Meny Stäng

[FM21] La Masia: Re...
 
Share:
Notifications
Clear all

[Klistrad] [FM21] La Masia: Restaureringen  

Sida 5 / 5

The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  
Postad av: @raca14

Håller med föregående talare.

Brukar själv också lägga upp träningsintensiteten på liknande sätt.

Men vill ändå fråga: Om du har en match på söndagen ena veckan och sedan är nästa match nästa söndag, vill du inte då att de ska få lite "rehab" och vila direkt efter match för att öka på intensiteten mitt i veckan och sedan ebba ut igen mot andra söndagen?

Korrekt! Jag lägger alltid in Recovery dagen efter match, i kombination med antingen Match Review eller Team Bonding. I fallet nedan så rullar nästa vecka på direkt från måndag, men skulle matchen ligga på söndag så kommer återhämtningsdagen på måndagen istället, för att efter det dra igång med den vanliga träningen igen på tisdagen.

 

En vecka med två matchdagar brukar jag antingen köra en återhämtningsdag mellan och sedan direkt gå på matchförberedande träning alternativt skippa återhämtningsdagen och klämma in ett vanligt pass, alternativt matchförberedande direkt.

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
FcB
 FcB
(@fcb)
Ungdom
Blev medlem: 2 månader sedan
Inlägg: 1
 
Fantastiskt rapport! Blev motiverad att försöka göra samma fast med atletic bilbao 

The Gustine gillade
SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  
Postad av: @fcb
Fantastiskt rapport! Blev motiverad att försöka göra samma fast med atletic bilbao 

Kul att du gillar den och tack för att du läser! Intressant att försöka sig på liknande med Bilbao - kör! 

 

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  

VINTERÖVERGÅNGAR, SÄSONG 3:

När hösten summerades gjordes den i dur och våra egna produkter har minst sagt gjort succé, allihopa. Efter, det både tidiga och långa, vinteruppehållet väntar en hektisk vår med tex. åtta matcher bara i februari månad. Det finns således en stor fråga att ta ställning till när fönstret öppnar den 4:e januari: är truppen tillräckligt stor för att klara av det påfrestande speschemat som väntar under våren?

Gavi kallas hem från Deportivo men drar direkt på sig en stressfraktur i ryggen och skickas iväg till en specialist under 8-10 veckor. Tyvärr bryter höstens succé Ilias Akhomach tån mot Marbella i Copa del Rey och blir borta till mitten/slutet på februari. Trots två skador och tre spelare som lämnar fattas beslut om att inte värva in någon spelare till A-truppen. En värvning av brassen Antony från Ajax var helt klar men blåstes av i sista sekund och beslut fattades att istället satsa på våra egna spelare från Barca B.

Griezmann ville lämna redan i somras men ingen klubb visade då intresse eftersom hans lönekrav var allt för stort. Visserligen gjorde han två mål i den viktiga matchen Milan i CL men utöver det rosar han inte marknaden. Dels småskadad men också omsprungen av våra yngre förmågor som vecka ut och vecka in leverarar bra insatser. Edson får ses som en bedrövlig rekrytering och säljs med förlust efter 1,5 säsong. Emerson var egentligen aldrig tänkt att släppas utan gjorde det bra som back-up till Pavard på högerbacken. Men när bud kom och 17-årige Adil El Amrani utvecklats bra i Barca B flyttas han upp som ersättare till Emerson. 


UT:  Emerson - Arsenal för €8M. Antoine Griezmann - Liverpool för €38.5M. Edson Álvarez - Lille för €17M.

IN: -

NET SPEND: (-€63,5M.) Totalt: (-€79,79M.)


Utöver Gavi kallas också Santi Ramos Mingo tillbaka från Porto där han bara fått en match under hela hösten. Detsamma gäller också Òscar Mingueza som båda kommer agera back-ups till firma Pique, Garcia och Todibo centralt i backlinjen. Som tidigare nämnt flyttas Adil El Amrani upp från Barca B. Upp flyttas också Gustavo Maia som offensivt alternativ och även 17-årige Stefan Dhondt som kan spela på flertalet olika positioner.

Sju ungdoms- och Barca B spelare lämnar klubben på lån under januari vilket gör att vi slår tillfället i akt att fylla på en redan tunn U-19 trupp.

