Meny Stäng

[Avsnitt 19] Dannes...
 
Share:
Notifications
Clear all

[Avsnitt 19] Dannes Lördagsgodis - Hierarki [10-10-20]

1 Inlägg
1 Users
2 Likes
599 Visningar
Daniel Nilsson
(@daniel-nilsson)
Honorable Member Admin
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 503
Topic starter  

Det börjar på allvar dra ihop sig till FM21 där vi förhoppningsvis kommer att få se några spännande nyheter. Men än lever vi kvar ett tag till under FM20-eran och såklart ska jag dela med mig av ytterligare ett intressant tips till alla er läsare. För mig upptäckte jag det av en ren slump och tyckte det var ett trevligt komplement som till viss del kan hjälpa mig i hur jag formar truppen alternativt väljer vilken spelare som ska ta ett privat snack med en annan. Som vanligt illa dolt i rubriken talar jag naturligtvis om hierarkin i laget som du finner om du trycker in på Dynamik och därefter Hierarki. Den slumpartade upptäckten kommer jag till snart.

Här inne har du en pyramidliknande överblick över din trupp där du som manager är det högsta hönset och därefter finner du fyra nivåer, eller uppdelningar som man också kan kalla det. Vi har Ledargestalter, Väldigt inflytelserika spelare, Inflytelserika spelare samt Övriga spelare och jag tycker att de förklarar sig självt väldigt bra och du ser även på överblicken deras betydelse för laget; ju högre upp i pyramiden desto mer inflytelserik är spelaren. Hur en spelare klättrar på pyramiden ter sig lite olika och det kan vara allt från en snabbare klättring till en långsammare och här nedan kommer jag skriva om några av anledningarna.

Som tidigare nämnt är personlighet en viktig del hos en spelare gentemot sina medspelare, dig som tränare men även för sin egen del då det ger en effekt på såväl fotbollsplanen som träningsplanen i form av prestation och utveckling. En positiv personlighet är något man vill att alla spelarna i truppen ska ha men det går givetvis bra med mer neutrala personligheter också, förutsatt att det inte är en mer inflytelserik spelare. Jag ska försöka fläta samman detta med de andra delarna sen. Men en spelare med ledaregenskaper tenderar med tiden att klättra högre upp av naturliga skäl.

Lön, värde och rykte är en annan anledning till var en spelare snabbt kan lägga sig i pyramiden. Detta är en mer logisk klättring och har att göra med hur högre en spelare är värderad i form av pengar och rykte gör att spelarna runt omkring oftare tenderar att lyssna på honom; för en spelare med hög lön, ett högt värde eller ett högt rykte är förstås en jäkligt bra spelare, eller? Jag vill addera en tankeställare till frågan här. Ponera att du är intresserad av en supertalang som du vill värva. Du lägger ett bud och spelaren tillsammans med sin agent har ett löneanspråk som gör honom till en av klubbens bäst betalda spelare; var, rent logiskt, hade han legat i pyramiden enligt er? Jag skulle vilja säga ganska så högt upp.

Vi går vidare. En spelares prestationer är också något som kommer göra att spelaren klättrar i pyramiden, vilket är förståeligt. Tänk då på att prestationer även bör belönas med rätt speltid i form av Överenskommen speltid för att sluta cirkeln så att säga. Detta kommer ur ett långsiktigt perspektiv hjälpa spelaren bli en viktig spelare för klubben och spelaren kommer förhoppningsvis också betala tillbaka förtroendet genom prestation på plan så väl som lojalitet. Lägg därtill att spelaren har ledaregenskaper eller en personlighet som verkligen sticker ut på ett positivt sätt så har du till slut en spelare som enkelt kommer att kunna ta majoriteten av missnöjesproblemen hos lagkamraterna.

Nu kommer vi till den slumpartade upptäckten jag gjorde för några veckor sedan, som säkert en del av er har bra koll på. Väl inne på Hierarki har ni er assisterandes rapport om såväl positivt som negativt i truppen sett till hierarkin och inflytelserika spelare. Du ser även spelarnas position i pyramiden och om du går in på Sociala grupper kan du se vilka spelare som kommer bäst överens med vilka. Dessa kan du sammansvetsa genom att trycka på en valfri spelare inne på Hierarki där du dels ser vilka spelare spelaren i fråga rent socialt trivs bäst med men även mer information om själva spelaren till höger. Du kan även trycka på din manager/ditt alter ego där du kommer att se vilka spelare som stöttar dig, inte har någon åsikt om dig eller rentav motsätter sig dig.

Så mitt varmaste tips till dig är att hitta en eller två spelare som du kommer bra överens med genom att uppdatera deras kontrakt kontinuerligt med en marknadsmässigt bra lön så de känner sig uppskattade samtidigt som dessa spelare innehar en bra personlighet, höga ledaregenskaper och är numret äldre. På så sätt kommer du sällan behöva ta ett privat samtal med en missnöjd spelare utan dessa sköter jobbet åt dig. Detta kommer även märkas på fotbollsplanen också då de är dina generaler i strid, resten följer dem.


Citera
Share: