Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 10] Dannes Lördagsgodis - Spelarattribut! Del 2 [13-06-20]


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 473
Topic starter  

Vi går vidare med flera attribut. Förra veckan var det grundattribut i form av Beslut, Beslutsamhet och Förutseende. Till den här veckan kommer jag gå in på de attribut som får ihop laget, samarbetet mellan dem. Det är egentligen också grundförutsättningar för att lyckas men såklart finns det lag där en eller väldigt få spelare bär allt på sina axlar och de andra kan liknas vid utfyllnadsspelare, vilket i längden kan skada allihopa om spelaren i fråga lämnar. Laget före jaget är något Sir Alex Ferguson fick in i Manchester United och för den som kan sin fotbollshistoria så behöver jag inte tillägga något mer.

Arbetskapacitet
Återspeglar hur hårt spelaren är villig att jobba, utöver vad som krävs.” Det innebär att en spelare med högre värde är mer angelägen att snabbt ta sig till den uppgift som komma skall. Exempel på det kan vara en spelvändning i form av kontring; har spelaren i fråga högt värde i Arbetskapacitet så kommer han att arbeta väldigt hårt för att nå dit.

Det här attributet hänger således ihop med attributet Uthållighet.

Lagarbete
Återspeglar hur väl en spelare kan agera utifrån en taktik tillsammans med sina medspelare.” I grunden handlar det om hur väl en spelare är beredd att kämpa för laget. Med ett lägre värde kommer spelaren att vara mer egoistisk, både på och utanför planen och då ha svårt för att komma in i gruppen.

Under en match, om en spelare har lågt värde, så kommer denne inte att stötta upp i lagarbetet och när han har boll hellre föredra att dribbla själv än att passa en spelare som möjligtvis är i en bättre position. Lagarbete har också inverkan på hur benägen en spelare är att frångå sina spelarfärdigheter och lyssna på taktiken än tvärtom.

Ledarskap
Återspeglar hur mycket spelaren kan påverka sina lagkamrater. Spelare lyssnar ofta på dem.” Attributet talar för sig själv på så sätt att en spelare med ledarskap är en ledare. En ledare visar vägen och andra följer denne. Precis så är det här också och en spelare med högre värde i ledarskap tenderar att få med sig spelare rent prestationsmässigt då sannolikheten är högre att prestera bra med en ledare på planen och det i synnerhet i den lagdelen han spelare i; exempelvis backlinjen. Det är dessutom ett viktigt attribut för en lagkapten.

Det här attributet hänger således ihop med attributet Lagarbete men även spelarens ålder.

Mod
Återspeglar hur hängiven en spelare är, vilket kan visas i hur ofta de ger sig in i en närkamp trots risken att bli skadad.” Kan jämföras något med attributet Beslutsamhet där skillnaden är att Mod har enbart med hur prestationen på planen är. En spelare med högre värde på attributet Mod är mer benägen att gå in i svåra situationer som kan innebära en skada. Exempel på sådana situationer är kamp om boll, nickdueller men även att helt enkelt vara först på bollen.

En spelare som har högt mod behöver således högre värde i Aggressivitet, Beslut och Beslutsamhet för att det ska resultera i en positiv utgång i situationerna.

Summering
Det finns 36 synliga attribut samt 13 gömda attribut. Efter den här omgången har vi nu gått igenom tre plus fyra, vilket är sju attribut och allihop synliga. Dessa sju attributen utgör såväl grundförutsättningarna för att prestera som fotbollsspelare såväl på som utanför planen men även hur väl spelaren i fråga presterar i grupp; hur mycket han är beredd att kämpa för laget och sina medspelare. Hädanefter kommer vi att gå över till mer tekniska attribut men även uppdelade attribut som exempelvis hellre passar en defensiv spelare än en offensiv.

Kom ihåg att en spelare med högre värden i dagens bearbetade attribut är en lagspelare, men kan även resultera i att spelaren blir lite för het då han, förutsatt ett högt värde i Arbetskapacitet, tenderar att bli lite för “het på gröten” och då kan frångå sin position för att vinna tillbaka bollen. Ha därför med det i beräkningarna när du sätter din taktik; för högt presspel kan bli lite kaka på kaka till exempel.


Citera