Meny Stäng

En ny utmaning

Som vi avslöjade i förra AW:n, så har skotska ligan mist sin trippelvinnande tränare och flyttlasset har gått till den fransktalande klubben Standard Liége. Första säsongen är precis avslutad och såhär gick det:

Sportchef Danne bestämde sig ganska tidigt för att Aberdeen hade blivit för litet för oss. Vad mer skulle vi kunna uppleva där? Så spaningsarbetet började för att hitta en ny klubb och när Danne hade hackat sig in på Standards ekonomiavdelning, så fick han sig en redig chock.

Klubben hade närmare 2 miljarder på kontot, efter en hel drös försäljningar av unga talanger. Lägg därtill att laget hade kommit 11:a i ligan säsongen innan, så det fanns mycket som var spännande här.

Efter ett aktivt sommarfönster, där vi plockade med oss Calvin Ramsay och Morgan Pattison från Aberdeen och dessutom kryddade med underbarnen Riley Gibson och Matias Antunez, var vi redo för återtåget till toppen av belgiska högsta ligan. Det började lite trevande med 3 vinster första sex matcherna, men sen satte Bagis och hans gäng av på en sån där monsterperiod av matcher utan förlust, som vi blivit vana att se hans lag göra.

24 matcher utan förlust senare, låg Standard i topp av belgiska ligan, tätt följda av ligans suveräner de senaste åren, Club Brügge. De två lagen följdes åt och när serien var färdigspelad, skiljde det endast fyra poäng till Brügges fördel.

I Belgien spelas sedan en mästerskapsserie med de fyra bästa lagen, där man halverar de inspelade poängen och sedan fortsätter med dubbelmöten, så sex omgångar till ska spelas. Här började dock orken tryta för Devran Bagis manskap. Efter två tunga förluster i rad mot Club Brügge, så var ligatiteln utom räckhåll och av bara farten lyckades också Genk ta sig förbi i seriens sista omgång.

En väldigt stark 3:e plats blev det dock och återigen Europaspel för Standard kommande säsong.

Underbarnet Matias Antunez, blev vald till hela ligan bästa spelare, efter att han vunnit skytteligan med sina 29 mål på 34 matcher. Tre spelare blev plockade till årets lag, där förutom Antunez, även Pattison och Fred Maurin kom med. Maurin skulle senare intressera självaste Real Madrid, men det tar vi en annan gång.

Cupspelet då? Jodå, Bagis har ju blivit något av en cupspecialist. Efter en rätt behaglig resa fram till finalen, så möttes man där av just rivalerna Club Brügge åter en gång.

Cupfinalens två halvlekar var så långt ifrån varandra man nånsin skulle komma.

2-0 efter första halvlek till Brügge och pokalen var långt bort i fjärran för Standard och dess spelare.

Dock var det ingen som talade om det för Bagis & co, för i andra halvlek gjorde Standard tre raka mål på 10 minuter och när domaren blåste av belgiska cupfinalen hade Standard Liége tagit sin första titel under den turkiske demontränaren.

Ett hektiskt sommarfönster väntar nu och sportchef Daniel Nilsson ska återigen få vifta sitt magiska scoutspö och leta reda på förstärkningar. Hur han gör det? Ja det får vi se om ett par dagar, när AW är tillbaka på sin ordinarie tid.

Tills dess. Ha en fin lillördag.

SKÅL

Tobbe

 

 

Please wait...

Liknande Inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar