt på precis samma sätt som staden Sunderland var en gång i tiden, och det med spelare som blöder för klubben, med spelare som är födda i staden. Vi ska göra det med spelare som växt upp i fattigdom, med spelare som hoppat av skolan och fått sitt första barn vid 16-års ålder. Vi ska göra det för människorna i staden Sunderland! Spelet på planen ska spegla verkligheten i staden. Med extremt hårt arbetande spelare, med 4-4-2, med långa bollar, med långa inkast och framförallt... med Peter Crouch vid rodret och sidlinjen.

thegustine @Twitter.


Adde, raca14, Micke och 3 personer gillade
Citera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 200
 

Spännande att få följa med från start, kör hårt!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


The Gustine gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 93
Topic starter  

SUNDERLAND A.F.C | 17 OKTOBER, 1879

I samma veva som staden Sunderland mår som bäst bestämmer skotten, James Allan, sig för att bilda Sunderland & District Teachers AFC år 1879. Inför säsongen 1890/91 gick Sunderland med i The Football League och gjorde där med sitt riktiga intåg i engelsk fotboll, och man skulle presentera sig direkt. Redan ett år efter sitt intåg vinner man sin första titel, för att året där på försvara densamma, mycket tackvare den evige skyttekungen och centerforwarden Johnny Campbell. I hela 68 år spelade man i dåvarande First Division innan man år 1958 trillade ner till andra divisionen, mycket tackvare finansiella problem.

Under den här tiden blev klubben Engelska ligamästare vid hela sex tillfällen: 1891/92, 1892/93, 1894/95, 1901/02, 1912/13 och 1935/36. Lägg där till att man vann FA-cupen 1936/37, Community Shield 1936 och dessutom Football World Championship 1895, vilket kan översättas till nuvarande Klubblags-VM.

Tror du mig om jag säger att Sunderland en gång varit helblåa? Oavsett vad du tror så var så fallet efter det att James Allan grundat klubben, något han kom att andra några år senare då tröjorna fick sitt nuvarande röd-vita mönster. På tröjan finns såklart också klubbens märke som är uppdelat i fyra delar. Den första delen är en sköld som utgör Penshawmonumentet och Wearmouthsbron samt röd-vita ränder. Den andra delen, bredvid skölden, finns en avbildning av två lejon. På märket finns också en text som säger, Consectatio Excellentiae, vilket kan översätts till I strävan efter excellens.

Förr hade också klubbmärket staden Sunderlands vapensköld tillsammans med en svart katt, något som nu har tagits bort.

Stadium of Light. I slutet av 1800-talet byggdes Roker Park som var Sunderlands första hem, och den första matchen spelades 1898 mot Liverpool FC, vilken Sunderland vann. Efter en ombyggnation var kapacieten 50 000, och just ombyggnationen var nära att sätta klubben i konkurs. År 1933 spelade man mot Derby och publiksiffran uppmättes då till hela 75 118, vilket också är det rekord klubben har just nu. 1990 hade arenan nått sitt tak och det fanns inte längre möjlighet att utöka kapaciteten mer. Samma år släpptes Taylor-rapporten efter Hillsborougholyckan som resulterade i 96 dödsfall. Rapporten rekommenderade att samtliga större arenor skulle byggas så att de enbart tillhandahöll sittplatser. Till följd av detta reducerades Roker Parks kapacitet och 1997 revs arenan och ett bostadsområde byggdes på platsen.

Nytt hem blev istället Stadium of Light och ligger vackert vid floden River Wear. Kapaciteten idag är 49 000 och under Premier League säsongen 2013/14 hade Sunderland dt sjunde högsta publisnittet i hela ligan med 41 089. Säsongen efter låg snittet på 43 000. 

Sunderlands senaste titel togs 1973 då man säkrade sin andra FA-cuptitel efter att ha besegrat Leeds United med 1-0 i finalen. Segern gjorde också att man kvalificerade sig för Cupvinnarcupen, vilket också är den enda gången klubben gjort ett internationellt framträdande.

Jag nämnde i tidigare inlägg att målet med saven är att återigen göra Sunderland världskänt. Men det ska inte göras på vilket sätt som helst. Det ska såklart göras med regler, struktur och såklart ett DNA. För er som var med på resan med Barcelona kommer detta DNA:t se lite annorlunda ut. Jag har valt att kalla det för Mackem-DNA, där just Mackem är det informella smeknamnet på en människa från Sunderland.

Hur det kommer se ut? Det kikar vi närmare på i nästa update!

This post was modified 2 månader sedan 2 times by The Gustine

thegustine @Twitter.


Palst, Prev, raca14 och 2 personer gillade
SvaraCitera
JP39
 JP39
(@jp39)
Ungdom
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 1
 

Detta blir spännande att följa! 😃


SvaraCitera