IN: Miguel Garcìa, 18 år - €7.5M från Boca Junìors. Gauthier Baron, 16 år - €825K från Nancy. Peter Mohammed, 16 år - €1.7M från Atletico Madrid. Rosen Mladenov, 17 år - €1.5M från PFK Ludogorets. Rafael, 16 år - €1.4M från Cádiz. Noah Beerneart, 16 år - €5M från Zulte Waregem.

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  

UNGDOMSKANDIDATER 2023:

Tredje säsongen innebär så också det tredje intaget av ungdomar. Efter två ganska mediokra intag kittlar årets intag till lite extra, med några riktigt intressanta spelare. Vi har ett ovanligt högt Barca DNA på intaget jämfört med tidigare år vilket också känns intressant att följa framöver.

Sergi Maureta är kanske det som stucker ut mest och hat potential att bli en framtida första keeper. Redan nu har han attributer för att ta en plats i Barca B, vilket han också kommer göra nästa säsong då Kellyan lämnar på free transfer. Trots en siffra på 16 i Beslutsamhet är hans personlighet Oambitiös vilket förhoppningsvis går att få bukt med genom mentorskap.

Ytterligare en spelare som ser intressant ut är Xavier, som kommer fram som en AM/ST. Men med hans attributer kommer vi direkt börja skola om honom till en klassisk CM där han kommer kunna spela antingen som DLP eller AP. Trots 16 år ser hans mentala attributer redan nu fina ut.

Övriga fyra spelare som plockas in spås ingen jätteframtid, men samtliga känns ändå lite för intressanta för att inte plocka in och se under något år vad som händer rent utvecklingsmässigt. Habib Boye har 20 i Beslutsamhet och har överlag otroligt fina mentala attributer tillsammans med trevliga tekniska färdigheter kopplade till vårt Barca DNA. Roger Mayoral här likt Boye en Beslutsamhet på 19 och även han bra nummer på teknik och första touch.

En Beslutsamhet på 20 gäller även för Delfí och är egnetligen anledningen till att han får ett kontrakt. Här återstår det att se hur hans utveckling ser ut framöver innan vidare beslut fattas om han har en framtid i klubben.


Tanken har slagit mig att byta ut Patrcik Kluivert i rollen som Head of Youth Development då hans personlighet är Fairly Ambitious vilket utöver nyss nämnda har tydlig påverkan på intaget. Utöver dessa sex är samtliga Oambitiösa i sin personlighet och ligger på runt 3-7 i Beslutsamhet. Med ett år kvar på kontraktet för Patrick skulle det inte krävas en så stor summa att köpa ut honom från det sista året och ersätta honom med en ny som innehar bättre personlighet och bättre attributer.

På listan över tänkbara ersättar har jag identifierat två namn. Pep Segura som mellan 2015-2017 hade rollen som just Head of Youth Development i klubben. Mer intressant känns dock Bruno Conti från Roma som utöver Model Citizen har 19, 20 och 20 i rollens attributer. Det skulle kosta oss €1.2M att köpa ut honom från Roma och i lönekuvertet skulle han ligga runt €38K dyrare än Kluivert i veckan. 


Intagna spelare 2023:

| Sergi Maureta | GK | 15 år | Badalona | 11.71

Habib Boye | CM | 16 år | Badalona | 11.5

Roger Mayoral | ST | 16 år | Santa Coloma de Gramanet | 11.12

| Xavier | CM | 16 år | Santa Coloma de Gramanet | 11.87

| Elie Guiraud | CD | 15 år | Castres | 6.75

| Delfí | CD | 15 år | Barcelona | 8.37

(Nationalitet, Namn, Position, Ålder, Födelsestad, Barca DNA)

This post was modified 3 dagar sedan 2 times by The Gustine

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  

SÄSONGSSUMMERING, SÄSONG 3 - DEL 1:

Get the contract out. Put it on the table. Let him sign what ever number he wants on that, given on what he´s done since he come in. Let him sign the contract. Xavi´s at the wheel man. Barcelona are back! Egentligen var det såklart OGS som Rio Ferdinand syftade på när han, efter Uniteds vändning mot Paris CL, vädjade till ordförande Ed Woodward att ge Solskjær jobbet som permanent manager. Exakt samma ord kan ha används i någon tv-sändning under den tredje säsongen för Xavi, då den tre säsong också innebar den sista på hans treårskontrakt. Sagt och gjort. Styrelsen gav Xavi ett nytt 5-års avtal med en veckolön på €275K och genom det löper projektet vidare några år till.

