Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

trashbags lagguider

2 Inlägg
2 Users
4 Likes
671 Visningar
trashbag
(@trashbag)
Estimable Member Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 248
Topic starter  

Hejhej,

Ibland får jag ett infall och vill skriva en lagguide. Eller snarare en "opening move guide". Har haft detta suget och varit på väg att lägga upp en om Venezia på huvudsidan flera gånger men inte blivit av. Tänker nu att jag istället skriver av mig i denna forumtråd så kan ni också önska länder/lag. Det jag gör är helt enkelt att se vilken formation som kan passa ett lag sedan simulerar jag en säsong och ser vilka spelare som AIn använder sig av. Utifrån detta bedömer jag sedan vilka man kan sälja/låna ut i början av en save och typ vilken taktik som kan vara lämplig att köra med för att prestera bra. Så här är vi nu och vi kommer köra det första laget i denna serie som blir A.D. Alcorcón.


AD Alcorcón 2021/2022

Varför Alcorcón?

Svaret behöver inte vara svårare än att spansk fotboll plus en underdog är båda saker som lockar fram saker i mig. En fin utmaning i ett land jag älskar. Notera dock att Alcorcón varken är nykomlingar eller tippade sist i serien. Men förra säsongen var man i verkliga livet nära att åka ut. Två sena segrar på säsongen gjorde att man hängde kvar. Inför säsongen var min visserligen i verkliga livet tippade i mitten och på spelet är man tippad på 15:e plats men laget har många åldermän i truppen. Enklast förklarat kan man säga att Alcorcón i verkliga livet nu har 13 poäng på 28 matcher och har 17 poäng upp till närmaste lag ovanför strecket. Nedflyttningen är redan ett faktum med andra ord.

Taktik?

Jag gick och knackade på min kära assisterande manager och han sa att "hey du borde spela 4-2-3-1". I FM börjar denna formation kanske bli uttjatad men jag gillar formationen i verkliga livet och gillar när spanska lag spelar den så det krävdes inte någon extra eftertanke för att sätta ut var spelarna skulle vara på plan.

I det första taktikalternativet ovan så har jag helt enkelt själv gjort en slags korsning av "Kontrollera Bollinnehavet", "Gegenpress" och "Tiki-Taka" som finns som färdiga mallar i spelet. När jag simulerade en säsong med ovan taktik så slutade vi på en fin 5:e plats men förlorade i kvalet uppåt. Detta är helt utan spelarinstruktioner.

I det andra taktikalternativet så har jag istället justerat spelarinstruktionerna till roller jag vet fungerar bra på FM'22. Notera dock att inverterade ytterbackar kör jag inte med då jag inte skulle gjort det om jag var tränare i verkliga livet. Så försöker fortfarande hålla det realistiskt. På laginstruktionerna har jag ändrat litegranna men inte alls mycket mot den första taktiken. Med denna taktik slutade vi på 4:e plats men även här blev det förlust i kvalet uppåt. Även här helt utan anpassade spelarinstruktioner.

Trupphantering

Målvakter

Mål: 1. Dani Jiménez
Mål: 13. José Aurelio Suárez

Kommentar: Behåll båda målvakterna. Dani Jiménez är en av dom bästa spelarna i truppen och Súarez är svår att få såld/utlånad och är riktigt bra för att vara backup.

Försvarare

BH: 2. Laure
BH: 17. Víctor García
BC: 14. Nicolás Gorosito
BC: 15. Carlos Hernández
BC: 19. David Fernández
BC:
BV: 16. Carlos Bellvís
BV: 23. David Forniés

Kommentar: Rutinerade Laure och Bellvís kommer vara dina startspelare på ytterbacksplatserna om du inte tar in något där. I mittlåset rekommenderar jag Hernández som spelskicklig försvarare och slovaken Gorosito som den "vanliga" mittbacken. Mittbacken José Carlos står inte med här, vi kommer till det senare.

Centrala Mittfältare

MC: 5. Juan Aguilera
MC: 12. Giovanni Zarfino
MC: 7. Antonio Moyano
MC: 4. Fidel Escobar
MC:

Kommentar: Utan nyförvärv kommer du förmodligen spela Aguilera och inlånade Zarfino som startspelare medan unge Moyano kommer få sina chanser på grund av rotation. Fidel Escobar är transferlistad i början. Jag tycker inte du bör sälja honom utan behåll honom som en nyttig spelare som kan spela både mittback och innermittfältare.

Offensiva Mittfältare

OMH: 11. Juan Hernández
OMH: 10. Hugo Fraile
OMC: 22. Óscar Arribas
OMC: 20. Abdelhafid Al Badaoui
OMV: 21. Asier Córdoba
OMV:

Kommentar: Här kommer du spela Hernández, Hugo Fraile och Córdoba mycket på kanterna. Dom två förstnämnda kan spela på båda kanterna så rotera på mellan alla tre. Som offensiv innermitt är Arribas given.

Anfallare

AC: 24. Raúl Asencio
AC: 9. Marc Gual
AC: 18. Xisco

Kommentar: Raúl Asencio vann skytteligan i hela segundan för mig med den nedre taktiken som finns här ovan så det är bara spela honom så mycket han orkar. Gual och Xisco kan du fasa ut båda två. Men jag hade svårt att få Xisco att lämna via transfer/lån i början av säsongen så antar att han kan få sitta sitt kontrakt ut och samma kanske får gälla för Gual.

Gör dig av med

BC: José Carlos (låna ut för så nära 100% av lönen det går)
MC: Juanma Bravo (sälj för ca 100 tusen Euro)

Kommentar: Lite tråkigt att göra sig av med två "unga" spelare om man kollar med Alcorcón-ögon. Men ingen av dessa kommer få speciellt mycket speltid i ditt lag. Jag lyckades låna ut José Carlos för 80-90% av hans lön och sälja Juanma Bravo för 100 tusen Euro. Försökte även göra mig av med andremålvakten och tredjeanfallaren Xisco utan framgång. Kanske har du större lycka där?

Plocka in

BC: Josep Jaume (lån från Atlético Baleares)
BV/OMV: José Calderón (fri transfer)
BV: Nani (fri transfer)
MC: Ebrima Darboe (lån från Roma)
MC: Hacen (lån från Real Valladolid B)

Kommentar: Dom som du "måste" ta in om dom är tillgängliga för dig är José Calderón och Darboe. Dessa går rakt in i startelvan som vänsterback respektive innermittfältare. Skulle du inte få någon av dessa kan du kolla på Nani och Hacen som alternativ men det är inte lika säkert att dessa går in i startelvan. Jag tog faktiskt in både Calderón och Nani på fri transfer men inte Hacen då jag kunde låna Darboe. Josep Jaume håller inte riktigt för segundan egentligen men var ett svinbilligt lånealternativ för mig när jag lånade ut fjärde mittbacken José Carlos så Jaume är mest med för att bredda truppen och hoppa in vid skador.

Resultatet?

Som sagt jag kom på 4:e respektive 5:e plats när jag testade med ovan taktiker. Calderón och Darboe är verkligen spelare jag rekommenderar att ta in när du frigjort lite löneutrymme efter att ha skeppat Carlos och Bravo. När säsongen närmar sig sitt slut kommer du märka att över halva A-truppen sitter på utgående kontrakt och många av dessa 33+ år gamla. Med andra ord om du gör det bra första säsongen finns en stor chans att du kan bygga om truppen mycket efter eget tycke via bosmanvärvningar då det finns många platser att tillsätta. Hojta om just du vill läsa om vad jag hittade för spelare som bosman inför säsong två så kan jag skicka in ett litet kort inlägg om det och hur det gick säsong två för mig.

Nu då?

Kommentera gärna i tråden vilket land/liga/lag du vill att jag ska göra en "start up move"-guide för härnäst 🙂

 


   
Q, Micke, Kristijan and 1 people reacted
Citera
Micke
(@micke)
Reputable Member Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 247
 

Riktigt roligt initiativ, intressant läsning!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


   
SvaraCitera
Share: