Meny Stäng

[FM21] Mielkes spök...
 
Share:
Notifications
Clear all

[FM21] Mielkes spöke - BFC Dynamos återfödelse


Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

INTRODUKTION

7 november 1989 hände det omöjliga när Berlinmuren föll. Med dess fall störtade hela den världsordning som varit gällande sedan Andra världskriget slut samman. Under det knappa år som följde monterades hela den östtyska statsapparaten ned för att till slut helt uppgå i den Tyska förbundsrepubliken. Stasi ut, D-mark in och med det en ny vardag, inte bara för den östtyska befolkningen men också för den östtyska fotbollen och dess lag, spelare och ledare.

De östtyska klubbarna fick olika möjligheter att kvalificera sig för spel i den tidigare västtyska ligastrukturen. Baserat på sina placeringar i den östtyska ligatabellen säsongen 1990/91 flyttades lagen över till det västtyska ligasystemet. Två lag fick  varsin plats i Bundesliga, sex lag kvalificerades för spel i 2. Bundesliga medan övriga sex lag i DDR-Oberliga placerades i den regionala tredjedivisionen i det återförenade Tyskland. Med en sammanslagning, både för fotbollen och för samhället den spelades i, på Västtysklands villkor drog många östtyskar och östtyska lag nitlotter när tiden sprang ifrån det som varit en gång varit deras hem, die Deutsche Demokratische Republik. De var socialistiska institutioner oförmögna att agera i ett kapitalistiskt system.

Det lag som dominerat östtysk fotboll under den senare delen av nationens existens, Berliner Fußballclub Dynamo, var ett av lagen som inte gick någon storartad framtid till mötes. Polisklubben, eller närmare bestämt Stasi-klubben, från Berlin som styrts av den fruktade Stasi-chefen Erich Mielke bytte namn och tvingades ner i tredjedivisionen. BFC har därefter inte varit hemmahörande högre upp än i tredjeligan. Klubben har dessutom varit kraftigt bespottad, inte minst för sina historiska kopplingar men också för högerextrema och våldsbejakande kopplingar under sin tid i dem tyska gärdesgårdsserierna. Det är med andra ord en klubb med lika delar rik och intressant historia som problematisk och mörk historia. Berliner FC Dynamo, en klubb som inte bara profiterade på systemet, det var en klubb som var systemet och som efter återföreningen lagts på fotbollshistoriens soptipp. Rättmätigt menar många men samtidigt är det också ett stycke levande fotbollshistoria som försummats.

Faktum är, när allt kommer omkring, att BFC Dynamo är det lag i Tyskland med näst flest ligatitlar. FC Bayern har 31 och 1. FC Nürnberg har 9 men däremellan återfinns BFC med 10 östtyska titlar. Eftersom Berlin, en av Europas största städer, är en stad som suktar efter fotbollsframgångar och det forna DDR suktar efter fotbollsframgångar (RB Leipzig som drivs av ett multinationellt bolag är inget som kan kallas för ett före detta östtyskt lag) är tanken, i denna save, att BFC Dynamo ska återuppväckas från de döda och återigen bli en maktspelare i fotbolls-Tyskland och fotbolls-Europa. Det är det övergripande målet med saven men laget ska också präglas av en särskild sammansättning av spelare. Eftersom klubben är en tydlig symbol för det som en gång var, ska det som en gång var också genomsyra laget. Vi ska enbart försöka värva spelare från det forna Östtyskland och från de tidigare kommunistiska staterna i Europa och världen som tvingats underkasta sig ett diktatoriskt socialistiskt styre. Kanske inte den mest snäva avgränsningen men det är likväl inga av fotbollens största tungviktare som kan fogas till den skaran. Utöver det klassiska save-rapport/berättelseformatet kommer jag försöka kombinera vad som sker i spelet med anekdoter, referenser och historia från det land som en gång hette Östtyskland.

Innan denna save tar verklig fart ska jag ta tillfället i akt och poängtera att detta är ingen hyllning eller romantiserande av efterkrigstidens kommunistiska stater och dess handlingar. De flesta är säkerligen väl införstådda med det men man kan inte var nog tydlig.


trashbag, rockystar, Nunogomes och 3 personer gillade
Citera
rockystar
(@rockystar)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 33
 

Det här ser mycket lovande ut!

 

Ser verkligen fram emot att följa den. 🙂


SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

1:0 SPARWASSER
Laget & Managern

Berliner Fussball Club Dynamo e.V. grundades 1966 i stadsdelen Lichtenberg i Östberlin när fotbollssektionen i det landsomfattande idrottsnätverket SV Dynamo bröts loss från huvudorganisationen. Tills den dagen som BFC grundades hade huvudstaden i Östtyskland inte haft något framgångsrikt lag i landets högsta serie, DDR-Oberliga. Enbart en cuptitel 1959 var allt huvudstadslaget vunnit medan det manskap som varit mest framgångsrikt i den östtyska fotbollen dittills var Dynamo Dresden. Chefen för Ministeriet för statssäkerhet, Stasi, och ordföranden i idrottsnätverket SV Dynamo Erich Mielke ansåg att landet behövde en framgångsrik fotbollsklubb från huvudstaden och därmed beordrades flera duktiga spelare från runt om i landet till Berlin och BFC Dynamo.

13 år efter grundandet landade laget sin första ligatitel när man förpassade suveränerna Dynamo Dresden till en andraplats med sju poäng till godo. De som i sin naivitet trodde att denna framgång var enbart en engångsföreteelse, en uppstickarhistoria, fick snart skäl att tänka om. BFC skulle komma att vinna ytterligare nio raka ligatitlar i rad innan de glada dagarna var till ända.

Ärligt eller inte. Rättvist eller inte. BFC Dynamo dominerade östtysk klubbfotboll på ett obarmhärtigt sätt och misstankar mot klubben saknades inte. Med en ordförande i Erich Mielke som dessutom styrde den kanske mest fruktade av dem hemliga polisorganisationerna i hela Östeuropa fanns skäl att misstänka att allt inte stod rätt till i den östtyska ligafotbollen. Likt det sovjetiska superhockeylaget CSKA samlades landets bästa spelare i BFC Dynamo, många undrade varför. Dessutom menades att BFC särbehandlades av den östtyska domarkåren, en inte helt orimlig tanke med hänsyn till organisationens särställning. Misstankarna mot laget avtog inte eftersom man år efter år misslyckades att nå långt i Europaspelet. Kvartsfinal 1980 och 1984 var det närmsta en internationell titel man kom men de gångerna blev Nottingham Forrest respektive Roma för svåra. En trevlig detalj är att BFC två gånger stötte på svenskt motstånd i det Europeiska cupspelet. 1972 slog man ut Åtvidaberg i Cupvinnarcupen och 1986 gjorde man processen kort med ÖIS i Europacupen.