Fem. Det är så många omgångar som FC Barcelona inte toppade La Liga säsongen 2022-2023. Den första, andra, tredje, sjätte och den nioende. Efter 3-0 hemma mot Osasuna i den 10:e omgången parkerade Barca på förstaplatsen och var egentligen aldrig nära på att bli av med den. En tre år lång svit av Real Madrid som mästare är så bruten och FC Barcelona tar sin första ligatitel sedan säsongen 2018-2019.

(Klickbar för full tabell.)

Under den första säsongen snittade vi 57% boll, 419 passningar per match och när det slogs ihop hade vi 8,22 passningar per minut med bollinnehav. Alla siffror var egentligen långt ifrån den målsättning som sattes upp i början av saven och under den andra säsongen las mer fokus mer på det taktiska. Rent statistiskt tog vi kliv i rätt riktning, men rent sportsligt får säsongen ses som en katastrof. Den tredje säsongen kan inte annat än ses som en fullträff, otagbart rakt upp i krysset. Vi snittar 60% bollinnehav där vi mot vissa motstånd har uppemot 75%. Det är inte bara det att vi har bollen mer utan vi slår också fler passningar och gör saker med bollinnehavet. Att vi slår fler passningar när vi äger bollen syns också individuellt då spelare som Nico i rollen som DLP på vårt centrala mittfält slår 132 passningar i matchen mot Levante. Samtliga våra CM:s snittar mellan 75-97 passningar per match, att jämföra med Mirlem Pjanic som under den första säsongen slog överlägset flest passningar i snitt med sina 68.

Inför säsongen skrev jag om en kommande genereationsväxling och man kan lugnt säga att den är här med besked. Visserligen gör Busquets sin bästa säsong av våra tre men utöver det har samtliga äldre spelare det tufft att ta en plats i startelvan. Luis Suárez gör bara 13 matcher i ligan och flertalet av dessa är under hösten. På dessa matcher gör han bara två mål och kommer erbjudas ut till klubbar under sommaren. Gerard Piqué skrek högt efter nytt kontrakt och högre lön förra säsongen men har i år insett att åldern kommit ikapp. Han spelar betydligt bättre i år och vi har en tydligare rotation bland våra försvarare vilket gynnar honom,under säsongen erbjuds en förlängning om två år till en lön på €25K mindre än vad hans nuvarande kontrakt erbjuder.

Messi har en höst som bara Messi kan ha där han dundrar in både mål och assist. Men under våren drabbas han av flertalet småskador och inför returen i CL-kvarten skadar han foten på en träning och blir borta några veckor. Efter det kommer han inte tillbaka och ges följande snittbetyg säsongens sista matcher: 6,5 - 6,6 - 6,7 - 7,7 - 6,4 och 6,9 där samtliga motstånd ligger på under halvan av tabellen. Skadeförföljda har också Pedri och Ansu Fati varit under och båda lär vara ruggigt revanschsugna på kommande säsong.

Glädjeämnen? Ilaix Moriba vinner både European Golden Boy och Spanish League Plyer of the Year. Messi tar andraplatsen och Nico den tredje i samma utmärkelse. Just Nico får också nämnas som ett stort utropstecken då han under sin första säsong i A-truppen spelar till sig ett snittbetyg på 7.46 över 24 matcher. Ilias Ikhomach kommer tillbaka från sin långa skadefrånvaro och tar vid där han var innan skadan. När säsongen summeras görs den med 28 matcher i ligan, 10 mål och 8 assist till ett snittbetyg på 7.25. Det verkar inte spela någon roll på vilken nivå du stoppar in 17-årige Stefan Dhondt, utan där han spelar gör han också succé. För €1.4M kom han andra säsongen från Zulte Waregem i Belgien och gjorde som 15-åring 7 mål och 5 assist på 14 matcher i Barca B. Mål och assist i mängder även under hösten vilket gör att han, 17 år gammal, får chansen i A-truppen under våren. På 19 matcher gör han 9 mål, 3 assist med ett snittbetyg på 7.32 och tilldelas även 2 POM. 

