Meny Stäng

Fabbes blogg: Målet är målet

Veckans blogg tar upp ett ämne som är extra laddat i ungdomsfotbollen: Att vinna.

Torbjörn Nilsson vet ju de flesta vem han är. Inte nog med att han är en legend, och var en otroligt bra anfallare i det IFK Göteborg som firade stora framgångar på 80-talet. Efter karriären har han även haft en lyckad, men ganska bortglömd, tränarkarriär där han bland annat tagit Västra Frölunda till en femteplats i allsvenskan.

Det är som tränare han nu är aktuell igen. I SVT:s serie Målet är målet tar Torbjörn ihop med en kompis över två ungdomslag i Yttebys IS. Projektet bygger på att utveckla spelare, att vinna mer och att göra fler mål. I ungdomsfotbollen i Sverige idag får många ledare och utbildare panik så fort man säger ordet vinna. Barn ska inte lära sig vinna och förlora, det viktiga är att ha roligt när man spelar fotboll. Gärna fram till de äldre tonåren om forskare skulle få bestämma. Det här håller inte Torbjörn (eller jag) med om, och det blir därav ett ganska intressant första möte med föräldrarna och ledarna i lagen han ska träna. Han förklarar även sitt sätt att tänka på ett väldigt begåvat sätt

”Fotboll är en lek som går ut på att förhindra mål och att göra mål” – Torbjörn Nilsson

Har ni tid över så kolla gärna in serien på SVT Play och kommentera gärna var ni står i frågan. Ska man försöka undvika all form av tävlande hos barn? Eller är det viktigt att lära sig vinna och förlora under uppväxten?

—————————————

Av helgens fotboll tar jag med mig en imponerande prestation av Atlético de Madrid mot Barcelona. Simeones mannar har alltid satt försvarsspelet först, men till den här säsongen känns man betydligt tryggare med boll, och kan dessutom anfalla på flera olika sätt. Jag tror det kan räcka hela vägen till en ligatitel framåt våren.

Barcelona däremot. Oj vad mycket man har att jobba på – tröstlöst dåliga.

—————————————

Tack och hej. På återhörande nästa vecka!

/Fabbe

Please wait...

Liknande Inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar