Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

Simons Tipshörna - Dolda egenskaper


korvkent
(@korvkent)
Ungdom Moderator
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 10
Topic starter  

Jag tänkte försöka mig på en förklaring av de dolda egenskaperna i FM. Till att börja med behöver vi lista dem samt förklara vad de betyder. Jag har delat upp dem i två olika kategorier. Den första kategorin är egenskaper som hör ihop med spelarens personlighet. Danne har redan gjort en superb genomgång på alla olika personligheter, kolla gärna in dem här och här!
Här kommer en lista med förklaring för de egenskaper som påverkar en spelares personlighet:

Ambitioner
Helt enkelt hur hög ambitionsnivå spelaren har. Vad vill han uppnå?

Lojalitet
Vill din spelare flytta så fort en större klubb kommer så kan det bero på att han har låg lojalitet.

Press
Hur bra din spelare klarar att spela under press. Hur hårt du kan pressa honom i matchsnacket eller om de gått dåligt några matcher och pressen ökar på spelaren.

Professionalism
Kanske den viktigaste egenskapen för att utvecklas som spelare. Alltså hur gärna spelaren lägger ner det lilla extra för att ”göra jobbet” och förhoppningsvis utvecklas.

Sportsmannaanda
Spelarens vilja att spela schysst. Inte några elaka tacklingar osv.

Temperament
Drar din spelare på sig många onödiga varningar och utvisningar så har han förmodligen problem med sitt temperament.

Kontroversiell
Hur kontroversiell din spelare är utanför planen.

 

 

Den andra kategorin består av 6 olika egenskaper som kan vara avgörande för hur en spelare kommer prestera. Dessa egenskaper får man aldrig en siffra på, men i scoutrapporter brukar scouten eller tränaren räkna upp dessa som för eller nackdelar.
Här kommer en lista med dessa:

Anpassningsförmåga
Hur snabbt och enkelt din spelare vänjer sig vid ett nytt land eller en ny klubb. Det här kan vara värt att kolla på om man ska framförallt utländska spelare. Har spelaren dålig anpassningsförmåga får man räkna med att det tar lite tid innan har tar sig in i gruppen.

Jämnhet
En av de viktigaste dolda egenskaperna. Beskriver egentligen hur pålitlig en spelare är. Har du en spelare med bra egenskaper som borde vara en klasspelare men betygen blir alltid medelmåttiga och ibland riktigt höga. Då har han förmodligen en låg jämnhet. Får en spelare fortsätta spela trots sina medelmåttiga insatser så kan denna egenskap förbättras. Ofta ett problem hos yngre spelare, så hittar man en ung spelare med hög jämnhet kan man räkna med han redan från start.

Oschysst spel
Hur ofta spelaren försöker bryta reglerna för sin egen vinning. Visar sig ofta i att spelaren drar på sig onödiga frisparkar eller utvisningar.

Viktiga matcher
En egenskap som förklarar sig själv. Är din spelare alltid bra i cupmatcher, derbyn eller finaler så är han förmodligen bra i viktiga matcher.

Skadebenägenhet
Spelare som ofta får skador. Allvarligare skador ska inte påverkas av denna egenskap men drar din spelare hela tiden baksidan eller så, då är han skadebenägen.

Mångsidighet
Är en egenskap som är bra att ha om du tänkte skola om en spelare eller använda honom lite här och var. Mångsidiga spelare lär sig snabbare och vill oftare spela på nya positioner.

 

Hoppas det fick er att tänka om lite inför nästa värvning. Allt som allt så kan det med andra ord vara ganska viktigt att läsa igenom scoutrapporterna när det ska värvas sydamerikanska stjärnskott!


Phansell, Micke, Daniel Nilsson och 1 personer gillade
Citera
Peter Hecktor
(@peter-hecktor)
Talang FMSU
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 283
 

Fantastiskt!


SvaraCitera
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 505
 

Bra förklaringar!!


SvaraCitera
Micke
(@micke)
Talang Admin
Blev medlem: 1 år sedan
Inlägg: 254
 

Intressant ämne och bra förklaringar!

"I have never played for a draw in my life." - Sir Alex Ferguson


SvaraCitera