Lottade mot Manchester United i CL-kvarten blir den första matchen på Old Trafford en tillknäpp tillställning som slutar 0-0 och en talande xG på 0.52-0.31. Returen hemma på Camp Nou blir raka motsatsen och vi skjuter hela 22 skott där vi, enligt statistiken xG, förväntas göra 2.31 mål sett till våra lägen. United skjuter 3 skott på hela matchen som för deras del enbart går ut på att hjälpa De Gea i målet. Matchen går till straffar där vi med ett ungt och oerfaret lag saknar riktiga straffskyttar. United sätter samtliga sina och när Pavard ska kliva upp i den sjätte straffomgången går De Gea åt rätt håll och tar United vidare till semi-final.


Spelarstatistik:

 • Flest spelade minuter: Eric García, 3 408 min. (Juan Miranda, 2 848 min.)
 • Flest mål: Lionel Messi, 18 st. (Lionel Messi, 20 st.)
 • Flest assist: Lionel Messi, 13 st. (Antoine Griezmann, 9 st.)
 • Högst snittbetyg: Ilaix Moriba, 7.47. (Lionel Messi, 7,38.)
 • Lyckade passningar: Òscar Migueza, 97%. (Eric García, 98%.)
 • Flest passningar per match: Nico, 92,41 st. (Carles Aleñá, 88,60 st.)

Klicka här för fullständig statistik.

Statistik inom parantes anger föregående års toppnotering.

Lagstatistik:

 • Bollinnehav: 60%. (57%)
 • Lyckade passningar: 93%. (91%)
 • Minuter med boll per match: 54 minuter. (51 minuter och 20 sekunder)
 • Passningar per match: 562 st. (497 st)
 • Passningar per minut med bollinnehav: 10,39 st. (9,7 st)
 • Gjorda mål per match: 2,34 st. (2 st)
 • Insläppta mål i snitt per match: 0,57 st. (1,1 st)

Statistiken inom parantes anger föregående säsong.


Champions League: Kvartsfinal. Utslagna av Manchester United, 0-1p.

Copa del Rey: Vinnare efter seger mot Villareal, 3-0.


När säsongen summeras görs den med en seger i ligan men också i Copa del Rey efter 3-0 i finalen mot Villareal. Kan vi till nästa säsong skapa oss bättre förutsättningar i Champions League genom att inte sluta 2:a i gruppen är förhoppningen att även vara med långt fram i den turneringen. Likt tidigare år väntar en hektisk sommar där en ny trupp ska sättas och med tanke på alla unga spelare som fått chansen dels i Barca B men också i A-truppen kommer det inte bli lätt.

Men nu ska det njutas. Njutas av en dubbel där bara Pavard, Donnarumma, Todibo, Assuncão och Luis Suarez som inte är fostrade genom La Masia. Vi har enligt statistiken tagit ett kliv mot vår målsättning och det känns även som vi har tagit kliv mot det stora målet att ha samtliga tre spelare på pallen från La Masia i Ballon d`or.

This post was modified 3 dagar sedan by The Gustine

thegustine @Twitter.


Daniel Nilsson, Lange95, zXc och 2 personer gillade
SvaraCitera
Adde
 Adde
(@adde)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 4
 

Wow! Sanslöst intressant rapport. Bra jobbat och gratulerar till dubbeln! 


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  

SÄSONGSSUMMERING, SÄSONG 3 - DEL 2:

Del två i säsongssummeringen har nu sett tämligen lik ut samltiga tre säsonger. Resultatmässigt är mycket som vanligt och vi ska därför inte viga så mycket tid åt det, utan snarare kika mer på vårt Barca DNA där vi nu har tre säsongers utveckling att kika på för en del av spelarna. Vårt U-19 lag gör återigen en strålande säsong och Barca B säkrar kontrakt vilket innebär spel i Segunda División även nästa säsong. Skönt.


Precis som tidigare år kör vårt U-19 över allt motstånd i U19 División de Honors första gruppspelsrunda. 68% bollinnehav över 40 matcher är imponerande och rent taktiskt följer det vår röda tråd i klubben. Man skulle dessutom kunna säga att säsongen är delad i två, då det inte är många spelare som är med när säsongen ska avslutas i maj kontra i augusti när säsongen drar igång. Många spelare flyttas upp till Barca B i januari eller så lånas spelare ut till andra klubbar runt om i Spanien. Ett intag av ungdomar i mars och några ungdomsvärvningar i januari gör att truppen så fylls på igen och så går cykeln vidare år efter år.

