Meny Stäng

En ny era!!

Club Brügge hade vunnit ligan 7 år i rad, men när Devran NH Bagis klev in på Standards träningsanläggning visste han att förutsättningarna fanns för att ändra på det. Skulle säsongen 2026/27 bli året då Standard Liége tog klivet tillbaka upp på tronen?

Efter att ha vunnit supercupen, rusade Standard iväg till en tidig ledning i ligan. Som ni såg förra veckan var det jämnt och efter 14 omgångar tog Standard ledningen för första gången under säsongen. I takt med att cupspel och Europa League fortsatte, blev det väldigt mycket matcher för spelarna, men tack vare sportchefens gedigna arbete under vinsterfönstret, så blev det en bred och spetsig trupp som tog sig in i vårsäsongen.

Ligan var ett trelagsrace mellan Standard, Club Brügge och Anderlecht. De tre skulle följas åt hela säsongen.

I belgiska cupen (Croky Cup) tog sig Standard till en ny final och i finalen skulle man ställas mot anrika Anderlecht. Det blev ytterligare en cuptitel för Bagis mannar, efter en finalseger med 2-1. Anfallsparet Mergim Berisha och Matías Antúnez, som under hela säsongen skulle ösa in mål, avgjorde finalen till Standards fördel. Den dödliga duon slutade säsongen på totalt 78 mål tillsammans i alla turneringar. En helt otrolig siffra.

I Europa League gick gruppspelet som beräknat. Standard slog FK Sarajevo stort både hemma och borta, kryssade mot Monaco både hemma och borta och de avgörande matcherna skulle komma att bli mot Zenit från Ryssland. Efter 3-2 på bortaplan, behövdes bara en förlust med mindre än tre mål för att gå vidare till slutspel.

Det var dock inget snack i hemmamatchen och Standard vann med 2-0 efter mål av nämnde Antúnez och Canete.

När våren började närma sig, var det så dags för slutspel i EL. Först på agendan stod RB Leipzig, som med sin trupp var favoriter till att gå vidare. Det hade dock ingen talat om för Standard och efter 3-0 i Tyskland, blev hemmamatchen en formalitet. Sammanlagt 5-1 och avancemang till kvartsfinal mot Real Sociedad.

I ligan gick Standard som tåget och när serien var slutspelad och skulle gå in i mästerskapsserien, tog Standard med sig en ledning, en poäng före Club Brügge och tre poäng före Anderlecht. Fjärde laget var Genk, men de var hela tio poäng efter och inget hot.

Standard Liége-Club Brügge 1-0, Anderlecht-Standard Liége 1-4.. Boom

Två resultat som innebar att man behövde vinna två matcher mot Genk för att kunna titulera sig Belgiska mästare.

I Europa League städades Sociedad av med totalt 5-2 och i semifinalen ställdes man mot mäktiga Napoli, med Benjamin Nygren i spetsen. I Neapel hade hemmalaget övertaget, men Standard lyckades hålla ner sifforna till 0-1. Vilket bäddade för en rafflande match på Stade Maurice Dufrasne i Liege.

5-2 i hemmamatchen och Standard hade kvalificerat sig för EL-final mot Arsenal. Matías Antúnez blev den stora hjälten som så många gånger förut, med ett hattrick i matchen.

Ligan avgjordes definitivt den 12 maj när Standard bortaslog Genk med 4-0. Ligan var vunnen, dominansen från Club Brügge de senaste sju åren var ett minne blott. Firandet på gatorna visste inga gränser. Matías Antúnez vann skytteligan med sina 32 mål och är den stora stjärnan i den belgiska ligan.

 

Så var det då dags för Europa League-finalen mot Arsenal. Antúnez gav Standard ledningen, men denna dagen skulle det inte vara belgiskt firande vid slutsignalen. Som så många gånger förr, var det en spelare som gjorde sina första mål för säsongen, som skulle avgöra för Arsenal. Maxwell Alsop gjorde först 1-1 och sedan 3-1 i den 90:e minuten och slaget var förlorat.

En säsong med tre titlar var till ändå och Standard Liége har kvalat in till Champions League.

Nu är det Danne Sportchefs tur att jobba i sommarfönstret och kanske spetsa till truppen ytterligare för att utmana Europas jättar, eller är det kanske dags att själva ta över en av Europas slumrande jättar och ta dem tillbaka till toppen.

Den som hänger med får se.

Till dess, trevlig helg kamrater

SKÅL

Tobbe

 

Please wait...

Liknande Inlägg

7 kommentarer

  • Daniel Nilsson

   Han inledde sin professionella fotbollskarriär i moderklubben Danubio FC i den uruguyanska högstaligan där han till en början hade svårt att hitta målet. Med tre säsonger av mållöshet höjde han sig något och började producera mer poäng och blev även noterad för matchens lirare vid tre tillfällen.

   Detta tog honom till Schweiz och Lausanne-Sport helt gratis där han gjorde sin bästa säsong hittills med elva mål på 34 matcher. Vad som var extra noterbart var att klubben gick och vann den schweiziska högstaligan framför bland andra St. Gallen, Basel och Young Boys vilket är en jäkla bedrift i sig.

   Där och då fick undertecknad upp ögonen för honom och 135 miljoner kronor senare var han en spelare för belgiska Standard Liege och här har han verkligen vuxit ut till en framtida världsforward. Första säsongen small han in 26 mål på 37 matcher, den här säsongen lyckades han höja sig ännu mer och stod för 32 mål på 34 matcher. Om vi lyckas behålla honom och en del andra viktiga spelare till nästa säsong så tror jag absolut att vi kan hävda oss i Champions League!

   Säsong :: Klubb :: Matcher :: Mål :: Assist :: Matchens Spelare :: Snittbetyg
   2021 :: Danubio FC :: 10 :: 1 :: 0 .: 0 :: 6,70
   2022 :: Danubio FC :: 13 :: 1 :: 0 :: 0 :: 6,67
   2023 :: Danubio FC :: 13 :: 3 :: 1 :: 1 :: 6,94
   2024 :: Danubio FC :: 12 :: 5 :: 1 :: 3 :: 7,28
   24/25 :: Lausanne-Sport :: 34 :: 11 :: 1 :: 3 :: 6,91
   25/26 :: Standard Liege :: 37 :: 26 :: 3 :: 9 :: 7,18
   26/27 :: Standard Liege :: 34 .: 32 :: 10 :: 9 :: 7,45

   Vill ni höra fler historier så delar jag mig gärna med av det!

Lämna ett svar