Som stod att läsa i introduktionsinlägget drogs mattan undan fötterna för BFC Dynamo när den östtyska statsapparaten började krackelera och ligatiteln 1988 blev lagets sista. Efter den tyska återföreningen har lagets fall varit synonymt med kommunismens fall och efter att man åkte ur tredjedivisionen 2000 har laget inte återfunnits högre än i den tyska fyran. En serie man också befinner sig i just nu.

Jürgen Sparwasser känner de flesta som han som avgjorde den enda tävlingsmatchen mellan de två tyska nationerna i VM 1974. När klockan tickat upp till 77 spelade minuter kom ett långt inlägg som forwarden i lugnhet plockade ned och sedan dräpte upp i nättaket bakom en fullständigt chanslös Sepp Maier. Det är också han som ska träna det här laget, Jürgen Sparwasser alltså men den yngre. Född på nationens sista dag i Berlin till skillnad från Sparwasser den äldre som var född i Halberstadt. 

 

Jürgen Sparwasser d.ä. tillbringade hela sitt fotbollsliv i 1. FC Magdeburg för vilka han gjorde 111 mål innan han lade av 1979. Därtill hann han dessutom vinna Cupvinnarcupen 1974 med sitt Magdeburg när Milan besegrades på De Kuip i Rotterdam. Här kunde historien om den östtyska hjälten slutat men 1988 begick han, det som i DDR kallades Republikflucht. Han hoppade, med andra ord, av till väst i samband med en veteranmatch i Saarbrücken. I väst testade Sparwasser på några tränaruppdrag utan någon egentlig framgång.

Sparwasser d.y. då? Någon storartad spelarkarriär och avgjorde VM-matcher blev det aldrig för hans del. Inte heller behövde han fly de gånger han ville till landets västra delar. Sparwasser spelade under sin ungdom fotboll och försökte slå sig slå sig in i några av Berlins mindre klubbar. Provspel i Tennis Borussia men nej tack. Provspel i Lichtenberg, även där nej tack. Stahl Brandenburg då? Jo, där fick han plats som alternativ på mittfältet under några säsonger innan han 2016 kände att det var nog och att andra uppgifter kallade i livet. Tränaryrket, exempelvis.

Med några få säsonger som relativt framgångsrik juniortränare i ryggen kom så Sparwassers första erbjudande att träna ett seniorlag när BFC Dynamos ordförande Norbert Uhlig tog kontakt med honom. En enkel fråga för Sparwasser som inte behövde lång betänketid innan han tackade ja till Uhligs erbjudna ettårsavtal. Orutinerad ja men med en vetgirighet och vilja som få andra presenterades han, något i skymundan, den 17 augusti som BFC Dynamos, Stasi-klubbens, nye manager.


Denki, Micke och rockystar gillade
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 229
 

Älskar användarnamnet, lycka till!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

BLAND FOTBOLLSPLANER OCH FÖRHÖRSRUM
Sommarfönstret 2020

När Jürgen Sparwasser d.y. första gången klev in på BFC Dynamos träningsanläggning Hohenschönhausen fanns där enbart 17 spelare under kontrakt i Dynamos trupp. Det var inget mer än en halvfärdig trupp som höll till på det som en gång i tiden var Östtyskland modernaste idrottsanläggning. Dynamo-Sportforum, som det hette då, bestod inte bara av fotbollsfaciliteterna utan också av ishallar, friidrottshallar och åtta andra inomhushallar för simning, handboll, fäktning, volleyboll, ja allt som kunde tänkas för att det östtyska idrottsundret (läs statsstödda dopingprogrammet) skulle kunna fortskrida. Fanns det något mer av intresse i Hohenschönhausen när det begav sig? Ja, med tanke på att Stasi-klubben huserade i området krävs ingen större böjelse för östtysk historia för att förstå att även den hemliga polisen var inkvarterad i stadsdelen. Både högkvarteret för Stasi och dess mest ökända och fruktade fängelse var beläget i just Hohenschönhausen. Nu däremot, var anläggningarna omgjorda till muséer och idrottskomplexet det fanns kvar man var inte längre helt toppklassigt. Toppklassigt var heller inte det fotbollslag som huserade där.

Efter att ha bekantat sig med sin kollega Christof Reimann kom man överens om att särskilt centrallinjen, i den 4-4-2-uppställning man hade för avsikt att spela, var betydande svag vid den tidpunkt Sparwasser skrivit på för BFC. Klubbens skrala ekonomi till trots krävdes några nyförvärv för att kunna uppnå ordförande Nortbet Uhligs och styrelsens mål på en topp-4-placering. Eftersom det inte funnits någon ekonomisk möjlighet, hittills för klubben, att anställa någon scout lät man spelare som på pappret, på ett eller annat sätt, såg intressanta ut komma på provspel. Totalt bjöds 45 spelare in, mestadels mittbackar, centrala mittfältare och anfallare, för att testa lyckan på Hohenschönhausen. Under försäsongen kom dock en nödvändig förstärkning när 39-årige scouten Stephan Neumann valde att skriva på för oss.

Bland västar i olika färger, passningsövningar och allsköns språk utvärderades provspelarna efter en veckas träning. Av de 45 som kommit kunde en hel del avfärdas redan under veckan medan andra krävde både två och tre funderingar innan ett beslut kunde fattas. Till slut erbjöds sex spelare kontrakt, tre backar, en mittfältare och två anfallare. Fem av dessa tackade ja till BFC:s erbjudanden. 

Med de spelare som plockats in får vi så klart fler alternativ på de centrala positionerna men vi kan också utnyttja de spelare som redan finns i truppen i de roller och på de positioner de kan prestera som allra bäst. I Jan Penc och Martin Fenin får också in ytterligare rutin men också entusiasm och utvecklingsbart material i övrigt kontrakterade spelare. Även en spelare hann lämna klubben, om än bara tillfälligt.


IN:  
JAN PENC | 38 år | Mittback | 1-årsavtal | Fri transfer
“Rutinerad back som trots sin ålder ännu spänst och styrka kvar vilket gör honom till en nyckel i försvarsspelet. Har ett förflutet i tjeckiska högstaligan och kommer närmast från SK Hostivar.”

BRUNO IVIC | 21 år | Mittback | 3-årsavtal | Fri transfer
“Mittback som även kan spela på vänsterkanten. Har framtiden för sig och kommer i BFC användas i en rotationssroll för att avlasta ordinarie försvarsspelare.”

MORTIZ KRETZER | 22 år | Central mittfältare | 1-årsavtal | Fri transfer
“Mångfacetterad mittfältare som sin ringa ålder till trots redan kan användas på de flesta mittfältspositionerna. Fostrad i Jena i delstaten Thüringen. Aspirerar på en startplats redan denna säsong.

MARTIN FENIN | 33 år | Anfallare | 1-årsavtal | Fri transfer
“En gång i tiden tjeckisk landslagsman både på senior- och juniornivå och listades som en av de mest lovande ungdomarna efter U21-VM 2007. Planerad startspelare.

PASCAL SCHOCH | 21 år | Anfallare | 2-årsavtal | Fri transfer
“Berlinbördig forward som i sina tonår flyttade till Freiburg för att utvecklas till seniorspelare. Inga matcher i någon av de tre högsta serierna hittills men fortfarande utvecklingsbar. Konkurrerar främst med Fenin om den sista startplatsen i anfallet.”

UT:
 VALENTIN ZALLI | 19 år | Högerytter| Lån | FC Rot-Weiss Erfurt


raca14 och LeoFM gillade
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

DIE MANNSCHAFT
Truppen säsongen 2020/2021

Med truppen spikad och klar kunde Sparwasser och Reimann blicka vidare, framåt mot seriestarten men inga tävlingsmatcher kan spelas utan en truppgenomgång. Hur kommer vi att ställa upp? 3-5-1-1 med wingbacks och sittande mittfältare och inverterade anfallare? 4-2-3-1 med kreativa yttrar och offensiva ytterbackar? 4-4-3 med tokhög gegenpress? Nej, när en klassisk 4-4-2 finns att tillgå med fokus på kantspel och på att alltid ligga rätt om motståndaren väljer Sparwasser och Reimann att inte krångla till det. För att citera Sveriges förbundskapten, “Det finns vanlig ljus fatöl. IPA och sån skit, varför ska man servera det?”

Som tidigare nämnt vill vi försöka bygga laget med spelare från det gamla Östtyskland men även från övriga stater med kommunistisk historia. För att hålla koll på detta kommer vi ha ett DDR-index. 1 poäng till de spelare som är födda inom det gamla DDR:s gränser, 0,5 poäng åt de spelare som kommer från övriga stater med kommunistisk historia och 0 poäng till de som kommer från alla andra länder. Detta divideras sedan med antalet spelare i truppen för att kunna jämföra över olika säsonger.

DIE TORWARTE
Damian Schobert | 21 år | Berlin | 1
Kevin Sommer | 30 år | Berlin | 1
Kommentar: Målvaktssidan känns, på förhand, gedigen. Vi har Kevin Sommer, som tillbringat hela sin karriär i BFC, som tilltänkt etta och bakom honom skuggar Damian Schobert som kanske nästa säsong hunnit ikapp och förbi Sommer. Schobert kommer få flera chanser att visa upp sig under säsongen och kan till och med bli förstaslips redan i år.

DIE VERTEIDIGER
Michael Blum | 31 år | Düsseldorf | 0
Bruno Ivic | 21 år | Osijek | 0,5 | NY!
Marvin Kleihs | 26 år | Stendal | 1
Jan Penc | 38 år | Prag | 0,5 | NY!
Andreas Pollasch | 27 år | Berlin | 1
Chris Reher | 26 år | Dresden | 1
Jonas Zickert | 23 år | Cottbus | 1
Kommentar: Under försäsongen klev Andreas Pollasch upp och visade att han skulle ha en av de ordinarie mittbacksplatserna. En av dem som vid Sparwassers ankomst bedömdes vara en av de svagare pjäserna i centrallinjen visade att han inte var särskilt svag. Han kommer gå in som ordinarie i säsongen tillsammans med det tjeckiska nyförvärvet Penc. Bakom, att täcka upp för dessa, två finns främst Bruno Ivic och Chris Reher att tillgå. På varsin kant kommer Michael Blum och Jonas Zickert springa hörnflagga till hörnflagga och mata inlägg in mot anfallarna. Även Chris Reher finns att tillgå som ytterbacksalternativ.

DIE MITTFELDSPIELER
 Andor Bolyki | 26 år | Eger | 0,5

Joey Breitfeld | 23 år | Berlin | 1
Ronny Garubschewski | 34 år | Grimma | 1
Erolind Krasniqi | 20 år | Lübeck | 0,5
Moritz Kretzer | 22 år | Suhl | 1 | NY!
Tyson Richter | 20 år | Berlin | 1
Philip Schulz | 28 år | Berlin | 1
Will Siakam | 24 år | Douala (Kamerun) | 0
Alexander Siebeck | 26 år | Leipzig | 1
Kommentar: På mittfältet då? Veteranen Garubschewski kommer få förtroendet ute på högerkanten. Med sina 7 matcher i Bundesliga och ett otal säsonger i 3. Liga är han lagets mest rutinerade spelare tillsammans med Martin Fenin. Garubschewski är inget fysmonster längre men fina tekniska färdigheter gör honom till ett vapen offensivt. På motsatt kant hittar vi ungraren Andor Bolyki som trots att han är född i Ungern aldrig gjort en match i landet. Har sett fin ut på försäsongen. Mellan dess två herrar har vi flera alternativ men 28-årige Schulz och 20-årige Krasniqi kommer inleda säsongen på mitten. Här har vi ju dessutom nyförvärvet Kretzer som spännande alternativ.

DIE STÜRMER
Martin Fenin | 33 år | Cheb | 0,5 | NY!
Pascal Schoch | 21 år | Berlin | 1 | NY!
Matthias Steinborn | 31 år | Berlin | 1
Marcel Stutter | 32 år | Kamen | 0
Kommentar: Helgjuten i anfallet är i Matthias Steinborn. Han har gjort många säsonger för BFC med en del utflykter i andra lag i en nordöstra Regionalligan. Bredvid honom är platsen mer vakant. Tanken är att Fenin får chansen till en början men Pascal Schoch känns även han som ett hett alternativ på väg uppåt i karriären till skillnad från tjecken. Marcel Stutter kan komma att blanda sig i platsen bredvid Steinborn då det inte skiljer särskilt mycket, kunskapsmässigt, mellan Fenin, Schoch och Stutter.

DDR-INDEX 75% : : : En helt okej siffra för en trupp vi fått ärva men inte särskilt överraskande heller med tanke på vilken nivå klubben befinner sig på. Det blir naturligt att många lag är bestående av lokala spelare i Regionalligan och nedåt. Vi hoppas så klart kunna höja denna siffra vid framtida lagbyggen!


rockystar gillade
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

OKTOBERREVOLUTIONEN 2020
Första delen av säsongen 2020/2021

REGIONALLIGA NORDOST : : : Innan första avspark i den Nordöstra Regionalligan skulle vi kliva in i Berlins distriktsmästerskap. Uppgiften som bestod i Wilmersdorf, från längre ner i seriesystemet, togs hand om och städades bort med enkla 2-1 efter mål av yttermittfältarna Andor Bolyki och Ronny Garbuschewski. Därefter var det dags att kliva in i säsongen 2020/2021 på allvar och i premiären väntade, den på förhand och enligt experterna svåraste uppgiften i Nordöstra Regionalligan, nydegraderade Energie Cottbus.

0-1-förlust i premiären mot Cottbus efter stora svårigheter att få till ett ordentligt anfallsspel och sedan oavgjort i den efterföljande matchen mot Halberstadt gav oss ingen flygande start på säsongen men det skulle komma en vändning och det snabbt. Oktober blir, för oss, så nära det går att komma en perfekt månad. Vi går fram som en sovjetisk pansarvagn med 13 mål framåt och bara två insläppta på totalt sex kamper. Riktigt bra papper! Visserligen spelar vi mot relativt svagt motstånd men kan, i och med resultaten, haka på Auerbach och Meuselwitz i tabelltoppen.

När vi sedan kliver in i november väntar också ovan nämnda topplag, ZFC Meuselwitz och VfB Auerbach. Tyvärr kommer vi inte i närheten av vår högstanivå i matchen mot Meuselwitz och när vi sedan ställs mot Auerbach tappar vi den poäng vi har i handen när de tilldöms en straff i matchens 81:a minut. Därifrån kan vi inte hämtas oss och vi följer dessutom upp med en förlust mot Jena i matchen efter. November, inte riktigt vår månad.

Fortsättningen på säsongens första del går både upp och ner. Den, hittills, bästa insatsen för säsongen när Chemnitz brottas ner med 1-0 följs upp av ett riktigt bottennapp mot Fürstenwalde och det är lite signifikativt för BFC:s 2020. Vi är ett klassiskt varannadagslag som inte riktigt lyckas få ordentligt bett på topplagen men heller inte tappar tillräckligt med poäng för tvingas ner på mittenplaceringarna. Betygsmässigt får vi lov att inställa oss kring ett ‘Okej’ med eventuellt plus i kanten. Vi saknar alltjämt jämnheten i vårt offensiva spel och det bidrar till att vi kan tappa poäng när våra anfallare inte har dagen.

Spoiler
TABELL FÖRSTA HALVAN SÄSONGEN 2020/2021
 


AKTUELLE KAMERA

I DDR fanns nyhetsprogrammet ‘Aktuelle Kamera’. Ett program som hade sin svenska motsvarighet i Rapport eller Aktuellt. Vid varje säsongsuppdatering kommer vi köra vårt eget Aktuelle Kamera där vi lyfter fram det mest centrala som hänt under säsongens gång.

DIE MANNASCHAFT : : : Frågetecknen inför säsongen då, hur har de besvarats? Vilka leder anfallet? Vem vaktar målet? Klarar Garbuschewski att hänga med i tempot?

I truppgenomgången nämndes att Steinborn skulle starta tillsammans med Martin Fenin men den planen kom på skam när Fenin ådrog sig en lättare knäskada dagen innan premiären och blev borta i tre veckor. In i premiärelvan i hans ställe kom Marcel Stutter och det är främst den 32-årige tysken som har kamperat bredvid Steinborn. Fem mål från Stutters fot hittills men på intet sätt någon övertygande matchvinnare tillsammans med Steinborn har givit tillfällen både för Pascal Schoch och Martin Fenin att spela utan att heller någon av dem visat att de är ordinarie i startelvan. Med andra ord, det offensiva frågetecknet kvarstår och är snarare ännu starkare nu än tvärtom.

Längst bak då? Sommer eller Schobert? Vi inledde som sagt med Kevin Sommer som sista utpost men efter att Damian Schobert uttryckt sitt missnöje med situationen fick en pressad Jürgen Sparwasser ge efter och ge Schobert chansen. Om han tog den? Som han tog den. Schobert har sedan 2-1-segern mot Lokomotiv Leipzig varit lagets kanske bäste spelare trots att vi inkasserat fler förluster med honom i mål än med Sommer men förlusterna mot Meuselwitz, Auerbach och Jena hade knappast kunnat undvikas om Sommer spelat istället för Schobert.

Trots att frågetecknet längst bak i planen rätats ut har den situation som Schobert försatte klubben i med sitt missnöje dessvärre varit ett genomgående tema denna första delen av säsongen. Förutom Damian Schobert har Will Siakam, Bruno Ivic, Alexander Siebeck och Marvin Kleihs uttryckt missnöje med den speltid de har tilldelats. Med sistnämnde Kleihs, som var långt från startelvan, blev situationen så pass ohållbar att han gick med på att sparka sig själv från laget den 18 november utan någon som helst ersättning. Missnöjet har därefter, bland en del spelare i gruppen, lättat och vi hoppas på att ha situationen under kontroll inom kort.

Om Garbuschewski hänger med i tempot, svar JA. Tillsammans med Schobert har han varit lagets klarast lysande stjärna med åtta fullträffar, lika många framspelningar och ett snittbetyg på 7,25. Tack vare detta spelade han till sig ett nytt treårsavtal som undertecknades i mitten av oktober och kommer således vara Dynamospelare fram till sista juni 2023. Han kommer då vara 37 år fyllda och vi kan komma att få ångra det relativt långa kontraktet men för tillfället stormnjuter vi av hans insatser.

DIE RECHENSCHAFT : : : Slutligen har vi en kontroversiell nyhet att förmedla. Eftersom klubbens ekonomi är lika genomusel som den östtyska statens var vid ‘Die Wende’ såg vi i ledningen ett behov av att både öka våra intäkter men också möjligheten att kunna nyttja bra spelare till lägre summor. Vi gick därför till styrelsen och bad dem leta efter en huvudklubb och som de levererade när de lade fram sina tre förslag… På bordet låg Mainz 05, Borussia Dortmund och FC Bayern. Om Mainz är ett jättebra förslag räcker orden knappt till att beskriva Dortmund och FC Bayern men lika bra som förslagen var, lika svåra var de att förena med Stasi-klubben som byggt sin identitet i skarp kontrast med just jättarna från gamla väst. Detta till trots är Borussia Dortmund och FC Bayern för bra samarbetsalternativ att säga nej till. Med devisen “ha dina vänner men dina fiender närmare” i bakhuvudet fick ordförande Norbert Uhlig ändå lov att underteckna avtalet med FC Bayern. En fantastisk möjlighet för BFC Dynamo med Tysklands två mest framgångsrika klubblag i tätt samarbete.


LeoFM gillade
SvaraCitera
Jimpacool
(@jimpacool)
Ungdom
Blev medlem: 12 månader sedan
Inlägg: 18
 

Fan vad fint!


SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

UNENTSCHIEDEN
Andra delen av säsongen 2020/2021

REGIONALLIGA NORDOST : : : Unentschieden! Oavgjort… Världsmästare i att spela oavgjort. Som rapporterades i summeringen av första halvan av säsongen 2020/2021 började formen vackla efter nyårsskiftet och istället för att rada upp segrar kom vi att rada upp oavgjort efter oavgjort resultat. Dåligt? Ja. Tråkigt? Ja. Men, framförallt, frustrerande.

Andra delen av säsongen inleds med spel i distriktsmästerskapet, återigen. I turneringen som styrelsen menar att vi bör ta oss till final i, får vi möta Altglienicke i kvartsfinalen och det är ett lag som stått sig ungefär lika väl som oss i seriespelet hittills. I kvartsfinalen visar Altglienicke att de för tillfället är bättre än oss och bärgar segern med klara 2-0. Februari fortsätter sedan att präglas av undermåliga insatser, fyra av fem seriematcher slutar oavgjort och de dagar som defensiven klickar räddas vi av offensiven och de dagar som offensiven klickar räddas vi av en ramstark defensiv. Vi kan vara nöjda med att inte förlora men det är extremt frustrerande att aldrig kunna peta in någon segerboll.

Mars, april och maj fortsätter alla på liknande sätt, vi vinner mot lag på tabellens undre halva, förlorar mot lagen omkring oss i toppen och kryssar fram mot lagen i tabellens mitt. Det är en jobbig period för oss formmässigt och i försök att råda bot på den sviktande formen ändrar vi lite i formationen. Försöket med en 3-5-2-uppställning resulterar inte i någon omedelbar förbättring. Vinster blandas friskt med förluster och oavgjorda matcher. Vad ska vi ta oss till nu? Den topp fyra-placering som styrelsen har som krav på mig och laget är på väg att glida oss ur handen. Vi är till och med ner och hovrar på en åttondeplacering i en mycket jämn tabell.

Vi går tillbaka till grunderna. 4-4-2. Resultat? Ingen förbättring och nu börjar frustrationen bli påtaglig både i styrelserum, ledarrum och omklädningsrum. I ett sista desperat försök att haka på i toppen justerar vi taktiken återigen, nu ska vi försöka spela 4-2-3-1 med gegenpress och offensiva ytterbackar á la Jürgen Klopp. Det spelsystem som vi tydligt påstod att vi inte skulle spela i truppgenomgången ska vi nu försöka bemästra. Låter som upplagt för fiasko för ett stelbent DDR-lag, men. Men, men, men… Nu börjar någonting äntligen hända! Istället för att lämna över kommandot tar vi kommandot i matcherna och när spelarna börjar prestera allt bättre och ett par resultat går vår väg tinar också styrelsen. Det slutar med att de är riktigt nöjda med vårt sätt att spela på planen fastän vi inte lyckas lösa en topp fyra-placering i och med två oavgjorda matcher i de två sista omgångarna.

Spoiler
TABELL ANDRA HALVAN SÄSONGEN 2020/2021

AKTUELLE KAMERA

DIE MANNSCHAFT : : : I och med sviktande form och kollektivt svaga insatser under vårsäsongen var det heller ingen spelarpresentation som stack ut mer än någon annan. Alexander Siebeck på vänsterkanten gjorde en del bra insatser vilket vi ju var inne på tidigare. Steinborn, vår bäste anfallare, blandade och gav och likaså Schobert i mål. Mindre smickrande insatser då? Offensivt hade både Martin Fenin och Marcel Stutter det svårt att sätta bollen i nät, allt som oftast lämnade de planen mållösa. En annan spelare som inte motsvarat förväntningarna eller storleken på hans lönecheck är ungraren Andor Bolyki. Två mål och fyra assist är långt ifrån godkänt.

Överlag dem dystra rubrikerna under våren till trots kan vi, med det trendbrott vi såg i och med övergången till 4-2-3-1-spelet, se fram emot nästkommande säsong med tillförsikt. Men inte bara därför. Vi nämnde i föregående rapport att delar av spelartruppen var missnöjda med den speltid de lovats av den tidigare ledningen. Både Damian Schobert och Alexander Siebeck kom med tiden att släppa sin oro eftersom de fick spela mer och även gjorde det bra. Det enda bakslaget på denna front kom att bli Bruno Ivic och Will Siakam, två mindre betydelsefulla spelare, som ansåg att de gjort sig rätt till större speltid än vad de fick men utan att få gehör hos någon i tränarteamet.

Vad som var desto tyngre var att Ronny Garbuschewski, som vi lovat förbättra anfallet, inte alls blev nöjd med Kai Druschky som vi plockat in i det avseendet. Så pass missnöjd blev han, att han inte längre ville vara en del av laget. Tungt besked givetvis men med tiden och ju längre säsongen lidit desto färre har Garbuschewski topprestationer blivit och desto sämre har klubbens ekonomi blivit. Klubbens ekonomi är något vi kommer komma in mer på i en senare uppdatering. Med en åldrande och relativt välbetald Ronny Garbuschewski känns hans missnöje och drömmar bort från klubben därmed nästan närmare en tillgång än en belastning.

Förutom Kai Druscky in i laget förstärktes vårt lilla övergångsteam med den belgiske scouten Mbo Mpenza. Inte den Émile Mpenza som sänkte Sverige i EM 2000 men väl hans bror. Att Mpenza valde att skriva på för oss va en lyckoträff eftersom Stephan Neumann fick ett erbjudande från Würzburg Kickers som han inte kunde tacka nej till.


SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

DEM GELD SIND AUS
Säsongsavslutning

SPELARPRESTATIONER : : : Då var alltså klubblagssäsongen 2020/2021 till ända, kvar var bara EM-slutspelet och vi väljer därför att sammanfatta säsongen som gått. Vad tar vi med oss? Jo, vi tar självfallet med oss den höst vi genomförde där vi inkasserade flera vinster men vi tar också med oss den framgångsrika övergången till 4-2-3-1-formationen som höjde vårt spel flera nivåer. Vad som vi dessvärre också måste bära med oss in i framtiden är den usla ekonomiska situation vi befinner oss i. Just den är så pass påtaglig att vi återkommer senare i inlägget.

