Meny Stäng

Share:
Notifications
Clear all

Mina tankar om FM-serien och dess utveckling


Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Supersub Admin
Blev medlem: 11 månader sedan
Inlägg: 424
Topic starter  

När vi nu närmar oss spelsläppet av FM21 tänkte jag dra igång en tråd som förhoppningsvis kan leda till diskussion. Under en längre tid(vi snackar år) har jag funderat på varför jag började spela Football Manager-serien och vad det är som gör att jag år efter år köper den nya upplagan. Vad motiverar mig till att spela ett spel som generellt sett är ett klick-baserat och repetitivt rakt igenom? Vad motiverar mig att, år efter år, fortsätta spela FM-serien trots att det känns som "samma spel"? Frågorna är många och svaren är jag inte alltid särskilt tillfredsställd med. Men i den här tråden ska jag försöka bena ut mina tankar och hoppas därigenom att ni andra användare bidrar med era tankar.

Först och främst. Mitt första FM var FM07 vilket både talar för att jag är rutinerad men ändå inte inom FM-världen. Jag upplevde aldrig vad som sägs vara det bästa spelet i serien, CM01/02, men samtidigt har jag ändå varit med så pass länge att jag har varit med om betydligt bättre och betydligt sämre upplagor och över tid ser jag till viss del en försämring men på ett annat sätt en förbättring. Och det är just det som får min hjärna att slå frivolt emellanåt.

Det som lockade in mig i FM-serien var helt klart en blandning av att vara tränare och all statistik som erbjöds. Plus i kanten var spelarutveckling, taktik och facilitetsuppgraderingar och så har det alltid varit. När SIGames förbättrar något av dessa områden är det som julafton för mig och säkerligen för många av er med. Öppnar vi upp var och en av dessa punkter finns där saker som direkt har med management att göra och saker som inte alls har med management att göra. I vilken klubb går en manager in och tycker att stadion ska byggas ut? Det är trots allt ett spel och det är ju det som är det roliga, eller hur?

Därför glider vi rätt så naturligt in på den så kallade baksidan av FM-serien; allt som man antingen lärt sig vilket val som är det bästa och alltid kör på samma spår eller som man delegerar bort till assisterande och ledarna runt omkring för det är så förbaskat tråkigt. Återigen är detta personligt och vissa tycker tex om att ha stenkoll på träningen medan andra direkt spyr över tanken att hålla koll även på det. Presskonferenser, allt som har med scouting att göra, taktikmöten och andra småsaker som kan boosta truppen lite för stunden men som i längden känns repetitivt och direkt tråkigt.

I min värld har SIGames skapat ett spel som alltid adderar men aldrig subtraherar något till nästkommande spel. I det långa loppet, som vi allt mer börjar märka av, så får vi ett spel som är "för mycket" om ni förstår vad jag menar. Alla valmöjligheter, alla klickbarheter och sidospår. Man har velat göra ALLA nöjda men någonstans så tappar man ändå majoriteten av spelarna eftersom det helt enkelt är för mycket. Och då ska vi inte tala om de nya spelarna som på senare år börjat upptäcka detta fantastiska spel; var ska de börja ens? Truppen? Taktik? Ledarstaberna? Presskonferens? Scoutingmöten? Styrelsemöten? Träning? Jag kan fortsätta i en evighet utan att det känns fel att nämna det. Detta gör att de nya spelarna tröttnar och även om det finns de som ändå ger sig fan på att sätta sig in i spelet och faktiskt lyckas med det så har vi ändå otroligt många som faller bort på vägen.

Vad är då mitt förslag, så att ni inte bara känner att jag ska skriva och kräka på allt? Jo, det skall jag berätta för er. SIGames behöver dammsuga Football Manager och det rejält. Match Engine, Game Engine, alla sidospår behövs prioriteras där man delvis eller helt släpper vissa men behåller andra och lägger krut på det som faktiskt är det roligaste(vilket jag ur ett personligt perspektiv redan listat längre upp). Man behöver hitta en balans i spelet utan att försöka göra alla nöjda och våga ta bort något för att sedan potentiellt lägga till något och inte bara lägga till och lägga till mer för varje års upplaga.

Med det sagt så vill jag dela med mig av en bild som faktiskt gör mig ledsen att se och det har med grafiken att göra. Bilden talar för sig själv. Och just det. En av årets nyheter är att du kommer kunna krama en fotbollsspelare.


