Den här lördagen är speciell eftersom det nu exakt har gått en vecka sedan återuppstarten och jag därmed officiellt träder in för första gången på det “nya” forumet med mitt första avsnitt av “Dannes Lördagsgodis”. Även om det finns oerhört mycket att skriva om på FM så är det emellanåt svårt att komma på exakt vad jag ska/vill skriva om och hur jag ska formulera det så att det är informativt men även intressant att läsa om. Utöver det försöker jag såklart lyssna på er läsare vad som kan tänkas vara trevligt att läsa om, jag är alltid mottaglig för tips.
Till den här lördagen har jag därför valt att gå igenom hur jag brukar göra när jag ska skapa en taktik från grunden i en klubb jag precis kommit till. Det går alltid att ladda ner en taktik eller använda sig av en redan fungerande taktik man skapat sen innan men hur roligt är det inte att verkligen gotta ner sig i laget och hitta en formation, en instruktion eller till och med en variant för att det ska passa just det spelarmaterial du har att tillgå eller den filosofi styrelsen begär? Med det sagt så finns det en hel del att tänka på och även om det finns mer att hålla koll på så är det så här jag gör. Ni får väldigt gärna diskutera och dela med er av era historier eller tips i kommentarsfältet nedan!
Till den här guiden har jag valt Malmö FF som klubb, första säsongen med vår officiella FMSU-databas samt en egen databas att tillgå.
Spelarmaterial
Först och främst så ser jag över spelarmaterialet, inte bara i seniortruppen utan i samtliga två eller tre lag som finns; B-lag och Juniorlag för att förtydliga. Eftersom jag känner till Malmö FF sedan tidigare så vet jag att spelare som Tim Prica, David Edvardsson, Pavle Vagic med flera finns i trupperna under och som direkt skulle kunna gå in och ta en backup-plats i seniorlaget. Det finns dessutom en uttalad lucka bakom högerbacken Eric Larsson men som alla vet så finns där en befintlig bredd men även en ekonomisk möjlighet till att ta in en spelare där. Den första översikten är nu klar.
I samband med detta och att klubbens styrelse har gjort klart för sig vad för typ av filosofi som man använder sig av här så börjar en bild sakteligen byggas upp antingen i ditt huvud eller på papper med vad för formation du tänker använda dig utav och i mitt fall så ville jag efterlikna(inte helt men till stor del) John Dahl Tomassons taktik i dagens MFF men med en liten FM-touch vilket för mig innebar en asymmetrisk taktik.
Jag gör klart för mig vilka spelare som skall ingå och vilka som ska säljas, lånas ut eller flyttas ned till B-/Juniorlaget och för mig är det perfekt när man har två spelare på varje position i förhållande till formationen. Detta ledde till ett aktivt val att värva in Kalmar FF’s högerback Johan Stenmark samt låna ut Bonke Innocent. I en annan värld/sparfil hade Bonke alternativt Lewicki enkelt kunnat axla en backup-roll som högerback sett till deras attribut vilket kan vara bra att hålla koll på vid skadeproblematik.
Lagrapport
Med jämna mellanrum är jag inne på Lagrapport-delen och ser över spelarmaterialet gentemot de andra allsvenska klubbarnas spelare sett till styrkor och svagheter men även specifika attribut för att bilda mig en uppfattning om hur jag vill forma taktiken. Dels för att instruktioner, mentalitet och andra taktiska inställningar kan passa bra eller mindre bra till laget samt om det finns något som gör att vi i majoriteten av matcherna kan ha en taktisk fördel gentemot motståndarna. För att förstå alla dessa ord och siffror är det viktigt att verkligen förstå innebörden av vad varje instruktion innebär och för somliga är det rena grekiskan men för andra är det lätt som en plätt. Jag är en person som läser mig till kunskap efter hand och jag har en del andra avsnitt ni kan läsa igenom för att förstå er på vissa grundläggande attribut för att nämna ett exempel.
Lagrapport -> Jämförelse
Här inne kan ni filtrera vad exakt för attribut ni vill jämföra eller för den delen vilka lagdelar(Målvakt, Försvar, Mittfält & Anfallare). Förslagsvis eller ganska så logiskt använder man målvakter för sig och därefter utespelarna eller var lagdel för sig beroende på vad exakt man vill få fram. Att jämföra hur bra ens spelare är på att tackla eller avsluta är till exempel inte nödvändigt för vissa lagdelar att se över utan det kan handla om exempelvis passning, teknik eller uthållighet om man vill vara mer bredd i jämförelsen.
Eftersom jag är manager för Malmö FF så har jag ett litet lättare jobb då det ett lag i framkant i många attribut vilket underlättade för hur jag skulle lägga upp taktiken. Jag märkte att laget till exempel var bäst i Allsvenskan på huvudspel och vad passar inte bättre med specifika taktiker till såväl hörnor som inkast, i synnerhet om man har en Jonas Knudsen som har 19 i inkast? Det gäller att tänka logiskt; om en eller flera spelare är duktiga på en specifik sak så vill vi gärna utnyttja det till fullo. Har vi då en spelare som är duktig på inkast och ännu fler spelare som är duktig på huvudspel, då är det rätt naturligt att arbeta fram en inkast-variant.
Nu är Malmö ett lag som verkligen är extraordinära på otroligt många attributer, lite som Celtic i Skottland, vilket gör att det blir en lättare uppgift än om jag skulle ta ett mittenlag som exempel. Men det handlar ändå att förstå innebörden av vad du faktiskt väljer för instruktion eller tillvägagångssätt i din taktik. Har dina spelare en hög passningskunskap så är en passningsorienterad taktik något som du verkligen bör fundera över. Ju närmre du jobbar mot lagets kvaliteter i din taktik, desto lättare har spelarna för att anamma taktiken och förstå vad du verkligen vill få fram.
Assistentens Rapport
Vi går vidare till en del som också sker under processens gång; assistentens rapport. Han listar såväl styrkor som svagheter din spelartrupp har och det är ett otroligt bra komplement till den faktiska attributs-statistiken som dina egna tankegångar. De styrkor eller svagheter som listas högst upp är de antingen otroligt bra på eller otroligt dåliga på; att använda dig av svepande inlägg till ett lag som rätt så uttalat är dåliga på att nicka är som att skjuta sig själv i foten. Det handlar helt enkelt om att förstå den information som ges, antingen sett till attribut eller till text som din tränarstab tillgodoser dig med.
Kort och gott så har jag förstått och fått förklarat för mig att Malmö FF är en klubb som är offensivt, kreativt, tekniskt och uthålligt; för att nämna några. Jag har med andra ord en hel del valbara möjligheter att se över men samtidigt vill jag arbeta ihop det till en taktik som spelarna kan förstå ganska så lätt utefter deras kunskap. Jag valde en offensivt orienterad fotboll där de offensiva spelarna ska få en kreativ frihet och där vi ska jobba mot fasta situationer, eftersom vi återigen har en Jonas Knudsen som kan kasta långt och flera spelare som är duktiga på de andra fasta situationerna. Då vi har en god grundkondition kan vi nyttja ett såväl högt presspel som återerövringspress och slutligen har vi kloka mittbackar som, i och med att vi låter ytterbackarna vandra högt upp i banan ofta, kan ta hand om en fungerande offside-fälla.
Resultat
Allsvenskan är färdigspelad, vi kvalificerade oss för Europa League-gruppspelet men har inte spelat de återstående två matcherna, annars är allt färdigspelat. Som bekant värvades Johan Stenmark in som högerback för att ge Eric Larsson konkurrens. Alla talanger som låg i framkant blev utlånade för att få speltid i en miljö med seniorspelare och det antingen i Superettan eller Allsvenskan.
Vi inleder med spel i Svenska Cupen, en turnering vi till slut går och vinner efter godkända matchresultat där IFK Norrköping slogs i finalen med 4-3. Däremellan vann vi över bland andra IFK Göteborg(2-1) samt Hammarby(3-1). Går vi in och tittar på matchstatistik så var det stor fördel för oss vilket kanske inte märks på resultaten. Detta ger mig därför en liten fundering på hur bollen faktiskt rullar och hur vi ska kunna nyttja alla skott vi har.
Vidare så gick vi igenom en säsong som mycket väl liknande det ovan nämnda stycket. Vi har otroligt många skott, en hel del av dem på mål men inte lika många i mål i förhållande till motståndarnas chanser och mål. Här nedan får ni se exakta siffror efter 30 matcher i Allsvenskan, inom parentes är ett snittvärde per match.
Skott totalt för Malmö FF :: 790 (26,3)
Skott på mål för Malmö FF :: 355 (11,83)
Antal mål för Malmö FF :: 71 (2,36)
Skott totalt mot Malmö FF :: 157 (5,23)
Skott på mål mot Malmö FF :: 80 (2,6)
Antal mål mot Malmö FF :: 18 (0,6)
Den match vi avlossade flest skott i var hemma mot IFK Norrköping. Vi lyckades med bedriften att skjuta 50 skott, varav 26 på mål, inklusive 2 mål. IFK Norrköping sköt 7 skott, varav 3 på mål, inklusive 2 mål. Rättvist? Nej. Men sådan är fotbollen och vi skulle precis gå in i Europa League-kval så det finns trots allt en viss förståelse i att vi inte fick 3 poäng med oss men sett till matchen så är det under all kritik.