Spelmässigt då, vilka var bäst och vem motsvarade inte förväntningarna?

DAMIAN SCHOBERT : : : Bäst i laget, överlag under säsongen, är framtidsnamnet och målvakten Schobert. I åtanke ska has, det var sällan på grund av defensiven som vi förlorade matcher och en bytande del i den bedriften var Schobert. Vi kan vara väldigt nöjda med att Schobert valt att skriva ett nytt kontakt med oss som sträcker sig till juni 2024.

RONNY GARBUSCHEWSKI : : : Trots att han mattades ju längre säsongen led och trots att han hamnade i fejd med tränarstaben är det svårt att blunda för Garbuschweskis höst. 10 mål och 14 assist under säsongen och 7,15 i snittbetyg är imponerande men också det sista han gör i BFC:s tröja innan han flyttar vidare i sin fotbollskarriär trots sitt förlängda avtal.

ANDREAS POLLASCH : : : Lagkaptenen Pollasch får hållas som lagets tredje bäste spelare under 2020/2021. Alltid pålitlig och jobbet i det tysta är hans tydliga signum. Tyvärr har vi sett det sista även av vår lagkapten i den vinröda dräkten eftersom hans löneanspråk inte kan tillgodoses i och med en ekonomiska situation klubben befinner sig i.

ANDOR BOLYKI : : : Den gyllene soptunnan, den tilldelas ungraren Andor Bolyki. Ungraren var under långa stunder av säsongen fullkomligt osynlig. Sämst kanske han inte har varit men han gjorde aldrig skäl för det lönekuvert han mottog i slutet av varje månad. Säkerligen en skicklig fotbollsspelare men inte hos oss. Vi tackar Andor för sin tid i klubben.

SERIEFÖRÄNDRINGAR : : : När varje fotbollssäsong går i mål är det alltid något lags drömmar som går i uppfyllelse. Något lag vinner en titel och ett annat säkrar en efterlängtad uppflyttning. Detta samtidigt som andra lag får se sina öden beseglade och tvingas inse faktum att man nästa säsong tvingas ner en serie. Från den nordöstra Regionalligan kan vi konstatera att jojo-laget Chemnitz tar steget upp till 3. Liga igen medan klassikerlagen Lokomotive Leipzig och TeBe Berlin tillsammans med Bischofswerda tvingas spela i Oberliga nästa säsong. Ny bekantskaper för oss blir istället Rot-Weiss Erfurt och Torgelower FC Greif som flyttas upp samt FC Magdeburg och FSV Zwickau flyttas ner från 3. Liga. Synd att det är två gamla öst-lag som faller ned till Regionalliga! Noterbart inför kommande säsong är nålsögat upp till 3. Liga som blir ännu mindre för vår del. Eftersom det är fem seriesegrare som slåss om fyra uppflyttningsplatser till 3. Liga roterar en kvalfunktion som innefattar två regionala serier varje säsong. Detta innebär att seriesegrarna i Regionalliga Nordost och Nord tvingas göra upp om den sista uppflyttningsplatsen säsongen 2021/2022.

FC BAYERN : : : Det bayerska samarbetet innebar inte under säsongen något ögonblickligt lyft för oss vare sig ekonomiskt eller spelarmässigt. Vi ser dock fram mot starka 884 893 kronor in på kontot till nästa säsong. Alla D-mark behövs! Jag hoppas också vi kan se några spännande lån från FC Bayern till oss vad det lider.

DIE RECHENSCHAFT : : : Pengarna är slut. Östmarken har sinat. Ja, faktum är att BFC:s ekonomi är exakta samma ekonomiska råttbo som Östtysklands. Efter en förlust på drygt åtta miljoner kronor efter säsongsavslutningen har vi för tillfället ett negativt saldo på 4 867 058 kronor. Vi har alltså inte en sekin, inte en östmark, inte en euro på banken. Klubbens ekonomiska situation är så allvarlig att även om vi avlutade alla spelarkontrakt hade vi gått med en miljon i förlust förra säsongen och detta trots att vi, med god marginal, låg på rätt sida om lönebudgeten. Hur ska vi lösa detta? Vi har valt att inte förlänga med en hel del bra spelare som helt enkelt är för dyra. Vi har sålt det vi kunnat. Vi har skrivit kontrakt helt utan bonusmöjligheter. Vi letar efter en till huvudklubb jämte FC Bayern och vi har stramat åt lönebudgeten med 25%. Kommer det räcka? Svaret på den frågan är med största sannolikhet nej. Om inget överraskande händer, om vi inte kan börja producera egna spelare och sälja vidare, ja då kommer Berliner Fussball Club Dynamo snart vara historia men på något sätt känner Jürgen Sparwasser och hela ledarstaben att detta kommer bli en härlig utmaning. På något märkligt vis… Degen och bollarna måste in, följ med in på nästa kapitel i historien om BFC Dynamo.

FÖRLÄNGNINGAR : : : I skuggan av den ekonomiska krisen har vi ändå förlängt kontraktet med en del spelare. En annan del tackar vi för visat intresse. Nedan följer en sammanställning av Sparwassers agerande innan transferfönstret öppnar.

FÖRLÄNGDA AVTAL:

RONNY GARBUSCHEWSKI | 35 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 45 000
PHILIP SCHULZ | 28 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 41 000
JOEY BREITFELD | 24 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 38 000
MORITZ KRETZER | 23 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 9 250
KEVIN SOMMER | 31 ÅR | TORWART | 2025 | SEK 23 000
MICHAEL BLUM | 32 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 43 000
MATTHIAS STEINBORN | 32 ÅR | STÜRMER | 2024 | SEK 52 500
DAMIAN SCHOBERT | 22 ÅR | TORWART | 2024 | SEK 43 000
JONAS ZICKERT | 23 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 50 000

EJ FÖRLÄNGDA AVTAL:

