Meny Stäng

Europa Universalis ...
 
Share:
Notifications
Clear all

Europa Universalis IV  

Sida 2 / 2
  RSS

Argt Troll
(@argt-troll)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 36
24 augusti, 2020 12:19  

Verkar det vara som Age of Empire eller mycket mer komplicerat? Det spelet är sjukt kul.


SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
24 augusti, 2020 12:24  

@micke

Tycker det är jäkligt mycket att lära sig, särskilt eftersom det skiljer sig en hel del åt beroende på vilken nation man är.

Jag tyckte denna var riktigt bra faktiskt, tror han gjorde 6-7 avsnitt som jag kollade igenom. Jag är en (extrem) nybörjare i sammanhanget så om man redan kan grunderna kanske den är för simpel. 

Annars har jag läst lite på https://eu4.paradoxwikis.com/Europa_Universalis_4_Wiki. Gissar att en kombination mellan att läsa på efterhand, samtidigt som man provar sig fram, är en bra sådan. Det är i alla fall så jag tänkt göra nu framöver för att förhoppningsvis komma in i det ordentligt. Tidsbristen är påtaglig men man får väll offra lite sömn helt enkelt. 


Micke gillade
SvaraCitera
Loba
 Loba
(@loba)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 21
24 augusti, 2020 12:30  

Kolla på stream och spela online med andra som kan spelet tror jag är en bra start om man är ny. Jag är villig att lära ut det jag kan om någon skulle vara sugen

| Big city lights don't bother me, Northampton Town I'm proud to be |
#NTFC


Micke gillade
SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 165
24 augusti, 2020 12:35  
Postad av: @argt-troll

Verkar det vara som Age of Empire eller mycket mer komplicerat? Det spelet är sjukt kul.

Det är inte som Age of Empires. Det är typ som att jämföra ett simpelt managerspel i mobilen eller online med Football Manager 2020. Du styr visserligen trupperna och vilken provins dom ska slåss i mot motståndaren (enkelt förklarat) men det är sjuttielva mer beroenden och modifiers i EU än i AoE. 


SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 165
24 augusti, 2020 12:50  
Postad av: @micke

Jag har faktiskt spelet på Steam och spelat det någon enstaka gång, men det verkar vara en hel del att lära sig. Finns det någon särskild tutorial som ni tycker är bra för nybörjare? Förstår att det säkert finns hur många som helst, men tänkte om ni sett någon bra variant.

Jag började med att kolla EU'IV streams på Twitch. Sedan lite tutorial-guides på YouTube. Finns dom som alltså gör hela serier med Tutorials för EU'IV. Sedan började jag att spela online med någon mina två första sparningar. Sedan startade jag mitt första single player-spel med den lättaste nationen Ottomanerna. Det är mycket trial and error också.

Som redan länkat så kan man läsa på om något specifikt fenomen om man är osäker på: https://eu4.paradoxwikis.com/Europa_Universalis_4_Wiki Är man vilsen var man ska börja så råder jag dig att gå in på r/eu4 på Reddit och använda dig av tråden "The Imperial Council". New Player Tutorials där länkar till YouTube-videos.

Twitch-streamers som är pedagogiska och alltid svarar på frågor: Arumba, justblazin och rhelmsdeep

Youtubers med guider jag gillar är t.ex. Arumba, Radio Res och Zlewikk TV

Lite extra nyttig info att tänka på:

Tänk på att grundspelet ju såklart räcker men för att man ska kunna använda sig av allt som (framförallt nyare) land-specifika tutorials visar så bör man ha en del DLCs. För spelet är uppe i runt 15 DLCs nu som alla adderar något till spelet. Reddit har en bra lista som också ligger med under tidigare länkade The Imperial Council och som heter "1.28 DLC tier list - a guide to help inform DLC purchases". Den är dock ett år gammal nu men det har bara kommit en ny sedan dess i år.

Det som är bra att känna till är att spelar du online med någon så räcker det med att den som hostar har dom DLCs ni vill ha så får alla automatiskt dom i det onlinespelet. T.ex. så har jag och Loba alla DLCs så vill någon spela med oss och vi hostar så räcker det med grundspelet för dom andra alltså. Ett smart sätt när man köper DLCs är att köpa dom viktigaste tillsammans med grundspelet och sedan bygga på bibloteket när Steam har sina reor som dom har minst tre gånger per år (påsk, sommar, jul). Jag delade upp mina DLCs köp i tre omgångar t.ex. med ett halvår emellan.

Undrar du något är det bara skriva här i tråden också. Jag är inte duktig på spelet men vet en del om var man kan hitta grejer i alla fall 😀


Loba, Denki, Micke och 1 personer gillade
SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
24 augusti, 2020 23:48  

Lirade lite halvt onyktert med Frankrike i Lördags, "för att prova lite", tänkte jag. Gick ändå oväntat bra, och idag fortsatte jag äventyret. Hjälpte Castille att vinna lite krig, lyckades rätt bra i allmänhet med diplomati och annat, tycker jag. Sen får jag ett event där jag snabbt och smidigt kan kriga mot Burgundy, vilket slutar i misär efter att mina vassals agerar som om de vore totalt efterblivna, Castille vägrar hjälpa till och varenda gång jag är en dag från att vinna ett slag så kommer Burgundy´s gud-polare från alla möjliga små stater in och vänder på steken i sista stund. Slutar med 0 manpower, en jävla massa lån och ett stort hat mot Castille. Jag lyckades åtminstone, efter många om och men, få fram en vit fred. Sen stängde jag av, tryckte i mig en ansenlig påse jordnötter och kollade porr istället. 

Imorgon ska jag vara lite mindre värdelös, tänker jag, även om det känns som en väldigt ambitiös målbild i nuläget.

 


Micke och trashbag gillade
SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
26 augusti, 2020 01:38  

Fortsatte gneta lite idag (med Frankrike). Det går sakta men säkert framåt, mest för att jag har varit feg, men ändå! Lyckades betala av alla lånen/få ordning på min man power etc. Tycker jag hänger med rätt bra teknologiskt, tror jag i alla fall, och jag håller på att annektera min sista vassal. Hjälpte återigen Castille (som absolut inte vill hjälpa mig) att kriga mot bl.a Aragon vilket slutade med att jag fick en provins där. 

Planen var att attackera Brittany men där blir jag själv mot en hel del starka fiender. Valet står nu istället mellan att försöka köra bort England från fastlandet (äger fortfarande bara Bordeaux och en till provins från det första Englands-kriget), alternativt ge sig på Burgundy, som dock har en jävla massa allierade mm vilket känns oerhört läskigt. Castille m.fl vägrar ge sig in i den striden så kanske behöver jag hitta ytterligare en (ny) allierad för att våga mig på ett krig. 

Fråga - Bör man satsa sina monarch-points (administrative, diplomatic etc) på att uppgradera sina provinser emellanåt? Eller är det all-in på teknologi/idéer som gäller i början? Likaså gällande pengar, är det värt att, i ett tidigt skede, satsa på byggnader i sina provinser (typ marketplace, baracks mm) eller är det smartare att lägga pengarna på annat? Det kanske beror på nation och spelstil iofs, men generellt?


Micke och Aahlstroem gillade
SvaraCitera
Aahlstroem
(@aahlstroem)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 19
26 augusti, 2020 07:40  

Jag brukar investera i byggnader så fort jag kan. Sedan kan det variera lite vilka jag tycker är värda att bygga var, men har du t.ex. en provins där du ser att ett marketplace kommer att ge dig en fin bonus i den trade node du samlar in cash tycker jag att det bara är att bygga. Fler barracks ger mer manpower, churches bättre tax income etc. Så generellt är det bara att bygga tycker jag.

Monarch points sparar jag mest i början för att investera i tech/idéer. Lite längre fram när jag känner att jag ligger bra i tid gällande tech och de har en tendens att samlas på hög så investerar jag dem mer i annat.


vicke231 gillade
SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
26 augusti, 2020 10:03  

@aahlstroem Tack! Precis den typ av vägledning som jag var ute efter.


SvaraCitera
trashbag
(@trashbag)
Ungdom Admin
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 165
31 augusti, 2020 12:42  

Smackar upp lite bilder när vi kommit fram till 1821 men jag kan säga att Commonwealth blev den verkliga naglen i ögat på min och Lobas sparning där vi spelar med, numera, Ryssland och Persien. Men trial & error i kombination med tålamod tvingar ner även den svåraste av motståndare till slut! Får se hur många missions till man hinner med då det bara är dryga 50 år kvar men klart är att båda våra länder kommer vara topp 5 i Great Powers när vi avslutar sparningen.


Aahlstroem och vicke231 gillade
SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
3 september, 2020 12:43  

Då var min första save färdigspelad. Jag är ganska nöjd ändå med tanke på min URUSLA start där jag knappt fattade någonting. Tog därmed en jävla tid innan jag ens fått tillbaka Frankrike. Valde att skita i kolonisering och till stor del även att ha en större flotta, mest för att fokusera på grunderna och krigsföring på land etc. Fick dock en relativt stor koloni i Nordöstra Kanada när jag vassaliserade Skottland, och ytterligare en kring Kamerun när jag vassaliserade Galicia. Är sjukt nöjd med att jag lyckades få Skottland som vassal, det vände spelet för mig, då hade jag en lätt ingång till att invadera England, vilket jag aldrig hade klarat annars pga deras galna flotta. Spenderade dock allt för mycket tid och energi på att undvika coalitions och skit från HRE. Mitt late game förstördes helt av detta eftersom jag inte kunde rå på hiskeligt starka Commonwealth som låg i coalition i en jävla massa år. 

Som summering så hade jag flest provinser, störst armé, högst inkomst, fjärde mest trade income, högst province value. Dock kom jag tvåa i score bakom Commonwealth som blev ruskigt stora. Tycker det är sjukt tråkigt att spelet inte låter en fortsätta efter 1821 (Ironman) faktiskt, vad är det för jävla grej?! Jag hade kunnat krossa Commonwealth så fort deras coalition mot mig försvunnit..


Denki, Micke, trashbag och 1 personer gillade
SvaraCitera
Aahlstroem
(@aahlstroem)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 19
20 september, 2020 12:16  

Så här blev mitt Lotharingia till slut. Revolutionärt också. Cilli, Nitra, Litauen, Finland och Sicilien är våra vasaller. Påven och Gotland allierade. Hade tänkt slå till en sista gång mot Österrike och göra dem till vasall, men då ärvde deUngerns alla provinser och så omöjliggjordes den planen. Surt.


Denki, vicke231 och Micke gillade
SvaraCitera
Micke
(@micke)
Ungdom Admin
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 100
25 september, 2020 19:58  

För er som funderar på att köpa spelet så är det 75 % rea på Steam hela helgen, vilket innebär att det kostar endast 10 euro.

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


Aahlstroem och Denki gillade
SvaraCitera
vicke231
(@vicke231)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 60
26 september, 2020 09:42  

@micke

Grymt, tack! Hoppas fler slår till! För egen del blir det nog HOI4 och lite dlc till EU4.


Micke gillade
SvaraCitera
Sida 2 / 2