Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 7] Dannes Lördagsgodis - Dataanalysering! [25-04-20]


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 473
Topic starter  

Det finns många FM-spelare där ute som varken förstår eller har en vilja att lägga energi på den här biten av spelet vilket är helt okej. Men det finns naturligtvis mycket att hämta därifrån också. Till att börja med så finns det två yrkesroller till dataanalysering; dataanalyschef och dataanalytiker och hierarkin förklarar sig ganska så bra.

Vi börjar med att behandla frågan; vad är en dataanalytiker och vad gör denne?

Svaret har du faktiskt i namnet; han analyserar data vilket innebär att han samlar in information om såväl dina spelare som andra klubbars spelare eller om ett lag som helhet och presenterar därefter det för dig i en rapport. Det finns tre attribut som specifikt inriktar sig hos en dataanalytiker vilka är nedanstående.

Bedöma lagdata
Bedöma spelardata
Presentera data

Likt alla andra attribut hos såväl spelare som ledare så är maxgränsen 20 vilket är det absolut bästa. Såklart är det sannolikheten otroligt liten att du hittar en analytiker som har högsta värden på samtliga tre attribut vilket gör att du måste antingen prioritera eller dela upp beroende på hur stor klubb du tränar; ju bättre klubb desto högre personalstyrka kan du kontraktera. Det finns även en dataanalyschef som samordnar och styr gruppen och här rekommenderas det att denne även har goda värden i attributerna disciplin samt personlig kontakt.

Så varför ska man uppgradera och underhålla faciliteter för dataanalysering egentligen? Svaret är faktiskt väldigt simpelt; med väldigt enkla faciliteter så kan man översätta det som att analytikern i stort sett har fått ett papper och en penna och själv får skriva ner allt för hand. Med välutvecklade faciliteter så har dina analytiker understöd av tekniken i form av datorer och filmer, sånt som samlar ihop data i form av text och siffror men även videos på spelarna så att man sammanfattningsvis får en väldigt bra uppfattning om en spelare man funderar på att ta in.

Jens Fjellström hade ju en väldigt intressant roll under sin tid i Malmö FF och jobbade i stort sett som en analytiker, vilket vi har fått se under hans tid som expert på tv. Han tar fram data och finner hål som kanske ögat inte finner vilket kan ge utrymme för att en spelare ska kunna utvecklas ytterligare. I dagens fotboll har siffror och värden blivit otroligt viktigt och nästintill avgörande. En analytiker kan såklart även ta fram värden på var mål görs eller släpps in, antalet passningar eller annat vilket då är ett komplement till själva “scoutingen” av en eller flera spelare. Man kan alltså använda en dataanalytiker på två sätt.

Det finns två alternativ när du ska ta reda på information om en spelare som spelar för ett annat lag. Det ena innebär att du skickar iväg en av dina scouter och får således en scoutrapport, något som hör till vanligheterna eftersom det är ett inslaget segment av Football Manager-serien. Du får då basic info om spelaren såsom gjorda mål, assist, betyg, lösgöra attribut om du använder dig av gömda attribut samt en rapport på vad som är plus och minus med spelaren i fråga.

Det andra innebär att du ber en analytiker genomföra en analys och får således en mer analytisk rapport i form av siffror och värden såväl positiva som negativ. Exempel på det kan till exempel vara hur många tacklingar en spelare gör per match, hur många nickdueller han vinner eller hur många matcher han har spelat. All statistik som tas fram här är i förhållande till vad scouten anser vara medianet utifrån hans siffror och i slutändan får man själv avgöra om det faktiskt är bra eller dåligt.

Detta kan även appliceras på hela lag, som en lagrapport. Du kan läsa om ditt eget lag men även motståndarnas, om du nu har en analytiker som analyserar dina motståndare det vill säga. Den här rapporten är uppdelad i fem rubriker som är rätt så enkla att förstå sig på;

Generell Insats
Gjorda
Insläppta
Formationer Använda
Formationer Motståndare

Det kan vara utav intresse att se över din egna som motståndarnas för att hitta taktiska luckor som kan vara skillnad mellan förlust och vinst. Dessa fem rubriker kommer i stort sett ge dig svar på styrkor och svagheter i form av formation, hur mål görs eller släpps och så vidare. Du kanske får reda på att din nästa motståndare har släppt in en hel del mål från genomskärare - då ska du absolut försöka utnyttja detta då det ses som en svaghet hos motståndarna.

Avslutningsvis så måste jag erkänna att detta inte är något jag direkt har använt mig av särskilt mycket men ju mer jag har läst på om det och testat så har jag insett att det är ett mycket bra och inte minst intressant verktyg att använda sig av när man försöker få ihop en fungerande taktik eller att försöka vända en negativ trend mot ett specifikt lag. I slutändan är det ändå du som bestämmer om det är en bra eller dålig siffra spelaren i fråga har presterat men att få statistik på sådant du annars kanske inte tänker på kan vara guld värt.


Citera