TYSON RICHTER | 20 ÅR | MITTELFELDSPIELER
EROLIND KRASNIQI | 21 ÅR | MITTELFELDSPIELER | LÅN AVSLUTAS
WILL SIAKAM | 25 ÅR | MITTELFELDSPIELER
ALEXANDER SIEBECK | 27 ÅR | MITTELFELDSPIELER
CHRIS REHER | 27 ÅR | VERTEIDIGER
ANDOR BOLYKI | 26 ÅR | MITTELFELDSPIELER
KAI DRUSCHKY | 28 ÅR | STÜRMER
ANDREAS POLLASCH | 28 ÅR | VERTEIDIGER
MARCEL STUTTER | 33 ÅR | STÜRMER
MARTIN FENIN | 34 ÅR | STÜRMER
JAN PENC | 38 ÅR | VERTEIDIGER
CHRISTOFF REIMANN | 37 ÅR | ASS. MANAGER
ADRIAN MARKLOWSKI | 37 ÅR | FYSIO


raca14 gillade
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

KOKA SOPPA PÅ EN SPIK
Transfersommaren 2021

TRANSFERSOMMAREN : : : Medan EM-slutspelet 2020 avgjordes ett år senare än planerat skulle även Jürgen Sparwasser gå igenom sin första transfersommar som manager i BFC Dynamo. Som sagt var det ett skuldtyngt och ekonomiskt utsatt BFC som skulle försöka bygga om, bygga nytt och bygga rätt. Tilläggas ska också att uppehållet mellan säsongerna 2020/21 och 2021/22 är mycket kort. Knappt två månader mellan säsongsavslutningen och seriepremiären gjorde ekvationen ännu svårare Sparwasser och hans stab som tvingas koka soppa på den berömda spiken.

IN:

 MORITZ HARTMANN | 35 ÅR | ASS. MANAGER | 2022 | SEK 35 000 | FRI TRANSFER
“Den första signing vi genomförde var kanske också vår viktigaste. Ersättare till Christof Reimann och Sparwassers nya högra hand är bayraren Moritz Hartmann. Uppdraget blir Hartmanns första som ledare efter att ha avslutat sin aktiva karriär 2020 med att falla ur 3. Liga med Fortuna Köln.”

SALIMO SYLLA | 27 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 16 000 | R.E. VIRTON
“Skicklig ytterback med fina attribut som rekommenderas av scouten Mbo Mpenza när han kom till klubben. Född i Frankrike men har valt att representera Guinea utan att någon gång ha spelat i landet eller för landslaget. Värderas till 1 050 000 kronor så en möjlig försäljning skulle kunna bli aktuell av ren ekonomiska intressen. Ansluter på fri transfer”

TIM BÖHMER | 19 ÅR | VERTEIDIGER | 2023 | SEK 24 000 | BORUSSIA DORTMUND II
“Ung mittback som vi tidigt fick upp ögonen för. Bra fart, bra på huvudet men framförallt bra utvecklingspotential. Född i Berlin men har fostrats i Borussia Dortmund från vilka han ansluter gratis. Ska skolas in i startelvan tillsammans med andra mittbacksförvärvet Lukas Gerlspeck.”

FLORIAN BOHNERT | 23 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 41 000 | FSV MAINZ II
“Offensiv ytter som inte bara kan spela på båda kanterna utan även som central anfallare. 17 a-landskamper och ett mål för Luxemburg. Förväntas starta ute till vänster.”

LUKAS GERLSPECK | 22 ÅR | VERTEIDIGER | 2024 | SEK 37 000 | FC AUGSBURG II
“Mittback som tillsammans med Böhmer ska axla manteln i mittlåset. Vi sätter stor tilltro till även Gerlspeck och hoppas att han kan växa och blomma ut i BFC:s tröja. Bayrare och fostrad i Ingolstadt.”

MAX SCHREIBER | 18 ÅR | TORWART | 2023 | SEK 6 000 | BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
“Schreiber deklarerades tidigt skulle släppas från Mönchengladbachs organisation och togs därför in på provspel. Ett provspel han visade framfötterna på och med en mycket låg lön plockas han in på Sommers bekostnad som därmed säljs vidare.”

LUIS KLEIN | 18 ÅR | MITTELFELDSPIELER | KONTRAKTSLÖS | RB LEIPZIG
“Även Klein kom på provspel då det stod klart att Leipzig inte ville ha honom kvar. Inget namn för startelvan men mot en låg ersättning kan han användas på bänken i avlastningssyfte.”

LUCA WESEMANN | 18 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 21 000 | BAYER 04 LEVERKUSEN
“Wesemann kommer in från Leverkusen som alternativ på positionen som offensiv yttermittfältare. Behärskar spel på bägge långsidorna av planen och även som forward.”

CARL ZSCHIESCHE | 15 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 1 300 | BFC U19
“Den största talangen i det senaste intaget till ungdomsorganisationen. Har fina attribut och kan faktiskt komma in och bidra på denna nivå redan under säsongen som kommer. Vi sätter stor tilltro till Carl och hans framtida prestationer. Dock är han för ung för att få spela från start eftersom man måste vara 16 år fyllda för att spela i Regionalliga. Från och med 18 september kommer han kunna leverera även på planen.”

JACOB JANSEN | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 20 000 | 1. FC KÖLN
“I grunden anfallare men av oss betraktad som offensiv mittfältare. Fina, fina attribut i skicklighetskategorierna med vilka han är planerad att virvla fram på ena kanten. Vi hoppas kunna få ut mycket av Jansen i offensiven.”

MARVIN WIEß | 19 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2024 | SEK 21 000 | TSG 1899 HOFFENHEIM II
“I och med att vi fick en vakans på positionen som central offensiv mittfältare och tillika spelfördelare krävdes ett nyförvärv och då hittade vi 19-årige Weiß. Född i Bayern, på gränsen till det gamla Östtyskland i staden Coburg. Bra finess på denna kille som vi hoppas han kan utnyttja som länk mellan defensiv och offensiv.”

MAX GRUNDMANN | 22 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 19 000 | BRANDENBURG SC SÜD 05
“Återvänder till klubben efter en säsong i Brandenburg Süd och Oberliga. Duglig back som plockas in som reserv.”

MAURICE HIRSCH | 28 ÅR | MITTELFELDSPIELER | 2023 | SEK 41 000 | VFB GARTENSTADT
“Hirsch hade egentligen tänkt varva ner och lägga av då han lämnade Mannheim för den lilla klubben Gartenstadt i Baden-Württemberg men suget tycks ha blivit för stort och istället blev det en flytt till huvudstaden. I konkurrens med just Mannheim lyckas vi knyta till oss den defensive mittfältaren med förflutet både i Hannover 96 och Hoffenheim.”

