Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 6] Dannes Lördagsgodis - Tempo! [18-04-20]


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 473
Topic starter  

Kan man verkligen skriva mycket om lite? Jag tror jag kan det vilket jag ska utsätta er läsare för nu. I dagens Lördagsgodis kommer jag behandla endast en laginstruktion i taktikdelen för att försöka ge er lite mer koll på vad det exakt innebär med just den instruktionen, hur du än väljer att använda den. Det finns såklart en beskrivning om du håller muspekaren över instruktionen men det är inte alltid ändå som man förstår innebörden; vad mer exakt betyder en förändring av just den här instruktionen?

Som beskrivningen avslöjar kommer jag att ta upp laginstruktionen Tempo idag. Beroende på mentalitet förändras också namnen men i grund handlar det om samma sak; ska tempot vara ännu mindre, mindre, lika mycket, mer eller mycket mer än vad ditt lags mentalitet på plan gäller? Där har ni också FM’s svar på vad tempo innebär. Men om jag snabbt ställer frågan, kan du besvara den då?

“Vad innebär tempo?”

Jag tror de flesta, om inte alla, kommer att ge ett snarlikt svar i form av “hur snabbt spelarna rör sig på planen i förhållande till mentalitet” och man börjar visualisera en bild av sig själv och sitt eget lag när man skulle “öka tempot”. En del av er kanske har besvarat ovanstående fråga med samma svar som jag skrev ovan fast lägger till “med boll” i slutet och det är nu vi sakta men säkert börjar hitta svaret på vad tempo innebär. För var ingår laginstruktionen Tempo någonstans? Jo, under “Med Boll”. Vi går vidare!

Allting hänger ihop och därför är det superviktigt att förstå innebörden av varje instruktion, såväl som position med dess roll men även spelarinstruktioner för att det inte ska “köra ihop sig”. Vissa instruktioner kan innebära att spelarna ska spela eller röra sig på ett visst sätt och att använda sig av det ihop med något som är direkt tvärtemot innebär oftast att spelarna inte alls förstår vad du vill få ut av taktiken och därigenom spela direkt dåligt och förlora matcher. Frustrerande! Att välja tempots nivå med boll är en av grundpelarna i vilken väg du ska ta. I dag handlar det egentligen om två tillvägagångssätt - spela sig uppåt banan sakta men säkert alternativt få upp bollen så snabbt som möjligt; tiki taka och kontringsspel.

“Ju lägre tempo desto långsammare ska det ta att föra bollen uppåt planen, ju högre tempo desto snabbare ska det ta att föra bollen uppåt planen.”

Ett lag som Barcelona eller Manchester City som förespråkar ett sidledsspel och sakteligen jobba sig uppåt planen har nästan identiska instruktioner vilket inte är så konstigt; mannen bakom är Pep Guardiola. I ett sådant fall är det läge att ha en offensiv mentalitet då du i nästintill samtliga matcher är favorittippad och därför kommer att ha mycket boll på offensiv planhalva. Men eftersom det är en passningsorienterad taktik så kan det vara av intresse att ha ett lägre tempo.

Vi vänder på det. Lag som oftast är underdogs tenderar att få med sig bättre resultat om man spelar ett kontringsspel, vilket kanske inte är så konstigt. Du behöver verkligen fokusera på ditt defensiva spel och de få chanser du får kan vara skillnad mellan noll poäng och tre. Därmed hade jag använt mig av en mer restriktiv mentalitet men haft ett högre tempo. Notera, ett högre tempo har fortfarande att göra med när ditt lag har bollen. Ett bra exempel här kan vara att ha antingen snabba yttermittfältare alternativt en anfallare som tar djupledslöpningar. Lägg då till passa till ytor så har du en enkel ekvation för ett kontringsspel.

Tiki Taka
Föreställ dig; du har en passningsorienterad taktik med en Ytter(Anfall) som så fort ditt lag har bollen löper mot offensiva ytor. Du tappar således ett potentiellt passningsalternativ högre upp i banan. Med en Ytter(Understöd) är denne inte lika benägen att direkt ta sig uppåt banan när laget har bollinnehav utan kan även bli ett fint komplement i uppspelsfasen.

Kontringsspel
Här är det direkt tvärtom. Du vill oftast utnyttja dina yttrar vid kontring tillsammans med åtminstone en anfallare för att ha lite alternativ när du väl är uppe på motståndarnas planhalva och snabbt ska det gå. Ytter(Anfall) är således perfekt här då han som sagt gärna så fort som möjligt tar en rak löpning uppåt planen. En Ytter(Understöd) är mer benägen att hjälpa till defensivt även om denne såklart är en mer offensiv roll i grunden.

Vad som kan vara effektivt hos båda taktikerna är att använda sig av en Ytter(Anfall) på ena sidan samt Ytter(Understöd) på andra. Jag förespråkar alltid att ha en backupplan ifall ditt primära tillvägagångssätt att nå motståndarnas straffområde inte fungerar och detta kan vara ett riktigt bra komplement. Jag kommer ta upp ett exempel här nedan.

Till vänster har du en Ytter(Anfall) i en tiki taka-baserad taktik. Han kommer att ta steget uppåt så snabbt som möjligt. Till höger har du en Ytter(Understöd) som kommer att vara ett bättre alternativ längre nedåt planen. Att försöka spela centralt alternativt försöka utnyttja högerkanten i uppspelsfasen är således att rekommendera. Upp i den sista tredjedelen så kommer yttern på vänsterkanten in i bilden som antingen drar till sig markering, gör det svårt för motståndarna eller till och med kommer mot bortre stolpen och blir ett direkt hot mot målvakten.

Innan vi avslutar så finns det ytterligare att ha med i tempo med boll och det är själva spelfördelaren. Vi har pratat mycket om kantspel och ingenting om det centrala spelet, där vi i nio av tio fall finner spelfördelaren; den som ska fördela bollarna till en en mer lämpad spelare för att öppna upp ett försvar alternativt direkt försöka göra mål. Inne på spelarfärdigheter finns det instruktionen “Passningsfokus” precis som du även finner under laginstruktionen “Med Boll”. Det kan vara bra om en av dina mer kreativa spelare har en annorlunda uppgift än de andra alternativt laget för att bryta upp ifall du har bestämt dig för lite olika tillvägagångssätt på planen. Du kanske spelar tiki taka, men du har en innermittfältare som har ett mer direkt passningsspel och det kan verkligen förbrylla motståndarna och bryta upp ett försvar.

Om vi ska försöka summera “Tempo” så enkelt som möjligt så innebär det kortfattat att den här instruktionen styr hur snabbt eller långsamt bollen ska uppåt planen till en mer offensiv spelare. Allt hänger naturligtvis ihop med laginstruktioner och roller och därför är det viktigt att veta vad det är du vill få ut av din taktik. Försök ha olika tillvägagångssätt och våga experimentera - annars lär man sig aldrig något. Som ni ser så har jag blandat in flera olika instruktioner och mentaliteter men det beror på precis som jag skrev i början; allt hänger ihop!

Har ni några frågor så tveka inte att ställa dem, jag besvarar dem gärna. Är detta ett intressant koncept fortsätter jag gärna då det finns extremt mycket info att behandla här. Tack för att ni tog er tid att läsa, glöm inte att gilla och kommentera!


Citera