Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

Simons Tipshörna - Marek Hamsik i blåvitt, flipp eller flopp?


korvkent
(@korvkent)
Ungdom Moderator
Blev medlem: 2 veckor sedan
Inlägg: 3
Topic starter  

Så Marek Hamsik har har anlänt. Men hur kommer det gå? Gör han succé i blåvitt eller kommer allsvenskans kanske största värvning någonsin att bli en flopp? Jag tänkte prova i Football manager.

Förutsättningar
Så jag körde igång en ny save med Blåvitt på FMSU för att testa Hamsik. 
Tyvärr följer inte spelschemat i FM det som är spikat för allsvenskan 2021 men vafan, någon fingervisning kanske man kan få! Hamsiks kontrakt sträcker sig långt nog för att spela 17 allsvenska matcher men med största sannolikhet spelar han endast fram till EM, alltså 8 matcher. Jag har valt att spela ett 4-4-2 med en smal diamant på mittfältet för att få med så många centrala mittfältare som möjligt då blåvitt har ett överflöd av dessa. Började spela Hamsik som defensiv spelfördelare men flyttade sedan upp honom som offensivspelfördelare. Men han kan egentligen spela på alla positioner på mittfältet.

Matcherna
Match 1, Halmstad borta 1-1
Betyg: 7,2
I den allsvenska premiären borta mot Halmstad startar Hamsik som defensiv spelfördelare. Tyvärr så lyckas han bli skada knät i slutet av första halvlek. Lyckligtvis är det ingen fara men han får ändå vila andra halvlek. Han har då hunnit med en assist och flera avgörande passningar!

Tyvärr följer den här knäskadan med i några matcher där konditionen tryter och Hamsik spelar 50-60 minuter nästkommande 3 matcherna.

Match 2, Degerfors hemma 2-0
Betyg: 7,3
Den andra matchen blir hemmapremiär för Marek. Degerfors står för motståndet. Matchen går som planerat och Hamsik gör en stabil insats på mittfältet.

Match 3, Malmö borta 1-3
Betyg: 7,0
Match nummer 3 blir det tuffaste provet hittills. Malmö borta… Börjar bra men blir tyvärr förlust med 3-1 men Hamsik är den enda spelaren i blåvitt som får godkänt.

Match 4, Hammarby hemma 4-1
Betyg: 7,8
Hemmamatch igen och Hammarby står för motståndet. Hamsik ligger bakom allt. En assist och en hockeyass i första. Sen toppa det med ett mål på straff i 50e minut och det står 4-0. Byter sen ut Hamsik så att han får vila lite.

Match 5, Östersund borta 1-2
Betyg: 8,0
Tre dagar senare är det dags att ta emot Östersund. Det här blir en tuff match som slutar med förlust 2-1. Hamsik däremot fortsätter att dominera. 8,0 i betyg och överlägsen på plan.

Match 5, Mjällby borta 1-1
Betyg: 6,9
Tätt matchande och mindre än en vecka efter Östersund är står Mjällby borta på schemat. 1-1 blir slutresultatet och det här är första matchen Hamsik får under 7,0 i betyg.

Match 6, Elfsborg hemma 4-1
Betyg: 7,1
Härnäst står Elfsborg för motståndet. Matchen börjar svängigt och efter 10 minuter står det 1-1 och i tolfte minuten blir Römer utvisad för Elfsborg. Sen rinner det på och byter ut Hamsik i 69e minuten efter en helt okej insats vid ställningen 4-1. Som också blir slutresultatet.

Match 8, Norrköping borta 0-0
Betyg: 8,1
Eventuellt sista matchen och Norrköping står för motståndet. Trots slutresultatet 0-0 så gör Hamsik sin bästa match hittills i den blåvita tröjan. Många fina hörnor och frisparkar men ingen som knoppar in den. Han slår bland annat 8 avgörande passningar och landar på 8,1 i betyg.

Så slutsatsen efter 8 matcher då?
Jo Hamsik har gjort det bra. Ett snittbetyg på 7,425 gör att han är topp tre i ligan när de kommer till betyg. 1 mål och 3 assist. Hade vi haft anfallare som kunnat göra mål hade det nog varit fler assist på kontot. För laget har det väl gått lite sämre. Vi ligger 10 med 12 poäng men det är jämnt ovanför så endast 5 poäng upp till Djurgården i toppen.

Men som sagt. Spelar Hamsik endast 8 matcher för blåvitt så kommer han vara bland de bästa i allsvenskan innan uppehållet.

Scenario 2
I det andra scenariot så spelar Hamsik vidare i blåvitt efter EM och fullföljer sitt kontrakt.
Här kommer resterande matcher:

Match 9, Sirius hemma 1-1
Betyg: 7,9
Som vanligt bäst på planen och kvitterar till 1-1 på en frispark från 30 meter.

Match 10, AIK borta 0-3
Betyg: 6,8
Svår bortamatch mot AIK och Hamsik är ganska blek faktiskt. Som tur är så steppar Aiesh(som fått spela anfallare hela säsongen pga att Sigthorsson varit skadad) upp och gör ett hattrick!

Match 11, Djurgården hemma 2-1
Betyg: 7,2
Första starten som offensiv spelfördelare för att dels spara lite på Hamsik då denna position inte löper/pressar lika mycket som defensiva spelfördelaren men också för att få ut mer spets av avslut och instick. Det slutar bra och vi lyckas vinna med 2-1. Hamsik gör det första målet på straff.

Match 12, Örebro hemma 1-1
Betyg: 7,9
Fortsätter att starta Hamsik lite mer offensivt och i den här matchen får vi verkligen se prov på hans färdigheter. Bäst på planen med bland annat 10 avslut. Tyvärr går ingen boll in i mål och trots totaldominans med 28-1 i avslut, 2,02-0,10 i xG så slutar matchen 1-1…

Nu är de dags 1,5 månaders uppehåll för EM. Slovakien har inte kvalat in i denna simulering så Hamsik tränar vidare med blåvitt. 7 matcher mot enkelt motstånd för att få upp moralen resulterar i 33-2 i målskillnad. Efter uppehållet är de dags att möta Degerfors.

Match 13, Degerfors borta 3-0
Betyg: 7,6
Hamsik styr och ställer bra. Har också några fina hörnor som borde resultera. Blir till slut enkel seger med 3-0.

Match 14, Kalmar borta 2-0
Betyg: 8,1
Första spelmålet för Hamsik! Det är ett nickmål där han kommer instormandes i boxen och trycker in bollen efter att Jallow slagit ett fint inlägg. Som vanligt bland de bästa på planen.

Match 15, Halmstad hemma 1-0
Betyg: 7,2
Som vanligt har Hamsik mycket boll och styr spelet bra. En frispark i ribban men den här dagen är det Aiesh som blir hjälte med ett fint mål.

Match 16, Häcken borta 2-0
Betyg: 7,3
Hamsik med en assist till Aiesh som lärt sig att chippa bollen kyligt över en utrusande målvakt. Slutar 2-0 och Hamsik är som vanligt bland de bästa i laget.u

Match 17, Malmö hemma 2-2
Betyg: 6,7
Tyvärr blir det inte den avskedsmatch de kunde blivit!
Malmö hemma inför fansen på Gamla Ullevi. Hamsik får straff i 38e minuten, och han missar… Lyckligtvis så sätter Alhassan Yusuf målvaktsreturen och det står 1-0 till blåvitt.
Självklart gör sedan Sören Rieks 1-1 till Malmö, och när man väl trodde man var säker efter att ha gjort 2-1 i 88e så lyckas Anestis med konstycket att styra in bollen i egen kasse med sin rygg/bakhuvud på tilläggstid.

Slutsatsen efter 17 matcher då?
Nu är det inga tvivel kvar längre. Hamsik är bäste spelaren i allsvenskan. Inför säsongen var oddsen för bästa spelaren i allsvenskan 3,6 på Hamsik och jag tror inte de blivit högre 17 matcher in.
Efter 17 matcher har Hamsik hunnit med 4 mål och 5 assist och blivit matchens spelare 4 gånger.
Kollar man snittbetygen så ligger faktiskt Elliot Käck först på 7,64. Hamsik tvåa på 7,42 och Haksabanovic trea på 7,39.
Hamsik leder statistiken för klara målchanser skapade med 26, tvåan har 22.
Kollar man på Hamsiks stats så kanske det inte är så konstigt. Spidern nedan visar att prestationerna varit bra på nästan alla punker!

Man kan också kolla på den allsvenska tabellen för att se Marek Hamsiks inverkan. Blåvitt i en toppstrid! Norrköping och Malmö ligger några matcher efter och kan gå om, men annars är det IFK Göteborg i pole position inför den allsvenska slutspurten.

Kan avsluta med att Cagliari, Lazio och Napoli är intresserade av att signa honom. Att förlänga med blåvitt verkar tyvärr omöjligt…


raca14 gillade
Citera
krelleg
(@krelleg)
Ungdom
Blev medlem: 3 veckor sedan
Inlägg: 8
 

Intressant! Tror du att man har någon chans att förlänga hans kontrakt, om man skulle försöka tidigt i saven? Funderar du på liknande story med Berg och Wendt?


SvaraCitera
Micke
(@micke)
Ungdom Admin
Blev medlem: 10 månader sedan
Inlägg: 162
 

Roligt experiment! Kul att se att Hamsik levererar också. Spännande att se hur det blir IRL med tanke på skadeproblematiken, komma in i laget osv.

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera
korvkent
(@korvkent)
Ungdom Moderator
Blev medlem: 2 veckor sedan
Inlägg: 3
Topic starter  
Postad av: @krelleg

Intressant! Tror du att man har någon chans att förlänga hans kontrakt, om man skulle försöka tidigt i saven? Funderar du på liknande story med Berg och Wendt?

Försökte förlänga tidigare under saven också utan lycka. Tror det är väldigt svårt att ha kvar honom med tanke på hur överlägsen han är i spelet. Hans stats är ju liksom för bra för allsvenskan.

Fram mot sommaren när Berg och Wendt ramlar in så är de klart att det finns en möjlighet att jag hittar på något liknande experiment.


SvaraCitera
stylish97
(@stylish97)
Ungdom
Blev medlem: 2 veckor sedan
Inlägg: 5
 

Fick han faktiskt att förlänga! Tror det kan ha berott på att jag fick sålt Yusuf och Jallow under sommaren och kunde trissa upp lönen något, men nu är han kvar till 2023, vad det verkar. Om han platsar...;)

 

 


SvaraCitera