Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 9] Dannes Lördagsgodis - Spelarattribut! Del 1 [30-05-20]


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 473
Topic starter  

Idag tänkte jag ta tillfället i akt att påbörja ett projekt inom mitt Lördagsgodis. I grund och botten handlar mina inlägg om att försöka ge er mer kött på benen och förstå spelet mer och därigenom kanske hitta nya vägar eller ingångar som förhöjer spelupplevelsen på något sätt. Det här projektet är uppdelat eftersom det är otroligt mycket information men för att hitta någon sorts röd tråd så har jag lagt ihop det på det här sättet.

Jag pratar såklart om spelarattribut, som rubriken förmodligen redan har avslöjat för er. Ett spelarattribut kan enklast förklaras, åtminstone i mitt huvud för tillfället, med hur en fotbollsspelare är mätt i siffror. En spelare kanske är bra på att nicka, då är huvudspel och spänst två attribut som är med i den beräkningen. En annan kanske är bra på att skjuta, då är exempelvis avslut, teknik och beslut med i den beräkningen. Ett attribut kommer att ha en siffra mellan 1 och 20 där 1 är sämsta möjliga och 20 är bästa möjliga. Man strävar såklart efter att hitta spelare som har så höga siffror som möjligt.

Vidare så måste man förstå sambandet mellan CA(Current Ability), som på svenska är Nuvarande Förmåga, och dess stjärnor. Som bekant ligger ett CA mellan 1 och 200 och stjärnorna mellan 1 och 5 där man, precis som spelarattributen, vill ha en så hög siffra som möjligt. Har du en spelare som har höga siffror på sina spelarattribut så har han också en hög siffra på sitt CA. Vi lägger även till PA(Potential Ability), som på svenska är Potential Förmåga, i beräkningen. Den betyder hur bra spelaren i fråga faktiskt kan bli. 200 är max och en spelare som har fem stjärnor i PA kan då liknas vid att han antingen kommer bli bäst i världen, eller åtminstone bäst i klubben. Dessa stjärnor kan variera hos samma spelare beroende på tränarnas förmåga att bedöma spelaren, men även hur stor klubben är samt hur bra spelarna runt om är.

Någonstans måste vi börja med det här projektet om spelarattribut och jag kommer då att inleda med de attribut som anses vara viktigast i grunden för samtliga spelare. Dessa attribut ses som sagt som en slags grund att ha och kan vara avgörande för såväl den potentiella utvecklingen som prestationerna under en match. Nedan inleder jag med samtliga tre attribut med spelets förklaring, som du själv kan se om du håller muspekaren över attributet inne hos en spelare och jag markerar meningen inom “citationstecken”. Därefter förklarar jag mer ingående vad det innebär.

Beslut
Återspeglar spelarens förmåga att fatta rätt beslut med och utan boll.” Beslut handlar i grunden om hur en spelare reagerar och agerar i situationer med eller utan boll och hur pressad han är under dessa momenten och därigenom göra rätt val.

En spelare med en hög poäng i Beslut kommer göra färre misstag och agera korrekt i paritet med din taktik under match. Det kan röra sig om att passa till rätt spelare, passa i rätt läge, bestämma om det är läge att pressa eller vara mer återhållsam eller skjuta utanför straffområdet eller dribbla vidare. Kortfattat är Beslut en av de absolut viktigaste attributen i förhållande till de taktiska instruktionerna, rörelse samt spelarfärdigheter.

Beslutsamhet
Återspeglar spelarens vilja att ge allt på och utanför planen.” Beslutsamhet handlar i grunden om hur engagerad och motiverad en spelare är att lyckas både på och utanför planen.

En spelare med hög beslutsamhet har därför högre sannolikhet att faktiskt nå sin PA snarare än en spelare med låg beslutsamhet. Dessutom så innebär ett högt värde i beslutsamhet att spelaren dessutom utvecklas fortare. En spelare med lågt värde i beslutsamhet har en tendens att prestera sämre under matcherna, i synnerhet om ens lag ligger under.

Förutseende
Återspeglar spelarens förmåga att förutse och reagera på saker som händer runtom dem.” Och som ett tillägg handlar det i grunden om att i alla lägen under en match, med boll eller utan oberoende om vilken fas man är i.

En spelare med ett högre värde har större sannolikhet att lyckas läsa av spelet och reagera/agera över den kommande situationen. Spelaren kan också enklare avgöra om det är läge att dribbla av en spelare eller istället passa bollen till en medspelare. Även i defensiva situationen kan spelaren läsa av och avgöra vad som är bäst, exempelvis om han ska pressa eller hålla position.

Summering
Dessa tre attributer är synliga attribut och således lätta att följa. De är de tre absolut viktigaste grundattributen eftersom det har med såväl matchprestation som utveckling att göra. När vi sedan går vidare med de andra attributen så är det viktigt att tänka på vikten av att förstå sambandet mellan attributen men även att de grundattribut jag inleder med är minst lika viktiga för att nå maximal prestation eller utveckling.

Ibland kan beslutsamhet droppa rejält i värde, eller höjas avsevärt, vilket beror på att han antingen ingår i en mentorsgrupp där den med mest inflytande haft inflytande på spelaren helt enkelt. Det kan även bero på att spelaren har anpassat sig till gruppen för att bli mer samspelt vilket också i sin tur har effekt på spelarens personlighet.

Har ni något att komplettera med i såväl information om attributen som något annat får ni givetvis kommentera så ska jag fixa till det.


Citera