Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 3] Dannes Lördagsgodis - En Taktisk Inblick [21/03-20]


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 473
Topic starter  

I den här serien tänkte jag dyka ner i något som berör taktik, antingen en ren och skär taktik som ni kan ladda ner, en ofärdig taktik som jag vill att ni läsare hjälper till med eller något helt annat i stil med förklaring eller insyn i någon mindre del som i slutändan kan vara superviktig att hålla koll på. Till den här gången tänkte jag prata mer generellt som en slags introduktion och precis som vanligt får ni jättegärna gå in och diskutera om ni inte håller med mig och då ur ett konstruktivt perspektiv så att vi tillsammans kan utvecklas och bli bättre på taktiker.

Jag har tidigare berört matchmotorn i en krönika jag skrev och det är lite kring det jag vill inleda den här sittningen. Problemet med matchmotorn på FM20 är att det blir väldigt linjärt och repetitivt i taktikskapandet; allt du gör leder oftast till samma val och det är svårt att hitta något som fungerar som inte har med hög press eller kantspel att göra, tyvärr. För er som lyckats vill jag vara först med att gratulera och såklart är det så mycket runt omkring som spelar roll också, exempelvis matchsnack som jag skrev om förra lördagen.

Under perioder är jag inne på Sports Interactive Community-forumet och såväl läser som skriver, mestadels det förstnämnda. Jag fick ganska så omgående en förståelse för att det är otroligt många som delar min uppfattning om spelets matchmotor vilket man inte minst ser på taktikerna som delas och som är omtyckta. Många refererar till Klopp’s “Gegenpress” som kanske den bästa, eller enda, filosofin du kan arbeta med på FM20 och det är något som har lett till några otroligt stora diskussioner på forumet som oftast inte har varit konstruktiva utan endast kritik i nivå med Pontus Wernblooms Kronwallstackling på Yaya Touré för några år sedan. Det är mycket och det är hårt. Men det är kanske det skaparna, till viss del, behöver?

Vi går vidare. Jag har tidigare skapat en taktik baserad på ovanstående vilket har lett till succé och åter succé, något ni kan läsa om i min aktiva saverapport eller ta del av min taktik här(funkar ej längre). Det går bra med exakt alla lag jag är i, alldeles för bra, vilket på sikt inte är särskilt roligt. Men när jag sätter mig ner och ska försöka skapa en ny taktik som inte utnyttjar spelets svagheter så står jag där med förlust på förlust. Det finns inget mittemellan för mig och det gör mig fruktansvärt galen och besviken på spelet.

Men nu är det dags att sätta ner foten. Jag kommer att försöka skapa taktiker, ungefär en i månaden, där jag försöker använda mig av roliga formationer, kanske till och med asymmetriska, lite mer okända roller såsom Segundo Volante eller Regista eller bara något helt jäkla konstigt som motsäger allt du står för som fotbollsnörd och FM-spelare. Men jag behöver naturligtvis er hjälp i form av att testa taktikerna och bidra med konstruktiv kritik i form av tips på förbättring. Jag vill att vi på FMSweden ska kunna erbjuda en bredd när det kommer till taktiker som vi användare kan använda oss av och som fungerar bra. Perfektionisten i mig gör det inte lättare men samtidigt blir resultatet förhoppningsvis ännu bättre i slutändan.

Jag vill runda av det här inlägget med att ni ska ge tips på exakt allt som ni vill att jag ska gotta ner mig i, såväl taktik som allt annat på Football Manager. Vissa saker har jag en väldigt bred kunskap inom, men inte allting. Men jag försöker alltid ta mig tid att lära mig det jag inte kan och på så sätt kunna ge er bra guider och texter som antingen ger er en trevlig läsning eller mer kunskap både för stunden men även i längden. Vill ni ha en taktik med en specifik formation, veta mer om scouting, vad man ska tänka på vid förhandlingar av olika slag eller vilka attribut som är viktiga hos såväl spelare och ledare? Kommentera!! Så försöker jag se över det.


Citera