Vi vann till slut Allsvenskan som bekant, kvalificerade oss för Europa League-gruppspelet efter att ha slagit ut Ilves, Nordsjälland och Marseille i kvalet. I gruppen fick vi Schalke 04, Rapid Wien och Levski, en grupp som vi ligger delad förstaplats i med två matcher kvar.
Bästa målskyttar:
Isaac Kiese Thelin :: 15 mål
Guillermo Molins :: 9 mål
Sören Rieks :: 9 mål
Ola Toivonen :: 8 mål
Arnór Traustason :: 6 mål
Bästa framspelare:
Anders Christiansen :: 15 assist
Jonas Knudsen :: 5 assist
Högst snittbetyg:
Anders Christiansen :: 8,10
Jonas Knudsen :: 7,31
Isaac Kiese Thelin :: 7,25
Ola Toivonen :: 7,22
Arnór Traustason :: 7,20
Summering
Först och främst så är det konstigt om man inte vinner Allsvenskan med Malmö FF första säsongen, så är det bara. Men man kan på olika sätt även om det är poängen som räknas. Jag ville vinna med en offensiv fotboll, baserad på JDT’s idéer men med en egen asymmetrisk touch på det hela, vilket jag också gjorde. IKT vann skytteligan, AC vann assistligan och blev den spelare med absolut högst snittbetyg. Vi var outstanding som lag men även individuellt helt enkelt.
Men vi gjorde inte så många mål i förhållande till chanser vi fick vilket för mig var ett misslyckande även om det snarare kan ses som ett lyxigt sådant. Vi släppte även in en del onödiga mål och det handlade mestadels om kontringsmål; två offensiva ytterbackar och en offsidefälla på det kan mycket väl resultera i baklängesmål. Det blev även några onödiga poängtapp under hösten men då var vi inne i en intensiv period med såväl kvalmatcher som allsvenska matcher.
Under sommarens transferfönster såldes Lasse Nielsen, som klagade på speltid. Fyra afrikaner kom in och breddade delvis truppen men en del lånades även ut. Vi lyckades dessutom värva supertalangen Thiago Almada för 70 miljoner kronor och avlastade såväl Ola som Anders centralt men gjorde även några matcher på kanterna och var fenomenal i en sådan allround roll.
Avslutningsvis så finns det många tillvägagångssätt för att hitta ett framgångsrikt koncept; en taktik baserad på det befintliga spelarmaterialet, en taktik som spelarna måste anpassa sig till, man köper sig till titlar och mycket mera. Det handlar om vad du vill ha för grundfilosofi och det är viktigt att följa den som en röd tråd. Är du inne i en formsvacka så ändra inte om allt för mycket eftersom spelarna kommer att behöva lära om sig en hel del taktiska instruktioner i så fall utan ta då tillfället i akt att backa ett steg genom att ändra i en mindre skala.
En taktik byggs inte på en försäsong, det kan dock klaffa ganska så omgående men viktigt är att bygga vidare under en längre period. Jag började med taktiska förändringar efter halva säsongen när jag märkte att vi kunde förbättra oss inom vissa områden. Till nästa säsong hade jag försökt värva in snabbare mittbackar samt försöka tweaka till sista tredjedelen för att vi ska få in fler bollar i nätet.
Tack för er lästid, det har återigen varit ett nöje att få skriva detta. Det är en lång text men samtidigt informativ med tips längs vägen som förhoppningsvis kan ge er en eller två tankeställare i att bli en bättre taktiker!
Kung Danne, mer sånt här nörderi
PW
Viktig fråga! Lyckades Antonsson göra mål? Spelade du han som ytter? ?
Maratontabellen
Viktig fråga! Lyckades Antonsson göra mål? Spelade du han som ytter? ?
Haha! Marcus spelade vänsterytter som han gör på riktigt numera och var andrafiolen efter Rieks. Han mäktade med 4 mål och 3 framspelningar på 23 matcher. Likt en hel del andra spelare så blandade han mellan klappkass och hög allsvensk klass men så får man ha med i beräkningen att beroende på motstånd så hittar vi olika ytor och det fanns alltid en eller flera spelare som var superb 🙂