I kvartsfinalen väntar Valencia vilka slås ut med 3-1 och laget är vidare till semi. Där står Atletico Madrid för motståndet, vilka rullas ut fullständigt. 68-32 i bollinnehav och 20-7 i skott vilket ger oss en xG på 1,95-0,50. Slutresultatet? 0-1 och respass ännu en gång i semi-finalen. 

Efter ligasäsongen, med slutspel, är färdigspelat väntar La Copa Juvenil vilket kan ses som Copa del Rey. Den spelas varje år i april och maj där Valencia knockade ut oss första säsongen redan i kvarten, och förra säsongen blev det en finalförlust mot Atletico Madrid. Den första och andra rundan går av bara farten fram tills Sevilla väntar i kvarten. Ett dubbelmöte som slutar 5-2 till oss och avancemang till semi. Rivalmöte mot Real Madrid, vilka besegras med 2-1, 2-1 och en finalplats var återigen säkrad. På andra sidan väntade återigen Atletico Madrid men denna gången slutar det med seger för FC Barcelona U-19 efter straffar och första bucklan lyfts i den här saven för vårt U-19.


Barca B är åter i La Liga 2, för första gången sedan 2017/2018. Eftersom uppflyttning till La Liga inte är möjligt ger spelbolagen inte heller ut något odds på Barca B inför säsongen och därav är första platsen svår att väga mot något handfast. Det som går att väga in är att truppen i augusti hade en snittålder på 18,95 och skulle spelat La Liga kommande säsong om det inte var för att Barca B är ett reservlag. 60% boll över seriens 42 matcher och 576 passningar i snitt per match är även det ett mycket godkänt resultat.

Diego Almeida är den som utmärker sig mest under hösten med sina 7,37 i snittbetyg och lånas i januari ut till Real Betis i La Liga där han spelar till sig 7,13 i snittbetyg. Vi flyttar också upp flertalet viktiga spelare som Stefan Dhondt under januari men laget ångar på trots det. Arnau Comas och Mika Mármol slutar tvåa respektive trea i ligans snittbetygsranking och slås endast av nyss nämnda Almeida. Ett kvitto på ett kassaskåpssäkert försvar. Keepern Arnau Tenas håller nollan hela 28 gånger. Tio!! gånger fler än tvåan Carlos Abad i Deportivo. 


BARCA DNA:

En av säsongens höjdpunkt, i mitt tycke, är att grotta ner sig i all statistik som finns - men kanske framförallt är höjdpunkten att gräva ner sig i vårt Barca DNA. Med tanke på att fler och fler unga spelare slår sig in i A-truppen kommer vi framöver att jämföra Barca DNA:t över hela klubben och inte bryta ner det på U-19 eller Barca B nivå.

Förra säsongen hade vi stora tapp i vår statistik då både Mesut Özil och Zlatan Ibrahimovic backade nästan 1,0 var sett över hela säsongen. I år har vi glädjande inte några tapp i den storleken utan det är, främst våra äldre spelare som backar runt 0,1-0,2. Lionel Messi backar med 0,1, Sergio Busquets med 0,1 och Pique med 0,2. Just 0,2 är det största en spelare backar i år och det är nyss nämnda Piqué och Barca Bs keeper Arnau Tenas som gör det.

En annan tydlig sak som framkommer är att våra spelare som varit ute på lån i mindre klubbar med sämre faciliteter backar sina attributer jämfört med spelare som spenderat sitt lån i en klubb med bra faciliteter. Både Txus Alba och Luis Carbonell var med på listan som summerade störst ökning från starten på säsong ett till slutet på säsong två. Luis backar visserligen bara 0,07 vilket inte får ses som en katastrof, men Alba tappar 0,12 under sin tid i Deportivo. Trots att han spelar 38 matcher i ligan och gör det helt okej snittbetygsmässigt. 

Topp 5, Säsong 2022-2023:

 | Nfamoussa Rodríguez | RB | 16 år | Steg 2 | 9,9 (8,6) +1,3

 | Stefan Dhondt | ST | 17 år | A-trupp | 14,4 (13,4) +1,0

 | Ifeanyi Sunday | CD | 17 år | Steg 2 | 10,5 (9,5) +1,0

 | Pape Fall | CM | 18 år | Steg 1 | 12,6 (11,63) +0,97

 | Nils Mortimer | ST | 21 år | Steg 3 | 13,5 (12,6) +0,9

Som vanligt. Välkommen in till mitt stora ark med Barca DNA.