KONSTANTIN ENGEL | 33 ÅR | VERTEIDIGER | 2022 | SEK 12 000 | VFL OSNABRÜCK
“När ytterbacken Engel från 2. Bundesliga dök upp på vår radar tänkte vi att han skulle bli alldeles för dyr för vår budget med med endast 12 000 kronor per månad blev det för svårt att säga nej. Med rutin från Bundesliga, 2. och 3. kommer han bli en tillgång i ett annars oprövat lag.”

UT:

KEVIN SOMMER | 31 ÅR | TORWART | SEK 215 000 | PORDENONE
“När vi gjort klart med ett billigare alternativ bakom Schobert erbjöd vi Sommer till andra klubbar. Till vår stora förvåning fick vi ett bud på 215 000 kronor från Italien och Pordenone. Egentligen oskäligt mycket betalt men en extremt bra affär för oss gör att vi mer än gärna släpper Sommer som tillbringat hela sin karriär i BFC.”

RONNY GARBUSCHEWSKI | 35 ÅR | MITTELFELDSPIELER | SEK 70 000 | FC ROT-WIESS ERFURT
“Som tidigare redogjort för önskade Garbuschewski att flytta från klubben. När nykomlingen Erfurt sedan erbjöd en helt godtagbar summa för Garbuschewski lät vi honom lämna.”


raca14 gillade
SvaraCitera
Arne Hegerfors
(@arne-hegerfors)
Ungdom
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

DIE MANNSCHAFT
Truppen säsongen 2021/2022

Med premiären runt hörnet direkt vid transferfönstrets öppnade gällde det att agera snabbt men oavsett hur snabbt Sparwasser och Hartmann arbetade fick de inte ihop truppen till seriepremiären. I stort var truppen helt klar men några få luckor fanns fortfarande kvar att fylla. De tre spelare som ramlade in sent var Max Grundmann, Maurice Hirsch och Konstantin Engel men dessa har ni redan fått möjlighet att stifta bekantskap med. 

Tråkigare förändringar sedan senast är däremot styrelsens, med nya ordföranden David Bauer i spetsen, beslut att “sälja” vår största talang Carl Zschiesche till slovakiska Dunajska Streda i syfte att stärka ekonomin. Det hade varit helt förståeligt om man inte släppt honom för ynka 2 000 kronor. Stor applåd till herr Bauer, nu ska ni se att ekonomin kommer blomstra...

DIE TORWARTE
Damian Schobert | 22 år | Berlin | 1
Max Schreiber | 18 år | Berlin | 1 | NY!
Kommentar: Vi går in i säsongen med en mycket ung målvaktssida men vi håller inte andan av nervositet för den sakens skull. Schobert, nu ohotad etta, visade under fjolårssäsongen att han är att räkna med och vi ser även att han ska kunna lyfta sitt spel ytterligare några nivåer denna säsong. Bakom honom har vi unge och oprövade Max Schreiber.

DIE VERTEIDIGER
Michael Blum | 32 år | Düsseldorf | 0
Tim Böhmer | 19 år | Berlin | 1 | NY!
Konstantin Engel | 33 år | Qaragandy | 0,5 | NY!
Lukas Gerlspeck | 22 år | Forchheim | 0 | NY!
Max Grundmann | 22 år | Gransee | 1 | NY!
Salimo Sylla | 27 år | Châlons-en-Champagne | 0,5 | NY!
Jonas Zickert | 23 år | Cottbus | 1
Bruno Ivic | 22 år | Osijek | 0,5 | UTLÅNAD!
Kommentar: Många förändringar bland lagets backar. Vi har plockat in ett nytt mittlås i form av unga Tim Böhmer och Lukas Gerlspeck. Dessa två herrar är lovande men vi kommer behöva ge dem tid att spela ihop sig. Särskilt eftersom försäsongen är så kort. Ut på kanterna kommer vi till en början nyttja Salimo Sylla till vänster och Engel och Zickert till höger. Ingen självklar succé defensivt men jag tror på denna lagdel och att de kommer kunna vinna ett par matcher åt oss. Kroatiske Ivic kommer lånas ut till Rostocker FC för att få speltid.

DIE MITTFELDSPIELER
Florian Bohnert | 23 år | Luxemburg | 0 |
NY!
Joey Breitfeld | 24 år | Berlin | 1
Maurice Hirsch | 28 år | Mannheim | 0 | NY!
Jacob Jansen | 19 år | Berlin | 1 | NY!
Luis Klein | 18 år | Berlin | 1 | NY!
Moritz Kretzer | 22 år | Suhl | 1
Philip Schulz | 28 år | Berlin | 1
Marvin Weiß | 19 år | Coburg | 0 | NY!
Luca Wesemann | 18 år | Aachen | 0 | NY!
Valentin Zalli | 20 år | Pristina | 0,5
Kommentar: Mittfältet kommer formeras med två defensiva mittfältare och tre offensiva. De defensiva platserna är vigda åt Philip Schulz, Maurice Hirsch och eventuellt även Jonas Zickert som är uppsatt som back. Vi ska ha i åtanke att Schulz även har kvalitéer som gör honom aktuell för spel som offensiv central spelfördelare. Som offensiv spelfördelare har vi planerat för det unge nyförvärvet Marvin Weiß men även här får vi har i åtanke att han är ung och kommer behöva växa in i rollen. Ute på kanterna kommer ny till stor del använda Florian Bohnert, Joey Breitfeld, Valentin Zalli, Jacob Jansen och Luca Wesemann. Ingen av dessa är på något sätt självskriven så här har vi ett ordentligt frågetecken att ta itu med. Störst potential får Jansen sägas ha.

DIE STÜRMER
Pascal Schoch | 21 år | Berlin | 1
Matthias Steinborn | 31 år | Berlin | 1
Kommentar: Tunnaste lagdelen är helt klart anfallet. Vi har offensiva mittfältare som kan passa i rollen men ovan nämnda herrar är våra renodlade forwards. Steinborn har kvalitéer men hade svårt att komma till skott förra säsongen. Han M Å S T E prestera om det ska bli något alls denna säsongen. Vi går alltså all-in på honom när marknaden var otroligt tunn.

DDR-INDEX 62% : : : En svagare siffra än fjolårets 75% men då ekonomin är överordnad allt annats fick billigare alternativ premieras framför spelare från gamla DDR och Östeuropa. Vårt DDR-index är något vi måste jobba på till nästa år.

(DDR-index: 1 poäng till de spelare som är födda inom det gamla DDR:s gränser, 0,5 poäng åt de spelare som kommer från övrig stater med kommunistisk historia och 0 poäng till de som kommer från alla andra länder. Detta divideras sedan med antalet spelare i truppen för att kunna jämföra över olika säsonger.)


SvaraCitera