Citera
supersafe
(@supersafe)
Ungdom
Blev medlem: 8 månader sedan
Inlägg: 5
 

Har spelat Football Manager sedan CM 97/98 (med vissa uppehåll) och tycker väl generellt att spelen ändå blivit bättre och bättre med åren. Även om CM 01/02 var en fantastisk upplaga och för sin tid ett grymt spel, så går det inte ens jämföra med dagens FM. FM20 är enligt mig både roligare och mer utmanande. Med det sagt så håller jag ändå med om att en del funktioner behöver ses över. Här är några grejor som jag har funderat på:

- Ledare: Sportchef, Ungdomsutveckling och många andra roller är väldigt underminerade. SI borde ta en titt på funktionen med dessa roller. Hur mycket makt kan en manager ha över en sportchef etc. Jag efterfrågar också ett bättre utbildningssystem för coacher. Känns som dessa utbildningar knappt förbättrar coacherna. Jag har i alla fall haft väldigt begränsad framgång med detta. Har någon annan haft bättre lycka?

- Utvecklingscenter: Känns lite flummigt. Kan inte säga att jag går in jätteofta och kollar där. Skrota? Eller är det något viktigt jag missat där?

- Inramning: Grafiken har väl alltid varit FM:s svaghet. Jag saknar framför allt bättre inramning kring matcher. När man spelar en CL-final hade det varit nice att åtminstone få några close ups vid inmarsch eller när man står och lyfter pokalen. Snyggare reprisvinklar vid mål hade också förhöjt kvaliteten på inramningen.

- Stjärnsystemet: Är det inte dags att skrota detta en gång för alla? Tycker det missleder minst lika mycket som det faktiskt hjälper. Nu har man ju lärt sig att inte stirra sig blind på detta, men vad är då poängen med systemet kan jag tycka.

Ser ändå med spänning fram emot FM21. Den nya funktionen med kroppsspråk (läs man kan krama en fotbollsspelare) kan man väl tycka vad man vill om. Väntar med att utvärdera den XD.   


SvaraCitera
Hammurabbit
(@hammurabbit)
Ungdom
Blev medlem: 8 månader sedan
Inlägg: 14
 

Håller med dig @daniel-nilsson, jag tror FM hade tjänat på att skära bort lite mindre lyckade features och satsa på sina core features och försöka hitta nytt guld.

Därför tycker jag nyheterna i FM21 är lite nedslående så här långt, eftersom de till stor del är i features som jag tycker de borde skära bort eller göra om helt (presskonf, spelarinteraktioner). Att lägga till knappar för att göra gester till vad man säger till spelarna tycker jag låter parodiskt.

Med det sagt tycker jag att årets upplaga absolut är den bästa jag spelat (inklusive CM01/02) och givetvis väntar jag med att döma tills jag testat FM21. Ser fram emot det 🙂


Daniel Nilsson och Micke gillade
SvaraCitera
JOSSTICK
(@josstick)
Ungdom
Blev medlem: 8 månader sedan
Inlägg: 54
 

Håller med i mångt och mycket av det du skriver Daniel!

Jag tror de tankar Loki Doki har om Fm skulle lösa många och stora problem med FM serien:

Det första problemet med att det är för mycket av allt, och att nya spelare inte välkomnas in skulle vara löst med det många gamla erfarna FM spelare vill se:

Börja karriären som ungdomstränare.

Att börja som ungdomstränare för ett lag (B-lag eller U-lag) skulle innebära att laget Manager vill att du ska spela på samma sätt som A-laget, så för en ny spelare så skulle man inte behöva peta med taktik.
Kanske skulle man till en början inte heller kunna värva spelare, utan man måste "förtjäna" den förmågan att klubben ska värva in spelare till U/B laget.
Och likaså med träning, det vill säga allt är väldigt avskalat till en början.

Andra problemt med att FM står och stampar är ju att de sakta ändrar småsaker till det bättre under ett år.
Jag tror alla vill se ändring på match motor och grafik (motorn är byggd för 2D, vilket graikmotorn får svårt att tolka, vilket ledet till ilska och skratt). Lösningen:

Ge oss en "DLC" data bas till FM2022.

Skulle SI gå ut med meddalndet; "Vi kommer bygga om match och grafik motorn, men det kommer ta ett tag, så nästa år kommer vi ge ut en ny databas och ytterst få ändringar för 200 kr." då skulle jag köpa det rakt av, och med glädje!


Micke och Daniel Nilsson gillade
SvaraCitera
jesper_a
(@jesper_a)
Ungdom
Blev medlem: 4 månader sedan
Inlägg: 3
 

(Ber på förhand om ursäkt för ett rörigt inlägg, har försökt skriva det medan det varit full rulle på jobbet.)

Intressant tråd. Jag har lirat FM till och från från CM 99/00 men är långt ifrån en expert. 

Har väl haft som vana att köpa nytt fm var tredje år eller så, då det inte händer så jäkla mycket år till år tycker jag. 

 

Största bedriften är väl att jag tagit Badajoz från spanska lägstaligan till CL-vinst (i verkligheten la de ner verksamheten året jag tog över de på FM). 