Samtliga spelare i FC Barcelona - Barca DNA.


En snabb titt på hela klubbens DNA som idag ligger på 12,91 sett till klubbens alla 91 spelare. Utvecklingen över säsong 2022-2023 är 0,29 i snitt och tittar vi från säsong ett har spelarna som var med då ökar i snitt med 0,89. Spelarna som är i klubben idag hade då, säsong ett, ett snitt DNA på 12,66 och samma snitt är idag alltså 12,91 vilket är en bra ökning. Speciellt med tanke på att våra ungdomsspelare räknas in i snittet för den här säsongen och i säsong ett räknas bara spelares snitt som är i klubben nu. Alltså inga ungdomsspelare.

Sommaren står nu för dörren och med den också ett övergångsfönster där vi kommer tvingas säga farväl till flertalet unga spelare som nu inte längre får plats i någon av våra lag. Sergiño Dest har gått från 13,4 till 13,37 för att nu vara tillbaka på 13,4 - en utveckling som nu gör att han kommer erbjudas ut till försäljning. Monchu och Lucas de Vega har båda bara ökat 0,1 och 0,2 över tre säsonger och kommer också tvingas bort från klubben. Jag lyfte i lånekollen innan säsong att Francisco Trincão även han låg i riskzoonen att tvingas bort från klubben, något som nu också ser ut att bli verklighet då han under dessa tre säsonger bara ökat med 0,5 - trots beskrivning som Wonderkid och i sina bästa år för utveckling.

thegustine @Twitter.


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Talang Admin
Blev medlem: 8 månader sedan
Inlägg: 323
 

Stort, stort grattis till seriesegrarna!!


The Gustine gillade
SvaraCitera
rasmums
(@rasmums)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 1
 

Grattis till framgångarna, och tack för inspirationen och dina erfarenheter kring tränings och spelarutveckling. 

Efter att ha läst igenom allt så ska jag ta mig i kragen själv nu och börja pilla med U-lagens träningsupplägg för att maximera resultatet. Tack för ditt upplägg och hur du delger dina tankar kring hur du spelar! 


SvaraCitera
The Gustine
(@the-gustine)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 59
Topic starter  

SÄSONGSSUMMERING, SÄSONG 3 - DEL 3:

Vi är nu framme i del tre och för er som varit med under säsong ett och två vet att det också är den sista summeringen från säsongen som gått. Gör vi en snabb återblick till summeringen förra säsongen hade vi tydliga problem med lag som spelare 4-2-3-1 alternativt 4-4-2, då våra mittbackar blev pressade vilket gjorde att vi allt som oftast kastade iväg bollen på ren chans. Vårt bollinnehav dessa matcher låg på runt 48%-53% jämfört mot 58%-62% mot lag som spelade annan taktik än nyss nämnda två. Lösningen jag presenterade då var att skifta vår DM som hade rollen DLP till HB och således spela en femback i uppspelsfasen samtidigt som GK:n fick instruktioner att fördela till våra spelfördelare längre upp i plan.

På så sätt kom vi runt problematiken att under stress kasta bort bollar och hade under nyss avslutad säsong mycket bättre prestationer mot 4-4-2 och 4-2-3-1 lag där bollinnehavet istället låg på runt 58%-65%. I år har en ny formation introducerats av några lag i La Liga, främst av Levante, men liknande taktik används också av Getafe. I grunden en taktik som innebär att laget står lågt och har många spelare centralt där två DMs dessutom skyddar en backlinje redan bestående av tre centrala försvarare. 

Så fort någon av spelarna i backlinjen eller på det centrala mittfältet vinner bollen slås den direkt långt mot en yta på en kant där antingen en yttermittfältare springer för sitt liv och går till attack, detsamma gäller den centrala anfallaren. Direkt tas bollen därifrån mot mål och med den taktiken lyckas Levante vinna med 1-0 hemma och gör dessutom två mål på Camp Nou i en match som visserligen slutar 4-2.

Getafe lyckas med samma taktik vinna i sin hemmaborg mot oss med 2-1, i en match där vi har svårt att skapa chanser och lösa upp deras låga försvar. I många av dessa matcher förlitar vi oss helt på fasta situationer. En frispark, en straff eller en hörna. Och just hörnor tänkte jag vi skulle kika lite närmare på nu, då vi under den första säsongen och nu återigen i den tredje har stor framgång från just hörnflaggan. 


Med en snittlängd på 180 cm är det inte lönt att kasta in bollen på chans från hörnflaggan och genom det hoppas att en av våra mittbackar når högst. Egentligen är det bara vår mittbackar och ev. den centrala mittfältaren (läs Busquets) som har längd. Work smart, not harder är ett uttryck som passar bra när det kommer till vårt tankesätt gällande hörnor. Antingen kan vi chansa på att våra korta spelare någon gång lyckas slå en spelare som är 10-30 cm längre i en nickduell, eller så kan vi jobba fram en variant som gynnar vårt sätt att spela och våra spelartyper.

Jag vet inte hur många gånger man suttit hemma i TV-soffan med farsan och han uttryckt sitt vrede kring korta hörnor. "Slå in bolljävlen i straffområdet!!!! Korta hörnor har aldrig fungerat..."

Eller har det?

FC Barcelona - Short Corner V.1:

I utgångsläget kommer ALLTID hörnan spelas kort. Yttern har ansvaret från hörnflaggan och ska sätta den kort till vår anfallare som kommer ut och möter för den korta varianten. Vad som händer här näst är helt upp till dessa två spelare och kanske främst beroende på vad motståndarnas försvarsdrag är. Vissa motståndare väljer att sätta ut en gubbe mot hörnflaggan för att försvara. Våra två spelare brukar då väggspela sig förbi den pressande spelaren för att sedan antingen gå på eget avslut, alternativt att sätta den till någon medspelare i bättre läge. Bollen kan också sättas högt till en nickstark spelare från vår anfallare som satt sig i bättre läge än hörnflaggan. Alternativen är nästintill oändliga.

Våra ytterbackar stannar alltid hemma för att ta hand om eventuella kontringar där deras snabbhet också är deras styrka och vår fallskärm. Nyckelnspelaren i vår variant är helt klart vår centrala anfallare, som är den spelare som har överlägset störst ansvar då han är spelaren som måste fatta ett beslut hur varianten ska utföras. Dessutom ibland under högpress från försvarande spelare som stormar ur startblocken. Ett högt värde i Vision, Decisions, Anticipation och Passing är viktiga attributer hos anfallaren som erbjuder det korta alternativet.

Det är svårt att beskriva varianten exalt med ord då den kan te sig på många olika sätt som jag nämnde tidigare, främst då beroende på vad motståndarna gör. Därför finns här nedan ett litet axplock av våra hörnmål från den gångna säsongen. Som ni ser är inget mål sig likt och det är nog det som är styrkan i varianten. Den är otroligt komplex och extremt svår att försvara för motståndarna.

Kika dessutom lite extra på den första varianten, som intressant nog räknas in till våra hörnmål. Det är också ett mål som hade kunnat presenteras i en av våra tidigare taktikgenomgångar då den visar tydligt hur vi vill spela med bollen. Hur den förflyttar sig från mittfält till försvar för att locka upp motståndarna och sedan upp till mittfält igen för att avslutas med ett läckert väggspel mellan våra anfallare. 10/10. 


Precis som tidigare säsonger vill vi utveckla vårt spel med bollen och till kommande säsong ska vi försöka oss på en 3-4-3 taktik inspirerad av Johan Cruijff. Hur mina tankar går kring det och hur den kommer se ut in game tar vi inför kommande säsong.

Känner du att det fattas något eller finns det något du skulle vilja läsa lite mer av? Kommentera gärna vad du vill ha mer av eller om det finns något du känner saknas. Trevlig fredag!

This post was modified 1 dag sedan 3 times by The Gustine

thegustine @Twitter.


Hanai och Kristijan gillade
SvaraCitera
jonatannk
(@jonatannk)
Ungdom
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 73
 

Det här är en sinnessjukt bra rapport. Följer varje inlägg du postar och det är oerhört intressant hur du analyserar vad du anser är viktigt för ert DNA. Mycket, mycket bra!

Who has two thumbs and doesn't give a crap?


SvaraCitera
Sida 5 / 5