 

Lirar just nu med IFK Göteborg i en långkörare. Är på år 2033 just nu. Vann allsvenskan första säsongen jäkligt oväntat. Kom trea andra året och sedan dess har jag vunnit allsvenskan varje år. Lyckades värva Neymar från PSG (han var dock verkligen på sluttampen av karriären och kostade mer än vad det smakade, men kul grej och jag hade cash, så varför inte), Vicktor Lindelöf från Manchster och värvade tillbaka Alhassan Yusuf från inter för 300 mille. 

 

Det jag tycker är störigt och som FM borde kunna lösa enkelt är 

1) Jag börjar alltid försäsongen så tidigt som möjligt. Ändå är vissa spelare missnöjda över att försäsongen började försent. Bara irriterande. 

2) Man samlar ju på sig en hel del personal. Är väl typ 14 scouter, 10 hjälptränare till a-laget, massor med hjälptränare till reserv och U-lag, datanissar osv. Jag försöker alltid köra 4-årskontrakt för att slippa förhandla om det, men i slutet av varje kalenderår måste man ändå traggla igenom 10-15 kontraktsförhandligar med ledare. Dessutom vill man ju ha så bra personal som möjligt, så det tar ju en jäkla tid att se om man ska förlänga med personalen eller om man ska värva in en ny.

3) Har som längst tagit mig till semi i CL. Det påverkade inte värdet något nämnvärt på spelarna, men sen något år senare höjdes värdet på stjärnspelarna från ca 300 miljoner SEK till runt 1 miljard (mittback, 22 år, ordinarie i italienska landslaget). Tycker att det borde stegras jämnare än ett jättehopp i värdeökning för att klubbens rykte uppdateras. 

4) Presskonferenserna blir jäkligt uttjatade. Man läser knappt frågan men vet vilket svarsalternativ man ska svara ändå. Visst att presskonferenser inför stora matcher är halvroliga, men det är alltid samma alternativ man väljer. 

Sen är det lite kul när man exemplvis vunnit allsvenskan 10 år i rad och får frågan i stil med "Det är väldigt sällan ett lag vinner två år på raken, tror du att ni kan upprepa detta nästa år?" 

 

5) Landslagen. Brukar sällan lira med landslag för att det är så tråkgit och oftast förstår rytmen när man längtar efter exempelvis en CL-match, men var riktigt full och såg att Danmark slog Sverige med 6-1 i VM/EM, så skickade in en ansökan och blev anställd. Har en scout anställd, men det verkar ju inte alls fungera att han scoutar spelare för landslaget. Allmänt verkar ledarna inte riktigt fylla en funktion i landslaget? 

lite segt att man själv måste lägga till spelare i den nationella urvalslistan, samt att man inte kan sortera bort otillgängliga spelare inför ex januarimatcherna?

Tack vare mina framgångar med klubblaget har ca 9 av 11 startspelare anknytning till mitt IFK (gamla eller nuvarande spelare), men tror inte att deras sammspelhet följer med till landslaget, vilket är trist. 

Men seriöst måste något göras åt landslaget. 

 

6) Jag verkar ha nått toppen av hur många hjälptränare jag kan anställa. Trots 2.2 miljarder sek i kassan och inte fullt med stjärnor på alla träningskatoegorier har styrelsen nekat mig flera hjälptränare i fem år nu. Eftersom kvaliteten på allsvenskan är som den är är det trist att köpa ett underbarn för 300 mille för att sedan se att han knappt utvecklas efter att han fyllt 22 typ. 

 

7) Nu kom ju spelet innan Coronan och fram tills dess antog man ju att prispengar och tv-avtal bara skulle öka. I spelet står det dock still, vilket jag tycker är trist. 

 

8) Det är rätt så segt att läsa flera nyheter  varje gång det är nytt ordförandeval. Inget ordförandeval har betytt någon förändring för mig, vilket gör att det istället kan vara en liten notis 

9) slutdatum för spelarna (och ledares kontrakt) är inte direkt logiska. Victor Lindelöf la av när det återstod två gruppspelsmacher av CL det året. Han la av bara nån vecka innan sista matchen. Som tur var var han förste back up, och inte ordinarie. Man tycker ju att han borde kunna kämpa på två tre veckor till. 

 

Avslutningsvis håller jag med ovanstående, känns som att FM försöker göra mycket, vilket innebär att det blir en jäkla massa saker, som man skulle kunna skala bort. 

 

Sen måste man fråga sig vilken väg FM vill gå? Är det att fortsätta hålla såna som mig (som gillar att köra långkörare) nöjda, eller som min kollega, som spelar max 5 säsonger per save eftersom han tappar intresset när regens poppar upp (jag blev chockad av detta) eller är det att locka nya spelare i åldern 10-14 år? 

Kanske går det att kombinera detta på något sätt? 


SvaraCitera
thinkappleseven
(@thinkappleseven)
Ungdom
Blev medlem: 51 minuter sedan
Inlägg: 1
 

And just that. One of this year's news is that you will be able to hug a football player.  shareit vidmate app

This post was modified 40 minuter sedan by thinkappleseven

SvaraCitera